Şimdi Ara

Kamera yeni bağlantı için yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
609
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Bir araç kameram vardı kullanıyorum birkaç senedir. Şimdi benim kamera çakmaklığa bağlı. Bir yerli üreticiden almıştım ancak şuanda yoklar. Onlar da sanırım çinli firmalardan almış isim değiştirip satmışlar. Aynı benim kameradan yabancı sitelerde var, bir sürü marka var Junsun, KOENBANG , TEQstone, ToGuard isimlerinde. Benim kameranın içinde pil vs yok. Dolayısıyla tarihi de unutuyor araç çakmaklığa güç vermeyi bıraktığı zaman. Ben de her arabaya bindiğimde uygulamasını bağlıyordum ve tarih, saati eşitliyordum. Eğer böyle yapmazsam eski videoları yeni zannedip siliyor. Bir süre unutsam orada belki 1 hafta önceki video duruyor ama 10 dk önceki videoyu silmiş çünkü onu daha eski sanıyor. Bu aslında küçük bir kodla çözülür yazılımsal olarak, hatta başka yerde de yazmıştım çözüm yolunu ama sanırım video isimlendirme kodlarına erişmenin bir yolu yokmuş.


    Buraya da başka bir şey sormak istedim. Bu da olmazsa artık başka kamera bakmayı düşünüyorum. Çünkü kameranın diğer bütün özellikleri çok güzel sadece bu sorun var. Önce bir içini açıp bakayım ve sorayım dedim.


    Neyse, normalde o yabancı kameralar da aracın sigortasına bağlanacak şekilde üretilmişler. Bir tanesi şaseye, bir tanesi araç çalıştığında güç alan kablo, bir tane de sürekli güç alan kablo. Şu şekilde;


    Kamera yeni bağlantı için yardım


    O av outputu kullanmıyorum zaten. Bendeki kablo da böyle değil anladığınız üzere. Ben de içinden o sürekli enerji alması gereken kısmı bulup sigortaya bağlarsam tarih ve saati unutma sorunu çözülür mü acaba diye düşündüm. Kameranın içi şu şekil (o siyah kablo nedir bilmiyorum, arkasında bir şey de yok boş duruyor);


    Kamera yeni bağlantı için yardım

    Kameranın güç kablosuna giden kısım şurası, 3 tane kablo çıkıyor (diğerleri arka kameradan gelenler);


    Kamera yeni bağlantı için yardım

    3 tane olarak devam ediyor ama sonrada turuncu ve mor olanları birleştirmişler. Onlar tek kablodan gidiyor gri gibi olanı ayrı bir kablodan gidiyor şu şekilde;


    Kamera yeni bağlantı için yardım

    Şimdi bu kablolardan hangisini bağlarsam sigortaya bu sorun çözülür? Ya da böyle bir şey mümkün değil boşa uğraşıyorsun git yeni kamera al mı diyorsunuz? Bu arada çok fazla bilgim yok elektronikte. Anca bu kadar anlayabildim kendimce.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 61desTRoyer61 -- 27 Ağustos 2022; 20:23:6 >







  • Enerji hiç kesilmese sorun yok anlaşılan, eğer bir zaafa sebep olmuyorsa düşünülebilir.


    Bilgisayar anakartlarındaki bios pili gibi, pil eklemesi de düşünülebilir. Tarih için hafıza entegresi nerede ise gücü kesilmeyecek şekilde. Bilgisayarların uyku moduna geçtiğinde enerji harcayan aksamların durduğu halde tüm bilgileri yani ram ve devam eden program vb bilgileri saklayabilmesi gibi.


    Devre şeması konursa fikri olan arkadaşlar katılır konuya.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Enerji hiç kesilmese de bu sefer aküyü bitirir. Enerji kesilmeli bir süre sonra ama sürekli enerji alan yere bağlanan bir kablo var yabancılarda satıldığı şekilde, o tarih ve saati sayıyor sanırım.

  • 61desTRoyer61 6 kullanıcısına yanıt

    Devrenin açık resimleri varsa entegrelere ve entegrelerin datasheetlerinden enerji uçlarına ulaşılır.

