Şimdi Ara

Hayattan bıkılır mı? Sonsuz yaşamak istenir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.280
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hayattan bıkılır mı? Sonsuz yaşamak istenir mi?

    İnsanlar sonsuza kadar yaşamak ister diye genel kanaat vardır. Sorgulayalım.

    Gerçekten insanların dünyada kıyamete kadar yaşama isteği var mı?

    Yoksa insanlar mesela 2000 veya 5000 yıl yaşadıktan sonra hayattan doyuma ulaşıp daha fazla yaşamak istemezler miydi? Bence insanların dünyada yemek, içmekten, nefes almaktan, aynı şeyleri yapmaktan bıkacağı, usanacağı bir nokta mutlaka vardır. Etrafınızdaki çok yaşlı insanları gözlemlerseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız.

    Şu anki hayat süresi insanlar için elbette bir doyum noktası değildir. Yemek için sofraya oturan ancak birkaç lokma aldıktan sonra sofradan kaldırılan insanlar gibiyiz, hayata yeterince doyamıyoruz. Ancak tamamen doysaydık önümüzdeki en leziz lokmaları da bırakıp masadan kalkacaktık, böyle olmasını elbette isterdik. 2000 yıl yaşasaydık ne hissederdik belli değil. Belki 2000 yıl yaşasaydık sonunda yaşlı fillerin ölmek için tek başına bir mağaraya gidip, huzur içerisinde dünyaya veda etmeleri gibi insanlar da aynı şeyi yapacaktı.
    Bilim elbette insanlığın hayat süresini uzatmak ve bu noktaya ulaşmak için tüm gücünü kullanmalıdır.
    Bu konu es geçilen ancak bence çok derin felsefi yönü olan bir konudur. Yorumlarınızı bekliyorum.







  • hocam yaşlı insanlar hayattan yeterli şekilde yararlanamadıkları için bıkkınlık gösterirler bence.Eğer 25 30 yaşlarında olup hergün yeni şeyler keşfedersen hayattan bıkmazsın diye düşünüyorum tabi olumsuz durumlar olmayacak savaş,hırsızlık vs.vs.
  • güzel konular açmışsın umarım burda kalıcısındır

    sonsuz hayatı düşününce ilk şu soru sorulmalı hangi şartlar altında?

    ne istiyorsak yapabilecegimiz kendi ütopik dünyamızı kendimiz kurduk diyelim.bu dünyanın sistemide insanlarıda diyer yaşamsal ve dogal koşularıda elimizde olsun ve sonsuz güce sahip olalım.

    istedigimz şeylerin önündeki duvarlar ortadan tamamen kalkıp istedigimize istedigimiz anda ulaşabilmeye başladık.peki bu istediklrimizin deyerinin azalmasına ve bizim giderek tatminsizleşmemize neden olmazmı?hemde sonsuz bir yaşamda?

    peki sonra ne yaparız belkide kusurlu bir dünya yaratıp bütün güçlerimizden arınmış bir halde büyük acılar küçük sevinçler ve ölü umtlarla dolu bir hayat biçeriz kendimize bitiginde eski gücümüzün deyerini yeniden anlamamız için
  • yaşanılan anları değerli kılan onları bir daha yaşamıyacak olmamız. sonsuza kadar yaşanırsa, hiç bir şeyin değeri kalmaz. fizik kitaplarındaki sürtünmesiz ortamda ilk hızla serbest bırakılan cisimden bir farkımız kalmaz.

    truva filminde achilles demişti tanrılar bizi bu yüzden kıskanıyor diye. +1 achilles.

