Şimdi Ara

Kapitalizmin iyi yanları, Komünizmin kötü yanları? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
155
Cevap
2
Favori
5.691
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Soru eksik geldi bana açıkçası, Kapitalizm derken şuan içinde yaşadığımızı varsaydığımız kapitalizmden mi bahsediyorsunuz yoksa teorik bir kapitalizmden mi ? Keza komünizm dediğimiz sistem bile Marx'tan öncede varolan ve Marx'tan sonra dahi bir çok anlayışa bölünmüş bir sistemdir. Örneğin Kapitalizm derken Ayn Rand'ın tasvir ettiği tarzda bir kapitalizmi alırsak içinde muhakkak ki savunulacak yönler bulabiliriz. Ya da çok önemli bir Komünist-Sosyalist ekolü temsil eden Frankfurt okulunun Marks'a ve Ortodoks Marksistlere eleştirisi örneğine baktığımızda komünizmin bir yönünü eleştirseler bile yine de sosyalist komünist olamaya devam ettiklerini görüyoruz. Yani demek istediğim bütünsel olarak ele alıp karşılaştırmak adına çok büyük kavramlar bunlar, şahsi kanaatim tek bir eleştiriden ziyade durmaksızın bir eleştirel tutumu benimsemek. Bunu yapmanın bir yolu tarafsızlık olabilirken diğer yolu ise öğreti değil anlayış benimsemektir. Buna örnek olarak, siz komünizm anlayışına sahip olabilir ve dünyayı bu gözle görebilirsiniz ancak bunu şu yapma şekliniz x yahut y kişisinin öğretisini benimsemek yerine dünyayı yorumlarken "komünizm mekanizması" kullanmak olmalıdır. Keza bu örnekte komünizmin yerine liberalizm, anarşizm, pragmatizm , kapitalizm... gibi gibi anlayışlar konabilir. Bunu yaptığınız zaman, zamansal ya da mekansal olarak değişen durumlarda dahi anlayışınızı uygulayabilirsiniz. Peki bu neden mi önemli, çünkü içinde yaşamakta olduğumuz kapitalizm bir öğreti değil bir anlayış yahut mekanizma eğer siz bir mekanizmaya karşı öğretilerle giderseniz o sizin öğretinizde işine gelen yanları alıp onu kullanacaktır. Bana göre kapitalizm bunu yaptığı için şuanda dünyanın büyük bölümünde hakim sistem olarak varolabilmekte. Komünizmin(en azından şu ana kadar vaaz edilmiş versiyonlarının) kötü yanı ise bunu şu ana kadar yapmamış/yapamamış olması. Cevabın başına dönersek soru eksik ancak kendi anlayışıma göre 3 aşağı 5 yukarı bu şekilde cevaplayabilirim.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Periah

    İnsanın derdi gelişmek mi ? para olmasa gelişme olur muydu sanıyorsun ? Sen insanları ne zannediyorsun anlamıyorum ki ? İnsanın düşünce yapısı minimum emekle maksimum fayda elde etmek üzerine kuruludur senin hayal ettiğin gibi yemini suyunu verdiğin insanlar bugün imrenerek baktığımız çalışan dididnen ve gelişen insanı yok ederek onun yerine beş para etmez evcil ve asalak bir türü ortaya çıkartır.

    İnsanları eşit kılmak yapılabilecek en kötü şey olur insana çünkü çalışmayanı, üretmeyeni, düşünmeyeni, risk almayanı kısacası insanlığı ilerleten tüm kişilerin sırtına bunun tam tersi olan asalakları yüklemiş olursun. Bu insanlarda aptal olmadıkları için emin ol hiçbir halt yapmazlar.

    İlk olarak öcü kapitalizm denen abuk sabuk önyargıyı bir kenara bırakıp daha nesnel gözlüklere insana ekonomik sistemlere ve olaylara bakmanı öneririm.

