Şimdi Ara

HAZIR GİYİMCİLERİN İSYANI (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
2.243
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • yemek ve yakıt dışında harcama yapan varmı? (Zorunluluk dışı)

  • Ülkenin geldiği hale bak. Ülkenin azınlık kesimi Türk Lirası değer kaybetsin diye açıklamalar yapmaya başladı. Aklıma geldikçe sinirlerim geriliyor. Zaten herşeyi kaç katına çıkarttılar en basit kazak olmuş 500 lira, mont olmuş 2000 lira....

  • 2 sene önce 400 tl ye aldığım monta 3000 tl etiket koymuşlar.. Yapılan zammın haddi hesabı yok.. daha da ağlıyorlar.

  • Yanlış düşünüyorsunuz. Biraz iktisat öğrenin adamların neden isyan ettiğini anlarsınız.

  • TIGERSHARK kullanıcısına yanıt

    Ekonomi uzmanı olarak anlatın da anlayalım. Tüm giderlerimiz USD'ye endeksliyken neden artmasını isteyelim? O zaman bizim maaşları da USD'ye endekslesinler kabul....

  • Bende sektörde olduğum için konuya aşınayım. Şöyle bir sorun var. Yabancı para ile satış yapanlar genellikle ürünlerine yılda 1 en fazla 2 kez zam yaparlar. Zaten dolar ile satış yaptığımız için dolar ile zam yaptığımızda müşteri genellikle sorun çıkarır.


    Enflasyon %200 civarında olduğundan dolayı alttan sürekli zam geliyor eleman maaşları atölyeciler kumaşçılar vs. aklınıza gelecek büyük küçük her kalem malzeme son 6 ayda 4 5 defa zam yedi.


    Ama biz ürünü dışarı sattığımız için zam yapamıyoruz. Yıl sonunda 1 kez yapabileceğiz. Normalde kur yavaş yavaş yükselir bizde bu alttan gelen zamları kurun artışı ile dengelerdik. Şimdi kur sabit ama alttan zam gelmeye devam ediyor. Kar aralığı daralmaya başlıyor.


    Ben mesela en son ürettiğim parti de kar edip etmediğimden emin olamıyorum :) Toptancının kar oranı genelde %15 civarındadır. Benim bu çoktan %10 civarına düşmüştür. Aralık ayına kadarda düşmeye devam edecek.





  • Başkan mesajlarını almış ki dolar 2 liradan 19 tl ye kadar geldi. Zamanında büyük bir toptancının patronuyla bir iş için görüştüm. Dolar 3 3.5 lira civarında olacak diyince hemen gözleri parladı. Ancak ekledi. Ülke batar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uzmanı olmaya gerek yok azıcık meraklı olsanız zaten internette adamlar anlatıyorlar ama bizim halka boş


    Doların düşük olması için ülkeye ihtiyacından çok dolar sokmak zorundasın (buna cari fazla derler) bunu da yapabilmen için ihracatın ithalattan yüksek olmalı ihracatının fazla olması için ya yüksek getirili ürünler ihraç etmelisin yada çok sürümden ihraç etmelisin bunu içinde dolar kurunun hep yüksek olması lazım ki dışardaki müşteriler senin malını ucuz bulup talep etsinler. Sen dolar kurunu düşük tutarak cari fazla vermek yerine açık vermeyi göze almış oluyorsun.Açık verdiğin içinde dolar yükseliyor çünkü olmayan şeyin talebi de artarsa değeri de artar. Şimdi İhracatın artarsa atölyelerin çalışır atölyelerin çalışırsa insanların işsizliği azalır işsizlik azalırsa işçilerin maaşı artar işçi nin maaşı artarsa gelir senin dükkanından alışveriş yapar alışveriş yapıldıkça sen dükkanında stok sistemi kurmak için senin yazılımcının yazdığı stok yazılımlarını satın alır ve bu parabol böyle döner gider.


    Doların yükselmesi sonucu sadece ithal ve ithal ikameli malların fiyatı artar kur yükseldikçe ithal ikameli malın yerini yerli mal alır.


    Kısa ve öz yazdım inşallah idraak edebilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TIGERSHARK -- 12 Kasım 2022; 16:24:54 >




  • TIGERSHARK kullanıcısına yanıt
    Hersey ithal dolar artınca fiyatı artmayan birsey yok nedeni ise hem hammaddenin hemde yakıt giderlerinin dolar euro endeksinde karşılanması, dolar arttıkça işverenin işine gelir nedeni ise maliyetlerini ucuzlatmis olur, ucuz işçi statüsü vs vs. Ve ihracatta diğer ülkelere göre avantaj sağlar, bakınız Bulgaristan vatandaşlarının edirneyi talan etmesi..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nevzat.Yildiz -- 10 Kasım 2022; 20:49:15 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ya arkadaş doların değerini serbest piyasa belirler, bizde olması gereken değer şu anda 21 22 arasında endekslere göre. Yapay olarak tutarsan açık bir piyasa isen

    1- Cari açık orkunc seviyelere cikar(çıktı)
    2- rezerv falan kalmaz ( kalmadı)

    Bunu sonu kriz ve iflas üretici basbayağı haklı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amadeus99 -- 10 Kasım 2022; 22:39:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gerçek enflasyonu %200 kabul ettik ama yine de hazır giyimcilerin fiyatlarını hesaplayamıyoruz, geçen sene 49,90'a sattıkları gömleği bu sene 799,99'a satıyorlar... Enflasyon ve dolar artışı çarpsan yine bu zammı karşılamıyor.... Basit orta halli bir eşofman altının bile bin liraya gelmesi hiç mantıklı değil.

