Şimdi Ara

iPhone Batarya ve Şarj ile İlgili Sık Sorulan Sorular [ANA KONU] (8,X,11,12)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
3
Favori
2.742
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • TELEFONUNUZUN ANA KONUSUNDA PİL KULLANIMI HAKKINDA SORU SORMADAN ÖNCE BU KONUYU OKUMANIZI TAVSİYE EDERİM.

    IPHONE 8/8 PLUS/X/XS/XS MAX/11/11 PRO/11 PRO MAX/12 MINI/12/12 PRO/12 PRO MAX

    iPhone Batarya ve Şarj ile İlgili Sık Sorulan Sorular [ANA KONU] (8,X,11,12)

    Ana konularda sıkça sorulan hızlı şarj, %20-80 arası şarj etme gibi sorulara basitçe toplu bir cevap vereceğim, çok fazla teknik detaya girmeyeceğim. Eğer konuda bir hata fark ederseniz veya eklemek istediğiniz bir soru olursa yazabilirsiniz.


    Soru 1: iPhone cihazımı hızlı şarj etmek batarya ömrünü olumsuz yönde etkiler mi?

    Cevap: Bu sorunun cevabı evet. Bir bataryayı ne kadar hızlı şarj-deşarj ederseniz o kadar hızlı yıpranır. Ayrıca Li-Ion bataryalar ısıyı sevmez ve hızlı şarj bataryaya zarar veren ısıyı beraberinde getirir. Fakat, evet burada önemli bir fakat var, bu yıpranmanın gözle görülebilir ve hissedilebilir olması için cihazı 3 yıl ve daha uzun sürelerde kullanıyor olmalısınız. 3 yıl sonunda da bu farklar küçük yüzdeleri aşmayacaktır. Hızlı şarj etmek bataryayı öldürür, çok çabuk yıpratır demek yanlıştır. Yıpranma oranını ortam sıcaklığından tutun da kullandığınız uygulamalara kadar birçok faktör etkiler. Kaldı ki piller "tamamı bire bir aynı", "kararlı" elemanlar değillerdir. Kimyasal maddelerden oluşan piller aynı fabrikadan çıksa bile çok küçük farklar görülebilir. İhtiyacınıza göre hızlı veya yavaş şarj cihazı seçmelisiniz.


    iPhone Batarya ve Şarj ile İlgili Sık Sorulan Sorular [ANA KONU] (8,X,11,12)

    Soru 2: iPhone cihazımı şarj etmek için hangi adaptörleri kullanabilirim? iPad veya Mac adaptörü kullılabilir mi?

    Cevap: Apple üretimi herhangi bir adaptörü (5W, 10W, 12W, 18W, 20W, 29W, 30W, 61W, 87W, 96W) kullanabilirsiniz. Dolayısıyla iPad için kullandığınız adaptörü iPhone için kullanmanızda bir sakınca yoktur. Apple'ın üretmediği bir adaptör kullancaksanız MFi sertifikasına sahip olmasına ve USB Power Delivery (USB-PD) desteklemesine dikkat edin. Sahtelerinden kaçınmak için Apple marka adaptörleri güvendiğiniz kurumsal mağazalardan satın alın.


    iPhone Batarya ve Şarj ile İlgili Sık Sorulan Sorular [ANA KONU] (8,X,11,12)


    Soru 3: iPhone cihazımı desteklediğinden daha yüksek Watt değerine sahip adaptörler ile şarj etmek zararlı mı?

    Cevap: Hayır zararlı değil. Örneğin, iPhone 11'in maksimum güç desteği 18 Watt'tır ve bu değerin üstüne çıktığınızda, örneğin 96 W adaptör kullandığınızda, adaptörünüzün telefonunuza vereceği çıkış 18 Watt olacaktır. Yüksek değerler kullanmanın bir zararı yoktur.


