Şimdi Ara

ISI- ENERJİ- SOĞUTMA- BİLİMSELLİK. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
4.024
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • bilimsel olmus devam edin aramızdan bilim adamları cıkıcak bu gıdışle :=)
  • Bugün sadece birkaç cevap verebileceğim.
    dikmenibo: bahsettiğin durumun soğutma yönünden anlamını, soğutma sistemi en az 82 watt ısı tahliye etmelidir şeklinde düşünmek lazım.
    sendorm: ölçümler ve hesaplarda hata yok. Şu ana kadar yazdıklarım konuya giriş ve temel kavramları yerleştirme çalışması olduğu için henüz hiçbir ayrıntıya girmedim.Ayrıntıları tartışmak istersen öncelikle klima ile buzdolabını mukayese ederken yaptığın teknik hatayı düşün. ( ipucu : fanlar! ) İkinci olarak,cümle içinde kullandığım ' kontrol ve denge halinde ' terim grubunun anlamı üzerinde çalışmanızı öneriyorum.

    Soğutma sistemlerinin kullandıkları enerji ile tahliye ettikleri ısı miktarı arasında doğrusal yada sabit bir bağıntı bulunmamaktadır. Konuyla ilgili teknolojik gelişmeler aynı miktardaki ısıyı tahliye edebilmek için ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi miktarını sürekli olarak azaltmış ve azaltmaya devam etmektedir.(Arabaların aynı mesafeyi daha az benzin kullanarak almaları için yapılan teknolojik gelişmeler gibi. )


    passenger 59 ; pozitif katkılarınızdan dolayı teşekkürler.

    DEĞER Mİ ? diye soran yada bu manada yazan arkadaşlar: Her ne türden olursa olsun, mutluluğun yada zevkin bedeli ekonomik yada termodinamik olarak ölçülmez.


    Genel olarak sunları söylemek isterim : Bilimlere ve bilimselliğe karşı gösterilen mukavemet ( direnç ) alışık olmadığım bir durum değil. Kuvvet kavramıyla enerji kavramını birbirinden ayıramayan,termodinamik ilkelerini ihlal eden mühendisler gördüm.Akademik bilim çevrelerinde yapılan bilimsel hatalardan da birçok örnekler verebilirim. Dolayısıyla, tabiri caizse, kamunun göstereceği direnç yada ilgisizlik çok ta umursadığım bir şey değil. Ama maalesef fiziğin konularını, hiç ya da çok az matematik kullanarak anlatmak bütün fizikçilerin ya da bilim insanlarının, nefret ettiği bir durumdur. Ben, tesadüfen gördüğüm bu forumdaki bazı arkadaşların kendi el emekleriyle birseyler yapmak için ciddi bir çaba sarfettiklerini gördüm, bunu son derece takdir ettim, ve onların önlerindeki engelleri aşabilmelerini kolaylaştırmak, kararlı ve dayanıklı soğutma sistemleri oluşturabilmek için gerekli kritik noktaları belirtmek, bir sistemin en temel seviyede fiziksel analizini yapabilmeleri için gereken bilgiyi verebilmek nihai amacıyla yazmak istedim.Bilimsel yaklaşım için bunlar gerekiyordu.

    Sizlere de hak veriyorum, forum ortamları, seminer ya da konferans ortamları gibi bir zemin üzerinde bilgi aktarımı yapılabilecek bir yer değil. Ama şuna sevinilmeli ki, içinde bilim, joule, özgül ısı kapasitesi gibi kelimelerin yer aldığı ve bunların çok açık tanımlarının yapıldığı bir forum oldu.Bunlar ve diğer terimler ve de diğer yazan arkadaşların düşünceleri belki de birkaç okuyucuyu için önemli ölçüde yönlendirici olabilecektir.


    SU İLE SOĞUTMA üzerine çalışan arkadaşlar :

    CPU dan ısı alırken bakır blok yerine, bakır levhalardan kutu şeklinde bir ısı alıcısı yapılabilir. ısıyı suya transfer oranı, suyun temas ettiği bakır yüzeyin alanına doğrudan bağlı.Bu nedenle kutu içinde suyun dolaşacağı yolları maximum mesafeye çıkartın, ama yolların genişliğini 8 mm den az tutmayın.

