Şimdi Ara

Karanlık enerjinin beşinci güç olduğu teorisi, yapılan deneyle geçersiz kılındı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
2.121
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Mete Can Karahasan kullanıcısına yanıt
    Ben sana hak vermiyorum. Karadelikler ile ilgili bir kaç fiziksel olguyu kafamda bulduktan sonra kaynaklara bakıp böyle bir şey var mıymış diyen birisiyim(bu arada varmış), sen nasıl bu kadar peşin hüküm ile sadece okuduğumu kabul biri olduğumu iddia ediyorsun? Temel olguları oturtmanın yanında sorgulamayı da öğrendim ben, merak etme. Hatta aşırı sorgulamalarım yüzünden çoğu zaman kendi mesleğimde ağır kaldığım da oluyor.

    Milletin yanlış cevap anahtarı ezberleyerek geçtiği dersten sırf mantığımla gitmek istediğimden 2 sene üst üste kaldım ben. (Evet hocanın cevap anahtarının yanlışlığı ispatlandı ama hödük hoca kabul etmedi tabi, hem de Türkiye'nin ilk kurulan köklü bilgisayar mühendisliğinde)

    Arkadaşım, temel kavramları oturtmak ayrı bir şey, temel kavramları sorgulayarak yeni bir şeyler bulmak ayrı bir şey. Temel olgulara isimler verilmiş, bunları kullanarak yeni ufuklara bakar bilimsel düşünen insan. Sen isimler üzerinden tartışıyorsun, isimler üzerinden tartışırsak olguları kavramaktan yoksun kalırız. Hatta senin yaklaşımın ile bu konuşmadaki kelimeler bile yanlış olabilir. "Kelime" yerine keklik diyeyim o zaman seninle anlaşmak için.

    Ayrıca bilimsel sorgulama yaptığını sanıyorsun da neden bir insanı sorgulamadan tanımadan bu kadar peşin hüküm veriyorsun anlamış değilim. Sen kendi kafana göre gerçekler uydurmuş birisisin anlaşılan. Ona göre insanlar hakkında kolayca peşin hükümler veriyorsun. Yazık.




  • IamTheOne76 kullanıcısına yanıt
    Yok dedikleri kara maddenin kendisi değil, 5. kuvvet olmaması yok denilen. Lütfen doğru okuyalım, sonra size daha önce cevap veren arkadaş gibi hemen "okunmuş erik" gibi hazır basma kalıp cevaplara gidiyor bazı arkadaşlar.
  • raxetul kullanıcısına yanıt
    Gerçekte karadeğilin ışık üzerinde dopler etkisi nedeni ile videonun 1. dakikasında gibi görünmesi gerektiğini düşünmüş, sonrasında kaynaklara baktığımda böyle olması gerektiğinin önceden de düşünülmüş olduğunu görmüştüm. Gelen ilk karadelik görüntülerinin yüksek çözünürlüklü, bütün dalga boylarında olanlarının gelmesini bekliyorum. Adam tutmuş beton kafalı diyor bir de...
    https://www.youtube.com/watch?v=hdJRjihJpCs
  • raxetul kullanıcısına yanıt
    Ben demiyorum yazıda yazanı paylaşıyorum.

    " 90’lı yıllarda ortaya çıkan Hubble görüntüleri sonrasında evrenin genç dönemlerine kıyasla daha hızlı genişlemesinin kaynağı olduğu düşünülen karanlık enerji; bazı araştırmacılara göre yerçekimi, elektromanyetik kuvvet, güçlü ve zayıf nükleer kuvvetlerin yanı sıra maddeye etki eden beşinci kuvvet olarak görülüyor. "

    Senin ne anladığını merak ediyorum doğrusu. ????
  • IamTheOne76 kullanıcısına yanıt
    "Kara madde ile ilgili çok elde tutulan bir tespit yok." bu cümlenden karanlık maddenin/enerjinin var ya da yok olduğu ile ilgili bir bilgi yok diyor(Bu mana bazında ben de aynı fikirdeyim). Yazıda ise karanlık enerjinin 5. güç olup olmadığı ile ilgili konuya değilmiş ve olmadığı ispatlanmış.

    Karanlık madde gerçekten var olabilir 5. kuvvet olarak etkisi olmayabilir.
    Karanlık madde zaten yoktur, olmayan şeyin zaten kendisi yoktur ki kuvvet olarak etkisi de buna bağlı olarak yoktur.

    Yani karanlık maddenin varlığından bağımsız olarak 5. kuvvete etkisi olmadığı ortaya konulmuş.
  • raxetul kullanıcısına yanıt
    Temel kavramlar aynıysa o zaman bilim de değişmez. Sizde bir yanlışlık var. Yeni birşey açıklamak için yeni kavram gerekir. Bir şey bulamadık diye de sonuç ben hiç görmedim. O, örneğin koh hipotezi gibidir, olgu yokken bulgu varsa değil,


    • Olgu yok, bulgu yok,

    • Olgu var, bulgu var,

    • Bulgu tekrarlanabilir,

    • Olgu tekrarlanabilir.

    Dört şekilde açıklayamadıktan sonra doğru yanlış dememiz mümkün değil. Belki yöntem yanlış, belki denek düzeneği yanlış. Ölçecek dediğiniz şeyi yanlış ölçtünüz. O nedenle bulgu yok demek çok eksik bir deney.
    Artı, bence girişim yanlış. Nedenlerini de açıkladım. Eğer deneysel araştırmayı es geçersek o zaman bilimi temelden çürütmüş oluruz. Herşey birbirinin uyarlamasına dönüşür, hiçbir şey sabit kalmaz. Kitaba döken, ortalama değerler adı altında ölçümlerin boyutunu siler. O gözlemi yapanın değerleri, tekrardan okuyana ölçülemez hale gelir. Yani,
    O sebeple bilimsel notasyon son derece önemlidir. Siz olguyu ölçümleyeceksiniz ama neye göre ölçümleyeceksiniz? İşte orada birimler boyut sağlıyor.
    Siz geri plana atsanız da fiziğin zaten gayesi, olgulardaki veri bütünlüğünü korumak. Elmayla armutu kıyaslamakla olmaz. Girişim değil ayrışma aranırsa belki iki tane daha olgu anlaşılacak. Mesele neyi nerede arayacağını bilmekte, gerisi zaten aritmetik hesabı olduğundan gerisine anlam yüklemekte hata var.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: M@rKSm@N

    evrenin genişleme hızının artması / karanlık enerji hakkında,

    genişleme hızı artıyor, demekki bir ivme var
    ivme varsa demekki etki eden kuvvet var
    kuvvet devam ediyor, demek ki bigbang devam ediyor
    yani büyük patlama devam ediyor,

    tabiri caizse;
    bir bombanın patlama sürecinde fırlayan bir şarapnel parçasının üzerinde, 0,000.....00001 milisaniyelik bir zaman aralığında, 1/1000......000 bir orandaki uygun sıcaklık değişimi aralığında, ve daha bir çok 1/100...000 lerin içindelerin içinde ömrünü eda eden mikroplar gibiyiz...
    Big bang yanıltıcı bir isim, sözkonusu olan enflasyon. Artan bir hızla şişen bir balonun yüzeyinde yaşanan anlık kuantum parıltılar çakmalar gibiyiz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.