Şimdi Ara

Karl Marx haklı değil mi? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
205
Cevap
4
Favori
8.083
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
97 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: good16

    Yazdıklarınızın çoğuna katılmıyorum. Bir kere kölelik ile kapitalist ekonominin hiçbir alakası yok. Basitçe belli şeyler almak için belli şeyler üretmeniz lazım. Bu bilgi olabilir veya saf bir meta olabilir. Burada emeğinizin değerini belirleyen şey ise muazzam doğrulukta çalışan serbest piyasa. Yaşadığınız ülkedeki durum , siz , niteliğiniz vs. her şey bu emek değerini belirliyor. Bu ölçüde refahınız oluşuyor. Fakat her halükarda istifa edip göç edebilir , açlık içinde ölebilir veya dededen kalma bir yeriniz vs. varsa kendi komünal yaşam alanınızı inşa edebilirsiniz. Sonuçta bu sistem doğru işliyorsa bir yerde , bunların hepsini yapabilmede özgürsünüzdür - zaten bu sistem doğru işlerse refah içinde yaşarsınız - .

    Komünizm ile ilgili okuduğum Komünist Manifesto ilk okuduğumda mantıklı gelmişti ama sonra sonra ilkel gelmeye başladı. Bir kere o kitapta yakınılan sorunların çoğu günümüz sosyal refah toplumlarında çözüldü. Hatta neredeyse hepsi. Ayrıca zenginliği bir pastanın dilimleri olarak düşünürsek bazen bu dilimler değişebilir. Fakat ihmal edilen şey bu pastanın sürekli büyüdüğüdür. Sanki bu da ihmal edilmiş gibi. Yani biri daha zengin oluyorsa biri daha fakir olmak zorunda değil. Pastadan aldıkları dilim değişse de ikisi de zenginleşebilir.

    Fakat Türkiye'de insanlar fakirliği sindirmiş gibi. Ben de öyle miyim bilmiyorum fakat bu insanlara hoş bakamıyorum. Ellerinde hiçbir şey kalmasa da gene şükür ediyorlar. Türkiye'de insanların şunu düşünmesi lazım , neden böyleyiz , nasıl bu durumdan kurtulabiliriz? Fakat herkes ya şükür bin şükür diyip duruyor. Şükretmeye devam o zaman o halde. Bu insanlar günde 10 saat çalışmaya memnunsa , diyecek bir şey yok.


    Son paragrafınız haricinde katılmıyorum.
    Bir önceki yazımda Komünizmi eleştirdim fakat sizin dediğiniz şey; serbest piyasa sizi özgür bırakıyor, bu özgürlük bireysel olarak komünal yaşamı da vaat edebiliyor. Evet doğru. Ama bundan sonra gelen cümlenizde "zaten bu sistem doğru işlerse refah içinde yaşarsınız" demişsiniz. İşte sıkıntı burada. Sistem doğru işlemiyor.

    Komünist manifesto ile ilgili "Bir kere o kitapta yakınılan sorunların çoğu günümüz sosyal refah toplumlarında, hatta hepsi çözüldü." demişsiniz. Örnek verir misiniz? Bu kitapta 10 tane sorun belirtilmiş ise 5 tanesini yazın, ve günümüz Kapitalist dünyasında hangisi çözüldü lütfen belirtin.

    "Yani biri daha zengin oluyorsa biri daha fakir olmak zorunda değil. Pastadan aldıkları dilim değişse de ikisi de zenginleşebilir."
    Yazmışsınız. Fakat yazdığınızın geçerli olabilmesi için Komünizm devreye giriyor.
    Bakın, bir şeyi değerli yapan onun az olmasıdır. Örneğin beyaz bir ortamda yanan beyaz bir ışık mı dikkatinizi çeker yoksa siyah bir ortamda yanan beyaz bir ışık mı? Tabii ki siyah bir ortam da yanan beyaz bir ışık.
    Zengini zengin yapan cebindeki parası değil, cebindeki parasının fakire oranı.