  • Şu resimleri çektim ama.

    Kamera yeni bağlantı için yardım


    Kamera yeni bağlantı için yardım




  • Deneme yanılma yapacağım bakalım.
  • 61desTRoyer61 6 kullanıcısına yanıt

    Neden ki?

    Entegre numaraları resimlerden okunuyorsa datasheetlerine bakılacak devre analiz edilecek, nereler enerjili kalması görülüp, o kısımlara ya pil bağlanacak ya da daimi elektrik. Hepsi bu?

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    O kadar bilmiyorum ki elektronik :D Kendimce bir işe kalkıştım işte. Zamanında aracımı baya söküp, deneye deneye yerleri bulup aux bağlayıp (normalde aux yok, focus 2012) onu da bluetooth'a çevirmiştim bunu da yapabilir miyim acaba diye uğraşıyorum işte öyle :)


    O devrelerin üzerindeki numaraları yazıp baya araştırmış bulamamıştım bir şey hem. Ayrıca deneyerek buldum zaten gerekli yerleri :D


    Şuan sigortalık bir şey yapmadım her şeyi çakmaklıktan gelen enerjiye göre test ettim. Gri gibi olan eksi uç anladığım kadarıyla, o siyaha bağlıydı yine siyaha bağladım. O sabit. Eğer kalan kabloyu turuncuya bağlarsam (turuncunun sürekli güç alacağını düşünüp) mor olanı değdirdiğimde kamera açılamıyordu tam olarak, eğer ikisi bağlıyken gücü verirsem açılıyordu ama moru çektiğimde kesiliyordu hemen.


    Kamera yeni bağlantı için yardım

    Bunun tam tersini yaptığımda yani mor olan sabit güç alacak diye düşünüp bağladığımda ışığı yanıp söndü, turuncuyu değdirdiğimde kayda başladı, turuncuyu çektiğimde ise kayda devam etti bir 10 saniye kadar, son videoyu da düzenleyip kaydedip kapattı (normalde son video bozuk oluyordu hep, aldığım şekilde standart olarak da böyleydi) O kağıdı kablolar birbirine değmesin diye koydum. Yani kısaca mor olan sürekli güç alan bir yere bağlanacak, turuncu olan da kayıt yapacağı zaman yani araba çalışınca güç gelen bir yere.


    Bunu test etmek için önce saati unutmasını beklemeyi düşündüm ama saati 3-5 saatte unutuyor anca, önce unuttuğunu teyit edip sonra aynı sürede sürekli güç verip unutmadığını anlamam gerekiyordu ama aklıma başka bir fikir geldi, g-sensörü. G sensörü eğer sürekli araba çalışmıyorken de çalışırsa (sadece mor kablo bağlıyken) amacıma ulaştım demekti ama olmadı. G sensörü sadece iki kablo da bağlıyken çalıştı. Sonradan araştırdım baya, çin sitelerine girdim vs. Park modu açılması gerekiyormuş ama benim kullandığım programda öyle bir ayar yoktu başka programları denedim birinde vardı, açtım o ayarı. Bu sefer oldu kamerayı sarsınca kayıt yapmaya başladı turuncu bağlı değilken sadece mor kablo bağlıyken, yani araç park halindeyken. 1 dklık kayıt yapıp acil durum klasörüne attı.


    Yani sorun çözülmüş oldu sanırım. Sadece bağlantı yapması kaldı. Ancak yine de birkaç sorunum var.


    1) Benim kamera çakmaklıktan enerji alıyor, o sağdan gelen kablo çakmaklıktan gelen kablo. Çakmaklığı aradan çıkarıp hepsini mi sigortaya bağlasam yoksa diğer kablolar orada devam etse ve sadece mor kabloyu mu sigortaya çeksem?


    2) Çakmaklıktan gelen volt, amper vs değişiklikleri sigortadan gelene göre farklı olursa ne olur? Sanırım amper farkı sorun yaratmıyormuş ancak volt farkı sorun yaratıyormuş. Bu yüzden çakmaklığın içini çektim, burada volt ayarını değiştiren bir düzenek var mı? Değiştiren düzeneklere baktım yok gibi burada ama? Ya da gidip bir elektirikçide vs ne kadar veriyor diye ölçtürmeli miyim?


