Şimdi Ara

Karar veremiyorum hangisini seçeceğime fikirlerinize açığım

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
116
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yks ye hazırlanıyorum. Hazırlanırken kafa dağıtmak için kursa yazılacağım gitar a da keman a da çok ilgim var karar veremiyorum. Kursa 2 3 ay gideceğim bıraktıktan sonra zorlanmadan devam edebileceğim hangisi?



  • Kemanda 2-3 ayda ancak temiz yay çekmeyi öğrenirsin. Kemanın ilk öğrenim aşaması epey meşakatli. Yorar seni. Basit şarkılar ancak 4-5 aylık bir çalışmadan sonra başlıyor. Gitar için de 2-3 ay çok kısa bir süre ama en azından temel bilgiyi alırsan udemy gibi yerlerden eğitim satın alarak bir nebze devam edebilirsin gitara.


    Ek olarak kafa dağıtmak için enstrüman eğitimi çokta doğru bir adım değil. Çünkü enstrümanı öğrenmek için müzik teorisi öğreneceksin ilk etapta. Müzik teorisi öğrenmek için de kafa dağıtmanın aksine, kafa patlatman gerekecek. Yok ben teori meori istemiyorum, bana bodoslama şarkı çalmayı öğretsin yeter dersen de o şekilde enstrümanı ilerletmen imkansız. Belki hocan bir iki tane şarkı çaldırır. Basit şarkıların akorları nasıl basılır onu gösterir. Sen de ufak tefek basit şarkıları az çok çalarsın. Ama bir ileri seviyeye geçmek istersen onu başaramazsın. Sonra ya sıkılır letgoya sahibindene enstrümanı satışa çıkarırsın. Ya da er ya da geç müzik teorisini öğrenmeye karar verirsin. Letgo, sahibinden gibi siteler bir heves enstrüman alıp, sonra yarı fiyatına satışa koyanlarla dolu.


    Özetle enstrüman öğrenme işi kafa dağıtmak için yapılacak bir şey değil. Benim önerim bu etapta farklı hobilere yönelmen. Üniversiteni kazanırsan, daha boş vaktin olacak. Hala enstrüman öğrenmek istersen, işte o dönemde rahat rahat teorisiyle öğrenirsin bu işi. Yine de illa denemek istiyorum diyorsan klasik gitar eğitiminden yana kullanıyorum oyumu.





  • kesikparmak kullanıcısına yanıt
    Hocam kursa gideceğim özel birebir alacağım. 2 3 ay yazmıştım ama değişti yani bir süre sınırı yok ben istediğim sürece bireberi kurs alacağım. Hocam peki klarnet hakkında ne dersin ne düşünüyorsun bir bilgin var mı?
    Şimdiden teşekkürler sağolasın hocam.
  • Klarnette ilk etapta çok zor olmayan bir enstrüman. Bazı youtuberlar klarnet denemesi yapıp ses çıkaramıyorlar. O yüzden ses çıkarmak zor gibi görünebilir ama klarnet hocan tek derste ses çıkarma işini çözdürür sana. Bir ay içerisinde de artık tamamen doğru ve net sesi kolaylıkla elde etmeye başlarsın. Sonrası zaten gelir. Ancak klarnetin zor olan kısmı temel düzeyi atlattıktan sonra enstrümanı geliştirmektir. Muhtemelen batı müziği değil de türk müziği çalmak için klarnet düşünüyorsun. İşte işin zorluğu Türk müziğinin çok süslü ve zor olması, dolayısıyla çok iyi teorik bilgi gerektirmesi. Batı müziğinde do notasını gördüğünde do notasını çalarsın. Ancak Türk müziğinde sadece portrede gördüğün notayı çalmaya kalkarsan hiçbir şekilde ne sana ne de dinleyiciye tat vermez. Bolca süsleme yapman gerekir. İşte klarnet bu süslemeleri en yoğun yapman gereken enstrüman.


    Süslemeleri yapabilmen için tabi öncelikle makamları bilmen gerekir. Dizileri bilmen gerekir. Hangi makamda ne tarz süslemeler yapman gerektiğini bilmen gerekir.


    Sonuç olarak Türk müziğinde icra edilen enstrümanlar ciddi derecede teorik müzik bilgisi ve hocanla birlikte uzun bir usta çırak ilişkisi gerektirir. Mesela Roman arkadaşlar teorik bilgi bilmeden başlarlar bu müzik işine ama onlar müzisyen aileler olduklarından, doğduğundan itibaren sürekli o nameleri duydukları için ve tek uğraşları müzik aletleri olduğu için küçüklükten itibaren çok iyi bir müzik kulağı geliştirirler. Teoriyi yazıya dökemezler belki ama farkında olmadan müzik teorisini tamamiyle öğrenmiş olurlar.


    Özetlemek gerekirse, eğer ki ben enstrümana çok fazla vakit ayıramam, hobi olarak günde yarım saat bir saat çalarım diyorsan Türk müziği enstrümanlarından uzak durmanı öneririm. Onları öğrenmesi gerçekten büyük emek istiyor. Gitar gibi batı enstrümanları nispeten orta düzeye gelebilmek adına, hem batı müziği teorisinin daha basit olması hem de bolca pratik tab sistemi vb. yöntemlerinin olması sebebiyle daha kolay. Tabi onda da ileri seviye için teorik bilgi gerekecek. Ama o düzeye geldiğinde artık düşünürsün onu.





  • kesikparmak kullanıcısına yanıt
    Sağolasın hocam teşekkürler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.