    Herkes zengin olamayacaksa, herkes orta gelirli olabilir. Bu da Komünizm ile sağlanıyor. Fakat Komünizm ile ilgili de ilk metinde bahsettiğim gibi eleştirdiğim kısımları mevcut.




  • Komünizmle herkesin orta gelire değil herkesin fakir olması sağlanıyor. Ayrıca başarılı insan ve başarısız insan ayrımı ortadan kaldırılıyor. İnsanların gösterdikleri üstün emeğin ödüllendirilmesi ortadan kaldırılıyor. Dolayısıyla bazı insanlar sürekli bir biçimde işten kaçıp sistemi çürütürken çalışan insanla onun hakkı aynı gösteriliyor halbuki herkesin dünyaya kattığı şeyler aynı değilken herkesin pastadan aynı dilimi alması en büyük haksızlıktır.

    Ayrıca devlet gibi kokuşmuş , bürokrasiden dolayı çürümüş ve insanların sırtına kambur olan iyi işlemeyen bir yapıya bütün insanların kaynaklarını aktarmak insanlara yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri olurdu.

    Şu anki iktidarın bütün herşeyin başında olduğunu düşünebiliyor musun ? Akıllı insanlar nasıl akılları ile kazanabilecekleri herşeyi kendi elleri ile onu haketmeyenlere onu üretmeyenlere verir ve sonra oturup ağlar inanın anlamıyorum.

    Felaketten çıkıp püsküllü felaketi savunan ve bu felaketten ötürü herkesi suçlayan garip insanlar oluyorsunuz haberiniz yok...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 30 Aralık 2017; 22:3:13 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Periah

    Komünizmle herkesin orta gelire değil herkesin fakir olması sağlanıyor. Ayrıca başarılı insan ve başarısız insan ayrımı ortadan kaldırılıyor. İnsanların gösterdikleri üstün emeğin ödüllendirilmesi ortadan kaldırılıyor. Dolayısıyla bazı insanlar sürekli bir biçimde işten kaçıp sistemi çürütürken çalışan insanla onun hakkı aynı gösteriliyor halbuki herkesin dünyaya kattığı şeyler aynı değilken herkesin pastadan aynı dilimi alması en büyük haksızlıktır.

    Ayrıca devlet gibi kokuşmuş , bürokrasiden dolayı çürümüş ve insanların sırtına kambur olan iyi işlemeyen bir yapıya bütün insanların kaynaklarını aktarmak insanlara yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri olurdu.

    Şu anki iktidarın bütün herşeyin başında olduğunu düşünebiliyor musun ? Akıllı insanlar nasıl akılları ile kazanabilecekleri herşeyi kendi elleri ile onu haketmeyenlere onu üretmeyenlere verir ve sonra oturup ağlar inanın anlamıyorum.

    Felaketten çıkıp püsküllü felaketi savunan ve bu felaketten ötürü herkesi suçlayan garip insanlar oluyorsunuz haberiniz yok...



    Yanlış anlamayın ama burada Komünizm ne demek desem cevap veremezsiniz.
    Günümüz de Komünist devlet yok, Sosyalist yönetime sahip devletler var. Onların maddi durumlarına bakarak bütün bu ideolojiyi yargılayamayız. Amerika ambargosu altında olan, tek başına bir şeyler üretip tamamen dış devletler ile bağını kesmiş Küba örneği mesela... Fakir bir devlet olmasının sebebi nadir olması.

    Komünizm bütün devletlerin sınırlarını kaldırıp, ortak çatı altında çabalaması anlamına da geliyor. Bütün dünya devletleri Sosyalizmi ne zaman benimser ise işte o zaman gerçek Komünizm işler.

    Komünist miyim? hayır değilim.