    Aşağıda gördüğünüz simgeler MFi onaylı cihazların ambalajında bulunur.


    iPhone Batarya ve Şarj ile İlgili Sık Sorulan Sorular [ANA KONU] (8,X,11,12)



    Soru 4: iPhone cihazımda hızlı şarj için kaç Watt şarj adaptörü kullanmalıyım?

    Cevap: iPhone 11 cihazınızın 18 Watt, iPhone 12 cihazınızın 20 Watt'a kadar hızlı şarj desteği vardır. Watt değeri ne kadar büyürse o kadar hızlı şarj edersiniz. 18 ve 20 sınır değerlerdir. Apple'ın iddia ettiği yarım saatte %50 şarj oranına ulaşmak için iphone 11 için 18 Watt ve üstü, iPhone 12 için 20 Watt ve üstü adaptör kullanmalısınız. iPhone 11'de şarj sürelerinin kıyaslandığı grafiği aşağıya bırakıyorum. Bu grafiğe göre 5W ile tam şarj süresi 3 saat 45 dakika, 18 ve 30 Watt ile tam şarj süresi 2 saat 16 dakika olarak ölçülmüştür. Fakat asıl fark düşük şarj oranlarında görülür. 18 ve 30 W şarj cihazı ile %50 şarja 30 dakikada ulaşabilirken 5 W şarj cihazı ile 1 saatte ulaşırsınız. Diğer cihazlarınızın maksimum değerlerine internette kısa bir araştırma ile ulaşabilir, Youtube'da şarj süresi testlerini bulabilirsiniz.


    iPhone Batarya ve Şarj ile İlgili Sık Sorulan Sorular [ANA KONU] (8,X,11,12)


    Ayrıca grafiğe dikkat ettiyseniz 5W adaptör doğrusal olarak şarj ederken, hızlı şarj adaptörleri eğrisel olarak şarj eder. Bunun sebebi %50 den sonra şarjın yavaşlatılarak batarya ömrünün artırılmasıdır.


    Soru 5: iPhone cihazımı %20 - %80 aralığında mı şarj etmeliyim? / %0 veya %100 değerlerini görmek bataryama zararlı mı?

    Cevap: En çok sorulan sorulardan biri de bu olsa gerek. Bunun cevabı böyle bir kural yok ve Apple resmi sitesinde de herhangi bir tavsiye bulunmuyor. Öncelikle şunu kabul edelim, Li-Ion piller ısıyı sevmez ve düşük/yüksek voltaj, bir başka deyişle "kararsızlık" pile zarar verir. Ancak, bu durum günümüz telefonlarının birçoğu için geçerli değil.


    Quora'da Intel çalışanının bu soruya cevabı için tıklayın. Bir bölüm:

    Alıntı

    metni:
    So manufactures usually run somewhere in the 90–95% of battery capacity for 100% and 10–15% for 0%. And when the rate the battery - it’s for delivering the current over that range (i.e. if actual was 10%-90% - in 80% of battery theoretical range) and it’s rated for 10,000mAHr, then it will deliver 10,000mAHr over that range (and if you use it outside of the device with an rely charge it to it’s full capacity and really drain it fully, then you’d see it had 12,500mAHr and likely damaged the battery.)


    Kısaca, "Üreticiler genellikle %90-95 olduğunda bataryayı %100 gösterir; %10-15 olduğunda da %0 gösterir. 10.000 mAHr bataryayı harici bir cihazla komple deşarj ederseniz 12.500 mAHr olduğunu görürsünüz ve zarar verisiniz." demiş.


    Başka bir mühendisin konuya cevabı:

    Alıntı

    metni:
    If you are interested in less capacity and more recharges, you can choose only use your battery between 20% and 80%. That’s 60% of the capacity, but it can give you more than twice the recharges. Is it worth using so much less capacity so the battery still works long after your device is obsolete? Probably not.But if you’re not using your device for a long time, you could choose to store it when the charge is above 20% and below 80%, to ensure that it isn’t aging as fast while you store it.