  • TIGERSHARK kullanıcısına yanıt

    sen petrolü bile dolar ile alıyorsun petrolün artması demek lojistik masraflarının artması demek. aynı şekilde araç bakım ve yedek parçalarını dolar ile bağlantılı alıyorsun. sırf lojistik den dolayı bile herşeyin fiyatı artar. tabii kazanan gene patron kesimi olacağı için sizin tuzunuz kuru. Öyle istihdam olur falan böyle laflar ile kimseyi kandırmayın. İNSANLARA insanca yaşayabileceği hayat standartları sunun. yoksa hayatını sadece ekmek makarna bakliyat ile yemek ihtiyacını gidermek için kazanan bir toplum yaratma hayallerinizden VAZGEÇİN...

  • EjderLefLef kullanıcısına yanıt

    Belli kalemlerde belki maliyeti düşüremezsin ama verimliliği arttırabilirsin . Sen Türkiye nin her iline çift hatlı ağır demiryolu hattı döşesen Malların uzun şehirler arası nakliyesini buna yönlendirsen nakliye masrafların düşer mi düşer. Bir vagon kaç kamyona denk mal alıyor 4 her vagon lokomotife bir kanyonun tüketeceği yakıtı tüketse senin nakliye masrafların 4/3 oranında düşer. Yani 10 vagon = 40 kamyon mal.


    İstihdam artar falan filan lafları da yalan değil iktisat kitaplarında yazan şey. O alanda okumamışsınız etmemişsiniz bilenide eleştiriyorsunuz. İktisatın İ sinden haberiniz yok deyince triplere giriyorsunuz.

  • Nevzat.Yildiz N kullanıcısına yanıt

    Talan etsin işte . Trump bile amerikan doları çok değerli yurt dışında rekabet edemiyoruz diye fed e söyleniyordu adam doları dizginleterek amerikan tarihinde belki de son 30 yılın en düşük işsizlik oranını yaşattı


    bizde herşeyin fiyatının artması da ki başlıca etken ara malı denen şeyi bile ithal etmemiz. Sen somon üretmeyi bırakıp çinden getirirsen dolar yükselincede hayat pahalılaştı diye söylenir durursun




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TIGERSHARK -- 11 Kasım 2022; 20:37:53 >
  • 300 liralık mont olmuş 900 hala ağlıyorlar. Kimin maaşı 3 kat oldu?

  • dikişi yamuk sweatshirt 450-500 liradan basliyo..bunlar isyan ediyosa geri kalan insanlarin ölmesi lazım

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • TIGERSHARK kullanıcısına yanıt

    85 milyonluk ülkede 15 milyon çalışan olunca bu konuşmalar normal. Almanya gibi 45 milyon çalışan olsa kimseden dolar düşürülsün nede dolar artırılsın lafını duymazdık. Ama ülkede kuru tutmak oyları garanti almak demek. 40 milyar dolar cari açık eksi bilmem kaç milyar dolar MB rezervi kimsenin ilgisini çekmez ama seçimden sonra dolar 30-40 olunca neden böyle oldu demekten de geri kalınmaz....


    Tekstilci turizmci olmasa tekstilci yurtdışına mal satmasa zaten hükümet kuru tutacak doları da bulamaz


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tek_Kisilik_Muhalefet T kullanıcısına yanıt

    Türk ekonomisinin en büyük sorunu dolar kuru nun yüksek olması falan değil. Türk ekonomisinin en büyük sorunu ve kötü olmasının TEK SEBEBİ Ekonomisinin tam anlamıyla KAYIT DIŞI olması ve bunun getirisi olarak alınmak zorunda olan YÜKSEK VERGİLERDİR. Almanya vb ülkelerde bu işleri çoktan hallettikleri için adamlar refah yaşarken bizimkiler markete gittiklerinde gırtlaklarından kesip ay sonunu getirmeye çalışıyorlar.


    Bu yukarıda ki iktisattan anlamayan arkadaşlarda dahil

    Türk halkının ekonomi ölçüsü 18 yaşa kadar Iphone fiyatları 18 den 60 yaşa kadar otomobildeki ÖTV 60 dan ölüme kadar da bim de ki yoğurt fiyatı. Bu , kapasiteleri bu kadar




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TIGERSHARK -- 12 Kasım 2022; 15:26:16 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.