    "Felaketten çıkıp püsküllü felaketi savunan ve bu felaketten ötürü herkesi suçlayan garip insanlar oluyorsunuz haberiniz yok..." demişsiniz ama Komünist olmadığımı belirtmiştim. İlk sayfaya bir zahmet bakıp, ona göre yargılayın.

    Madem o kadar akıllı bir insanız, Komünizm'in insanlığa yapılabilecek en büyük felaket ve kötülük olduğunu düşünüyorsunuz, mantıklı olan Dünyanın herhangi bir yerinde açlıktan ölmek üzere olan bir çocuğun sadece 1 para birimi ile o gün ölümden kurtulma gibi bir seçeneğinin olduğu halde ölmesi ve Dünyanın yine farklı bir yerinde günde milyon dolarlar kazanan insanların olması mı?

    Afrika'da çikolata fabrikasında çalışan işçilerin günlük 1 çikolata parasına çalışıp hayatları boyunca çikolata yememesi mi?
    Mantıklı olan senin insanlarının asgari ücret ile geçinmeye çalışması ama ülkenin farklı kesimlerinde onun bir ayda kazandığı parayı 1 günde karılarla kızlarla yemesi mi?
    Mantıklı olan birilerinin içecek su bile bulamaması iken kapitalist bir devlette yaşayan zengin patronun oğlunun son model arabayı beğenmeyip istediği zaman parçalama yetkisinin bile olması mı?
    Mantıklı olan buz gibi soğuk inşaatta çalışan yada genç bir çocuğun ayağını boyayan yaşlı bir adam mı?

    Komünizm buna karşı geldiği halde tarif ettiğin kadar felaket getirmiyor canım benim. Benim Komünizm ile ilgili görüşlerimi merak ediyorsan ilk sayfaya bak. Ona göre yargıla.




  • Klasik edebiyat yapmissin. Aglamissin aglatmissin. Tebrik ediyorum bu basarili performansin icin. Bu populist yaklasimini bir kenara birakip mantikli seylerden konusmamiz gerekirse ;



    Burada konusmamiz gereken sey komunizm gibi anlamsiz bos bir ideoloji dehil. Burada konusmamiz gereken konu emek , beyin gucu , yaraticilik ve calisma gibi + degere sahip insanlarin kazanclarinin korunmasidir. Senin dedigin gibi herkese para dagitali herkese 1 dolar vereli uretmeyeli yatali tatil yapalim surunelim gibi garip gorusleri savunmuyorum.



    Kisacasi sistem akilli insanlari ureten calisan veya beyin gucu, hizmet sektorunde yeni buluslar arayan insanlari odullendirmeli tesvik etmeli desteklemelidir. Tam tersi yatan, dusunmeyen , uretmryen asalak topluluklari cezalandirmali ki saglikli bir toplum olussun.



    Senin mantiginla gidelim. Herkes universite okuyabilsin diyelim. Ulkenin her iline bi universite acalim halk hucum etsin her taraf universitelikerle dolup tassin. Sinuc ne bes para etmez akademisyen kilikli memurlar, okumayla ogrenmeyle alakasi olmayan ama girmesi kokay oldugundan unilere yigilmis binlerce gereksiz insan ki ustelik derslerde bu ilgisizlikleri yuzunden birseyler basarmaya gelmis kisileride bezduriyorlar. Lise binasindan hallice universite ile yakindan uzaktan alakasi olmayan ucube binalar lise seviyesinde ogretim gorevlileti , bir ton yolsuzluk adam kayirma devletten alinan vergikerin somurulmesi iste senin hayalin bu. Bugunku hukumetin senin gibilerin aklina uyarsk getirdigi egitim sistemi bu.



    Halbuki 100 tane ycube universiten olavagina 10 tane kaliteli universiten olsa, 10 milyon adı universiteli kendisi lise seviyedinde 9 milyonu ussuz veya farkli uslerde calisan guruhun olacagina gervekten zorlanarak calisarak isteyerek bolumlerini kazanmis bjnhn bilinciyle ust duzey meslek sahibi olmus ve yigilmalar olmadigi icin is sahibi olmus kisiler.



