Şimdi Ara

ISI- ENERJİ- SOĞUTMA- BİLİMSELLİK.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
4.023
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Isı konusu oldukca karmaşık bir konu olmasına rağmen bilimsel yaklaşılmadığı takdirde bir projenin olumlu sonuçlanması tesadüflere kalmış demektir. Zamanla sizlere kolay anlaşılır bir dille bu işin ayrıntılarını ve bilimsel temellerini aktarmaya çalışacağım... Birçok arkadaş bilgisayar ve ısı sorunu üzerine epey düşünüp çeşitli çözümler üretmeye çalışıyor ve eldeki imkanlar çerçevesinde bunu uygulamak için gayret sarfediyor. Şüphesiz ki bu çabalar takdire değer çabalardır, fakat , yanılıyorsam, göremediysem affedin işin bilimsel boyutu pek de gözönünde bulundurulmadan yapılıyor bütün bunlar. Bilim, yüzbinlerce insanın tarih boyunca yaptığı milyonlarca deney ve ömürler tüketen düşünme süreçleri sonunda üretilmiş bir bilgi birikimidir. Ortaya konan kurallar ve bağıntılar son derece güvenilir ve sağlamdır. Bilimi bir kenara bırakıp ondan faydalanmamak anlamsızdır, ama faydalanmak için de onun diline uyum göstermeye çalışmak, o dili öğrenmeye gayret göstermek gerekir.

    Konumuz ısı ise hemen baştan belirtelim ki, ısı bir ENERJİ türüdür. Enerji birimleri çeşitli ( temelde aynı ) olsa da genelde ' JOULE ' kullanılır. Bütün enerji türlerinde olduğu gibi ısı içinde 'joule' birimi kullanılabilir ve kullanacağız. ( jul diye okunur, kısaltması J ' dir )
    Bilgisayar ihtiyaç duyduğu enerjiyi, elektrik enerjisini , psu dan alır ve bunun gücü sorulduğunda, örneğin, 350 watt denir. Bunun anlamı bu psu, her bir saniyede 350 joule enerji verebilir demektir. Eğer saniyede 1000 joule enerji verebilseydi gücü 1000 watt olurdu. Watt , yaygın olarak kullanılan bir ' GÜÇ ' birimidir. WATT , BİR saniyelik zaman zarfında kullanılan, dönüştürülen yada talep edilen JOULE biriminden verilmiş enerji miktarının ölçüsüdür. ( bir kilowatt-saat = 3.600.000 joule, dönüşümü inceleyin.) Bilgisayarı oluşturan tüm parçaların bir saniyede talep ettiği toplam enerji ihtiyacı, psu gücünün altında olmak zorundadır. Herhangi bir enerji türünü kullanan tüm sistemler aldıkları enerjinin tamamını işe, yada amaca yönelik olarak kullanamazlar. Enerjinin bir kısmı ısı olarak dışarı atılır,yada sistemden kaybedilir. CPU da, psu dan aldığı enerjinin bir kısmını ısıya dönüştürür.Amaç ısı üretmek değildir ama bütün elektronik devre elemanları az yada çok bir ısı üretir. CPU nun iç yapısı gereği, ortaya cıkan ısı enerjisi çabucak dışarı tahliye edilemezse, ısının cisimler üzerindeki genel etkisi olan 'SICAKLIK' artışı ile karşılaşırız. Sıcaklık ve ısı ilişkili ama farklı kavramlardır. CPU üreticilerinin bazı kataloglarından bir cpu'nun ürettiği ısı miktarı görülebilir. Bu özellikle ilgili olarak eğer 50 watt yazılmışsa bunun anlamı o cpu her saniye 50 joule ısı enerjisi üretiyor demektir. Kendi kaderiyle başbaşa bırakılırsa,bu ısı enerjisi cpu'nun sıcaklığını çabucak zararlı seviyeye getirebilir.BU nedenle bu ısı bir şekilde cpu'dan alınmalıdır: İşte bu noktada soğutma dediğimiz durumla karşılaşıyoruz. BU kelimenin bilgisayar için anlamı , oluşan ısının bir şekilde havaya tahliye edilmesi, elemandan tahliye edilmesinin çabuklaştırılmasıdır.Buzdolapları için kullanılan soğutma kelimesinin anlamı ise dolabın içindeki havanın ve gıda vs nin sıcaklığının genel olarak +4 santigrad derece civarında tutacak şekilde, dolabın içindeki hava ve sairin ısısını dışarı tahliye etmektir. Bilgisayarın cpu sunu soğutan sistem, örneğin her saniye 50 joule enerjiyi dışarı atarken, bir buzdolabı her saniye kaç joule ısı enerjisi dışarı atabiliyor ileride inceleyeceğiz.