    En azından okumadıysan Milletlerin Zenginliği kitabını oku ekonomi açısından doğru bildiğin pekçok şeyin propaganda ve palavra olduğunu anlamanı sağlayacak oldukça aydınlatıcı bir kitap en azından imkanım olsa bütün liselerde edebiyat kitaplarından önce bu kitabı okuttururdum.

    Önemli olan insanları birilerinin kalın kafasındaki gibi her şartta eşit kılmak falan değildir. Önemli olan çeşitli sosyal katmanlar arasındaki geçirgenliğin açık olması ve başarıya , risk almaya, üretmeye yatkın insanların bu sosyal geçirgenlik yardımıyla hakettiklerini alabileceği bir düzen kurulması. Yani sosyal katmanlar arasındaki geçirgenlik ve sirkülasyon , katı önyargılı ve gerçeklerden kopuk saçmasapan bir eşitlik iddiasından çok daha büyük bir fayda sağlayacaktır.

    Senin o gelişmek dediğin kavram hırsı doğuruyor. Para hırsını. "Biz daha fazla gelişmeliyiz, onları geçmeliyiz." gibi düşünce yapılarında olan devletler ve şirketler dünyada hatrı sayılır derecede kötülüğün kaynağı oluyorlar. En basitinden kozmetik sektörünü örnek vereyim sana. Kozmetik ürünlerinin cildi ve gözü tahriş edip etmeyeceğini öğrenmek için önce hayvanlar üzerinde deniyorlar. Hayvanlar acıdan ölene kadar ciltlerinde deneyler yapıyorlar. Peki ne için? Daha fazla para için. Rekabetten. Bununla alakalı şu yazıyı okumanı isterim. https://www.yesilist.com/hayvan-deneyleri-hakkinda-10-korkunc-gercek//

    Bunun yanında, bir maden çıkarmak için tonlarca ağaç kesilip bir sürü hayvanın yaşam alanı yok ediliyor, üretim için üretim metodundan kaynaklı olarak gereğinden çok daha fazla üretim yapılıyor ve doğadaki kaynakları bitirmenin yanı sıra atmosfere de fazla miktarda sera gazı salınıyor.

    Birileri daha fazla para kazanabilmek için hırsızlık yapıyor, çeşitli suçlar işliyorlar.

    Hatta rekabetin geniş çaplı sonuçlarına bakacak olursak savaşların büyük çoğunluğunun kaynaklar, toprak gibi sebeplerden olduğunu görürsün. Bunların hepsi senin o gelişmenin anahtarı saydığın para hırsı yüzünden oluyor.

    Ama gelişmek önemli tabii. Kimlerin canı yanarsa yansın, sonuçları ne olursa olsun insanoğlu gelişmeli. Bu, amacı gelişmek olan insanı ortadan kaldırırsan çok kötü sonuçları olur tabii. Yemek dışında amaçlar için hayvanlara acı çektirmek, doğayı yaşanılamaz hale getirmek, savaşlar... Hepsi insan doğasına ait şeyler tabii.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C9F4BCB80

    Senin dediğin gibi olsaydı dünyanın en zengin insanları bilim adamları,filozoflar,mühendisler vs olurdu.Ben tarih boyunca zenginliğiyle,servetiyle anılan bi bilim adamı,filozof hatırlamıyorum.Zenginler işçinin kas gücünü,mühendisin ise zekasını sömürüyo,üretim araçlarına,doğal kaynaklara el koyarak hiçbi emeği olmadığı halde ortaya konan ürünün sahibi oluveriyo.

    Yaratıcılık zekadan sadece bilimadamı mühendis sanatçı anlıyorsan o senin sorunun.



    Bill Gates, Steve Jobs, Jeff Bezos gibi adamlar olmasa o senin sömürülüyor dediğin mühendisler kıçına giyecek don bulamazdı.


    O sömürüyor dediğin adamlar olmasaydı sen bu forumda böyle bir şey yazamazdın. Pc cep telefonu bile kullanamazdın.