    Iste senin istediklerin her gereksizin her haketmeyenin her yere bulastirilmasi gerektigini savunmakta. Halbuki her insan egitim almamalidir. Gereksiz adamlari egitim sistemine sokarsan etrafini zehirler gercekten calisnak isteyen cocuklarin basina bela olur. Egiyim insani adam yapmaz, dogru duzgun gercekten elverisli insan egitim alirsa ulkeye bir faydasi olur. Yoksa bugjnku gibi binlerce gereksiz insan yetisir.



    Turk dili edebiyati öğretmenlerinin bircogu ddvletin yaptigi Turk dili edebiyati sinavinda cakar senin gibilerde herkes universite okusun herkes sinavsiz girsin 10 milyon tde mezunumuz var yasasin diye sevinsin.



    Kisacadi sizin zihniyetiniz ulkenjn bugunku sorunlarinin ve basimizdaki belalarin cogunun kaynagidir malesef...



    Simdi biraz daha edebiyat parcalayabilirsin. Zimbawweli cocuklar su falan bulamiyormus derdin , somalide kanalizasyon yokmus dersin insanlari pesinden suruklersin. Sonunda hepimiz aci cekeriz...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 30 Aralık 2017; 23:25:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Orlando DeJoseph kullanıcısına yanıt
    Rabbine iman etmen ve sonra gebermen (genel olarak herkes için)bu zaman kadar böyleydi bundan sonrada böyledir ,değişmez.yaşamın ana kaynağı ve amacı budur
  • Sistemin doğruya yakın daha doğrusu mükemmele yakın işlediği yerler var. Amerika diyebilirim , mükemmel değil ama günümüzde en iyisi sanırım odur. Bu da refahı getiriyor. Şöyle bir farklı hipotez gelebilir , işte Amerika sömürdü vs. o zaman Japonya veya Kore örnekleri verilebilir. Yani bu ülkeler sistemi , kurumları iyi oturtup serbest piyasa ekonomisine iyi uyum sağladılar , zenginleştiler.

    Manifesto kitabında mesela çocuk işçilerden bahsediyordu , bugün çocuk işçi çalıştıran , çalışmasına izin veren pek az ülke var. Şirketlerin tekelleşmesinden bahsediyordu , bu da olmadı. Aklıma gelen ikisi bu şimdilik. İşçi ölümlerinin vs. gelecekte artacağına dair öngörüler olduğunu hatırlıyorum kitapta ama bunlardan emin değilim.

    Zengin derken , zenginliği kastettim. Alım gücü görece bir ifade değildir , bugün 2 ekmek alıyorsanız yarın 3 ekmeğe çıkarsa bu diğer insanlardan bağımsız olarak zenginleşmişsinizdir. Yoksa her zaman zenginler ve fakirler olacaktır.

    Ne yazık ki komünizm orta gelirli olmayı sağlayamıyor. Orta gelir dediğimiz şey American Dream yani kendi evi , arabası vs. olan ailelerdir. Bu aileler hafta sonları kafalarınca takılır , sinemaya gider , yer içer , bahçeli evlerine döner ( çoğunun evi havuzlu da ). Sovyetlerden örnek verecek olursa Moscova ve çevresinde yaşayan aileler bile bu kadar şanslı değildi , bir araba 10 senede geliyordu , hafta sonu sinema vs. gibi bir lükslerinin olduğunu sanmıyorum. Daha ziyade komünizm herkesi fakir yapıyor gibi. Mesela sosyalist olduğunu iddia eden Kuzey Kore'de insanlarının geneline orta kesim demeyi doğru bilmiyorum , bildiğin sürünüyorlar çünkü.




  • ComradeMRX kullanıcısına yanıt
    Yazdığına bak, Türk siyaseti mi? Hayır, genel rejimle ilgili bir konu açtın. Haklı değil mi diye sordun. Karl Marx'ın haklılığı en az 100 yıl önce bitti.

