Şimdi Ara

İlk arabasını alacak birine tavsiyeleriniz ne olurdu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.708
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Yaşım 29. Birkaç ay öncesine kadar arabalar hakkında hiçbir bilgim ya da alakam yoktu. Ancak ileride çoluk çocuk olacak bi araba almak lazım düşüncesiyle ufak ufak araştırmalar yapmaya başladım.
    İlk olarak daha önce 2013 yılında ehliyet aldığım kurs ile görüşüp pratik yapabilmek için 1+1 saatlik şehir içi direksiyon dersi aldım. Ardından kayınpederin arabası ile eşimi ara sıra 2km mesafedeki ofisine bırakarak elimi sıcak tutmaya çalıştım. Şu aralar ise sürekli youtube da onay oto, tarcanlar, yeşil oto ekspertiz firmalarının videolarını izleyerek bişeyler öğrenmeye çalışıyorum. Elbetteki sizler kadar bilgili olduğumu söyleyemem ama en azından 0 noktasında da değilim :)
    Şimdi araç konusuna gelirsek;
    Normalde önümüzdeki yıl haziran ayına kadar 25-30k birikim yapıp, miktarı toplamda 50 bin liraya tamamlayacak şekilde kredi alarak, 50bin seviyesinde bir araba alacaktım. Ancak önümüzdeki süreçte kredi faizleri 1,50 seviyelerine inecek söylentisi oluşunca, ve benimde artık sabırsızlanmaya başlamam nedeniyle birikim yapmadan tüm miktarı kredi olarak almayı kafaya koydum. ( Her ay birikim amaçlı 3,5k civarında ayırma imkanımız var. Bu nedenle ben 2.5k kredi ödemek beni zorlamaz diye düşünüyorum. Ancak çevremdeki hemen herkes arabanın her ay bin lira masrafı olacak bunu da hesap et diyor ki bunu çok fazla aklım almıyor. Çünkü ben bu araca sadece hafta sonları kısa mesafelerde ve gerekirse arada işe gidip gelmek için kullanıcam. Yani ne masrafı olabilirki diyorum kendi kendime. Eğer bu bizim bütçe durumumuzdaki bir aile için cidden hata ise belirtirseniz sevinirim)

    Final bölümüne gelirsek;
    Şoförlük deneyimim ve genel araç bilgimi elimden geldiğince anlatmaya çalıştım.
    Kafamdaki araçlar; Clio 4, ford fiesta, ve seat ibiza. Araca daha kolay hakim olup, park sorunu yaşamamak için Sedan araç istemiyorum. Düşündüğüm araçların hepsinin manuellerine bakıyorum. (Aslında otomatik vites araç almak istiyordum ama youtube da insanların genel tavsiyesi eğer tek atımlık kurşununuz varsa manuel vites alın diyorlar. Çünkü otomatik şanzıman arızası büyük bedellere sebep olabilir deniliyor. )
    Yakıt tipi olarak dizel mi yoksa benzinli mi almalıyım bi fikrim yok.
    Gerek süreç yönetimi, gerek araç tercihi konusunda tavsiyelerinize ihtiyacım var. Araç illa 50bin seviyesinde olmak zorunda degil. 35-40bin seviyeside olabilir.

    Farkındayım çok uzun oldu. Tahmin edebileceğiniz gibi heyecanlıyım. Zamanında hepinizin geçtiği süreçten geçiyorum. Bu nedenle çok yazasım, çok okuyasım var :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Dizel motorlar daha narin motorlardır ve arıza çıkardığında tamiri daha pahalı olur, enjektör,turbo vs.

    Ben olsam atmosferik tüplü hb araç alıp geçerim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben kendimi anlatayım yaşım 24, araçlardan hiç anlamam ama otomatik istediğimden dolayı biraz daha para biriktirdim. 60m oldu üstüne 25m kredi çekip fb7 sedan aldım. İlk aracım biraz pahalı oldu aslında mantıksız ama dediğim gibi otoamtik istediğim için otomatiği sağlam araç olsun istedim ve modeli yüksek olsun öyle sanayi falan uğraşmak istemiyorum. Piyasadaki coğu araçlar da yarı otomatik. Yarı otomatiklerin sanzımanları hassas olur, tam otomatikler taş gibidir koaly koaly bozulmaz. Otomatik konusu böyle

    Dizel,lpg muhabbeti ise eğer sürekli km yapacaksanız dizel alın kâra geçersiniz ama cok km yapmayan biriyseniz lpg de olur sizin için. Dizelin biraz masrafları lpgye göre fazladır bir de dizelde 130bin kmden sonrası pek iyi değildir. Dizelde ben hep düşük km taraftarıyım