    Isı kutusunun yada blok bakır kullanacaksanız blokun cpu dan ne kadar ısı aldığını ölçmek için şu bağıntıyı kullanmanızda mahzur yoktur:

    W= 4.2 * debi * ( Tg - Tç )

    W, bir saniyede alınan ısı mitarı ( watt )
    debi, bloka bir saniyede giren su miktarı ( gram yada santimetreküp)
    Tg , suyu bloka getiren hortum yada boru içindeki su sıcaklığı ( C )
    Tç , bloktan çıkan suyun sıcaklığı.

    örneğin, saniyede 10 gram ( yaklaşık 10 cc ) su bloka giriyor ve giriş çıkış sıcaklık farkı 3 derece ölçülüyorsa atılan enerji 126 watt diyebilirsiniz rahatlıkla. Sıcaklık farkı 1 derece ise cpu 42 watt ısı üretiyor denilebilir. burda kritik noktanın suyun bakır ile temas ettiği alanın büyüklüğü olduğunu unutmayınız.




  • @passenger59 .. sana kesinlikle katılıyorum..ne yazıkki sonuca hep kestirme yoldan minimum çaba ile ulaşmak istiyor bizim millet ;bunu yaparken anayolu bilmeden gidiyor hedefe , sonrasında kestirme yoldan taşıyamıyacağı bir yük olduğnda ise bağımlı kalıyor ana yolu bilen adama..

    @metaloksit .. çaban için kutluyorum seni....yazılarını başlıklar halinde ayırırsan,veya soralan soruları belirterek cvp larsan sonrasında daha kolay ulaşılabilir bilgiler olurlar paylaştıkların..kolay gele..
  • ya arkadaşlar ne diyorsunuz siz....bence bizim gibi kullanıcıların bu kadar detay bilmesine gerek yok.. eğer öyle olsaydı bilgisayarını sadece fizikçiler soğuturdu...forumda birkaç kişinin bilmesi yeterli..bilenler bilmeyenler öğretsin misali..
  • @Metaloksit

    Yazınızı dikkatle ve ilgiyle takip ediyorum, hiç kullanılmayacak olsa bile bişeyler öğrenmenin kimseye bir zararı olmaz.

    Kendi çapımda o/c konusuna ilgi duyuyorum ve bişeyler yapmaya çalışıyorum. Paylaşımlarınızın bakış açıma yeni bir boyut kazandıracağı ve bana ışık tutacağı kanısındayım.

    Aldığım mühendislik eğitimi (maden müh.) gereği termodinamik konusuna çok uzak olmamakla birlikte o/c konusuna hiç bu açıdan bakmamıştım.

    Devamını dört gözle bekliyorum

    Paylaşımınız için teşekkürler....
  • güzel topic. doğru ve bilimsel doneler geçmiş, lakin pratikte bazıları yanlış (su bloğu örneği gibi).

    hoşuma gitmeyen şey, ki huzur bozucu olan da sanırım bu, bir konuyu irdelemeden, lise 2 fen kitabı gibi hobara hobara 3-5 konuya dalmak. okuyalım öğrenelim coşalım kısımlarına ne oldu yahu? hazmetmek lazım. ammavelakin bilmek ayrı anlatabilmek apayrı. örtmen olmak apayrı. yol gösterici olmaksa, eheh..

    devam devam.
  • Binlerce formül ve bilimsel hesap yapabilirsiniz.Lafım yok. Ama ne olur bir kez de olsun ortaya elle tutulur gözle görülür birşey koyun ayakta alkışlayım.
    Sistemi yapıp koyun sonra bilimselliğini formüllerle vb. açıklayın.Ortada fol da yok yumurtada olan şey malesef gıt gıt gıdak..
    Deneysellik bilimin içinde önemli bir olgudur.Yok saymak çok yanlış.
    Bana projelerden bahsetmeyin ürünlerden bahsedin.
  • ergin'e 50 kere yok şöyle yok böyle diye bıkbık ettim ama 50 kere benden iyi blok yaptı eheha

    yalnız şu da var, arkadaş yukarda deney yapmış; lakin deneyden de yanlışa ulaşmış. buzdolabı sadece 7 watt soğutuyor demiş. 1 litre 20 derece suyun donması için gereken enerji 1000x1x20+1,000x80=100 kcal=418 kJ

    eğer sadece 7 Watt soğutma kapasitesi olsaydı 1 litre su dondurmak için gereken zaman minimum 17 saat olurdu. netekim değil.