    Doğal yaşamı da geleneksel ahlaki değerleri de insanoğlu 200-300 yıl önce terk etmeye başladı, çünkü hastalıklara şifa bulmak, açlığa çözüm bulmak, güvenlik sağlamak, savaşları bitirmek, onurlu bir hayat ancak o şeklide mümkün oldu, feodal/aşiret hayatıyla değil. Artık geriye dönüş yok. Her sıkıntıda geriye bakarak vah-tüh etmeyeceksiniz, çözüm bulacak/icat edeceksiniz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sağ sol inançlar değil.
    Hatayı insan kendinde aramalı.
    İnsan egosuyla yaşadığı sürece siyasi düşüncesi ya da inancı ne olursa olsun her türlü mk hareketi yapabilir.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mihrali Bey -- 12 Şubat 2020; 17:53:14 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mihrali Bey

    Haksız.

    Tam tersine bilim ve sanat sonucu elde edilen ekonomik kazanım, insanları kamçılar. Daha da verimli çalışmasını sağlar. Ekonomiyi serbest bırakmayan bir tane düzgün ülke var mı? Hukuk devletinde serbest ekonomi herkese zenginlik, refah getirir.

    Aslında doğrusu
    Her başarının bir sonraki başarıyı tetiklemesi ve "kamçılaması" gerektiği doğrusudur.
    Ekonomi bir başarı olmamalıdır.
    İnsan kendisini geliştirmelidir.
    Gelişen insan için ekonomik ilerleme kapitalist havuç oluyor.
    İnsanoğlunun çoğu havucun peşine düşen tavşanlardan farksızdır.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geceleri tavşan avlamak daha kolaydır
    Elinize spot ışık alırsanız
    Boş araziye tutarsanız
    O spot ışığın yüksek lümensi nedeniyle tavşanlar geçici körlük yaşar ve oldukları yerde çakılıp kalırlar.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Marx haklı mı değilmi anlamanın yolu ortada, Avrupa ya bakınız sosyal devlet, vatandaşını yıpratmıyor, ister amele ol ister garson senden daha çok maaş ve gelire sahip insanlar ile aranda uçurum yok, bugün mahallemde kiralık evlerin depozitosu dolar ile ödeniyor ve sahipleri hacı amcalar eşraftan, gel gelelim bizim insanımız maalesef zeka olarak Marx ı anlayacak seviyede değil, biyerde Marx derseniz vatan haini ateist ilan eder sizi yobazlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dobrasam

    Marx haklı mı değilmi anlamanın yolu ortada, Avrupa ya bakınız sosyal devlet, vatandaşını yıpratmıyor, ister amele ol ister garson senden daha çok maaş ve gelire sahip insanlar ile aranda uçurum yok, bugün mahallemde kiralık evlerin depozitosu dolar ile ödeniyor ve sahipleri hacı amcalar eşraftan, gel gelelim bizim insanımız maalesef zeka olarak Marx ı anlayacak seviyede değil, biyerde Marx derseniz vatan haini ateist ilan eder sizi yobazlar.

    Orneginizi sacma buldum. Marx'i anlamak icin serbest piyasanin yok edildigi, bir sol diktatorlugun altinda yasanan, herhangi bir ozgur dusunceye izin verilmeyen, devletin her seyi kontrol ettigi ulkelere bakmak lazim Venezuela gibi. Vergi alinca sosyalist mi oluyorsun? O kadar sirket var piyasa var devletin etkisi belli. Insanlar ozgur.