    Araç masrafı olarak şöyle bahsedeyim aracı 81 e aldım. Daha aracın koltuğuna oturmak nasip olmadan 6-7bin civarı masraf oldu. 1.200 trafik sigorta , 4000bin kasko , 1200 yazlık tekerlek , 350 temmuz mtv , 180 tl detaylı temizlik (yaş 24,ehliyet 1.5 senelik kasko böyle çıktı)

    Faiz oranları ise dediğin gibi düşecek ama faizler düşünce ikinci el araç fiyatları tekrar uçuşa geçer o da bir gerçek


    Tavsiyem lpgli hb almalısınız fiesta, ibiza bu konularda iyidir. Beygirleri düşük lpg ile biraz daha düşüyor eğer oturduğunuz yerler rampa bayır cok olan yerler ise bu araçlar oraya çıkarken bayılır daha güçlü araç gerekebilir ama düz yerler ise bunlar ideal hele ki ilk aracınız için. Ben manuel araç bakıyordum ilk zamanlar Megane 3 kafama yatıyordu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samtiger -- 31 Temmuz 2019; 21:34:22 >




  • Bence senin durumunda ideal araç tipi b segment hb araçlar ... Peugeot 208 , Clio ,C3 olabilir bence . Hem denk getirirsen dizel de bulabilirsin yoksa dert değil benzin+sağlam bir LPG dönüşümü de iş görür

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Araç bakarken dikkate almayı unuttuğum bir kıstas olduğunu farkettim. İç hacim benim için çok önemli çünkü eşim ve ben hem uzun hemde yapılı insanlarız. Bu nedenle fiesta ve ibizayı bi tık geriye atıp clio4 e yönelmeyi düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-renault-galeri-islam-2013-model-clio-icon-1.5-dci-sorunsuz-716724819/detay
    Fiyat vermek forum kurallarına aykırı mı bilmiyorum ama bu araç için bugün 47bin fiyat aldım. Ne dersiniz arkadaşlar?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xallez -- 1 Ağustos 2019; 22:2:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İkiniz de uzunsanız ve çoluk çocuk düşüncesi de kafada oluşmaya başladıysa direk C'den başlayın bence. 2-3 sene içinde 2 araba değiştirmek insanı yıpratabilir. B sınıfı alacaksınız çocuk olacak bu sefer küçük geliyor diyeceksiniz.

    Fiyatlardan hiç haberim yok şu an ne oldu ne bitti ama dizel Astra J kasa tarzı bir araç bakardım ben. Hem uzun yol kafamda araç değiştirme düşüncesi olmaz sonuçta 2 çocuk bile olsa C sınıfı araç yeter. 4-5 yıl sonra belki D sınıfı vs vs
  • yıllarca manuel araç kullandım.
    en son arldığım aracın manueli yoktu. mevbur otomatik aldım.
    bunca yıldır boşu boşuna manuel kullanmışım diye düşünüyorum.
    eşime de manuel öğretirken güçlükler çektik.
    bence manuel araç olmamalı.
    bundan sonra otomatik almayı düşünüyorum.
  • Xallez X kullanıcısına yanıt
    galericiden uzak durun derim.
  • Alma kışı bekle

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Fikrin olsun diye ben de birşeyler yazayım. 1 yıl önce 2011 model polo 1.4 manuel benzinli araç aldım aracımın güncel değeri 45 bin lira civarındadır.

    ilk araba ehliyette çok eski değil bu durumda 0. kademedeydim sigorta kasko olayında

    zorunlu trafik sigortası 1100 lira (bu yıl 1000 liraya düştü yeni yeniledim)
    kasko 2000 lira (kasko yaptırmak zorunda değilsin ama acemisin sonuçta bence yaptırmalısın)
    ocakta 326 temmuzda 326 toplam 650 lira motorlu taşıtlar vergisi (1.3 1.2 1.0 ve yıl olarak daha yaşlı araç olursa daha az vergi olabililir)
    15 bin bakımı yağ ve filtre setlerinin değişimi yaklaşık 300 lira ( buji ve aküde değiştirdim onlarda toplam 400 falan tutmuştu)
    eğer muayane zamanı gelirse ki 2 yılda bir gelir tüvtürk muayane ücreti 280 lira

    bu yazdıklarım hiç yakıtsız yıllık 4000 liranın üstünde tutuyor zaten ha risk alırsın kasko yaptırmazsın yarıya düşer
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.