    bilimsel çalışma içinde deneysellik olmalı; deneysel çalışmalarda da bilimsellik önemli. gerisi yalan.

    edit: 9 Watt denmiş. neyse ha 7 ha 9 Watt. sonuçta değil 1 litre, toplam 10-15 litre suyu uygun kaplarda 10 saatten az zamanda dondurabiliyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PoL--E 2½ -- 8 Ağustos 2006; 14:58:17 >
  • Değerli Arkadaşlar

    Konuşma tarzımıza argo karıştırmazsak herhalde daha düzeyli olacak.Şahsıma söylersem p4550 bir işlemciyi 4650 mhz de ve aynı anda 7800gtx bir ekran kartını 702 mhz de bench alacak şekilde ve aynı anda NB yi -45 derece alkol ile soğutan bir sistem kurdum ve yaklaşık 1 sene çalıştırdım.Soğutma grubu seçimi danfoss abaklarından yapıldı ve bu hesap değerlerinden hareketle 2*sc18cl den oluşan bir tandem sistem tarafımdan dizayn edilip uygulatıldı.
    Sanırım intel olarak forumda en yüksek fsb yede sahibim (ln2 veya dod ile uğraşan ve lider olarak gördüğüm arkadaşların değerleri dikkate alınmazsa).

    Bunun dışında futuremark sitesini zahmet edip incelenirse intel/p4/whql driver/7800gtx/tek kartta 3dmark 2005,3dmark 2006 ta sanırım hala sistemim 1. durumda.Extreme forum sitesindede bazı dereceler görebilirsiniz

    Bunlar yapılırken deneysellikte vardı hesapta.Anakartın terlememesini sağlayan yaprak ısıtıcılarda ,bunların hesabı ve elde üretimide vardı ve bunların belli ısıyı görünce otomatik devre dışı kalmasıda,becerebildiğim oranda evap transfer yüzeyi hesabıda.(kitap karıştırarak tabi)

    Ürün olarak bunlar yeterlimi,yoksa hala "GIT GIT GIDAKMI".Ne kadar çirkin bir tabir,bu tabirlerlemi bir yere varacağız.Birbirimize biraz daha saygılı hitap edersek birşeylerimizmi eksilir,birbirimizemi posta koyacağız,ne kazanacağız,afferin sen üstün çıktın deyip madalyamı verecekler.Bu mantalitenin ülkeyi nereye götürdüğünü 80 öncesi olaylar döneminde öğrenci olaylarını yaşamış olanlar bilir.Bende Hasdal kışlası ve siyasi şube görmüş biri olarak gayet iyi biliyorum.

    YAKLAŞIM BU OLMAK YERİNE TEORİK BİLGİ SAHİBİ OLAN ARKADAŞIMIZA PRATİK VE UYGULAMAYA DÖNÜK
    BİLGİ VE BİRİKİM SAHİBİ ARKADAŞLARIN DESTEK TEKLİFLERİ ,TASARLADIĞI PROJE VARSA MÜŞTEREK
    TATBİKAT VE UYGULAMA TEKLİFLERİ DAHA İYİ OLMAZMIYDI.
    BİR ÜRÜN ORTAYA ÇIKARKEN HEM HESAP HEM DENEY GEREKİR,BİR AYAĞI EKSİK OLURSA O ÜRÜN YA ORTAYA ÇIKARTILAMAZ YADA SAKAT ÇIKAR.ÜSTELİK BURADA BİLİM FİLAN YAPILDIĞI YOK,AMAN MERAK ETMEYİN.SÖZ KONUSU OLAN SADECE BİLİM ADAMLARININ ÇALIŞIP ORTAYA KOYDUĞU FORMÜLLERDEN
    BAHSEDİLİYOR.