  • Hakkatende işin bilimsel tarafına girmişin nerdeyse cv sini çıkarttın fizik derslerime yardımcı olacak
  • quote:

    Orjinalden alıntı: metaloksit

    Şüphesiz ki bu çabalar takdire değer çabalardır, fakat , yanılıyorsam, göremediysem affedin işin bilimsel boyutu pek de gözönünde bulundurulmadan yapılıyor bütün bunlar.


    Yanılmışsın veya görmemişsin, forumda yenisin, konuları biraz gezmeni tavsiye ederim.
  • Hocam şimdi şöyle bir şey diyeyim.
    Üniversitede fizik dersi alırken hocamız şöyle bir laf söyledi.
    "Çocuklar şimdi termodinamik anlatacağım.Bu konu azcık karmaşık ve genel olarak felsefik bir konudur.3 tane basit formül etrafında döner.Gerisi matematiktir.Bu konuyu gerçekten kavramış dünyada 2 insan vardır.Bunlar zaten bu kuralları bulan adamlardır.Bu adamlardan 1 tanesi intihar etti ve gitti.Diğeri intiharı denedi,başaramadı.Şu sıralar akli dengesinin pek yerinde olduğu söylenemez.Uzun lafın kısası çok idealist olmayın.Özel ilginiz yoksa herşeyi anlayacağım diye kendinizi yormayın.Ben bile tam olarak anlayabilmiş değilim"
    Hocanın adı:Haluk Beker...Isterseniz bir aratın ve nasıl bir fizikçi,matematikçi olduğunu görün...
    Şimdi bu adam böyle bir laf ettiyse,biz soğutma yaparken elbette biraz deneysel olacağız.Çünkü bu tip bir durumda hesap kitap yapmak çok mümkün olmayabilir.Yapılır illaki ama o emeğe değecek mi?Bak gene termodinamiğe geldik.Bu emeğe değecek mi?Daha doğrusu enerji sarifyatına...
    Bazen okullu değil alaylı olmak daha faydalıdır.
    Saygılar...




  • işin bilimine inmeye, suyunu çıkarmaya çoook da gerek yok...
    üni 2. sınıftayım, bende göreceğim bu sene termodinamik, ancak bütün bu bilgileri bilsem, joule çevrimi yapabilsem, formuller kullansam da extreme bir soğutma dışında bir faydası dokunmayacak...
    arkadaşın dediği gibi mektepli değil de alaylı olmak bu işte daha faydalı sanırım...
  • Sn.Metaloksit
    Bilimsel ve hesaba dayalı çalışma fikrini sonuna kadar destekliyorum.Bilimsel olarak konuya vakıf olmamanın nelere yol açacağını ancak benim gibi
    "-45 dereceye kadar soğutulmuş ve tüm karşı güçlere rağmen alkolü sürekli bu derecede muhafaza edebilen 2*sc18cl danfoss soğutma ünitesine sahip olmasına,sadece cpu ya hitap eden 16mm net iç çaplı gidiş ve dönüş hatlarına rağmen,200w gücünde ve -45 derecede alkolü net 2500 lt/saat debide basabilen pompaya rağmen yeterince başarılı olamamış, çünkü dangerden bloğun sıvı ile temas yüzeyinin cpu dan 250w seviyesindeki bir ısı enerjisini nakletmek için yeterli olmadığının farkına varamamış"

    bu konuda çaresizliğe düşüp keşke şunların hesabını yapmayı bilseydim,keşke bilen bir tanıdığım olsaydı diyen insanlar anlayabilecektir.

    Avrupalı ve amerkalı insanlar ile en büyük farkımız bu noktada.Uğraştığımız her olayın bilimsel arka planını incelemediğimiz sürece tüm çalışmalarımız kısa süreli hobiler ve uçar kaçar meraklar olmaktan ileri gitmeyecektir.
    İce box içine konulacak evaporatör hesabını yaptıracak kimse bulamamıştım bir dönem.Soğutma sistemimin % kaç randımanla çalıştığını Allahtan başka hiç kimse bilmiyordu.

    Bir gerçeği farketmek gerekiyor.Yapılan her ciddi çalışma,ileride farklı alanlarda yapılacak çalışmaların,ilk çalışma konusu ile ilgili bölümünün peşin çözümü olabilir ve çok farklı bir amacın gerçekleştirilmesine mesnet olabilir.