    "I'll tell you a secret-- something they didn't teach you in your temple. The gods envy us. They envy us because we're mortal, because every moment might be our last. Everything is more beautiful for the doomed." -bu da script.
  • zaman olmadıktan sonra sonsuza kadar bıkmam hiçbir şeyden:)
  • 60-70-80 sene neyse de 1000-2000 sene bu dünya çekilemez.
  • Geçenlerde, Japonyada 120'sine merdiven dayamış bir kadınla yapılan röportajı okumuştum. Röportajda kadın artık hayattan bıkmış ve ' tanrının beni unuttuğunu düşünüyorum' diyordu.
  • aklıma Allah cc'nun; "kalpleriniz ancak Allah'ı anarak mutmain olur" ayeti geldi. ve ahir zamanda insanların ölmek isteyecekleri hadis i şerifi.
  • Sonsuz denince aklıma hep rakamlar geliyor. Şimdi 1 rakamını düşünün. Onu hepimiz tanıyoruz. Peki sayı zincirinde en sonda olan rakamın bir adı var mıdır? O şu an nerede? O şu an 1 kadar tanıdık ve ünlü mü? Durun, durun! Yoksa en son diye bir şey yok mu? Sonsuzluk en sonda bulunana bir isim verilmesine engel oluyorsa o halde sonsuzluğun bir parçası olmak ne diye? Biz insanları da rakamlara benzetirsek ne olur? 1...2...3...4...5 hepimiz birer birer geçip gidiyoruz. Hepimiz bir rakamı temsil ediyoruz. Hepimiz hayatta en az bir kez olsun işe yarıyoruz ya da yaradığımızı düşünüyoruz. Biz insanlar sonsuza doğru yol alsaydık ne olurdu? Sonsuza kadar yaşasaydık hangi rakam olurduk? Sadece 1 olurduk sanırım. Çünkü sonrasının bir önemi yok, çünkü sonrasının bir "adı yok." (Hadi yaptım gene felsefeyi )




  • Ünlü Gılgamış destanında da,Gılgamış sonsuzluğu,ölümsüzlüğü arıyordu, Gılgamış Utnapiştimin verdiği ölümsüzlük otuyla gençliğine yeniden dönecek ve ölümsüzlüğe kavuşacaktır. Ama, destanının insanlar için en üzücü bölümü burada başlar. Çünkü Gılgamış ölümsüzlük otunu yemeye fırsat bulamadan onu bir yılana kaptırır ve destan Gılgamış’ın ölüm karşısında yenilgisiyle biter.

    Bana göre kaç yıl yaşadığının bir önemi yok,derler ya hani hep önemli olan nasıl yaşadığındır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: trackfind500

    Sonsuz denince aklıma hep rakamlar geliyor. Şimdi 1 rakamını düşünün. Onu hepimiz tanıyoruz. Peki sayı zincirinde en sonda olan rakamın bir adı var mıdır? O şu an nerede? O şu an 1 kadar tanıdık ve ünlü mü? Durun, durun! Yoksa en son diye bir şey yok mu? Sonsuzluk en sonda bulunana bir isim verilmesine engel oluyorsa o halde sonsuzluğun bir parçası olmak ne diye? Biz insanları da rakamlara benzetirsek ne olur? 1...2...3...4...5 hepimiz birer birer geçip gidiyoruz. Hepimiz bir rakamı temsil ediyoruz. Hepimiz hayatta en az bir kez olsun işe yarıyoruz ya da yaradığımızı düşünüyoruz. Biz insanlar sonsuza doğru yol alsaydık ne olurdu? Sonsuza kadar yaşasaydık hangi rakam olurduk? Sadece 1 olurduk sanırım. Çünkü sonrasının bir önemi yok, çünkü sonrasının bir "adı yok." (Hadi yaptım gene felsefeyi )


    ilinti..
    iyi bir tespit..
    1 in sonsuzuncu kuvveti de 1 e eşittir..
    ayrıca tüm sayıların içinde sonsuz sayıda 0 varken 1 in içinde ne kadar 0 olduğu muammadır..




  • ben istemem ya şuan bile zor çekilio
    herşeyin bi sınırı olmalı zaten
  • insanın davranışlarını ,eylemlerini parametre kabul edersek ,hiç ölmeyecekmiş gibi davrandığı aşikardır...
    ölsemde gam yemem delikanlılığı yine mantıklı değerlendirmelere göre mantıksızdır...
    1000 lerce yıl yaşamak mevcut dünya düzenimizle kurulan hayallerde aman be sıkıcı olur gibi bir sonuca ulaştırır bizi,fakat davranışlarımız ve eylemlerimiz aynı eksende değildir ...
    işte hiç ölmeyecekmiş gibi yaşamak o yönde davranışlar göstermek ve sonra bıktım bu hayattan demek ve sizi tatmin edecek bir çıkış kapısı bulamamak ,insana has değildir bence...
    insanın buraya ait olmadığı buradan çıkıp gideceği, iradesi dışında davranış bütünlüğüne uygun ,paralel ve doyurucudur...
    bıktım denilen hayat basit,sonsuz yaşamak isteği ise tatminkardır...
    dünyada insan ,dünya insanı ,maddeler arasında maddeye hapis ve maddeden bıkıcıdır boğulduğu anlarda...
    maddeden sıyrılıp,mana ile mutmain olma zincirleri kırma,basitçe maddeye muhtaçlığı arkada bırakma sonsuz yaşam kapısını çalma irade dışı veya iradi olarakta arzulanır mantık evet de dese hayır da dese...
    fani dünya hayatı işte...
    çoğu zaman unutuluyor,sık sık hatırlamak lazım.