    Bu şeye benziyor mesela AK-47 yi eline alıyosun geçiyosun duvarın karşısına tarayarak kurşunlarla "Bireysel Silahlanmaya Hayır" yazıyosun.





  • menty M kullanıcısına yanıt

    Savaşların %100 ü kapitalizm kaynaklı. Bahsettiğim şekilde tek devlet tek dil olursa gelişmek neymiş o zaman göreceğiz şuanki gelişmekle kandırmak aynı şey kapitalizmde amaç gelişmek değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 26 Ekim 2020; 23:23:46 >
  • Aprın Çor Tigin kullanıcısına yanıt

    Kapitalizm insanı insanla yarıştırdığı için teoride problemli sistem.

  • mechatengu kullanıcısına yanıt

    Bu yüzden modern kölelik diyoruzya bu insanlar para için çalıştıysa köle gibi yaşadılar para için yapmadılarsa bu gelişmelerin sebebi kapitalizm değil demektir.

  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Para kazanmak için sanatçı olamazsın sanatçı olduğun için para kazanırsın.


    Bi daha okudumda çok güzel yazmışım yaw flozof gibi mübarek  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 26 Ekim 2020; 23:41:12 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-4D62BFE91

    Bu yüzden modern kölelik diyoruzya bu insanlar para için çalıştıysa köle gibi yaşadılar para için yapmadılarsa bu gelişmelerin sebebi kapitalizm değil demektir.

    Komunizm olduğu zaman kölelik olmayacak mı? O zaman da devletin kölesisin.


    Kapitalizmde en azından donanımın varsa kazanıyorsun zenginlik üretmek için bir motivasyonun oluyor.


    Komunizmde ürettiğin zenginlik vasıfsız ya da ben çalışmayım devlet bana baksın diye parazitler arasında eşit bölüştürülüyor. Sonuçta ortada zenginlik kalmıyor. Başka ülkeye de gidemiyorsun ya duvar oluyor ya da nehri geçmeye çalışırken vuruyorlar.


    O kadar güzel sistem ki komunizm çıkmaya çalışırsan ölüyosun. 


    Alıntı

    metni:
    Kapitalizm insanı insanla yarıştırdığı için teoride problemli sistem.


    O zaman bütün doğanın kendisi problemli.


    Daha doğmadan önce 400 milyon tane sperm arasından birinci gelmek zordundasın.

    Kartal yavrusu isen kardeşinden daha çok yemek zorundasın yoksa kardeşine yem oluyorsun.

    Ceylansan yanındaki ceylanlardan daha hızlı koşmak zorundasın ki sen av olma yanındaki olsun.

    Çoğu hayvan türlerinde erkeksen çiftleşebilmek için diğer erkeklerle rekabete girmek zorundasın.


    Rekabet bütün doğada var. Hayvanlar; türler arası, tür içi hatta aile için rekabet ederken sorun yok. İnsan rekabete girince mööö.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mechatengu -- 27 Ekim 2020; 1:7:19 >




  • mechatengu kullanıcısına yanıt

    Hayvanlarla bizi bir tutma biz düşünebilen canlılarız (yapay seçilim).


    Komünizmde devletin kölesi olduğumuz nerden çıkardın? karar vericiler bilgi seviyesine göre seçilir her şey objektif yapılabilir hiçbir engel yok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 27 Ekim 2020; 0:31:55 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-4D62BFE91

    Kapitalizm insanı insanla yarıştırdığı için teoride problemli sistem.

    Homo homini lupus  



    Benim için hepsi problemli, önemli olan ideolojilere eleştirel bir tavırla yaklaşmak.

  • Aprın Çor Tigin kullanıcısına yanıt

    Problem yok dostum homo communism'e gel aydınlanma yaşayacaksın  

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-4D62BFE91

    Problem yok dostum homo communism'e gel aydınlanma yaşayacaksın  

    Sağolasın hocam o kadar entelektüel bir insan değilim, kapasitem de yetmez zaten  

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-4D62BFE91

    Hayvanlarla bizi bir tutma biz düşünebilen canlılarız (yapay seçilim).