    Pc üzerinde yapılacak bir kondensasyon önleme çalışması ve hesap yöntemleri bir binada bina dış izolasyonunda uygulanacak tedbirlerin temelini oluşturabilir.Neticede prensipler aynı.

    Herkesin hesap bilmesi diye birşey mümkün değil.Önemli olan ,forum bazında baktığımızda buradaki arkadaşları en azından belli temel sistemleri kurarken vereği basit,harcıalem sistemlere uygulanabilecek amprik formül ve bağlantılarla doğru yönlendirebilecek daha fazla insan olması.Az,gerçekten çok az
    Bilgilendirmenin devamını diliyorum.
    Saygılarımla




  • Bisiklete binebilmek için ivme,xx km/h hız için pedallara uygulanması gereken güç,lastik kalınlığının ve basıncının sürtünme katsayısına etkisi,aerodinamik yapısının etkileri vb.vb.vb. bilmek zorunda değiliz.Ha bilmek kötümü olur? yooo ama neticede hiçbirimiz pc soğutma ürünleri imalatı yapan bi fabrika açmayacağız.Açacak olan zaten öğrenir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: erginates

    Bisiklete binebilmek için ivme,xx km/h hız için pedallara uygulanması gereken güç,lastik kalınlığının ve basıncının sürtünme katsayısına etkisi,aerodinamik yapısının etkileri vb.vb.vb. bilmek zorunda değiliz.Ha bilmek kötümü olur? yooo ama neticede hiçbirimiz pc soğutma ürünleri imalatı yapan bi fabrika açmayacağız.Açacak olan zaten öğrenir.



    örneklemeyi beğendim güzel yerden vurmuşunuz
  • Extremesystems forum benzeri forumların bir gün,birgün,birgün ama mutlaka bu ülkedede olağı inancımı inat ve ısrar ile muhafaza ediyorum.

    Kontrol sistemi şemalarının,soğutma şemalarının,vmod şemalarının oluşturulduğu ,kılcal boru hesap tablo ve formüllerinin yayınlandığı,formüllerin tatbikatta verdiği sonuçların tartışıldığı kısaca pc ve hertürlü konuda ciddi,temelli paylaşımların, tartışmaların yapıldığı ilim bilgi,deneyim kokan forumlar ve bunları oluşturacak yetişmiş insan profiline çok ihtiyacımız var.

    Söylediklerim hiç bir şekilde bu foruma eleştiri değil.Şu andaki genel insan profilimiz içinde bu kadarı olabiliyor.Buradada belli arkadaşlar bilgi ve deneyimleri dahilinde,ekmek davasından fırsat bulabildikleri oranda insanlara yardımcı olmak için çaba sarfediyorlar,özveride bulunuyorlar,yardımcı oluyorlar.
    Ekmek aslanın ağızında olmasa belki birçok şey daha iyi olabilirdi.

    Ama ülke olarak tüm bunların üstesinden gelmek,bilimi yaşantımız içine daha fazla sokmak,yaygınlaştırmak,sektörler ile üniversiteleri daha yakın çalıştırmak
    akademik çalışmalardan elde edilen bilimsel verileri sanayii hizmetine sunmak
    (bu arada bilgisayar ile ilgili forumlarada tabi) zorundayız.




  • Eğer bu görevi sorumluluğu alabilecek bilginiz varsa froum yönetiminden matematiksel overclock diye bir bölüm açılmasını talep edebilirsiniz ve ya kendiniz forum kurabilirsiniz takip etmek öğrenmek hoşumuza gider.
  • passenger59 arkadaşım...

    söylediklerin güzel, hoş ancak biraz ütopik bir düşünce ülkemiz için malesef.. en azından şu zamanlarda...

    xtremesystems i ben de takip ediyorum. dediğin gibi bir sürü bilimsel metodlar kullanılıyor, hesap kitap tabloları var, işin extreme tarafı için bulunmaz güzellikte bir kaynak... fakat yukarıdaki postumu okursan ben de "çok extreme şeylerle uğraşmayacaksanız eğer" vb bir cümle kullandım. Buradaki amacım da onu anlatmaktı...

    overclock ve soğutma başlığı altındaki topiclere bir bakar mısın? hergün onlarca "acilllll yardımmmmmm işlemcimi 2.4 ten 2.6 ya çıkardım pc kapandı", ramlerin bölenini nasıl değiştirrim, cas ne demektir, ışıklı fan mod, celeron işlemci neden 55 sn aldı" gibi onlarca başlık göreceksin...

    senin dediğin hesaplarla uğraşmak çok zevkli olurdu, yani en azından bu kadar ince düşünen insanlarla ortak bir yerde buluşmak... ancak malesef hala peltier diyip başka birşey demeyen, hava soğutmayla ortam sıcaklığı altına inebilen, termal macun sürsem mi diyen insanlarla karşılaşıyoruz forumda her gün... kimse bana kızmasın ama durum böyle...