    Akademisyenlerle iç içe bulunup bir takım çalışmalarıda birlikte yürüten biri olarak ne deneyselliği dışlayabilirim nede hesabı.

    Dod seviyesinde değerleri aşacak sonucu elde edemeyişimin sebebide debiyi artıracak kesit büyütme vs tedbirleri almış olmama rağmen bu debideki -40 derece sıvının enerjisini alıp aktaracak transfer yüzeyini
    sağlayacak bir blok gereğini zamanında düşünmeyip atlamamdır.İyi kötü bir hesaba oturup yapamazsam yapabilecek birinden yardı isteseydim bu sorunu yaşamayabilirdim.

    BU TARTIŞMASI OLMAYAN VE KİMSENİN KAFASINA GÖRE HÜKÜM VEREMİYECEĞİ BİR KONUDUR.BİLİMİN YÖNTEMLERİ BELLİ VE TANIMLIDIR.BUNUDA EN İYİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARI FİİLEN YAPMIŞ İNSANLAR BİLİR BİLİM ADAMLARI BİLİMSEL USUL VE ADAP GEREĞİ NE DENEYİ DIŞLAR NEDE HESABI.VE SANIYORUM DENEYSELLİĞİ REDDEDEN KİMSEDE YOK BURADA.AKSİNE KONUNUN İLK MESAJI BİR DENEY VE HESAP KOMBİNASYONUNU ANLATIYOR.

    Birde örnek vereyim.Betonla ilgili ve henüz çalışma mekanizması ve mantığı henüz tam olarak anlaşılamamış bir olayı inceleyecekseniz konu ile ilgili farklı ortam koşullarında seri deneyler yapar sonra bu deney sonuçlarını bir grafikte toplar ve noktaların dağılımını incelersiniz .Bu inceleme sırasında ortaya çıkan korelasyon size fikir verir ve birçok zamanda bu grafiğe çok yakın bir eğri tanımlanabilir.Çok ufak sapmaları göze alarak bu eğrinin formülünü çıkarmış olursunuz.Gerekirse standart sapmalarınıda hesaplayıp ,dikkate alarak kesine yakın sonuçlar elde edebilirsiniz ve bu sonuçlar tabikatta kullanılabilir

    Ummadığım şekilde tepki gösterilen bu topiğin böylece sürmesini talep ediyorum ben.Rahatsız olan arkadaşların konuyu dağıtmasıda ben ve benim gibi bir satır olsun öğrenme peşinde olan arkadaşların öğrenmesini engelleyip gereksiz yere tansiyonunu yükseltiyor.

    Topiğin başında izlemek zorunlu diye birşey yazdığını zannetmiyorum.Lutfen rahat bırakında siz kendi doğrularınızla !!!!! bizde kendi doğrularımızla başbaşa kalalım.İzlemek isteyen ben ve benim gibi birçok insanı rahatsız ettiğinizin herhalde farkındasınızdır.

    Bu topiğe bugün ,dün akşam gözüme ilişen ve Metal oksit tarafından yazılan mesajdaki debiye bağlı güç aktarımı formülünü irdelemek için girmiştim.Ve metal oksitten bu enerjiyi aktaracak bakır temas yüzeyini nasıl hesaplayacağımı sormayı düşünüyordum.Sanırım cm2 den ..... watt şeklinde malzeme cinsine bağlı bir değer verebilir.Malzeme kalınlığı ve dolayısıyla kütlede önemli sanırım Ama arkadaşların sayesinde kafa dağıldı gitti

    Yöntem tartışması yaparken konular kaybolup gidiyor.




