Şimdi Ara

Işıldak devresi yanan elemanlar... (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
371
Cevap
3
Favori
59.112
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Dün bir devre çizdim ama denemeden emin olamıyorum.

    Siz o ledler nasıl birşey bana foto atabilir misiniz. Ne kadar Volt ve Amper istiyor birbirlerine nası bağlı görmem lazım.
  • Tamamdır hocam

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Üstad bu isildaklarin çalışma sistemini düşünüyorum da .Devre şebekeye bağlı iken akü şarj oluyor. Akünün şarjı tamamlandığında devre şarj akımını kesiyor. Devre şebekeye bağlı iken şebeke gerilimi kesildiğinde akü devreye girerek ledleri besliyor.Yani ledler hiçbir zaman şebeke akımı üzerinden devreye girmiyor.Yanlis anlamış sam düzeltin lütfen.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Kısmen doğru. Şöyle:
    Akü dolunca şarj akımının kesilip kesilmediğini bilmiyorum. Çünkü devrenin ne prensiple çalıştığını bilemiyorum. Transistörlü devre kullanmışsa muhtemelen şarj kesimi de olabilir.

    LEDler asla şebeke gerilimi ile çalışmıyor evet. Ama bazı ışıldaklar vardır şarjlı fenerler falan vardır bunlar otomatik değildir. Şebekeyi düşürüp aküye, ordan direk LEDlere vermiş. Yani eğer akü ölürse devreden çıkarsa şebeke gerilimini direk LEDlere verip LEdleri patlatıyor. Sizin elinizdeki sistemin öyle olduğunu sanmıyorum otomatiktir o. Transistör devresi eğer otomatik çalışmayı sağlıyorsa, otomatik şarj kesiciyi ne sağlıyor... Bunlar hep sıkıntı.

    Ben LEDlerinize baktım. Üçerli paralel olacak şekilde seri-paralel karışık bağlamış. LEDlerin akımını koruyacak seri direnç ise elektronik kart üzerinde.

    Bunun bir eksisi var: LEDler 3 Volttur bunları seri bağlarsan 6V olur. Akü de 6V. Akü eksilmeye başlama eğilimi gösterdiği an LEDler de körelme yapar. Ayrıca şu SMD LEDler çabuk bozuluyor oraya 10000saat ömür biçmiş külliyen yalan. O resimdeki SMDler tasarruflu ampullerde de yaygın kullanılıyor. Ordan biliyorum. Bir tanesi bir bozulursa kendisine bağlı diğerlerini de yakıyor.

    O LEDlere hiç ellemeyelim, ben fırsat bulabilirsem size yarın bir iki devre ile gelirim.




  • Eyvallah üstad

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sanırım her bir sirada 3 LED seri bağlı bu durumda 3 *2 volt= 6 volt gerilim ihtiyacı oluyor.Her 3 lu seri bağlı ledler 10 sıra ile paralel bağlı.Bu durumda da paralel devrelerdeki kaide olan sabit voltaj değeri devreye giriyor.Her bir 3 lu seri LED paralel olarak 6 volt DC gerilim ile besleniyor. Sistemden çekilen akım değeri artıyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu ışıldak devresinde ( GOLD SİLVER ) zaten seri kondasator sistemi ile akım düşürülüyor dediğiniz gibi ve bir adet transistör mevcut. Akuler sürekli şarj akımına maruz durumda .Bu durumda da zaten merdiven altı kalitesiz akülerin ömrü kısa zamanda tukeniyor.Ancak daha önce resimlerini gönderdiğim sunca marka ışıldak devresinde 4 adet transistör mevcut ve sağlam bir yapıda olduğunu belli ediyor. Her ne kadar bu devreyi daha cozemesemde .Çünkü 3 konumda da şarj gösterge ledi yanmakta.  Işıldak devresi yanan elemanlar...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Şarj gösterge ledi değik aslında o power led. Yani fiş takılı haaa ona göre, şu anda ceryanlar var, şarj oluyor demek istiyor. Lamba fişi çekince hala yanıyorsa otomatik değildir, ama lamba yanarken de şarj oluyordur. Akü yokken fişe takmayın onu transistörleri yakarsınız.

    SUNCA iyidir. Bir de kalite akü varsa dadından yinmez hocam. Taaa eski zamanlardan florasanlıları var bizde onun hala atmıyorum hatıra diye saklıyorum.
     Işıldak devresi yanan elemanlar...


    Aküyü şarj edicek sağlam bir otomat tasarlayayım ben size. O elinizdeki yanarsa yapar onu takarsınız. Ama LED ömürleri kısa oluyor dediğim gibi. O zaman da LED satın alır takarsınız. Ne oldu aynı paraya geldi ama ömürlük olur.

    Ben bir yaptım mı ömürlük yaparım. Böyle seviyorum çünkü.