    şimdi bu insanlar günlük araba kullanıcıları.. bunlar direksiyon bilsin, ufaktan kaputun altını tanısın tamam.. gerisi önemli değil.. senin dediğin bilgileri ise ancak rally pilotları faydalı bulabilir. saniyenin hesaplarının yapıldığı yerlerde ufak ayrıntılar önemli olur. tıpkı süperpi de 26 sn den 25 sn ye düşme çabaları gibi...

    umarım anlatabilmişimdir kendimi...




  • quote:

    işin bilimsel boyutu pek de gözönünde bulundurulmadan yapılıyor bütün bunlar.


    Bence yanılıyorsun.CPU'nun kaç joule kaybettiğini bilmenin pek de bir önemi yok.Bence teoriden ziyade pratikteki doğruluk önemlidir.Ben işlemcinin kaç joule ısı verdiğini ölçmedim,ölçmem ama - derecelere indirmesini de 20C'de tutmasını da bilirim.

    Bilimsel hesaplamaya ihtiyaç da yok gerek de yok bence arkadaşım.
    StrangerXT hocama katılıyorum,keşke dediğiniz gibi olsa durum ama zor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 6 Ağustos 2006; 21:38:35 >
  • Ben üniversite öğrencisiyim.Bölümüm fizik değil biyoloji ama sağolsunlar baya fizik verdiler bize.Baya da zorladılar.
    Önce neden dedik?Nedeni basitti.Herşey matematik,e fizikde bunun bir uygulaması.
    Şimdi termodinamik yukarda ki pstumda anlattığım gibi çok feci karmaşık bir konu.Bu konuda uzman değilim ama bir profesörün yorumunu aldım.E o birşeyler biliyordur illaki.

    Oturup hesağ kitap yapmak çok mu zor.Evet biraz zor fakat bilgisayar desteği,bolca zaman ve güzel bir atölyen var ise neden olmasın.

    Yabancı forumlarda arkadaş pik çelikten kasa yapmış adım adım.eline sağlık muhteşem olmuş.fakat adamın afedersiniz fabrikası var.Ben oraya atölye demem.adam oturmuş cad çizimlerini yapmış tornalar,cncler bilmemneler ağzım açık kaldı.

    eee şimdi benim öle fabrikam olsa,cad bilsem ve o kadarda zamanım olsa o kasayı ben de yaparım.fakat bu tip imkanlar yok...

    he ayrıca bir soğutma sistemini hesap kitap ile yapsak iyi olur mu? Muhteşem olur.Parada varsa bloğu 8 ayar altından yaparsın,boruların çapını hesaplarsın filan...daha mı verimli olur.kesinlikle olur.
    he ama bu hesap kitap ile ilk deneme kesinlikle başarılı olmayacaktır.yavaş yavaş birikiler oluşacak ve mükemmele ulaşılacaktır.E bunun adı ARGE'dir zaten ve biz amatörüz biraz.Bu işten para kazanmıyoruz.ARGE demek dünyanın parası demek.

    aramızda bu işe o kadar para ve zaman dökecek biri var olduğunu sanmıyorum?ve bir o kadar da idealist...

    Sonuç olarak bu kadar hesap,kitap ve masrafa değecek mi?bunu düşünmek lazım.önceden de dediğim gibi.Bu da bir termodinamik sorusu.harcadığımız enerji sonucunu verebilecek mi?

    biz bile laboratuvarda bazen deneme yanılma yoluna gidiyoruz.Düşünün elinizde 10 mikrolitre malzeme var ve onun fiyatı 250 euro.bu malzeme ile 5 deneme yapabilirsiniz.her deneme 50 euro.bazen sırf mükemmele ulaşalım,en güzel sonucu alalım diye böyle kaç tüp gidiyor.aramızda hesabını yapıyoruz.bu deney yerine bir opel alabilirdik diye.
    Neden?çünkü o noktada hesap yapmak pek mümkün olmuyor.yoksa bizim profesörün salak olduğunu sanmıyorum.o kadar para kaybetmez asla kolayına kaçaçam diye...

    neyse işte anlatabildim heralde demek istediğimi.bazen hesap yapmak o kadarda mantıklı olmuyor.ben bunu yaşayarak tecrübe edenlerdenim...