    Demiş ki: "Eğer daha düşük kapasiteyle kullanmayı ve daha fazla sayıda şarj etmeyi istiyorsanız, %20-%80 arasında şarj edebilirsiniz. Ama bu kapasitenin %60'ıdır. Peki cihazınızın modası geçtiğinde/eskidiğinde dahi kullanılabilir bir pile sahip olmak için bu kadar düşük kapasiteyle kullanmaya değer mi? Muhtemelen hayır. Fakat telefonunuzu uzun süre kullanmayacaksanız, %20-80 arasında olduğuna dikkat edin."


    Yani sadece uzun süre saklarken %20 aşağısında ve %80 yukarısında saklamamak yeterli.


    Bu örnekler çoğaltılabilir. Google'da "Should I charge my phone between %20-80" olarak aratırsanız bu tarz başlıkları bulabilirsiniz. Türkçe kaynak veremiyorum çünkü "normal kullanıcı"nın yaptığı yorumlar hariç Türkçe kaynak yok. Her forum sitesinde doğru yazmışlar ama bir sebep-sonuç ilişkisi bulunmuyor. Forumda ise "ben hiç dikkat etmedim" diyen ile "ben çok dikkat ettim" diyen kişilerin pil sağlıkları arasında kayda değer bir fark olmadığını birçok kişi fark etmiştir.


    Kısacası %20-80 olarak şarj etmenin fayda sağladığına dair elle tutulur bir veri yok. Faydası olsa bile çok küçük, ihmal edilebilir farklar olabilir. Bununla beraber %0 ve %100 değerlerini görmenin bataryanıza kısa vadede zararı yoktur. Ancak ne kadar uzun süre o değerlerde beklerse o kadar yıpranır. Uzun süre (birkaç ay) sakladığınız bataryaları %40 seviyelerinde saklamanız en iyisidir.


    Soru 6: iPhone cihazımı şarjda bırakmam zararlı mı?

    Cevap: Hayır zararlı değil. Günümüz modern Li-Ion bataryaları tam şarjdan sonra şarjı kesmektedir. Dolayısıyla bataryanızı fazla şarj etmeniz, fazla yük bindirmeniz söz konusu değil. Ancak 18 Watt ve üzeri şarj cihazı kullanıyorsanız telefonunuz ısınacağı için kabından çıkarmanız ve yastık altına vs. koymamanız tasviye ediliyor.


    Soru 7: İyileştirilmiş Pil Sarjı nedir, açmalı mıyım?

    Cevap: İyileştirilmiş pil şarjı açıldığında cihazınız sizin kullanımınızı ve şarj alışkanlıklarınızı birkaç gün boyunca izler. Örneğin gece şarja taktığınızda, kabaca o gün saat kaçta kalkacağınızı hesaplar. Eğer sizin sabah 8'de kalkacağınızı düşünüyorsa ilk şarja takışınızda %80'e kadar şarj eder ve şarjı durdurur. Bunu yaparak bataryanın daha fazla ısınmasını engeller. Sabah 6 sularında şarjı tekrar başlatarak siz uyanana kadar yavaş bir şekilde %100'e ulaşmasını sağlar. Böylece kademeli ve pil için daha sağlıklı bir şarj uygulanmış olur. Bunu açıp açmamak size kalmış.


    iPhone Batarya ve Şarj ile İlgili Sık Sorulan Sorular [ANA KONU] (8,X,11,12)


    Umarım konu pil ile ilgili sorularınıza yanıt olmuştur. Kişisel bir yorum eklemek istersem, binlerce TL vererek satın aldığımız bu cihazların pil teknolojilerini de satın alıyoruz ve daha kısa sürede şarj etmek bu segmentteki telefonların bize bir faydası. Yazılımsal olarak güçlü, donanımsal olarak gerekli bütün önlemler alınmış piller barındıran bu telefonları özgürce kullanabilmeliyiz. İyi forumlar.








