Şimdi Ara

Kamyonlar tarafından taşınan küçük nükleer reaktörler geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
355
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kamyonlar tarafından taşınan küçük nükleer reaktörler geliyor
    Gemicilik, madencilik, uzak endüstriler veya erişimi son derece sınırlı olan toplulukların karbondan arındırılmasının anahtarı taşınabilir nükleer reaktörlerde yatıyor olabilir. Nano Nuclear adlı girişim, yıllardır ABD ve NATO denizaltı filolarında kullanılanlara benzer, güç üretim kapasitesi 20 MW’ın altında olan mikro nükleer reaktörler ile bu sorunları çözmeyi hedefliyor.



    Karbondan arınmayı hızlandırabilir



    Nano Nuclear’in Cambridge Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi'nden bilim insanlarıyla birlikte geliştirilen Odin ve Zeus rektörleri denizaltılarda kullanılan birimlere dayanıyor. Firmaya göre bu tip mikro reaktörler geleneksel bir kamyonun arkasına sığabilecek büyüklükte. Böylece onları kamyonlar, trenler veya gemi gibi mevcut ulaşım altyapıları ile istenen yere taşımak mümkün. Nano Nuclear’in CEO’su James Walker’a göre bu alan trilyon dolarlık bir endüstriye dönüşebilir.



    Kamyonlar tarafından taşınan küçük nükleer reaktörler geliyor
    Temiz enerjiye dönüşüm hızla devam ederken nükleer enerji de tekrardan yükselişe geçti. ABD Enerji Bakanlığı'na (DoE) göre, ülkenin net sıfıra ulaşması için 200 gigawatt (GW) nükleer enerji kapasitesine ihtiyacı olacak. Ancak hem ABD’de hem de dünyanın geri kalanında nükleer santrallere bakış pozitif değil. Zira bu dev yapıları projelendirmek ve inşa etmek başlangıç tahminlerini kolaylıkla aşabiliyor. Öte yandan daha önceki haberlerimizde bahsettiğimiz küçük modüler reaktörler (SMR) ve mikro reaktörler dev tesislerde kullanılan fisyon reaktörlerinin küçültülmüş versiyonlarıdır. Bu reaktörler ile inşaat maliyetleri büyük oradan düşürülebilir.



    Haleu yakıtı ve yeni reaktör



    Kamyonlar tarafından taşınan küçük nükleer reaktörler geliyor
    Küçük modüler reaktörler, yüzde 20'ye kadar uranyum içeren yüksek tahlilli, az oranda zenginleştirilmiş uranyum-235 (Haleu) yakıtı kullanıyor. Bu, reaktörlerin daha verimli çalışmasını, daha az yakıt tüketmesini ve daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor.



    Ayrıca Bkz.Eksi 80 derecede çalışabilen batarya geliştirildi: Elektrikli araçlar için önemli



    Yine hatırlanacağı üzere bu teknolojinin öncüsü NuScale, ilk SMR projesini iptal etmek zorunda kalmıştı. Nano Nuclear’e göre bu, yetersiz tedarik zincirinden kaynaklanıyor. Firma, NuScale'e benzer bir kaderi yaşamamak için ABD'deki tesisinde Haleu üretimine başlamak istiyor. Tesisin yeri henüz açıklanmadı ancak hükümet tarafından izin verildi.



    Yakıt üretiminin yanında firma reaktör tasarımı üzerinde de çalışıyor. Girişim, Odin ve yeni tanıtılan ikinci ürünü Zeus’ta reaktörleri minimum müdahale ile çalıştırmaya odaklanmış durumda. Tüm kurulumun bileşenleri standart bir nakliye konteynerine sığması amaçlanıyor. Reaktörün elektrik üretiminin yanı sıra, fisyon reaksiyonları sırasında ortaya çıkan ısıyı kullanmak üzere de tasarlandığı belirtiliyor. Böylece fazla ısı, daha fazla çıktı sağlamak için elektrik enerjisine dönüştürülebilir.