  • Pes doğrusu.
    İzledikçe ağızım açıkta kalıyor ve gençlerin söylediklerini duydukça ülkem adına ümitlerim kırılıyor.Ben 47 yaşında bir inşaat mühendisiyim.1982 İtü inşaat fakültesi mezunuyum.18 yıl çok ciddi askeri tesis inşaatları yaptım.Uçak sığınağından,tüneline iskelesine vs.Hesabın ve tatbikatın ne demek olduğunu,argenin ne demek olduğunu sanıyorum çoğunuzdan iyi algılıyorum.Kimse bilgiçlik tasladığımı filan söylemesin sakın;benim yerime o görevlerin içine eşeği bağlasaydınız eşekte öğrenirdi diyeyimde bu işi nefis,bilgiçlik vs diye yorumlamayasınız.
    Şu yok,bu yok,imkan yok diye ağlamak yerine gayret edelim,ilgili kitaplardan birşeyler bulalım,bilimsel şekilde yaklaşalım.Algoritma kuramıyorsak deneysel yaklaşalım,deney sonuçlarını değerlendirelim ve buradan belli bağıntılar elde edip abaklar oluşturalım.Birileri aynı çalışmaları tekrar etmek zorunda kalmasın,abaklardan veya formüllerden basitçe sonuca varsın.

    Bilgisayar o/c işi zurnanın son deliği.Basite kaçıp ,olsa olsa demek metodu hayat tarzımız olmuş.Kimse yapmaya çalıştığı işle ilgili detaylara eğilmiyor.Nadir olarak eğilenler zaten başarılı.Bir olaya yaklaşım ,olay ne olursa olsun çok önemli.Bilimsel yaklaşım bir ekol,bir yaşam tarzı,bir anlık değil,belli bir noktaya özel değil.Bakış sistemi,bir yaşam disiplini.

    Kendileri yapmayacak olanlar bari hesapsızlık,ilimden uzaklık maharetmiş gibi başkalarını etkilemesin.Sen bilmiyorsan ilim sahibi birine sor.O da yoksa bedeli çok ağırda değilse dene ama el yordamıyla iş yapmayı maharetmiş gibi anlatma.Sadece hesapsal olarak yaklaşamayacağın olaylarda ,mecbur kaldığın arızi durumlarda veya elinde veri olmayan durumlarda uygula.

    "Olsa iyi olur" doğru bir ifade değil.İstemezsen olmaz.Kimin neyi isteyip neyi istemediği olayıda hiç önemli değil.Ama lutfen kimse, bizi dünyanın gerisinde bırakan,bu ülkeyi bu hale getiren aman sende,rastgele,tatbikat önemli,hesap önemli değil gibi şeyler söylemesin.

    Bırakın tamamlayamasakta bilimsel temelini anlamaya çalışan bir kafa yapısı ile yetişsin gençler.Bilimsel yaklaşım gerçekleşirse gerisinin gelmesi kolay.

    Bilimsel yaklaşımda uzak bir bakış açısı bir ülkeyi yıkmaya,esir etmeye yetecek kadar tehlikeli.Kıyısındayız zaten.Niye bu ülke teknoloji geliştiremiyor.Niye buluşlara imza atamıyor sanıyorsunuz.

    Konu bilgisayarmış,otomotivmiş,elektrik,elktronikmiş ne olursa olsun.Başardığınızda ne olursa olsun.Çizimlerini revize edilmeye hazır halde ,veri altyapısı oluşturacak şekilde saklayamıyorsanız,üzerinde geliştirme konusunda düşünmüyorsanız,aklınıza birşey geldiğinde eski detaylara ulaşıp gerekli düzeltmeleri yapamıyorsanız yaptığınız işin bir kıymeti yoktur.Tekrarlayabilmek için bir daha sıfırdan uğraşırsınız.




