Şimdi Ara

hiçbir şey yapmayıp coğrafya kaderdir diyen nesil (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
210
Cevap
2
Favori
11.288
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
160 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • naklow12 kullanıcısına yanıt

    Yurt disinda teklif edilen komik maas nedir hocam merak ettim, paylasabilir misin? Cevremde tonla yazilim ile ugrasan expat var, cogu da 2-3 sene icerisinde geldi buraya, iyi de para kazaniyolar. Sorun beklentilerin ile alakali olabilir, belki yardimci olurum paranin gercekten komik olup olmadigini anlama konusunda.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: bdeniz1997

    lise yıllarından beri ülkenin boynuna kadar batacağını bildiğim için yabancı dil öğrendim. yurtdışında yaşadım okul okudum. korona olmasa şu an yine yurt dışında çalışıyor olacaktım ama olmadı. dediğim gibi ben bunları düşündüm(yıllllaaaaar önce. çünkü zor değil düşünmek böyle olacağını.) ve yapmam gerekeni yaptım. şu an dil dışında içimde ukte kalan konularda kendimi geliştirip o alanda yabancı bir ülkede çalışmak için çabalıyorum, ve bir gün olacak da. ben kendimi değiştirmek için yapmam gerekeni yaptım. başarılı oldum, bir sürü burs kazandım, cebimden para çıkmadı, üstüne üstlük on binlerce dolar biriktirdim, harçlık ettim kendime. daha sonrası için planlar kurdum. ama çevremdekiler yapmadı. yaptıkları tek şey çok zor diye ağlamaktı.


    emekli öğretmen çocuğu olarak istediğim hiçbir şey alınmadı küçükken ve nispeten fakirce büyüdük. ancak üniversitede etrafımda bende olmayan her şeye sahip olmalarına rağmen gösterdiğim çabanın yüzde 1 ini bile göstermeyen insanlarla doluydu. nereye baksam ağlayanlar, coğrafya kaderdir diyenler, imkan yok diyenler. ( bunları diyenlerin imkanları benim 2- 3 katım oysa ki...)


    konu sahibini hukümet yerine gençlere yükleniyor diye yermişler. ben hiçbir zaman hükumetten hoşnut kalmadım kendimi bildim bileli nefret ederim. bunu da yazıyorum çünkü kesinlikle destek çıkıyorsun şeklinde başka yerlerinden anlayan insanlar olacak. ancak, kendi çevremdeki insanlar tam anlamıyla konu sahibinin dediği gibi. ellerinde benden çok olmasına rağmen benden az çabalayan, coğrafya kaderdir zımbırtısını ağızlarından düşürmeyen bir yığın et torbası sadece. başka hiç bir şey değil. çaba göstererek bir şeyler değiştirebileceklerinin farkında değiller.


    belki de bu yüzden öyleler ne bilelim. her dedikleri olduğu için, el bebek gül bebek büyütüldükleri içindir belki de. kolay zamanlar geçirdiklerinden zayıf bir insan olarak büyüdükleri içindir... hayatta böyle bir döngü var işte, her zaman da olacak.

    işte, tam olarak bahsettiğim şey bu. +sonsuz


    beni hükümet yanlısı diye yaftalamışlar bi de  

    bu ülkede yaşayan herkes gibi bizde zorlukların, adaletsizliğin, adam kayırmanın, liyataksızlığın, berbat ekonominin farkındayız ama bunların çözümü hiçbir şey yapmadan oturup beklemek değil. internetten ağlamak hiç değil


    ben sadece basit bir soru sordum; coğrafya kader diye ağlayan insanlar bunu düzeltmek (ülkeden kaçmak) için ne yapıyor diye. alınan bir cevap yok hala ağlama var. yahu tamam gitmek istiyorsunuz da gitmek için ne yapıyorsunuz onu söyleyin?