  • ben bu şarj işini çözemedim gitti arkadaş pilim 25 altına düştüğü zaman muhakkak şarj atlamaları oluyor. normalde 20-100 arası şarj ederim bazen 1lere kadar düştüğü oluyor. pil ömrü 92 seviyede nerdeyse 98den beri yapıyor bunu sürüm farketmeksizin. ya icloud yedeğinde bir sıkıntı var ya da bende anlamadım :)

    işin garibi aynısını ipad air 3te de yapıyor. daha 60-70 döngüsü olan batarya üstelik. şarjı 23 mesela 1 saat sonra bi bakıyorum 18e düşmüş. en son 0dan kurulum yapıcam artık öyle de düzelmezse yapıcak bir şey yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyileştirilmiş pil şarjı özelliği rutin bir yaşantısı olanlar için çok faydalı bir özellik.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel bilgiler en azından bir yerde toplanması bile faydalı olmuş. Teşekkürler.
  • Güzel bilgiler en azından bir yerde toplanması bile faydalı olmuş. Teşekkürler.
  • MertayKardes kullanıcısına yanıt
    ilginç bir sorun hocam

    bence de temiz kurulum yaparak bir deneyin ve sonucunu paylaşmayı unutmayın.
  • Rica ederim
  • Güzel paylaşım. İyileştirilmiş şarj özelliğinin ne işe yaradığını öğrenmiş oldum sayenizde. Teşekkürler.
  • Nemesis-Prime kullanıcısına yanıt
    Ben teşekkür ederim
  • Doğru ve yalın bilgiler. Forum adına teşekkür ederim.
  • Güzel bilgiler için teşekkürler

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rica ederim. Umarım ana konuda daha fazla bilgi kirliliği yaşanmaz.

    @spongebob35

  • MertayKardes kullanıcısına yanıt

    O bende de oluyor sorun olarak hiç düşünmemiştim. Mesela şarj %40 diyelim watsapp’dan görüntülü konuşma yapıyorum görüşme bitince bakıyorum %35 olmuş sonra 1 saat dokunmayıp baktığımda %20 falan olduğunu fark ediyorum. Bu durum pili yoran kullanımlarda sık yaşanıyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ChiefOfficer kullanıcısına yanıt

    hocam 14.3e temiz kurulum yaparak geçmiştim .4 e itunes üzerinden normal güncelleme yaptım. şarjı birkaç kere yüzde 1lere düşürüp fulledim düzeldi şimdilik. sürekli 20-25te takınca kafayı yiyor heralde arada bir kalibrasyon yapmak lazım iPhone Batarya ve Şarj ile İlgili Sık Sorulan Sorular [ANA KONU] (8,X,11,12) 

  • Emeğinize teşekkür ederim bu faydalı bilgiler için

  • HaManN. kullanıcısına yanıt
    Rica ederim faydası olduysa ne mutlu
  • eline sağlık hocam güzel bilgilendirme olmuş,

    3 aylık ip11 cihazımı %20 altına düşürmeden rastgele şarj ederim sağlık %100 ancak iki gündür çok fazla şarjım azalıyor gece sabaha kadar %30 azalmış oluyor normalde hücreselde bıraksak %5-7 arası wifide bırakırsam %3-5 arası bir azalma olurdu ya pil sağlığım öldü göstermiyor ya da başka bir neden var :)

  • Yararlı başlık, açıklayıcı bir anlatım, birkaç soruya daha cevap eklendikten sonra genel olarak bu konu hakkında net bir sonuç olmasa da daha keskin bir cevap eklenebilir.


    Teşekkürler.

  • ChiefOfficer kullanıcısına yanıt

    merhaba. iphone 8 plus telefonumun batarya kapasitesi ve markası gibi ilgilerini gösteren uygulama var mı?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TSuNaMi_ kullanıcısına yanıt
    merhaba. hiç ihtiyacım olmadığından bilgim yok maalesef.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.