Şimdi Ara

Intel, 1nm üretimine 2027 yılında başlayacağını açıkladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
592
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Geçen hafta Intel Foundry Services Connect etkinliğinde teknoloji devi, Intel 18A ve Intel 20A süreçlerinin yeri alacak olan Intel 14A (1.4 nm sınıfı) sürecini tanıtmıştı. Intel, bu sürecin seri üretimine 2026 döneminde başlayacağını açıklamıştı. Firma şimdi ise Intel 10A (1 nm sınıfı) sürecine dair ilk bilgileri paylaştı.



    Intel 10A üretimi 2027 yılında başlayacak



    Intel’in güncel sunumuna göre Intel 14A sürecinin seri üretimine 2026 içinde başlanacak. Intel 20A'dan bir nesil ileride olan 1 nm sınıfı silikon üretim düğümü olan yeni Intel 10A süreci ise 2027 yılının sonuna doğru seri üretime geçecek. Bilmeyenler için, Intel bir süredir işlem süreçlerinde “A” ekini kullanıyor. Bu ek, Angstrom'u temsil ediyor ve 10 Angstrom da 1nm’ye denk geliyor.




    Öte şu anda EUV (aşırı ultraviyole) litografi kullanan tesisler (Intel 4, Intel 3 ve Intel 20A) Intel'in yonga plakası hacminin ancak yüzde 15'ini oluşturuyor ve Intel’in üretiminin büyük kısmı DUV tabanlı Intel 7'ye odaklanıyor. Ancak zamanla hacimler diğer süreçlere kayacak, bunu yukarıdaki grafikten görebilirsiniz. Intel, 2026 yılına kadar Intel 4 ve Intel 3'e kıyasla iki kat daha fazla Intel 20A/18A yonga plakası üretileceğini öngörüyor.



    Ayrıca Bkz.Intel artık zirvede: İşte Intel 18A (1.8nm), 14A (1.4nm) ve yeni yol haritası



    EUV kullanmalarına rağmen, Intel 4 ve Intel 3, Intel'in FinFET transistörlerini uygulayacağı son düğümler olacak zira şirket Intel 20A ile nanosheets'e geçiyor (Intel jargonunda RibbonFET olarak adlandırılıyor). Son olarak Intel, hazırladığı Intel 10A için detay vermedi ancak Intel 14A’ya göre yüzde 15’lik bir performans artışı sağlaması bekleniyor.




    Intel’in 10nm sürecinde tökezlemiş olması firmaya çok şey kaybettirdi ancak son birkaç yıldaki ciddi yatırımlar bunun bir daha asla olmaması için yapıldı. Firma, dünyanın dört bir yanına yeni tesisler açtı ve bu tesislerdeki üretimi çeşitli tutmayı hedefliyor. Strateji değişimiyle Intel, esnek tesis altyapısını diğer şirketlerin üretimine açacak ve esasında doğrudan TSMC ve Samsung’a rakip olacak. Firma ayrıca 5 yıl içinde 100 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/intel-puts-1nm-process-10a-on-the-roadmap-for-2027-aiming-for-fully-ai-automated-factories-with-cobots







  • Intel masal anlatıyor

  • Yav he he intel

  • Masal değil. Apple silicon sonrası wake-up call anı yaşadı Intel. Çok ciddi stratejik yatırım yapıyorlar. Şu an meyveleri görmemiz mümkün değil ama zamanı gelince piyasayı etkileyecekler.

  • Yav he he... Tamam Intel. Sensin.