  • Görüş ve düşünceleriniz için ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

    Yeryüzüne, evrene, olaylara ve hayata hakim olabilmek doğrudan doğruya bunların herbiri hakkındaki bilgi miktarınız ile orantılıdır. Bilmek egemen olmaktır (Bacon) . Kırlarda bisiklet sürmek için gerekli denge konrolünü beyin değil beyincik ve omurilik yapar ve uygular. Ama bir BAŞARI için pistte yarışmaya çıkacaksan havayla sürtünme katsayını da hesaplamak zorunda kalırsın ki işte bu noktada bilgi dolu bir beyin gerekir.

    Bizlerin birer amatör yada hobi olarak uğraştığımız konuların taaa en baştaki alaylı ve amatörleri olan şahısların adları : VOLTA, AMPERE, JOULE, WATT, FARADAY , HENRY ve sayamadığım bircokları idi. Bu adamların keşfettikleri bilgi ve kurallardan faydalanmak yerine akdenizin kıyısında,portakal bahçelerinin gölgesinde keyif yapanların şu an ki halini acıyarak görüyoruz.

    Asıl konuma devam ediyorum:
    cpu soğutucusu 50 watt ısı tahliye edebilirken, acaba benim evdeki emektar buzdolabının gücü ne kadar? Her saniye kaç joule ısı enerjisini havaya atabiliyor? Havaya verilen bütün ısı enerjileri ordan da uzaya kaçıp gidiyordu ama bu durum son yılllarda zorlaştı.

    Buzdolabının iç hacmi yaklaşık 1 metreküp , yani 1000 litre.İçinde havadan başka pek birşey kalmayacak şekilde boşalttım.Defalarca yaptığım ölçme deneyleri sonucunda şu verileri kaydettim: Dolabın iç sıcaklığı +8 ile +3 santigrad derece arasında olacak şekilde kontrol ve denge halinde. İç sıcaklık +8 dereceden +3 dereceye inmesi için geçen süre yaklaşık olarak 12 dakika .
    Bir maddenin yada cismin sıcaklık değerinin değişmesi için, bu cisme ısı verilmesi yada alınması gerekiyor.Hava, su, demir , bakır yada aluminyum , bütün bu maddelerin içindeki molekül veya atom yapısı birdiğerinden farklı olduğu için herbirinin bir kilogramlık miktarının sıcaklığını 1 C ( santigrad derece) arttırmak için verilmesi gereken enerji miktarı da farklı olmaktadır.(terside doğrudur, yani sıcaklığı azaltmak).
    Bir kg su için bu değer 4200 J'dür
    Bir kg hava için 1005 J .
    aluminyum için 910 J, bakır için 390 J. BU değerlere, özgül ısı kapasitesi denmektedir.Birara bakmanız için en derli toplu ve geniş çaplı kaynak:www.engineeringtoolbox.com.

    Benim dolap içindeki havanın hacmi 1 m3, ağırlığı ise 1.269 kg. Dolap, içindeki 1.269 kg havanın sıcaklığını 5 derece değiştirdi ( 8-3=5 ) . Bunu yapabilmek için; 1.269 * 1005 * 5 = 6376 joule enerjiyi havaya tahliye etti. Lakin bunu yapabilmesi 12 dakika sürdü: ( 720 saniye )
    Atılan ısı enerjisini , geçen zamana bölersek dolabımın ısı tahliye GÜCÜ nü bulabiliriz: 6376 J / 720 sn = 8.85 watt, yani yuvarlarsak, yaklaşık 9 WATT'çık !!!!
    Gürüldüğü gibi tek bir ölçme deneyi ve daha önceden keşfedilmiş bağıntıyı ( ve cok eskilerden hesaplanmış ısı kapasitesi değerini ) kullanarak buzdolabıma hiç zarar vermeden benim bilgisayarı soğutmaya gücünün asla yetmeyeceğini tesbit etmiş oldum.Bilgisayarın sadece cpu su bile 50 watt ısı üretiyordu..Tüm parcalarıyla birlikte 100- 250 watt ısı atacağını tahmin ediyorum.

    Bütün bu hesaplar yapılırken kullanılan bağıntı ve kavramlar şunlar:
    Q = m.c. dT

    Q, cisimden alınan yada verilen ısı enerjisi miktarı.( joule)
    m, ilgili cismin miktarı (Kg)
    dT, cismin sıcaklığındaki değişme miktarı ( C, santigrad derece)
    c, ilgili cismin özgül ısı kapasite değeri ( J/kg.C )

    Q değerini bulunca, bütün fizik olayları zaman içinde vuku bulduğu için, geçen süreye bölersek Q yu , birim zamanda yapılan işi yani gücü buluruz. J/ sn = Watt.