    Artik Marx hakli mi tartismasi da yok ayrica. Tarih haksiz cikartti. Gerisi bos tartismalar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • dobrasam kullanıcısına yanıt
    2. dünya savaşını Almanya kazanmış olsaydı bugün öyle bir Avrupa ülkesi olabilirdik, çünkü Almanya'nın Türkiye'yi Avrupaya bağlayarak ortadoğuyu kontrol etme üzerine ciddi planları vardı. Olmadı. Savaş sonrası bizim gibi yeni dünya ve kapitalizme hazır olmayan ülkeler demir perde gerisine sığınarak komunizmle disipline edildi. Biz ise hazır kapital tekliflerine(US Aid) hayır demeyip amerikancı olduk, ortadoğuya iteklendik, İslam merkeze oturtuldu, ulus-demokrasi gibi ağır kavramlar yerine ortaçağın bildik değerlerini sağlayan bu düzeni köylü halk da benimsedi, ve periyodik askeri darbelerle disipline edilmeye çalıştık. Demir perde gerisinde uzun yıllar yokluk çekerek sabırla ve komünist disiplinle kendini hazırlayanlar bugün bizi geçmiş halde, amerikancı olan iki ülke (Yunanistan ve Türkiye) ise ayvayı yemiş halde.

    Bu saatten sonra Avrupadaki gibi diversity, çok dinli çok kültürlü sosyal yapı falan bunların Türkiye'de yer bulması anlaşılması mümkün değil, hiç sokakta bunları tartışmaya kalkma. Bence Türkiye bölünecek. Çok zengin birkaç körfez şeyhi TR'yi ele geçirmek için ciddi olarak bastırıyor, laik Atatürkçü kesim ülkeden kovulmaya çalışılıyor. Belki ortadoğuyu İran değiştirebilir, çünkü gerçek halk hareketi bu bölgede sadece orada oldu, ve şimdi sanki tekrar yeni bir hareket daha başlatıyorlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • karl max haklidir, mulkiyet insanlarin lanetidir.
    sosyalismime gecisi baypass edilmesi ilerde milyarlarca insanin olumune sebeb olcak sosyalismden industrial 4v ve beraberinde getircegi yeni duzene gecmek daha kolay simdi kapitalismden industrialv4 e gecis tam kabus olcak robotlar herseyi uretcek ve hepsinin sahibi 1% kesim olcak kalan 99% da 1% i korumak icin birbirlerini oldurcek aclikla sefaletle yasicak ve bunda burdakiler dahil herkezin payi olcak
  • Eski bir komünist olarak söylüyorum.Komünizm bir dindir.Hem komünist hem ateist olunamaz.Komünizm ve sosyalizm bir dogmadır.Bu da bunların bir din olduğunu gösterir. Ayrıca komünizm faşizmdir.Komünizm duygular ile ortaya çıkan bir ideolojidir.Komünistler de olaylara duygusal yönden bakar.Gerçekçi bir yönden değil.Mesela bir taciz/tecavüz olayında ortada hiçbir kanıt olmasa bile komünistler direk o suçu işleyene ömür boyu hapis verilmesi gerektiğini savunur.Bunu internetten yorumlardan görebilirsiniz.Ama tutarlı , dengeli , aklı ve mantığı ön planda tutan biri ise yüzde 100 kanıt ister.
    Komünist/sosyalistler sadece kadın hakkı savunur ve f*minist(erkek düşmanı)'dır diyebiliriz.Komünistler işkencecidir.Hadım işkencesini savunanların çoğu komünist ve sosyalisttir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xxxkingdom -- 31 Aralık 2017; 13:0:46 >
  • Max büyük adamdır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    Düşüncelerine maalesef üzülerek katılıyorum, bölünme kaçınılmaz gibi görünüyor ve ülke tıpkı israilin Filistine yaptığı gibi ülke hızlı bir şekilde satılıyor, toplum adete uyutuldu ve hiç bir şey hissetmiyor, ya Erdoğancısın yada vatan hainisin şuan, gerçekten gelecek adına zor günler bekliyor bizleri.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • jeodempp kullanıcısına yanıt
    Aaa aktrol slm nbr

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dobrasam

    Aaa aktrol slm nbr

    Avrupa ülkelerini sosyalist sanan birinden başka bir dahice yorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.