  • Maalesef mimariden mi kaynaklanıyor bilmiyorum ama, şu fan sesi asla bitmeyen bir çile. Aman bir uygulama %5 işlemci kullanmasın. Hele 4-5 tane işlemci aynı anda kullanılsın, sanırsın laptop havalanıp uçacak. Maalesef apple M serisine geçti ama windows kullanılamıyor yazılım için. İnşallah gelişmeler olur

  • İ5 12400 işlemci ile deep color ak620 kule tipi soğutucu ile max 56 derece de tutabiliyorum

  • 10nm takılı kalan firma bi anda 1nm bahsetmesi inandırıcı gelmiyo :)

  • huseyincarnege kullanıcısına yanıt
    Intel, 10 yıl önceki ASML makinelerini benimsemekte geciktiği için yıllarca 10nm'de takılı kaldı ve sorunlar yaşadı. Ancak ASML'nin yeni High NA EUV makinelerini ilk alan ve çalıştıran firmalar. Hedeflerini bunu göz önüne alarak okumak lazım. Tabii ki başarısız olma ihtimalleri de var elbette.

  • Bu yıl içinde 4nm - 2nm ve şuanda 1nm haberi görüyorum intel klavyeyi eline almış rastgele tuşlara basıyor gibi hissettim :/

  • Bu Intel 7/4/3dedikleri eski Intel isimlendirmesine göre de 7nm/4nm/3nm mi yoksa daha fazla mı?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İntel cacık.

  • Sektör bile artık üstü kapalı şekilde açıklamalarla Intele güvenmediğini söylüyordu, Amd her anlamda öyle bir şamar oğlanına çevirdi ki bunları Acilen bir şeyler yapmaları gerektiğini anladılar.. Şahsen 30 senedir Pc kullanan ve teknoloji sektörüne ilgisi olan bir Dede olarak söylüyorum, Inteli hiç bu kadar Tüm tuşlara basar halde görmemiştim.. Son tüketiciye yansımayan ulaşmayan daha neler neler oluyor ki arka planda Intel resmen devlet destekli bir tekel olma yoluna gitti.. Hem bedava hem de cebe para sıkıştırmalı yatırım destekli fabrikalar, en gelişmiş en yeni asml'nin cihazına ilk sahip olup ilk çalışmalara başlamak, onu geçtik 1 nm de üreteceğiz tripleri v.s.v.s.v.s.. Intel yukarıda arkadaşın dediği gibi 10 nm trenini kaçırıp ağzı burnu dağılınca, bir de üstüne Amd aşırı zeki ve mantıklı hareket ederek soket desteği açıklayınca resmen sektörü salladı..
    Bence önümüzdeki 3 sene içerisinde çıkacak olan CPU'lar şuan kullandığımız CPU'lardan aşırı güçlü ve verimli olacaklar.. 2 sene sonra yeni çıkan bir işlemciye karşı 14900 bile i5 gibi kalabilir performans testlerinde ki sonuçlarda.. Tabi bu söylediğim Amd ve Intelin neyi ne kadar iyi başardığına bağlı.. Aynı ASML makinesini veya cihazını AMD'de de aldı çünkü, ama onların ki hala teslim edilmeyi bekliyor gibisinden bir şey okumuştum geçen gün yanlış olabilir..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Teknoloji tarihi ovunmek yerine risk almaya basladiginda saha kalkam firmalarin hikayeleriyle doludur.

    Amd de aldigi risk ve kredilerin ekmegini yemekte.sira jntele gecmis olabilir.bekleyip gorecez.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fazla iddialı olmuş

  • Çok hayal gibi duruyor umarım başarırlar da 3-4 sene içinde şuanki en baba masaüstü pc nin bile 2-3 katı performansına çıkarlar. Rekabet her zaman son tüketiciye yarar. Merakla bekliyoruz yeni CPU ları.

  • esmerbuyucu kullanıcısına yanıt

    çok daha fazla...

  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt
    Çok daha mı fazla normalde az sanıyordum.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Intel tarih verdiği hiçbir şeyi zamanında yapamaz.


    Son 1 ayda %2 giden hisseleri coşturmak için yapılmış bir etkinlik..

  • Bu kadar desteksiz sallanır. Çinliler yalan sıkma konusunda intelden ders almalı.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.