    büyüdüklerinin farkında değiller. yetişkin olduklarının farkında değiller. artık anneleri imdatlarına yetişmeyecek, bir şeyleri elde etmek istiyorlarsa kendileri alacak. kimse gelip ellerine yurt dışı vizesi vermeyecek. çocukken düşünce ağlıyordun ailen koşup yardım ediyordu ama artık büyüksün, eğer düştüysen ağlamak yerine kendini kaldıracaksın


    internetin olduğu yerde kimsenin %100 imkansızlıktan bahsetmesine de inanmam. yahu çin'in köyünün belli bir bölgesinde 5000 kişi tarafından konuşulan özel bir lehçenin bile internette bedavaya kursu var. öğrenip isteyip öğrenemeyeceğin tek bir şey bile yok. eminim isteyen kişi uzay mekiği yapımı videoları bile bulabilir



    “Başarıyı, nefes almayı istediğin kadar çok istediğinde, başarılı olacaksın.” Eric Thomas




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olishernandez -- 27 Kasım 2020; 13:20:43 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: naklow12

    Ben kısaca sana kendimi anlatayım. Yazılım mühendisiyim, 2 yıllık sektör deneyimim var. Yaşayıp, profesyonel hayatta kullanabileceğim kadar İngilizcem var. Dökümantasyon vs okuyabilir veya yazabilrim. Hepsine rağmen yurt dışına çıkmam için yeterli olmuyor bunlar, günde ortalama 9-9.5 saat çalışıyorum (öğle saati hariç, zaten öğle aramız yok yiyip işin başına dönüyoruz ama o süreyi de çıkardım zaten). Çok farklı konularda kendimi geliştirdim ben ortaokul zamanlarımdan beri yazılımcılık yapıyorum. (Web tasarımla başladım, mobil application, single page web application ve son olarak da 2 yıldır gameplay programmerlık yapmaktayım profesyonel olarak. 3 yazılım dilini etkin kullanmaktayım.) Yurt dışındaki firmalarla görüşüyorum çok komik rakamlar teklif ediyorlar (evliyim ve geçinmem imkansız olan asgari ücretten hallice rakamlar) ve o ülkelerde teklif edilen rakamlara göre 3-4 kat fazla alıyor meslektaşlarım bunu da biliyorum ve nette görüyorum istatistikleri. Yurt dışına çıkma hedefimi üniversitenin başında koydum ve 2 yıl geçti mezun olalı hala daha bunun için çalışıyorum. Kısacası bu işler düşündüğün kadar kolay ilerlemiyor ve evet yurt dışında meslektaşım olan çoğu insan benim kadar azimli çalışmadan benim elde etmeye çalıştığımın çok daha fazlasını mezun olur olmaz yapabiliyorlar. Ailenin parası olacak, master'a gönderecekler yurt dışı anca öyle biraz daha kolay, onun dışında meslek ile gitmeye çalışırsan senin etinden sütünden her şeyinden faydalanmaya çalışan çok fazla adam oluyor. Ama gel gör ki adam bana şunu sorunca cevap veremiyorum, kardeşim iyi güzel de Avrupa'da çalışma iznin var mı ? -Yok. O zaman hayatta başarılar. Kimse yurt dışından eleman getirmeye uğraşmıyor, Avrupa'da çalışma iznim olsa çoktan gitmiştim Almanya'ya falan. Coğrafya kaderdir kısacası, benim yurt dışında yaşayan tanıdığım oranın yerlisi bir sürü insan var, bu çocuklar da aynı bahsettiğin gibi discord'ta yaşayıp oyun oynayarak takılıyorlar ama en nihayetinde güzel işler bulabiliyorlar. Türkiye fırsatların en dibine vurduğu ülke, buradaki gençlerin aşırı kasıp (sağlığını bozacak kadar) bir yerlere gelmesi gerekiyor eğer tanıdık, ailede iş adamı vs vs yoksa.