  • bu dünyadaki zaman kavramı ile ahiret arası zaman kavramı farklı
  • yalnız insanın veya diğer canlıların evrimini düşündüğümüzde temel sebep hayatta kalmak değil mi?bu da bir anlamda hayatı uzatmak değil midir?
  • sonsuza kadar yaşamak...

    evet isterim,

    kesinlikle isterim.
  • Sonsuza kadar çalışmayacaksam, hayatın güzelliklerinden , nimetlerinden nasipleneceksem kısacası fatura ödeme derdim olmadan yaşayacaksam neden olmasın?

    100 sene öncesinden bugünümüze kadar olan gelişmeler bile muhteşem.
    Tüm bunlara şahit olmuş bir dedenin hayatı ne kadar zengindir kim bilir?
    Bir 100 sene sonrası bile beni çok heyecanlandırıyor.

    Dünyayı uzaydan görmeden gitmek istemezdim en azından. :)

    Bu soru bizler için pek anlam ifade etmiyor zira ölümsüz bir hayat isteyen, dünyayı yöneten şirketlere sahip kişiler olabilir.
    Düzen, sistem, ülkeler, kaynaklar, insanlar onların hizmetinde , kontrolünde. Ve ahiret gününe kadar böyle olacağı açık...

    Bir arkadaşım "Hugh Hefner hiç ölmek ister mi yahu....." demişti. Kendi içinde doğru ne diyeyim. :)




  • Soruya verilecek cevap insanların diger dunya inanclarıyla dogrudan alakalı bence...

    Ben diger dunya diye bir yer olduguna inanmıyorum, olmasını da istemezdim ve ölünce yok olacagımıza eminim.

    Bu durumda yasamı 300-400 sene hissetmek isterdim herhalde...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: trackfind500


    quote:

    Orjinalden alıntı: Soultrap



    Ben diger dunya diye bir yer olduguna inanmıyorum, olmasını da istemezdim ve ölünce yok olacagımıza eminim.



    Yanlış anlamanı istemem ancak bir insanın yok olacağına bu kadar emin olması için hangi deneyimlere sahip olması gerekiyor? Hayata nasıl bir gözle bakıyorsun? Hayat senin için ne anlam ifade ediyor? Hayat felsefeni merak ettim açıkçası.

    Bu arada cevap vermek zorunda değilsin bu sorularıma. Ayrıca bu sorularımı rahatsız edici de bulduysan şimdiden özür dilerim.


    Her insanın kendine özgü bir hayat felsefesi var. Bazı insanlar da ruhun ölümsüz olduğuna ve yok olup gitmeyeceğine inanırlar. Bu gibi sorular üzerinde tartışabilmek için herşeyden önce karşıdaki kişinin belli bir samimiyet çerçevesinde olduğundan emin olmak gerekir ve ayrıca bence bu gibi soruların PM yolu ile sorulması daha uygundur. Aksi taktirde gereksiz yere din tartışması başlaması kaçınılmaz olur.




  • Konu hakkında yazmak gerekirse, Gelişmiş insan zekası ve bilinci, olayları idealize ettiği için kendisinin ve çevresindeki insanların yaşlandığını ve hayatın kayıp gittiğini bir türlü kabullenemiyor. Doğal süreçler sonunda bize biçilen aşağı yukarı 70 yıllık ömür insanın yaşayacaklarına ve yaşamdan alacaklarına yetmiyor. İnsan ölümsüz olsa ve hiç yaşlanmasa bile çevresindeki hayatın ve sevdiklerinin kayıp gitmesi insana acı verir. Tüm insanların ömrü daha uzun olabilse mesela tüm insanların ömrü 1000 yıl olsa, hayatan daha çok tatmin olarak mı giderdik.

    Evet biz 70 yıl ömür beklerken bir anda böyle bir şey olsa bize ödül gibi olurdu. Oysa bu şekilde nesiler geçtikten sonra her şey yine aynı olurdu. Bir şeyler yaşamak için acele edilmezdi ve birim zamanda yaşanan olaylar daha az olurdu.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.