    Yeni kavramlar ve bağıntılarda görüşmek üzere esenlikle kalınız.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: metaloksit

    Görüş ve düşünceleriniz için ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

    Yeryüzüne, evrene, olaylara ve hayata hakim olabilmek doğrudan doğruya bunların herbiri hakkındaki bilgi miktarınız ile orantılıdır. Bilmek egemen olmaktır (Bacon) . Kırlarda bisiklet sürmek için gerekli denge konrolünü beyin değil beyincik ve omurilik yapar ve uygular. Ama bir BAŞARI için pistte yarışmaya çıkacaksan havayla sürtünme katsayını da hesaplamak zorunda kalırsın ki işte bu noktada bilgi dolu bir beyin gerekir.

    Bizlerin birer amatör yada hobi olarak uğraştığımız konuların taaa en baştaki alaylı ve amatörleri olan şahısların adları : VOLTA, AMPERE, JOULE, WATT, FARADAY , HENRY ve sayamadığım bircokları idi. Bu adamların keşfettikleri bilgi ve kurallardan faydalanmak yerine akdenizin kıyısında,portakal bahçelerinin gölgesinde keyif yapanların şu an ki halini acıyarak görüyoruz.

    Asıl konuma devam ediyorum:
    cpu soğutucusu 50 watt ısı tahliye edebilirken, acaba benim evdeki emektar buzdolabının gücü ne kadar? Her saniye kaç joule ısı enerjisini havaya atabiliyor? Havaya verilen bütün ısı enerjileri ordan da uzaya kaçıp gidiyordu ama bu durum son yılllarda zorlaştı.

    Buzdolabının iç hacmi yaklaşık 1 metreküp , yani 1000 litre.İçinde havadan başka pek birşey kalmayacak şekilde boşalttım.Defalarca yaptığım ölçme deneyleri sonucunda şu verileri kaydettim: Dolabın iç sıcaklığı +8 ile +3 santigrad derece arasında olacak şekilde kontrol ve denge halinde. İç sıcaklık +8 dereceden +3 dereceye inmesi için geçen süre yaklaşık olarak 12 dakika .
    Bir maddenin yada cismin sıcaklık değerinin değişmesi için, bu cisme ısı verilmesi yada alınması gerekiyor.Hava, su, demir , bakır yada aluminyum , bütün bu maddelerin içindeki molekül veya atom yapısı birdiğerinden farklı olduğu için herbirinin bir kilogramlık miktarının sıcaklığını 1 C ( santigrad derece) arttırmak için verilmesi gereken enerji miktarı da farklı olmaktadır.(terside doğrudur, yani sıcaklığı azaltmak).
    Bir kg su için bu değer 4200 J'dür
    Bir kg hava için 1005 J .
    aluminyum için 910 J, bakır için 390 J. BU değerlere, özgül ısı kapasitesi denmektedir.Birara bakmanız için en derli toplu ve geniş çaplı kaynak:www.engineeringtoolbox.com.

    Benim dolap içindeki havanın hacmi 1 m3, ağırlığı ise 1.269 kg. Dolap, içindeki 1.269 kg havanın sıcaklığını 5 derece değiştirdi ( 8-3=5 ) . Bunu yapabilmek için; 1.269 * 1005 * 5 = 6376 joule enerjiyi havaya tahliye etti. Lakin bunu yapabilmesi 12 dakika sürdü: ( 720 saniye )
    Atılan ısı enerjisini , geçen zamana bölersek dolabımın ısı tahliye GÜCÜ nü bulabiliriz: 6376 J / 720 sn = 8.85 watt, yani yuvarlarsak, yaklaşık 9 WATT'çık !!!!
    Gürüldüğü gibi tek bir ölçme deneyi ve daha önceden keşfedilmiş bağıntıyı ( ve cok eskilerden hesaplanmış ısı kapasitesi değerini ) kullanarak buzdolabıma hiç zarar vermeden benim bilgisayarı soğutmaya gücünün asla yetmeyeceğini tesbit etmiş oldum.Bilgisayarın sadece cpu su bile 50 watt ısı üretiyordu..Tüm parcalarıyla birlikte 100- 250 watt ısı atacağını tahmin ediyorum.

    Bütün bu hesaplar yapılırken kullanılan bağıntı ve kavramlar şunlar:
    Q = m.c. dT

    Q, cisimden alınan yada verilen ısı enerjisi miktarı.( joule)
    m, ilgili cismin miktarı (Kg)
    dT, cismin sıcaklığındaki değişme miktarı ( C, santigrad derece)
    c, ilgili cismin özgül ısı kapasite değeri ( J/kg.C )

    Q değerini bulunca, bütün fizik olayları zaman içinde vuku bulduğu için, geçen süreye bölersek Q yu , birim zamanda yapılan işi yani gücü buluruz. J/ sn = Watt.