    1- işverenlerin düşük maaş teklifinin sebebini anlayabiliyorum zira ortada bir uzmanlık yok. ui var, mobil var, web var, gameplay var? neredeyse tamamen alakasız 4 farklı sektör, 4 farklı kol, 4 farklı uzmanlık. birisinde senior düzeyinde olarak ve yurt dışında 1-2 yıl diş sıkarak tatmin edici bir maaş bulunabilirdi diye tahmin ediyorum


    2- yurt dışında yaşayan tanıdığım oranın yerlisi birçok insan var demişsin. e bunlardan hiçbirisi senin çalışma izni almanda yardımcı olamıyor mu? senin bir şekilde oraya gelme işlemlerini kolaylaştıramıyor mu?


    3- evet haklısın. orada doğanlara kıyasla 10-0, belki 100-0 geride başladık. arayı kapatmak için onlar 1 çalışıyorsa biz 100 çalışmak zorundayız.


    4- konu da türkiye'de çalışmak/kalmak isteyenlere bir şey demiyorum. benim sözüm yurt dışında hayat kurmak isteyen ve bunun için bir şey yapmadan zaman öldüren nesle





  • quote:

    Orijinalden alıntı: muammer816

    haklı söylemler. katılıyorum.


    bizim ata sporumuz haline geldi bu muhabbetler. hiç çalışmıyım,hiç yorulmayayım,hiç düşünmeyeyim ama para gökten yağsın  


    nasılsa ağlamak bedavee  


    gerçi bu akımı ben manipülatif olarak değerlendiriyorum. coğrafyamız çok çok çok çok değerli.sadece bu coğrafyayı işleyecek kalifiye,eğitimli ve düşünebilen insan sayısı çok çok çok çok çok çok az.


    keşke gitmek isteyen herkes bir an evvel istedikleri yerlere gidebilseler ve bi daha hiç dönmeseler. çünkü bunların içinden bazı kitleler gidemedikleri için manda ve himayeye güdümleniyorlar, sıcak bakıyorlar ve ben bunu tehlikeli ve acınası buluyorum.


    kazanılmış özgürlüğün,hürriyetin ve bu toprakların kıymetini bilmiyor çoğu insanımız.elbette bu bence üzücü bir durum.


    tabiki bir yığın maddi,sosyal,sistemsel vs vs sıkıntılarımız var.bunu inkar etmiyorum. ancak bunları el birliği ile çalışarak,üzerine çokça düşünüp istişare edip pratiğe dökerek düzeltebiliriz.

    ben yapmam başkası yapsın,ben uğraşamam başkası uğraşsın modu hepimizi bugünkü sonuçlara ulaştırıyor.



    not. düşüncelerimi beğenmediyseniz bloklayıp geçiniz.

    yahu daha dün gece haberini seyrettim.


    dünyada urartuca bilen son kişi türkiye'de yaşayan mehmet kuşman isimli birisi. tamamen kendi emekleriyle tabletlerden öğrenmiş, adam diyor ki gerekirse bedava bu dili öğretebilirim yeter ki bir kültür/dil yok olmasın. birçok habere de çıkmış ama kimsenin umurunda değil. tarihe ve kültüre bu kadar önem vermeyen bir millet olabilir mi? bu adam almanya'da olsa kendi adıyla kurulmuş kürsüsü vardı, rahat rahat öğretsin diye her türlü imkan sağlanmıştı





  • "3- evet haklısın. orada doğanlara kıyasla 10-0, belki 100-0 geride başladık. arayı kapatmak için onlar 1 çalışıyorsa biz 100 çalışmak zorundayız."


    Nesil için cevap burada. Sadece ağlayıp, tepki gösterdiğinizde ABD ya da Avrupa "Ya bu gençler tepki gösteriyor, biz bunları ülkemize alalım, iş verelim." demeyecek.


    O rahatlığa erişmek istiyorsan, çalışmaktan başka çaren yok. Tepki gösterme demiyorum kimseye, tepkini de göster ama bu düzenden kurtulmak için çabala.