    Kamera yeni bağlantı için yardım


    Kamera yeni bağlantı için yardım


    3) Son olarak bana şuna benzer bir aparat gerekiyor sanırım. Bu oto elektirikçilerde, tuningcilerde vs oluyor mu illa internetten mi söylemem lazım?


    Kamera yeni bağlantı için yardım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 61desTRoyer61 -- 28 Ağustos 2022; 19:35:29 >




  • 61desTRoyer61 6 kullanıcısına yanıt

    Önceki resimlerinizde entegre numaraları okunmuyor. Çok ayaklı kare şeklinde siyah kutucuklar. Konuya da ekleyebilirsiniz resimleri daha net çekebilirsiniz de. İlgili entegreye enerji vermek bu uğraşlarınıza göre o kadar kolay ki... EN fazla ufak bir elektronik eleman eklemek gerekirdi ki ucuz bi malzeme, regülatör. Tabii tecrübe sahibi uzman arkadaşlar inceliklerinden de bahsederlerdi.

    Alıntı

    metni:
    Çakmaklıktan gelen volt, amper vs değişiklikleri sigortadan gelene göre farklı olursa ne olur?

    Akü ne ise o gelir çakmaklıktan. Amper gelmez amperi sizin cihazını kendi isteğine göre alır. İstemezse hiç almaz mesela çalışmadığında. Volt ise akü le aynı. Devamlı yenilikler çıkıyor ama çakmaklıkta gerilim değişiimi yoktur muhtemelen. Bir ölçü aleti ile pek tabii ki ölçmeli. + ve - kutup için emin olursunuz en azından.

    Alıntı

    metni:
    şuna benzer bir aparat gerekiyor sanırım

    Sigortadan paralel hat almak için çoklayıcı cinsi anlaşılan. Bu hallerde kabloyu araya sıkıştıran birçok uygulama görmüşüzdür. Çıkması başka yerlere değmesine sebep olabilir, kimi halde sorun olmaz ama kimi halde ucu uzunsa kısa devre. Sİgorta ucuna lehimleyebilirsiniz çoklamak istediğiniz kabloyu. Ama koyduğunuz ürün hem kolay he de artistik. Sigorta tablasının arkasından paralel almak da çözümdür ama uğraştırır. Direk kontağa devamlı enerji veren hat gibi enerji hattından da elektik almak mümkün.


    ------>>> Hepsi bir tarafa sırf hafıza için değil mi bunlar? Cİhaza saat pili- anakart pili gibi pil ekleyerek sorun çözülebiliyorsa, sanki n güzeli ... Bilgisayar da saatini felan unutmaz bu pil sayesinde....





  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Şundan bahsediyorsunuz sanırım.


    Kamera yeni bağlantı için yardım

    Normalde çakmaklıktan 12 volt geliyor. Ancak mesela çakmaklığa telefon şarj aletini takmak için olan o çakmaklık şarj cihazları 5 volta indiriyor standart olarak hep. Zamanında bu ürünü alırken satıcının sayfasında illa da kendi kablosuyla kullanın yazıyordu o yüzden bir sıkıntı olur mu acaba diye düşünüp sordum. Kameradan çakmaklığa giden kablonun üstüne bir tür kağıtla 12v1a yazmışlar. Normalde araba çakmaklığa 12v veriyor evet, ama o yukarıda içini attığım çakmaklık bağlantı aparatı da acaba voltu değiştiriyor mu onu bir ölçtürmem lazım sanırım.