    Komünizmde devletin kölesi olduğumuz nerden çıkardın? karar vericiler bilgi seviyesine göre seçilir her şey objektif yapılabilir hiçbir engel yok.

    Bütün canlılar rekabete giriyorken düşünebilen canlılar neden rekabete girmesin. Daha iyi düşünen kazansın işte ne var bunda?


    Bunu istemeyenler sadece o kadar da iyi düşünemeyenler olur.


    Özel bir şirkette çalışırken patronun kölesi oluyorsan devletin için çalışırken neden devletin kölesi olmuyorsun? Özelde en azından işten çıkabilme hakkın var.


    Komunizmde işten çıkma hakkın var mı orası da meçhul.


    Karar vericiler neden bilgi seviyesine göre seçilsin? Seçecek adam neden iyi olanı seçsin ki. Kendisine yakın olanı seçer. Seçtiği adam işini iyi yapsa ne olur yapmasa ne olur? Kimin umrunda ki zaten?


    Ben muhendisim mesela. Komunizm gelse ülkeye eğer benim yaşam standardım o kadar da değişmeyecekse ben çalışmam niye çalışayım.


    Diyelim ki vasıfsızım bana milletin evine pizza götüreceksin dediler. Neden götüreyim ki? İşsiz gezerim nasıl olsa komunizm var baksın bana devlet. Birileri çalışsın kazansın ben onların kazancına ortak olayım. Herkes böyle derse ki çoğunluk der o zaman bana kim pizza getirecek?





  • mechatengu kullanıcısına yanıt

    Saçmalık,mühendise yattığı yerden patron para veriyo gibi bi şey söylüyosun,mühendisin ortaya koyduğu ürünü çok büyük karla satarak kendisi bin kazanırken mühendise 1 veriyo

  • mechatengu kullanıcısına yanıt

    Devlet için değil toplum için çalışıyosun,kapitalist sistemde ise patronun için çalışıyosun

    Devlet baksın gibi bi mantık yok çünkü komünizmde devlet yok,insanlar özel mülkiyet anlayışını bırakıp ortaklaşa üretim ve tüketim anlayışına geçtiği zaman devlete ihtiyaç kalmaz zaten

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C9F4BCB80

    Saçmalık,mühendise yattığı yerden patron para veriyo gibi bi şey söylüyosun,mühendisin ortaya koyduğu ürünü çok büyük karla satarak kendisi bin kazanırken mühendise 1 veriyo

    Mühendis ürün falan ortaya koymaz. İşin teknik kısmını çözmek tek başına yeterli değildir. Başka meziyetlerin de olması gerekiyor. Mühendisim bu arada.


    Mesela yazılım sektöründe yazılım mühendisinin + kodu yazan programcıların yaptığı iş ürünün yüzde 10'u bile değildir.


    İnsan yönetimi, doğru pozisyona doğru adamı almak, doğru zamanda doğru yere yatırım yapmak bunlar da meziyet.

    Madem o kadar kolay pazara girişin kolay olduğu ülkeler de var. Hukukun düzgün işlediği rekabet kanunların adam gibi olduğu bir çok ülke var. Bir veya birden fazla mühendis ortak çeksin krediyi patron olsun o zaman? ki yapan da var. Jeff Bezos boş adam mı şimdi?



    Alıntı

    metni:
    Devlet için değil toplum için çalışıyosun,kapitalist sistemde ise patronun için çalışıyosun Devlet baksın gibi bi mantık yok çünkü komünizmde devlet yok,insanlar özel mülkiyet anlayışını bırakıp ortaklaşa üretim ve tüketim anlayışına geçtiği zaman devlete ihtiyaç kalmaz zaten



    Nasıl devlet yok ya? Her şey devlet zaten komunizmde. Sokaktaki bakkal bile devlet.