  • Coğrafya kaderdir,burda bahsedilen bireysel çabaya zemin hazırlanmasıdır.senin yetiştiğin çevre aile arkadaş çevresi seni buna hazırlamıyorsa sen istediğin kadar çabala,bazı şeylerin farkında olsan bile değişmek zordur.Bence bu döngüden kurtulmak için bir neslin çabayı sanatı eğitimi populizm olarak kabul etmesi gerekir.bunun içinde devlet propagandası gerekir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cogo PRENS

    niye ki isviçre'de ki aynı yaş grubundaki nesil ne yapmış. ne yapmışsa önceki kuşakları yapmış ...

    Hade len ordan, Isvicre'deki ayni yas grubuyla kendini kiyasliyor bide.


    Forbese 30 under 30 yaz bakalim 18 19 yasinda cocuklar ne isler kuruyor gor, Turkiyedeki bebeler anca pubg oynayip birbirilerinin analarina sove dursun

  • saveyourself S kullanıcısına yanıt
    foruboşe andır nedir ki ben bilmirem o ne ki lo ?
  • Adam sonuna kadar haklı. YouTube'da en çok izlenilen videolara bakan birisi zaten toplumun çoğunluğunun hiçbir şey bilmediğini, boş beleş içeriğe talep edildiğini rahatlıkla anlıyor. Ağlayıp zırlayan tayfanın kendisine hayrı yok ki başkalarına faydası dokunsun. Sabahtan akşama kadar yaşadıkları ülkeye sitem edip kendilerini kandırmaktan başka bir şey yaptıkları yok. Ürettikleri tek şey ise lağıma dökülen dışkıdan ötesi değil.


    Bu kafayla devam edildiği sürece yeni nesil kaybetmeye mahkum kalacak.

  • Katıldığım bir konu, tembellik günden güne daha çok yaygınlaşıyor. Ülkenin durumunu bahane ederek veya bu durum ile vicdan rahatlatıp tembel olmaya devam eden bir çok genç var. Ülkenin durumu ortada, ona kimsenin bir şey dediği yok. Ama tembel olmak ayrı bir mesele, kendi kaliteni artırmak için çaba göstermek ayrı bir mesele. Saatlerimiz, günlerimiz, haftalarımız çoğunlukla boş şeylerle geçiyor. Film izlemek, oyun oynamak, boş yapmak.. bunlar da olması gerekiyor elbet. Ancak gençlerden kaçı bilgisayarı açtığında ya şu konuda bilgi sahibi olayım deyip araştırma yapıyor? Veya kaç tanesi kendi mesleği hakkında güncel bilgileri takip edip, literatür araştırması yapıyor. Kitap okuma alışkanlığı? Bir enstrüman çalmaya çalışmak? Bir sporda kendini geliştirmeye çalışmak? Çoğu konuda kendimize bir şeyler katmak için elinizin altında bulunan bilgisayarlar, telefonlar yeterli olabiliyor. Müzik, spor, kitap için de cüzi miktarlarla başlangıçlar yapılabilir. İmkanı olmayanlar vs. olabilir, evet. İmkanı olanlar yapıyor mu? Çoğunluğu hayır. Aslında bazı fırsatlar da var. Kendi adıma örnek vereceğim, yurt dışında doktora yapmak için bakanlık tarafından burs kazandım. Ama kazandığım burs programını bile bilmeyen bir sürü genç olduğuna eminim. Çünkü "araştırma" diye bir alışkanlığımız yok. Millet olarak zaten tembeliz, kolaya kaçmayı severiz. Gençlerin çoğu da bu yolda ilerlemeye devam ediyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi R_DeNiro -- 27 Kasım 2020; 15:23:59 >




  • Coğrafya kaderdir lafı sadece ekonomik durum için kullanılmıyor. Atıyorum ülkedeki cehalet seviyesi için, tabular için, ruh hastası dolu bir toplum için vb konularda da kullanılıyor. İnsan kendi cehaleti için bir şeyler yapabilir de başkasını cehaletten kurtarmak inanılmaz zor. Hele hele bağnazlıktan ve yobazlık kurtarmak imkansız gibi bir şey.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben anlamadim neyi tartistiginizi sayfalarca ve konu sahibine neden muhalefet edildigini


    adam yanlis bir sey soylememis ki. z kusagi 2000 ve sonrasi bebeler enes batur falan izleyen pubg oynayan tipler hep


    adam diyor ki cabalasinlar kendilerini gelistirsinler nedense bu agiriniza gitmis gocunmussunuz adama saldiriyosunuz