  • Ben hala ortada ürün göremedim!.
    Yazı yazarken akademik olmaya çalışmıyorum,konuya ilgi duyan okuyan herkesin anlayabileceği tarzda yazmaya gayret ediyorum.Nedir yoksa burada akademik tartışma etikleri çerçevesindemi anlatmak zorundayız düşüncelerimizi? Hatırlatırım burası üniversite kampüsü değil,bazılarıda eğitim görevlisi hocalar değil.
    80 çeşit formül yazıp neticesinde de yanlış hesap yapmaktansa basit kurallara uyarak yaparım yanlış olsada yanlışı bulmak için formülleri yeniden hatmetmek zorunda kalmam.
    Tavuk örneğinde ya da yazdığım hiç bir yazıda Argo yoktur.Sadece basitçe anlaşılır tarzdadır.
    Elbette teorik bilgisi olan,pratik bilgisi olan,değişik fikirleri olan herkes tartışarak ortaya güzel bir ürün çıkarabilir.Forumun mantığıda budur.Mesele 1500 satır yazı yazmak değil az lafla çok iş yapabilmek.
    Eleştirel yazılarıa tahammül olmadığını gördüğümden bu konuya tahrik eden olmadıkça yeni mesaj yazmayacağım.




  • Örnek vermesi açısından klimayı kullandım, daha matematiksel veriler olsun diye. Fanlar birim zamanda atılan ısı miktarını değiştirirler. Buzdolapları yavaş çalışan ürünler oldukları için fan kullanmaya gerek görülmüyor. Ayrıca dolapların arkasındaki radyatör oldukça geniş alan kapladığı için pasif soğutmaya gidilmiş. Neyse bu mühim değil daha teknik bilgiler de verebilirim.

    Buzdolaplarının soğutma kapasitesi 5kg/24saat gibi bir değer ile gösteriliyor. Bu da 24 saatte 5 kg buz yapabileceği anlamına gelmekte ki, aslında bu buzun kaç derece sıcaklıkta olması da değerin içinde verilmeli. Misal 24 saatte 6.5 kg -5 derecede buz yapabilir denmesi gerekirdi.
    Neyse 0 derecede yaptığını varsayalım.

    sadece buzlaştırma enerjisini hesaplayalım.
    normal bir buzdolabı 5kg/24hr
    buz yapmak için gerekli enerji: 335,5 kJ/kg * 5 = 1677.5kJ bu 24 saatte üretilen toplam soğutma.
    Bunu da bir gündeki saniyeye bölersek, anlık 20watt bir soğutma gücüne ulaşırız.

    Sen tahminimce minibir buzdolabı kullanmışsın ama iç hacmin 1000litre olacağını söylemen çok iyimser bir yaklaşım, mini dolaplar 100 litre civarıdır, büyük olanlar ise 300-400 arası.
    Hesabında bulduğun 9 watt zaten bu yüzden yanlış. Minibuzdolabının iç hacmini olması gerektiği gibi 100litre alsaydın senin hesaba göre 0.9 watt soğutma yapıyor olacaktı. Normal bir buzdolabı kullansaydın da 4watt civarı soğutma bulacaktın. Oysa normal bir buzdolabı için 20watt yukarda bulduk.
    Büyük ihtimal deney hatası yapmışsın.




  • Sn.Metaloksit

    Topiğine müdahale veya ukelalık kabul etmezsen bir önerim olacak.Güncelliğine ve birçok kişinin üstünde çalışıyor olmasına istinaden Bir su soğutma sistemini ele alarak,başından sonuna hesaplayarak gitmeyi ve sözgelimi,

    " işlemci üzerinde 200w soğutma elde edebilmek için xxx cm2 temas yüzeyli, ..... mm taban kalınlığına sahip, ...... dan imal edilmiş, akış kesiti yyy cm2 olan bir bloktan , saatte , ........... sıcaklıkta , ...........lt su geçirmek gerekli, Bu sıcaklıkta viskositesi ........ olan bu sıvıyı bu debide geçirebilmek için ........ çaplı hortum kullanmak gerekir.Bu çaplı hortumdan viskositesi ........ olan sıvıda bu debiyi geçirebilmek için ........ basma yüksekliğine sahip ........ watt gücünde pompa kullanmak gerekir."

    şeklinde bir sonuca varmayı ,bu varılan sonucu gerçekten uygulayıp (Tabi pompadan,hortumlardan oluşacak ısı kayıplarınıda dikkate almak kaydıyla) hesap sonuçlarının kontrolunu
    hesaplanan değerler realize edilemediyse sebeplerini tartışmayı,sebepleri bulmayı öneriyorum.(Tabi senin konuyu açarken hedeflediğin hacmin üstüne çıkmıyorsa ve vakit durumun müsaitse.