  • Valla hocam güzel ve heyecanlı bir çalışma olacağı kesin .Power LED 1, off , 2 kademelerinin hepsinde yanıyor diye arızalı olduğunu düşünmüştüm.Ancak sizin anlatiminiz dan bunun olağan birşey olması güzel bir haber oldu.Devre üzerinde akü besleme kablosunun 4 volt gerilime bağlı olduğunu ancak yanında farklı olarak 6 volt besleme bacağının olduğunu ve üzerindeki ibareden egerki 6 voltluk akü kullanılmak istenirse bu bacağin kullanılması gerektiğini tespit ettim.Bu da devrenin gerçekten onemsendigini gösteriyor sanırım.🤗  Işıldak devresi yanan elemanlar...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    İçerikteki bilgiler bizzat denenmediği ve doğruluğu kesin olmadığı için insanları yanıltmamak amacıyla silindi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 4 Ekim 2020; 1:57:48 >
  • Eyvallah üstadım.Hem eğitim hem sohbet güzel oluyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    İçerikteki bilgiler bizzat denenmediği ve doğruluğu kesin olmadığı için insanları yanıltmamak amacıyla silindi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 4 Ekim 2020; 1:58:3 >
  • Valla bir şey söyleyeyim mi .Bende pazartesi günü nöbet oruç nöbet istirahati derken bugünde çay kazanının patlamış rezistansınla uğraşırken unuttum .Bu arada çalışmanız için teşekküe ederim.Ben inceleyeceğim şimdi.Bu arada transistörlerin çalışma şekli ve mantığı hakkında bilginiz var mı ?.Ben bir video izledim transistör kullanarak devrenin besleme voltajı kesildiğinde acil led devreye giriyor.Bu videonun linkini inceleme fırsatınız olursa sevinirim.Transistörlerin çalışma prensibi anladığım kadarıyla ;

    PNP VE NPN olarak ikiye ayılan BJT transistörlerde PNP tipinde olan transistörlerde Collector bacağı devrede yükün pozitif hattına Emiter bacağı kaynağın pozitif hattına Base bacağı ise tetikleme bacağı olarak kaynağın negatif hattına bağlanıyor.NPN tipinde ise Base bacağı kaynağın pozitif hattına Collector bacağı yükün negatif , Emiter bacağı ise yükün negatif hattına bağlanıyor.Bu bahsettiğm videoda bağlantı kısmını anlayamadım. Video linki :https://www.youtube.com/watch?v=wbJoaio6km8&list=WL&index=13&t=0s




  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Evet devre rölesiz transistörlü de yapılabiliyor. Evde transistör ile tasarlanmış devreler de var. Transistörün nasıl çalıştığını ve limitlerini iyi bilirsen, her şey yapabilirsin. Videodaki olay doğrudur. Benzer bir devresi de şurada;

     Işıldak devresi yanan elemanlar...




  • Üstad bu devre şemasında doğrultma için köprü diyot kullanılmamış değil mi

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Kullanılmış hocam. Tek diyot kullanılmış yani yarım dalga DCden faydalanılıyor. devrede en soldaki üstteki diyot 1n4004 yazan. En soldaki de trafo. İstendiğinde trafo da kullanılabilir ideali odur. Ama eğer cihazın içinde yer yoksa, bizim yaptığımız gibi modifiye işlemlerinde trafo koyamıyoruz.

    Orada gördüğünüz transistör PNP transitörüdür içindeki okun yönünden ayırdediyoruz. Otomat işlemini gerçekleştiren şey de transistörün iki bacağına bağlanan diyottur. O diyot sayesinde ceryanlar varken transistör LEDleri yakamaz ama pile rahatça elektrik gider (şarj). Giriş ceryanı kesildiğinde ise pilden gelen elektrik transistörü açarak LEDleri yakar bu kadar basit.
  • Hocam ben bu konularda yetersiz bilgiye sahip olduğum için soruyorum. Kısacası cahilim yani .Devreyi karşıma aldığımda okumaya çalışıyorum.Sebeke gerilimi varken trafodan dan gelen alternatif akım + ve - yönlerine bakıyorum.Bildigim kadarıyla ac akım saniye 50 - 60 kez yön değiştiriyor.Bu noktadan itibaren nasıl bir yol izliyor.devre elemanları görevleri nedir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kısacası size çok basit gelebilir bu durum. Ancak ben devrenin şebeke gerilimi varken ve yokken nasıl çalıştığını merak ediyorum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Trafoya giren Ac 220v 60 hz ,,, aynı şekilde trafodan mesela 9v 60 hz olarak çıkar,,, batarya veya led ler değişmeyen doğru voltaj ile çalışır,, bunun için saniyede 60 değişim hz uygun değil ...
    Devrede diyot var,, diyot tek yönde akım geçirir,,
    >>> diyotun beyaz yerinden ac girerse , sadece eksi olarak dc doğru gelirim akım çıkar,,,
    >>> Diyot un beyaz çizgi olmayan yerinden ac girerse , sadece artı akım gerilim çıkar,,, ve artık düz dc akım gelirim elde ettik,, sarj ve led ler için kullanilabilir..

    Yukarıda anlattığım ac 9v dört adet diyot ile veya bir adet 4 bacaklı diyot ile dc olarak doğrultulursa dc 9v alırız, diyot 0.7v voltaj düşürür,.
    Daha sonra diyottan sonra kondansatör bağlanırsa dc voltaj 1.4 katına çıkar, kondansatör çıkışı 12v olur,,
    Bu işlemler sadece trafo ac çıkışının dc ye çevrilmesi dir..
    Trafosuz doğrultma düşürme işlemi yine aynı şekil takip eder,, trafo yerine kondansatör drenc ile 220v ,, 9-12v a düşürülür ....

    > Arkadaşta iki adet ışıldak var, ikisi aynı tip birisi drenc yakıyor, diğeri sorunsuz,, hatta sorunsuz olana iki akü daha ilave ettik,, devre elemanı daha az olmasına rağmen stabil çalışmasina şaşırdım ...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.