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sadece genclerin suclandigini gormek beni gulduruyor. 2010 yilinda universite sinavinin soru cevaplari calindi, kac tane gencin hayalleri, gelecegi bir kac tane terorist icin goz gore gore yakildi haberiniz var mi? Her dort senede bir sinav sistemi, her iki senede bir egitim mufredati degistirirsen, ulkenin hicbir alaninda belirli bir sistem oturtmazsan daha cok gencleri suclarsin.


    https://www.memurlar.net/haber/616749/feto-11-yil-boyunca-osym-nin-tum-sinav-sorularini-calmis.html


    Ekonomik olarak bir umut isigi vermiyorsun. AKP iktidara geldikten sonra kac tane ekonomi paketi aciklanmis, kac tanesi hayata gecirilebilmis bana sayabilir misin lutfen? Senin ulkenin ogrencisi dort sene boyunca ODTU, Hacettepe Universitesi, Bogazici gibi Turkiye standartlarinin uzerinde, Avrupa standartlarinin altinda olan universitelerin bolumlerine girmek icin cabaliyor. Mezun olduktan sonra ne oluyor peki? Is bulamiyor, bulabilse de alabilecegi en dusuk maastan basliyor. Avrupada fabrika iscisi olan amele, benim universite mezunu, vasifli gencimden cok cok daha yuksek maaslar aliyor, daha yuksek hayat standartlarina sahip olabiliyor, gelecege dair umut kurabiliyor.


    https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/chpli-karabat-korkutan-tabloyu-anlatti-universiteli-issiz-sayisi-milyonlari-bulacak-5843872/


    Sen bu ulkenin vatandasina kotu ekonominle gelecege dair plan yapma firsati vermezsen, egitimde ozel okullarin egitim kalitesine bile yaklasamayan devlet okullariyla egitimde firsat esitligi sundugunu iddia edersen "hicbir sey yapmayip cografya kaderdir diyen nesil" diye aglarsin internet forumlarinda.


    Hepiniz her halti dogru yaptiniz, bir bu ulkenin genci bir halta yaramadi. Haklisiniz siz de, isiniz zor. Emine'nin daha cok bilezige, daha cok Fransiz mali cantaya ihtiyaci var. Ne yapalim, bizim sinavimiz da Emine'ye canta almak, Sumeyye'nin cocuguna altin takmakmis.





  • Iki tarafinda hakli oldugu taraflar var. Ulkenin hali ortada. Ama kotu sartlari bahane edip hicbirsey yapmayan insanlarda var.


    Ote yandan sartlari iyi olan ulkelerde de bi halt olamayan insanlar var. Yani cografya kaderdir ama hersey kisinin kendisinde bitiyor. Cevremde benim gibi 0 dan baba parasi vs olmadan calisip cabalayip kendini egitmis, yurtdisina atmis insanlar da var. Turkiye ile calistigim icin Yazilimcilar vs Turkiyede de inanilmaz yetenekli cevherler var. Bazilariyla konusuyorum asiri fakir ailelerde buyuyup cok iyi yere gelmis yoneticilerimiz var birak torpili adamlarin yiyecek ekmegi bile yokmus nufusu kayirmasi fln yok yani.


    Devlette torpil cok ama ozelde hala yetenege gore ise girebilirsiniz. Devletin sucu dagbaslarina universite acip gereksiz birsuru universite mezununa sebep oldu.


    Ama ulkenin sartlari belli herkesde masa basi yazilimci olmasin, cok guzel para getiren ve zorlu zanaatlar var. Bir oto tamiri ustasi olmak utanilacak bisey mi ya da marangoz?