    Araç kameralarında pil çok önerilen bir şey değil. Çünkü piller sıcakta en iyi ihtimalle şişebiliyor ve bozulabiliyor. Yaklaşık 1 yıllık süreleri var, bazıları 6 ay bile dayanmıyor sıcak bir yerse ve araba koyuysa örneğin. Kimileri 6 ayda bir araç kamerası pili değiştirmekten gına geldi diye yazıyor internette mesela. Pilin ölmesini de çok sonraları fark edebiliyorsunuz. O da şöyle bir sorun yaratıyor: Pil ölmüş, bu yüzden tarih ve saati sıfırlıyor sürekli, böyle olunca da eski videoları daha yeni zannediyor onları ellemeyip yeni videoları siliyor. Örneğin benim kameramda haftalar önceki video duruyor ama yeni yarım saat önceki videoyu silmiş. Yeni videoları 2017 yılından sayıyor mesela :D Zırt pırt arabaya bindiğimizde kamerayı kontrol etmiyoruz. Pil ölmüş 1 ay olmuş diyelim, Allah korusun bir kaza bela olursa lazım olması gereken video orada değil, az önce kaydedip silmiş, aylar önceki videolarla baş başa kaldık.


    Araç kamerasının pili bitmesinden dolayı tarih ve saat sıfırlamasından bir çok kişi muzdarip. Aslında bu sorun yazılımsal olarak çok kolay çözülebilir. 5 dklık iş. Sadece video isimlendirme kurallarını değiştirmek gerek. Örneğin ilk video 0000000001 olarak isimlendirilecek, ikinci video ise 0000000002 olarak, sonra 3,4 vs. Hafıza dolduğunda ise kamera en küçük numaraya sahip videoyu silerek yer açacak, en büyük numaraya sahip videoya da 1 ekleyip kaydedecek. Yani mesela 50 video kaydetti ve hafıza doldu 00000000051'i kaydetmek için 0000000001'i silip yer açacak ve sonra en yüksek sayı olan 00000000050'ye 1 ekleyip 00000000051'i kaydedecek. Daha sonra da 2'yi silip 52'yi kaydedecek vs. Ve sorun çözüldü! Bu şekilde her durumda o videonun orada olacağını bilebilirdik. Ama böyle bir çözüm yapmamışlar.


    Araç kamerası yorumlarına girip bakarsan hemen aldığı gibi yorum yazanlar değil de bir süre sonra yorum yazanlar hep bu durumdan şikayetçi (pilli olan modellerde) Yani kamera öyle iyi, böyle çekim açısı, yok g-sensör falan filan bataryalıysa hikaye. Tabi siz başka bir tür pilden mi bahsediyorsunuz bilmiyorum.


    Bir de kapasitörlüler var onlar sıcağa baya dayanıklı ama sigortaya bağlanıyorlar genelde. Benim kamerada da sanırım kapasitör var bilmiyorum çünkü 3-5 saat hatırlayabiliyor saati. Sonra sıfırlıyor. Zamanında da pil yok diye bunu almıştım. Ama bana çakmaklıktan bağlama için kablo göndermişlerdi işte zamanında. Neyse baya uzattım burayı kusura bakma. Bu çözümü nasıl yapabilirim diye yabancı sitelere de baya yazmıştım önceleri ama video isimlendirme kodlarına erişmenin bir yolu yokmuş öyle dediler. Çok basit bir çözüm nasıl yapmazlar bunu diye kafaları yemiştim. Türkiye'deki modellerin neredeyse hepsi de pilli. Ben de bu çözümü deniyorum. Hem böylelikle sürekli güç olduğundan emin olacağım, hem de bonus olarak park halindeyken araba sarsılırsa eğer biri çarparsa falan 1 dklık kayıt yapmaya başlayacak otomatik. Sanırım bu kablolardan bir şekilde bulmak en mantıklısı. Diğerleri beni aşar. Hangi sigorta sürekli güç veriyor hangileri araba çalışınca güç veriyor onu anlamaya çalışıyorum şuan mesela :D Ha ya da gidip bir oto elektirikçisine derdimi anlatacam.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 61desTRoyer61 -- 28 Ağustos 2022; 21:25:19 >




  • 61desTRoyer61 6 kullanıcısına yanıt

    Bilgisayar anakartlarındaki pillerde hiç sorun duydunuz mu? Bitmiş olabilirler ama kaç yılda??? Bazı saatlerde de benzei olan yassı geniş tip pillerden. Bios pili;

    Kamera yeni bağlantı için yardım

    Bios pilini yuvasıyla alabileceğiniz gibi,kablosuyla hazır olan cinsler de var. Tabii önce size uygun gerilimi bulmanız lazım.

