Şimdi Ara

Hollanda'da güneş enerjili iki bisiklet yolu hizmete girdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
205
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Hollanda'da güneş panelleriyle kaplı iki bisiklet yolu hizmete girdi. Yollar, ülkede 1000 metrekare alana sahip ilk bisiklet yolları olma özelliğini taşıyor.



    Yollar, Wattway ve BAM Royal Group tarafından Kuzey Holland ve Kuzey Brabant illerinde inşa edildi. Wattway şirketi dünyanın ilk güneş enerjili yol inşa eden şirketi olarak biliniyor. 2015'de kurulan şirket 40'dan fazla bölgede deneme amaçlı yollar inşa etmiş durumda.



    Şirket yeni projelerinde yerleştirdikleri panellerin verimini 119 W/m2'den 148 W/m2'ye çıkarmış. Güneş panlleriyle yılda 160 MWh elektrik üretmeyi planlıyorlar.





    Birkaç milimetre kalınlığında özel paneller kullanılıyor



    Şirket, solar bisiklet yollarında sadece birkaç milimetre kalınlığa sahip yeni tip katı güneş panelleri kullanmış. Paneller var olan bisiklet yoluna yapışkanla yapıştırılmış. Paneller, reçine ve polimerlerden oluşan çok katmanlı bir alt tabayla kaplanmış. Böylelikle paneller güneş ışığını alacak kadar şeffaf, bisiklet trafiğine dayanacak kadar dayanıklı hale getirilmiş. Panellerin yüzeyi çatılardaki paneller gibi pürüssüz değil. Pürüzlü yüzey, geleneksel yollar ile aynı yol tutuşa sahip.



    Ayrıca Bkz.Türkiye’nin ilk açık deniz rüzgar enerjisi santrali için çalışmalar başlıyor



    Eğer proje başarılı olursa 35 bin kilometreden fazla bisiklet yolu sahip Hollanda'da güneş enerjisiyle sadece bisiklet yollarından büyük miktarda elektrik üretmek mümkün olabilir.




    Kaynak:https://electrek.co/2023/12/18/dutch-riding-bikes-solar-cycle-paths/







  • Teknoleji'de çok ilerideler lakin İnsani duygular olarak beş para etmezler.

  • Çok iyi ama toz olmayan ülkeler için uygun. Bizde sıcak hava ve aşırı güneş nedeniyle direkt kirlenir.

    Ayrıca bence önce çatılar ve güneş alan dikey yüzeyler bitmeli.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Lan oğlum siz önce Amsterdam'da kanalın bir tanesinin yanında (hangisi hatırlayamadım) bisiklet yolunu düzeltin. Taşlar maşlar çıkmıştı, biri takılıp düşmesin diye taşları oturttum yerine. Eeeeyy Amsterdam belediyesi, işine bak işine! :D Şaka bir yana, dünyadaki en iyi yol ve kaldırım bunlarda. Yollar, alansal olarak büyük israf ediliyor. Mantıklı şekilde değerlendirilirse, enerji üretiminde çok işlevsel olacaklardır. Göllerin, binaların, otoyolların üstleri hep boş. Bunları değerlendirebilecek projelere yatırım yapılması, daha enteresan bir çok şeyi görmemizi sağlayacaktır. Fransa'da aynı bisiklet yolundaki gibi otoyollara uygulama yapılacağı haberleri çıkmıştı. Yapıldı mı merak ettim.

  • Teknolojide ilerde ama insani duyguları yok mu?

    Neden? Çarşaflıya bile tecavuze yeltenen yok diye mi, çalan çırpan yok diye mi, insana değer verdikleri için mi, gece gündüz demeden rahatca gezip tozup yaşadıkları için mi?

    He doğru onlar bizi kıskanıyordu değil mi :D

  • Gözümüzün önünde gelecek yaşanıyor resmen. Helal lan size.

  • Bunun teknolojik hiç bir tarafı yok kardeşim. Basit bir iş bu. Bisiklet yoluna uygun hale getirilmiş güneş paneli döşemek, ciddi bir teknolojik iş değildir. Beş para etmezlikleri konusunda haklısın. İçimizdeki Batı yalakası ezikler gibi beş para etmezler.

  • Harika bir iş çıkarmışlar, tebrik ederim. Bunun gibi devlete ait ama pek kullanılmayan alanların zekice değerlendirilmesi lazım. Otoyollara niye yapmıyorlar diye düşünsem de, kamyonlar tırlar nedeniyle zarar görebileceği aklıma geldi. Ancak bisiklet yollarına döşemek güzel bir fikir. Önce binaların çatılarına döşemek gerektiğini söyleyenler olmuş, ancak binaların çatısına kafasına göre güneş paneli döşeyemez devlet. Ha belki zorunluluk getirir, onu da binbir türlü tartışma ile çok zor ve çok uzun yıllarda getirir eğer yapabilirse, o da ancak yeni inşa edilecek binalarda geçerli olur. Yani o yol daha uzun ve daha sancılı bir yol. Bu projedeki gibileri yapmak daha kolay ve daha masrafsız.

    Ek olarak Japonya ve Amerika'da baraj suları ve akarsuların üzerini de güneş paneli kaplamak, böylece elektrik üretildiği yerde, panellerin altında kalan suların buharlaşıp gitmesini önlemek gibi zekice projeler de vardı. Umarım bu haberdeki ve Japonya-ABD örneğindeki gibi projeler tüm dünyaya hızla yayılır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.