    Bunu yaparken tabiki hesap yöntemlerini,doğruluklarını tartışmak gerekecek.Doğruya götürecek olanda hesap yöntemlerine,dizayna ,sisteme yönelik eleştiriler olacaktır.Forumdan belki birçok arkadaşında yardımına ihtiyaç olacak.Çünki konunun bir tarafı akışkanlar mekaniği,bir tarafı termodinamik,bir tarafı kimya
    bir tarafı izolasyon.

    Bu çalışma esnasında sanırım hernekadar kızdırdıysakta Ergin Ateş gibi bilgi birikimi çok yüksek arkadaşlarada ihtiyaç olacak.Belki biraz fazla yazıp amacını aşan şeyler söyledim ama onun gibi çalışmalarını hayranlıkla izlediğim girişimci birisinin (ki ilk su soğutma sistemimin bloklarını ve rölesini ve ön bilgilerini kendisinden almış ve telefonla şunu,bunu sorup başını ağrıtmışımdır) pratiğin ve tatbikatcılığın yanında hesabı kenara
    atması garibime gitti.Çünki bu iş tek bacaklı olmaz .Gerekirse kendisinden özür diler gerek eleştirel gerek öneri bazlı,gerekse uygulamada katılımını sağlarız sanırım.Şahsen böyle bir çalışma için yazmaması değil aksine çalışmayı doğru yönlendirmek adına yazmasını isterim.

    Bu tarz bir çalışma belki bu konuda ileride profesyonel çalışmak isteyecek belki makina eğitimli,belki termodinamik eğitimli arkadaşlara ışık tutacak patent alabilmek için biraz daha üstüne düşüp yaptığı imalatı
    hesap değerleri olarakta isbatlayabilecek,üretimine geçip belki ihraç edebilecek duruma getirecek.(Bu kesinlikle ben değilim)

    Pratik ve basit faydasıda forumda bu konu ile uğraşıp problem yaşayan benim gibi insanların problemlerini
    çözecek.Fizik olarak imkanı olmayan şeyleri zorlayıp durmayacaklar.

    Böyle bir çalışma başarılı olduğu ve nihayete ulaştığında ise bir çok genç insan bir proje nasıl ortaya konur,nasıl irdelenir,nasıl sonuca erdirilir konularında bir canlı örnek görecek ve bu çalışmanın cürmü ile orantısız büyüklükte bir fayda elde edilecektir.

    Saygılarımla




  • quote:

    Orjinalden alıntı: passenger59



    " işlemci üzerinde 200w soğutma elde edebilmek için xxx cm2 temas yüzeyli, ..... mm taban kalınlığına sahip, ...... dan imal edilmiş, akış kesiti yyy cm2 olan bir bloktan , saatte , ........... sıcaklıkta , ...........lt su geçirmek gerekli, Bu sıcaklıkta viskositesi ........ olan bu sıvıyı bu debide geçirebilmek için ........ çaplı hortum kullanmak gerekir.Bu çaplı hortumdan viskositesi ........ olan sıvıda bu debiyi geçirebilmek için ........ basma yüksekliğine sahip ........ watt gücünde pompa kullanmak gerekir."



    Bunların dışında:
    -Bloğun yapılacağı malzeme (Seramik,Bakır,Aluminyum vb.) ,
    -Bloğun iç yapısı
    -Sıvı temas yüzeyi,
    -Blok zemin düzgünlüğü ve kullanılcak termal pasta
    -Kullanılacak sıvının termal özellikleri,
    -Kullanılacak radyatörün su kanalı tipi ve yaprak sıklığı ve şekli,
    -Sıvı Haznesinin yapılacağı materyal,
    -Sıvı dolaşım yönü ve hortum uzunluğu,
    -Radyatör üzerinde kullanılcak fan ve fanın radyatöre bağlantı şekli,
    Ve bunlara benzer birçok konu eklenebilir.