    Kaynak:https://interestingengineering.com/energy/tiny-nukes-on-trucks-sub-20-mw
    Kaynak:https://www.rechargenews.com/energy-transition/trucked-in-nuclear-submarine-reactors-to-power-neighbourhoods-could-be-a-trillion-dollar-industry/2-1-1608350







  • Petrolle su ile rüzgar ile sürdüerebilir nükleer santraller hayatımızı kolaylaştıracaklar bunları taşınabilir halede gelecek.

  • Hiç anlatılmayan konusu atıkları nasıl yok edilecek. Suyun bile atığı varken bunların atılkalrı dot ve müttefik ülkelerde doğaya bırakılıyor olabilir. Batı almanyanın nükleer atıkları izmir ve dilovasına gömdüler

  • Ooooh yeni çevre felaketimiz hayırlı olsun. İlk kazada ortalık cehennem yeri.

  • Modüler reaktörler - ki farklı çeşitleri, farklı tasarımları var - halen çok deneysel olduğu için bunlara ihtiyatlı yaklaşmak ve kurulacak ilk örneklerin yıllar içerisinde verimlilik, güvenlik gibi faktörler bazında performanslarını izlemek gerekir. Çok umut vericiler ama hemen de üzerine atlanmalılar. Gene de şu bir gerçek, birileri bir yerden başlamalı.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de eskiden otomobilimde gezdirebileceğim bir nükleer reaktör hayal ederdim. Şöyle canın istediğinde atom bombası olarak patlatabileceğin bir şey. Dokunanı yakarım modunda gezmeler falan. Sen inersin o arabadan yakalarız seni diyen düşmanlar. Biraz daha küçültürlerse işlem tamam.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • makine26 M kullanıcısına yanıt
    Ya gomulecek ya uzaya

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 100 yıllık teknoloji, adamlar mini si bile yapıyo biz ise bu işi yapacak ekip bile kuramıyoruz...

  • Çok güzel bir ilerleme enerji dünyasında. 20 mw hatta şöyle az daha büyüğü yapılıp 50 100 mw üretilirse yük gemilerinde hızlı trenlerde devasa büyük ulaşım araçlarında madenlerde kullanılan kamyon tır işte vinçler kısacası mega makineler için muazzam bir enerji kaynağı hem de taşınabilir al tırın arkasına yükle nerede ihtiyaç varsa kur 1-2 günde. Bildiğin taşınabilir powerbank mantığı muhteşem bir icat. Star wars evrenine yaklaşıyoruz teknolojide giderek. Atık işini de artık tek kullanımlık en ucuz roketlere yükleyip aya falan yollarlar veya güneşin rotasına kilitle gönder güneşe zaten güneşin kendisi radyasyon hiçbir sakıncalı durum olmaz topla topla atıkları rokete koy güneşi hedef al bas tuşa gitsin al sana çözüm.

  • Güzel gelişme. Birim enerji maliyetini merak ettim. Patlama durumunda kontrol alması diğer reaktörler kadar zor olmaz sanırım. Riski böldüğü için daha güvenli denilebilir mi

  • Bu tür projeler süper bir gelecek vaat ediyor ama günün sonunda güvenlik çekinceleri ile maliyetler roket hızı ile yükseldiğinden ne yazık ki iptal oluyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Kenevir ve nukleer zararli diyen cevreci orgutlere teror orgutu muamelesi yapilmasi lazim, bunlar batinin finans ettigi gizli orgutler...

  • Ülkemiz 4 Adet on sipariş+4 adet opsiyon olarak Güney Kore den 2028 teslim olacak şekilde 2021 de siparişini vermişti. İlk 4 âdeti olası afet ve depremler de kullanılacak bilgisi paylaşıldı tanesini 1M dolar fiyatı vardı.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.