    Tamam diyelim ki toplum için çalışıyor olalım. Neden toplum için çalışayım ki? Banane. Toplum bana çalışsın ben neden topluma çalışacam.


    Mesela çöpçüyüm ben. Eğer çalışmadığımda da hayat standardım çok değişmeyecekse milletin çöpünü neden toplayım?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mechatengu -- 27 Ekim 2020; 3:55:5 >




  • mechatengu kullanıcısına yanıt

    Mühendis ya da her neyse bi ürünün projesini yapıyo,tasarlıyo.Bi başkası projeyi ürün haline getiriyo ve sonuçta bu ürün hiçbi emeği olmayan patronun sayılıyo,burdaki patronun tek rolü üretim araçlarının sahibi olması.

    Koç ailesinde doğan bi çocuk sırf zengin bi ailede doğduğu için zengin olur,hiçbi emeği,vasfı olmasına gerek yok.

    Hayvanlardaki rekabetle insanlardaki aynı şey değil,burdaki en temel mesele özel mülkiyet,doğuştan sınıflara ayrılmış durumdayız.Koçta doğan bi çocukla yoksul bi ailede doğan çocuk arasında rekabet olamaz zaten.


    Şimdi ne için çalışıyosun peki?Senin mantığına göre kapitalizm de işlemez zaten :)Şu an ben çalışmıyorum diyebiliyo musun?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C9F4BCB80 -- 27 Ekim 2020; 4:9:46 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C9F4BCB80

    Mühendis ya da her neyse bi ürünün projesini yapıyo,tasarlıyo.Bi başkası projeyi ürün haline getiriyo ve sonuçta bu ürün hiçbi emeği olmayan patronun sayılıyo,burdaki patronun tek rolü üretim araçlarının sahibi olması.

    Koç ailesinde doğan bi çocuk sırf zengin bi ailede doğduğu için zengin olur,hiçbi emeği,vasfı olmasına gerek yok.

    Hayvanlardaki rekabetle insanlardaki aynı şey değil,burdaki en temel mesele özel mülkiyet,doğuştan sınıflara ayrılmış durumdayız.Koçta doğan bi çocukla yoksul bi ailede doğan çocuk arasında rekabet olamaz zaten.


    Şimdi ne için çalışıyosun peki?Senin mantığına göre kapitalizm de işlemez zaten :)Şu an ben çalışmıyorum diyebiliyo musun?

    Tamam madem bütün ürünü ya da büyük bir bölümünü mühendis yapıyor çıksın o zaman şirketten kendi ürününü yapsın onu neden yapmıyor?


    Dediğin adaletsizlik kapitalizmin sonucu değil. Kuzey korede Pyongyang şehrine uzak bir kasabada çiftçi cocuğu olarak doğmak ile üst düzey bir devlet yetkilisinin çocuğu olarak da doğmak aynı şey değil.


    Zengin olmayan bir aileden doğan bir cocuğun bile az da olsa çok zengin olabilme şansı var. KK'de o şans bile yok.


    Koçun çocuğu en azından Sabancının cocugu ile rekabet ediyor. Mahallemdeki iki dönercinin rekabet etmesi ürün kalitesi ve fiyat açısından benim işime geliyorsa nasıl benim işime geliyorsa Koç Sabancı rekabeti de herkesin işine geliyor.


    Benim bu zaman kadar elde ettiğim bir yaşam standardı var. Bu standardı korumak ve daha iyi hale getirmek için çalışıyorum. Bunun için de performansımı devamlı belirli bir seviyenin üzerinde tutmak ve kendimi geliştirmek zorundayım. Bu sayede çalıştığım şirket daha iyi ürünler üretebiliyor. Yine bu sayede bu ürünü kullanan kişiler daha iyi ürünlere erişebiliyor.