    Yanlız öncelikle 200watt lık soğutmanın ne anlama geldiğini tam ve doğru olarak ortaya koymak gerek.200watt ısı üreten ısı kaynağını kaç C de tutmak istiyoruz?, Kaç C de tutabilirsek 200W lık bir soğutma yaptığımızı anlayacağız?.




  • Sn.Ergin Ateş
    Sanırım genel talep 25-30 derece gibi olacaktır.(Benim sistemim için bu yük altında -15 derece istiyorum ama
    önemli olan çoğunluk kullanıcı talebi.Ortaya konacak temel prensiplerden hareketle daha sonra kendim için özelleştirebilirim).Blok malzemesi olarak benim kısıtlı deneyimlerime göre en iyisi bakır gibi.Ama blokta izolasyon olmazsa bu tersmi çalışır bilmem.Bu konuda metaloksitin teorik ve sizinde tatbikattan kaynaklanan fikirleriniz daha önemli

    Ayrıca piyasada rahat bulunabilir ,kolay tarif edilebilir radyatör vs seçimi belki işi daha pratikleştirir.Benim atladığım bir konuda belki şu.Bu proje belki normal ve 0 altı olarak iki bölümde götürülmeli.Çünkü bir tanesinde ilave olarak kompresör sistemi ve evap ile izolasyonda girecek.

    Aslında çok konuşup birazda arkadaşın topigini işgal ettim herhalde



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi passenger59 -- 8 Ağustos 2006; 22:37:28 >
  • bilimsel dizayn prosedüründe yadsınamayacak bir olgu da bilginin birikerek çoğalmasıdır. Yani her hangi bir işe başlayacak birinin sıfırdan başlamasının gereksizliğidir. O konuda çalışan örnekler bulunması daha doğrusu bir literatür çalışması yapılması daha faydalı olacaktır. Kimi kez reverse-engineering denen metot ile çalışan bir parça incelenir ve geliştirilir.
    Aynı şey blok dizaynı yaparken de gerekli. Şimdi overclockers.com da en iyi su bloklarının karşılaştırması var. Rüştünü ispat etmiş bir blok üzerinde çalışmaktansa oturup sıfırdan blok dizayn etmek, vaktiyle rüştünü ispat etmiş bloğu tasarlayanların karşılaştığı ve zaman harcayarak çözümlediği problemlerin hepsiyle baştan uğraşma gereksinimi doğuracaktır, boşa zaman kaybı. Misal matematik öğrenmek isteyen biri açar kitaptan okur. Sıfırdan bütün teoremleri ispatlamaya çalışmaz. Bu da bilimin sağlam temeller üzerine oturtulduktan sonra büyüyen bir bina gibi olmasından kaynaklanıyor. Yeni birşey keşfetmek isteyen en alt kattan başlamaz. En üst kata kadar katları inceler ve en üste de kendi katını çıkar.

    http://www.overclockers.com/articles373/wbsum.asp

    bu linkten en iyi çalışan su bloklarının incelemelerine ulaşabilirsiniz. Romayı baştan inşa etmenin hiç alemi yok. Aslına bakarsanız yabancı sitelerde dahi su soğutmayı, ar-ge düzeyinde ciddiye alan insanlar yok.
    Genelde teorik ve pratik bilginin bir harmanı mevcut ki bence olması gereken de budur.




  • Bu durumda bloktan başlayalım.Aşağıda çok kabaca az önce tasarladığım blok resmi aşağıda.bu tasarımı yada bir başka tasarımı ortaklaşa şekillendirip ölçülendirelim.herkes katkısını eklerse bir noktaya ulaşabilir.

     ISI- ENERJİ- SOĞUTMA- BİLİMSELLİK.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: erginates

    Bu durumda bloktan başlayalım.Aşağıda çok kabaca az önce tasarladığım blok resmi aşağıda.bu tasarımı yada bir başka tasarımı ortaklaşa şekillendirip ölçülendirelim.herkes katkısını eklerse bir noktaya ulaşabilir.

     ISI- ENERJİ- SOĞUTMA- BİLİMSELLİK.



    evet bu şekilde bilgi alışverişi tecrübe ve pratik le yoğrulmak daha iyi sonuca götürür kanısındayım. Kuru hesap kitap bir işe yaramıyor. Hani deriz ya hep matematik derslerinde hocaya , hocam biz bu bilgileri hayatta nerede kullanıcaz ?

