Şimdi Ara

IBM DEN PENTAGON'A SÜPER BİLGİSAYAR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
442
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bilgisayar devi IBM, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) yeni süper bilgisayarını üreteceğini duyurdu. Amerikan ordusuna gelişmiş silah tasarlamak için kullanılacak Linux tabanlı süper bilgisayarın, tamamlandığında en hızlı 20 makine arasına girmesi bekleniyor.

    "Stryker" kod adlı süper bilgisayarın Maryland'daki Ordu Araştırma Labornatuarı'na yerleştirileceği belirtildi, ancak taraflar arasındaki anlaşmanın mali ayrıntıları açıklanmadı.

    Stryker, AMD imzalı 2 bin 300 64-bit mikroişlemci tarafından birbirine bağlanan 1186 IBM bilgisayarının bir araya getirilmesiyle oluşturulacak. Saniyede 10 teraflop hıza (saniyede 10 trilyon matematiksel işlem) ulaşabilen Stryker'ın ABD ordusundaki en hızlı Linux tabanlı süper bilgisayar olacağı belirtiliyor. Stryker, bir insanın hesap makinesi ile 5 milyon yılda tamamlayabileceği bir işlemi sadece bir saniyede tamamlayabilecek.

    IBM, yeni 'en güçlü 500 bilgisayar' listesinin açıklanmasıyla birlikte Stryker'ın ilk 20 makine arasına gireceğini tahmin ediyor. Yılda iki defa yayınlanan en hızlı 500 bilgisayar listesinin zirvesinde şu anda Japon NEC tarafından üretilen Earth Simulator Center bulunuyor.

    IBM geçen hafta da Mississippi'de bulunan Naval Oceanographic Office Major Shared Resource Center'da kullanılmak üzere yeni bir süper bilgisayar geliştireceğini açıklamıştı.

    Süper bilgisayar liginin lideri IBM

    Bilgisayar devi IBM, dünyanın en güçlü 500 makinesinin yer aldığı listede yeniden zirveye oturdu. Altı ayda bir düzenlenen 'Top 500' listesinde yer alan süper bilgisayarların 224'üne imza atan IBM, Hewlett Packard'ı liderlik tahtından indirdi.

    BBC'nin haberine göre, saniyede yapılan işlem sayısını ölçen Linpack adlı matematiksel hız testine göre oluşturulan Top 500 listesinde IBM'in sahip olduğu süper bilgisayarların sayısı tüm sistemlerin yüzde 44.8'ine denk geliyor. Zirveden inen HP yüzde 28 ile ikinci olurken, Silicon Graphics yüzde 8.2 ile bu iki devi takip etti.

    Japon NEC'in ürettiği Earth Simulator adlı süper bilgisayar ise dünyanın en güçlü makinesi ünvanını korudu. 5 bin 120 işlemcili Earth Simulator saniyede 35.8 trilyon (35.8 teraflop) işlem yapabiliyor.

    AZ YER ÇOK İŞ

    IBM ağırlığını koyduyu listenin ilk 10'una da henüz prototip aşamasında olan Blue Gene/L adlı iki süper bilgisayarı da sokmayı başardı. Blue Gene/L sistemleri geleneksel süper bilgisayarlara oranla daha az yer kaplamasına rağmen rakiplerine oranla çok daha fazla güç sunuyor.

    Devasa boyutlarıyla dikkat çeken geleneksel süper bilgisayarlar bir futbol sahası kadar yer kaplıyor. IBM'in yeni sistemleri ise ancak birkaç buzdolabı kadar yer kaplıyor. IBM'in şimdiki hedefi prototip aşamasında olan Blue Gene/L'leri ticarileştirerek, süper bilgisayarları araştırma ve iş dünyası için daha erişilebilir hale getirmek. Bilgisayar devi, bu sayede masa altına sığabilecek kadar küçük, ancak geleneksel süper bilgisayarlar kadar hızlı makineler üretebilmeyi planlıyor.

    IBM'İN GÖZÜ NEC'IN REKORUNDA

    Blue Gene/L'ler son Top 500 listesinde 4 ve 8'inci sıralara oturdu. Ancak IBM ABD'deki Lawrance Livermore Ulusal Laboratuarı için gelecek yıl hizmete girmek üzere Blue Gene sistemi geliştiriyor. Bu makine kullanılmaya başlandığında, en hızlı bilgisayar olan Earth Simulator'dan dokuz kat daha hızlı ve onda biri büyüklüğünde olacağı söyleniyor.

    1 TERAFLOPU'U 242 SİSTEM GEÇTİ

    Liste, süper bilgisalarların giderek hızlandığını da açıkça gösterdi. Üç yıl önce 1 teraflop barajını geçen makine sayısı 12 olarak ölçülürken son listede bu sayı 242'yi buldu.

    Pazar araştırma şirketi IDC'ye göre geçen yıl 5.6 milyar dolar olan süper bilgisayar pazarı yılda yüzde 6.5 büyüyerek 2008'de 7.6 milyar dolara ulaşacak.







  • Bide biz eve alabilsek sunlardan
  • walla tam da doom3 çıkmışken iyi olurdu yaw.ful detay oynardık ha.acaba monitör var mı bunda??
  • ya kardeşim espirimi yapıyonuz hönk onu fiyatı kaçlira bilgisayarları var ama ağızlarında tat yok
  • DeepBlu gibi bir şey olacak. İlk yapıldığında ne aletti be.. Hikayesini biliyorsunuzdur heralde.
  • eet.. çıkış için terminal başına 2048*1536 yı kaldırsın diye 8 er MB lık dandiri çipler var :):):):)
  • BU MAKİNELERİ ÜZERİNE PARA WERSELER ALMAM NE O ÖYLE EWDE KARSAMBA
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.