    Kimse bana oturdugun yerden konusuyorsun demesin cunku ben ayni zamanda marangoz kalfasiydim yillarca marangozda da calistim okul vs yurumeseydi is bulamasaydim usta olur gocunmazdim.





  • Süper emeklilik, mükemmel emeklilik, 30 yaşında 40 yaşında emeklilik yasaları ile gelecekten borç aldılar. Şimdi o borcu gençlik ödemek zorunda. Şuanda ortalama maaşlı çalışan birisi ev + araba + sıkarsa çocuğuna bir ev alır ve 45 yaşına gelir. Bu adam bu hesabı yapabilecek seviyeye geldi ve kafasına göre hayatı yaşıyor. O an onu ne mutlu ediyorsa onu yaşıyor. Kimse s**de değil. Bence mantıklı hareket. Batalım, her şeyi sıfırlayalım baştan başlayalım ideolojisi benimseniyor olabilir. Sonuçta bir şeyi düzeltmek pis iş, baştan yapmak daha kolay olacaktır .d
  • 4 senelik mekatronik bölümü bitir, bir sürü belge-kurs al.

    ama

    asgari ücretten yüksek adı altında sana 2500tl maaş teklif etsinler.

    267 euro'ya orda sokak köpeği bile havlamaz evet kader coğrafya. tuzukurular da kına yaksın bir yerlerine...

  • Ee çalıştım çabaladım 30 yaşımda 15.000 kazanıyorum diyelim. 2 bin dolar para yapar. Kader olan ne şimdi? Yurt dışında adamın eşdeğeri belki 8 bin dolar kazanıyor. Tamam boş oturana salla da diğer tarafı koruma

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2 tane genci örnek alalım. ikiside inşaat fakültesinden mühendis olarak mezun olmuş olsun.

    biri 30 yıl önce bugün, diğeri ise bugün mezun olsunlar.


    1990 yılındaki işsizlik oranı %8.

    1990 yılında asgari ücret ve altında çalışan oranı %24

    1990 yılında mühendis maaşının çeyrek altın cinsinden değeri 20 çeyrek altın


    2020 yılındaki işsizlik oranı %10-%20 arası belirsiz

    2020 yılındaki asgari ücret ve altında çalışan oranı %70-80 arası

    2020 yılındaki mühendis maaşının çeyrek altın cinsinden değeri 5 çeyrek altın.



    z kuşağının tek suçu z kuşağı olmak yani 30 yıl sonra doğmaktır. 30 yıl önce doğsa aynı hatta daha düşük çaba gösterip 4 kat daha zengin olacaklardı

  • Oğlum senin kafanın basmadığı şey şu.Almanya’da dandik bir devlet üniversitesinin felsefe bölümünden mezun bir genç,bugün 4000 Euro maaş ile işe başlar, maaşı kendini gösterdikçe büyük bir ivmeyle artar.4000 Euro maaş gibi başlangıç maaşı ile kendi hayatını kurar.Ama tr de herhangi bir Anadolu üniversitesinin felsefe bölümünden mezun genç bırak maaş almayı,iş bulamaz iş.Aç kalır.Bugün tr de işsiz,yada 3000-4000 gibi komik maaşlara çalışan kaç tane mühendis var haberin varmı?Almanyada 4000 Euro maaş alan felsefe bölümü mezunu adam Tr de 10.000-15.000 arası maaş alan mühendis adamın alın gücüne sahip oluyor.Aradaki uçuruma bak.Ülkenin alım gücü yerlerde.Başka ülkelerde felsefe bölümü mezunu,resim bölümü mezunu gibi kıymete binen bölümler bu ülkede aç kalıyor.Bu bölümleri bırak mühendis iş bulamıyor.Sen devlet olarak bünyendeki herhangi bir üniversiteden mezun adama,istihdam sağlayıp kendi düzenini kuracak maaşı veremiyorsan zaten devlet değilsindir.Afrika kabilesinden bir farkın yoktur.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.