    Ben bilgi alışverişi şeklinde soru-cevap gibi devam ederse bu konu çok faydalı olur kanısındayım .




  • Aslında bu gece sıcaklık ve ısı arasındaki ilişkiyi ve farkı sunmayı planlamıştım.Çok dinamik gelişen bir topik olduğu için yeni bir rota ayarı gerekiyor sanırım.

    birkaç kısa cevap ve sonrasında bir önerim olacak.

    sendorm, elimde hiçbir teknik verisi bulunmayan yaşını bilmediğim, ikinci el, alman yapımı, 15 yıldır bende, devasa bir buzdolabı var. Sen elindeki teknik verilerden yola çıkıp 20 watt diyorsun, ben cetvel,termometre ve saat kullanarak ve yalnızca dolap içindeki havayı nazarı dikkate alıp ( buzluk bölmesindeki ısı aktarımlarını, iç duvarları ,doğal kayıpları hesaplara katmadan ) içindeki havayı +3 - +8 C arasında tutacak şekildeki ' kontrol ve denge halinde' performans gücünü 9 W buluyorum, sen toplam güç ben kısmi,( çözüm aradığım soruya yönelik) güç analizi yapıyorum. Dolayısıyla sonuçlarımız arasında çelişki yok. 100-250 w ısı atan bilgisayarı senin dolap ta soğutamayacağı aşikar.Lütfen bir de buzluk vs hesaplarına sokma beni.Ben size kafa yorup düşündüğünüz için teşekkür ediyorum, siz de bilimselliğin gücünü takdir edin lütfen.

    passenger59 , sayın hocam, siz işin son aşamasına gelmişsiniz.sistemi analiz etmek gereken kritik noktaların farkındasınız.Ergin bey de bu işin derinliklerinde geziyor. Konunun ağırlığının farkındasınız. Muhtemelen konuya ilgi duymayan arkadaşlar hakkımızda pek iyi düşünmüyorlardır. Yöntem öneriniz güzel ama ben topiği sizin istediğiniz seviyeye aşama aşama getirmeyi ve özellikle evrensel bilimin kullandığı kavramları ortak dil haline getirebilmeyi amaçlıyordum.

    Benim önerim şudur :

    Bu topiği sonlandıralım. Ben benzer bir başlık altında yeni bir topikle konunun teorik temelleri çerçevesinde çalışayım. Öte yandan siz veya Ergin bey bir platform oluşturma topiği başlatın.Başlıkta platform kelimesi de bulunsun ki kolay bulalım.burda da tüm katılımcılarla birlikte bir ön uzlaşmaya varıp iş bölüşümüne gidelim.Radyatörler, pompalar, bloklar ,bağlantı elemanları, refrigerantlar, bunların herbiri ilgilenmek isteyen isteyen arkadaşların yada bizlerin araştırma çalışma konusu olsun(teorik&pratik).Kullandığımız birimler aynı olacağı için tüm bilgileri bir araya toplamak zor olmayacaktır. velhasıl, platform topğini başlatırsanız ön uzlaşma ve tartışmalarımızı yaparız ve akabinde ihtisas topiklerine dağıtıp konuyu,yoğun bir bilgi transferi gerçekleştirebiliriz.

    Görüş ve düşünceleriniz ?

    Saygılarımla.




  • yaşınızı tecrübenizi bilimselliğinizi bilmiyorum ama buzdolabı örneğinde deneyselliğiniz yanlış. yüzey alanı geniş 4-5 tepsiye 5 litre su koyup yeniden test edin, soğutma gücünü öyle hesaplayın, yanlışı göreceksiniz.

    forumlarla ilgili bir gerçek ve amaç vardır. forumda başkalarının bilgisine, daha da önemlisi yorumlarına itibar etmeyeceksiniz bu topic zaten sonlansın, velhasıl öteki türlü gidip lise 2 fen kitabı alırız.
  • Soğutmanın temel kavramlarını bilimsel boyutta analiz eden yazılarımız yeni topikte devam etmektedir.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.