    Yeni kavramlar ve bağıntılarda görüşmek üzere esenlikle kalınız.




    ne dersem diyeyim, çok mükemmel bir yazı olduğunu söylemeliyim

    bundan sonra "bilgisayarımı buzdolabı ile soğutsam" topiclerine referans gösteririz bu yazıyı




  • tmm artık üni de ortalamam 4.00sağolun var olun
    bu soğutucu kutularının üstünde, atıyorum, p4 3.6, athlonxp3400+,gibi ibareler var,mesela bi programla axp 3400+ ın yaydığı ısı miktarını(1.65v ye göre) 82watt buluyorum, bu durumda soğutucu max 82 watt ısımı çekebilr oluyo, yani bunuda açıklasanız daha güzel olur... burdan bilimsel paylaşıma başlayabilrsiniz(ciddi ciddi sorumun cevabı ne?)
    bide şu bilimsellik işine daha bi yüzeysel yaklaşırsanız şimdilik daha çok ilgi çeker topic, yoksa sadece anlayanlar ilgilenecek burayla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dikmenibo -- 7 Ağustos 2006; 0:45:24 >




  • Felsefi bir yaklaşım olmuş..Post atan herkezi tebrik ediyorum çok hoşuma gitti.okullu ve alaylı olmak konusundaki fikrim ise fizkte nasıl bazı şartlar sabit ve-veya ihmal ediliryorsa ne bilimsel verilerin nede deneysel verilerin ihmal edilmemesi gerektiği kanatindeyim..
  • @passenger59 +1, deneyimli ve konusunda bilgili insanların yorumlarını okumak oldukça faydalı oluyor, teşekkürler

    Buzdolabı mevzusuna dönmek istiyorum:
    Buzdolaplarının özellikleri arasında genelde soğutma kapasiteleri yer almıyor, sadece günlük enerji tüketimleri yazılmış. Bu yüzden örnek olması açısından bir klimanın özelliklerini inceleyelim.
    Örnek bir klima:
    Soğutma kapasitesi(Btu/h):24.000 • Soğutma güç girişi(KW):2.5

    24 000 (btu / hours) = 7 033.70568 watt ediyor. Yani 2.5kw enerji tüketen bir cihaz yaklaşık 3 katı bir soğutma kapasitesine sahip.

    Mini bir buzdolabı düşünelim: Enerji Tüketimi: 0.52 Kwh/24h , yani anlık 21 watt harcıyor. Yukarıdaki hesaba dayanarak yaklaşık 75 wattlık bir soğutma gücü olduğunu söyleyebiliriz. Hadi klima kadar verimli çalışmasın 50 watt soğutma gücü olsun diyelim.

    @Metaloksit, teorinin ve deneyselliğin yan yana ilerlemesi hususundaki görüşlerine katılmakla beraber, buzdolabın için yaptığın hesaplamalara katılmadığımı belirtmek isterim. Dandik bir mini buzdolabı bile 50watt soğutma sağlayabiliyor ki, 300-400 litrelik (1000litre iç hacimli buzdolabı ev kullanıcısına satılmamakta) bir buzdolabı bundan çok daha fazla soğutma sağlayacaktır. Örnek vermesi açısından yukarıda 50watt soğutma yapabildiğini hesapladığım mini buzdolabının iç hacmi 110 litre. 300-400 olunca bunun 3-4 katı soğutma sağlayabileceğini söyleyebiliriz. Tabi buzdolabının içine bilgisayar kasasını koymak başlı başına yanlış bir yaklaşım. Eğer extreme soğutma isteniyorsa direk cpu üzerine bağlantı kurulması daha mantıklı ki Asetek Vapochill gibi ürünlerin yaptığı da tam olarak bu.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: lcdremote

    Sonuç olarak bu kadar hesap,kitap ve masrafa değecek mi?bunu düşünmek lazım.önceden de dediğim gibi.Bu da bir termodinamik sorusu.harcadığımız enerji sonucunu verebilecek mi?



    Diyeceğim budur...

    Ekrem Kürşat Bayrakçeken
    Moleküler Biyoloji ve Genetik 4. Sınıf
    Boğaziçi Üniversitesi
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.