    İster mühendis olsun ister işçi ister patron farketmez. Amacı daha fazla para kazanmak ama kazanmak için yaptığı şey sonunda ortaya çıkan sonuç ürünlerin niteliğinin ve niceliğinin artması oluyor.


    Mesela devlette çalışsam bu kadar umrumda olmazdı performans kendimi geliştirmek falan. Ne zaman kıdem artacak belli kaç sen sonra ne kadar maaş alacağım belli. Niye kasayım ki kasmak için bir nedenim olmazdı.


    Ya da komunist bir ülkede çalışmam dedim ama dyelim ki çalışıyorum. Ben kasıyorum geliştiriyorum kendimi yanımdaki mühendis salıyor günün sonunda yaşadığımız hayat aynı hayat e o zaman neden ben bu kadar kasayım yani?





  • mechatengu kullanıcısına yanıt

    Dediğin gibi kolay bi iş değil,mühendis ya da işçi bu sistemden ayrılıp da tek başına bi iş yapamaz.Patrona bağlı kalmak zorunda

    Zenginlik-fakirlik de özel mülkiyet ve paranın getirdiği şeyler zaten.

    Şu anki sistemde hayatın boyunca gece-gündüz çalışsan da 10 milyon liralık bi eve sahip olamayacaksın,o zaman senin mantığına göre zaten zengin olamayacağım niye kendimi yorayım demen lazım


    Rekabet her zaman gelişim,insanlığa yarar demek de değildir.Rekabet,açgözlülük tarih boyunca yıkımlara,savaşlara da neden olan bi şeydir

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C9F4BCB80

    Dediğin gibi kolay bi iş değil,mühendis ya da işçi bu sistemden ayrılıp da tek başına bi iş yapamaz.Patrona bağlı kalmak zorunda

    Zenginlik-fakirlik de özel mülkiyet ve paranın getirdiği şeyler zaten.

    Şu anki sistemde hayatın boyunca gece-gündüz çalışsan da 10 milyon liralık bi eve sahip olamayacaksın,o zaman senin mantığına göre zaten zengin olamayacağım niye kendimi yorayım demen lazım


    Rekabet her zaman gelişim,insanlığa yarar demek de değildir.Rekabet,açgözlülük tarih boyunca yıkımlara,savaşlara da neden olan bi şeydir

    Kolay olmadığı için çok kazanıyorlar zaten. Zengin doğanlardan ya da önemli birinin çocugu olarak doğanlardan bahsetmiyorum. Jeff Bezos'un ailesi zengin değildi mesela.


    Rekabet her zaman gelişimi yanında getirir ama zamanında gelişimden çok daha kötü sonuçları doğurduğu da oldu. Ama şu anki sistemde zenginlik dediğimiz şey elle tutulabilir bir şey olmadığı savaşmak artık eskisi kadar karlı değil. Zaten gerizekalı bir kaç ülke dışında da öyle çok fazla savaşan bir ülke de yok.


    1800 lerden önce bir şehri işgal edip ele geçiren bir ülke o şehirdeki bütün ekonomik asetlere sahip oluyordu. Şehirdeki ganimetleri, yeraltı madenleri, şehirdeki tüccarlardan alınan vergiler, tarım gelirleri vs... yeni ele geçiren ülkenin oluyordu bugun bunların çoğuna sahip olamaz.


    Kaliforniya ayrı bire ülke olsa dünyanın 5. büyük ekonomisi olurdu.


    Bugun ordusu amerikadan daha güçlü bir devletin amerikaya savaş açtığını ve Kaliforniya eyaletinin tamamını topraklarına kattığını düşünelim. Kaliforniya'yı ele geçiren ülke bu ekonomiye sahip olabilecek mi? Mesela Google, Facebook, Apple, Hollywood bu ülkeye mi geçecek? Tabiki de hayır. Büyük savaşların artık olmamasının en büyük nedenlerinden biri de bu.


    Rekabeti savaşlar yerin insanların yararına yönlendiren sistem de kapitalizmin kendisidir.





  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.