    Pili sadece entegre hafızasını sağlamak için uygun şekilde bağlarsanız sorununuz da kalmaz tahminim. Ama farklı kısımları da elektriklendirirse yani boyunu aşan ihtiyaca da muhatap olursa... O zaman bu pil çok çabuk bitip sorun olabilir.

    Verdiğiniz resimdeki sağdkaki entegrenin muadil bir kısım olarak entegreler verilmiş bir forumda ve rom olduğu yazılmış. BU parçaya müdahale işinizi çözebilir.

    Kamera yeni bağlantı için yardım


    Devamlı enerjili kalması sağlanır. Bunların hafıza için gerilim ihtiyacı düşüktür.


    Datasheet olarak da; https://datasheet.lcsc.com/lcsc/1809111833_CORPRO-GM7150BC_C245017.pdf


    Pek tabii tecrübeli arkadaşları çağırmaktayız. Ve uygulamak isteyen de devre üzerinde bu pinout bağlantıları aynı mı kontrol etmeli. Mesela kristal hattı kristal mi bağlı vb.


    Bahsettiğim gibi iş yapılırsa akü değişiminde de sorun çıkmaz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 29 Ağustos 2022; 11:45:6 >




  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Aslında haklısın aynen. Benim kasa da oyun oynarken 85-86 derecelere çıkabiliyor ama bios pili sıkıntı çıkarmadı şimdiye kadar, 2 yılı geçti. İlginç. Belki araba sürekli olarak güneş altında kalıp sıcak olduğundan bu fark oluyor belki de pillerin çeşidi farklı. Mesela ben de bu tarihi saati unutmaya başlayınca acaba pilliydi de bana mı öyle dediler diye araştırmıştım içini açıp pil aramıştım. Araç kameralarında bildiğim kadarıyla hep baya bu bildiğimiz telefon bataryalarının küçüğünden oluyor. Şu mesela bir araç kamerası pili.


    Kamera yeni bağlantı için yardım

    Belki de bu farktan kaynaklanıyordur. Senin attığın, pc kasalarında da olan bios pilleri daha dayanıklılardır o yüzden sıkıntı çıkarmıyorlardır belki de.


    O attığım sigorta bağlantı kablolarından sipariş ettim 1-2 güne gelirler önce bir onu deneyeyim, olur sanırım. Olmaz da sinirlenip kamerayı kırmazsam başka çözümler düşünebilirim :D





  • 61desTRoyer61 6 kullanıcısına yanıt

    Bios piline göre daha büyük olan bataryalar sadece tarih-saat gibi basit işlevler değil aynı zamanda akü gittiğinde (kaza anında vb) çalışmaya kısa süre devam etmesi için olabilir.


    Pinouttan uygun bağlantıları yapmak kadar kolay olur diye düşünüyorum. Çıkabilecek zorluk pil elektriği başka yerlere de akıyorsa devrede, bunu önlemek için entegre ayağını ayırıp diyot eklemek olur.


    BU arada uzman arrkadaşlar konuya fevkalade değer katacaktır, beklenmekteler...

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Evet onlar sadece tarih saati tutmak için değil. Park modunda başlayıp kayıt yapıp kapanmak için de. Ayrıca çakmaklıktan bağlanıyorlar. Araç gücü kesince son videoyu kaydedip düzenleyip kapanması için. Bu yüzden araç stop ettikten sonra bir 15 saniye kadar daha çalışıyorlar. Benim de normalde öyleymiş test ettiğime göre, sürekli bağlantı olan yer sabit dururken araba çalışırken güç gelmesi gereken kabloyu çıkarınca bir 10-15 saniye daha kayda devam etti ve sonra kapandı. Normalde çakmaklığa bağlıyken çakmaklık gücü kestiği an kapanıyordu ve son video hep bozuk oluyordu erişilemiyordu.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Söylediğim gibi yaptım ve oldu şuan bir sıkıntı yok. Her şey olması gerektiği gibi çalışıyor.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.