Şimdi Ara

Hangi marka maden suyu iyi ??? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
125
Cevap
1
Favori
78.848
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • "beypezarı doğal maden suyu sağlığınız için sağlıklı seçim" di sanırım..

    yani ben bunu içiyorum..
  • Markayı hiç duymadığım için bana enteresan geldi ve ondan sordum. Yaşadığın yer ile bundan fazla ilgim yok gezegeninde rahat olabilirsin

    quote:

    Orjinalden alıntı: Guitarist

    quote:

    Orjinalden alıntı: zanetti35

    İnişdibi mi ? harbiden varmı öyle bir marka ? Nerede yaşıyorsunuz ?
    quote:

    Orjinalden alıntı: Guitarist

    EN GÜZELİ İNİŞDİBİ


    BEN SÜREKLİ ONDAN İÇİYORUM




    Bilmiyormusun o markayı?

    Ben Dünyadayım şu an sen hangi gezegendesin?




  • arkadaşlar burda bir sürü konu açılıyor ama hayatımda böyle saçma konu görmedim. damak tadı denilen şeyin kimseye uymayacağı gerçeği varsa bu nedir allah aşkınıza_?
    ha bide konu dışına açılmış olay buysa haklıdır... adam konu dışına açmış kimene... ama madem öyle konu kapatmak neden(iradem dışında kapanmış konum(topic)yoktur.



    yani ben desem kızılay, başkası dese uludağ sen bildiğini içecen arkadaşım, karıştıracanmı?
    yinede merak ediyorum şimdi hangi maden suyunu içiyosun?
  • En iyisi Kızılay sonra, Kınık..

    Diğerleri Maden Suyu değilki zaten..

    Karbondioksit gazı basılmış naturel içme suyu...

    Türkiyeden abd ye bir tek Kızılay maden suyu ihraç edilebiliyor.....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi infosist -- 10 Mayıs 2006; 1:49:20 >
  • sırma içiom ben içersem...
  • kaynak :http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=-69309
    http://my.opera.com/efendisiz/blog/2008/04/20/maden-suyu-hakk-nda-bilmeniz-gerekenler

    Maden Suyu Hakkında Bilmeniz Gerekenler


    Sarıkız ve Özkaynak maden sularını tavsiye ediyorum.

    Neden mi?

    İşte nedeni: Okuyun, okutturun.

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin nitrit içerdiği gerekçesiyle üç maden suyunun ithalatını yasaklamasıyla akıllarda oluşan ``Türkiye'de ki maden suları sağlıklı mı?'' sorusuna Hürriyet'in Tüketici Köşesi olarak yanıt bulmaya çalışıyoruz. Kıbrıs'a ithalatı yasaklanan Bella Salihli, As-Koop Kızılcahamam ve Yıldız marka maden sularının ardından şimdi de piyasada satılan sekiz ayrı marka maden suyunu tahlil ettirdik.

    İlk önce, Yıldız, As-Koop Kızılcahamam ve Salihli Bella marka maden sularını nitrit, amonyak, coliform bakteri ve e-coli açısından tahlil ettirdik. Tahlillerin sonucunda bu üç maden suyu, amonyak, coliform bacteri ve e-coli açısından gıda maddeleri tüzüğüne uygun bulundu.

    Ancak, her üç maden suyunun nitrit içerdiği saptandı. Türk Gıda Maddeleri Tüzüğü'ne göre de maden sularının nitrit içermemesi gerekiyor.

    Çünkü, genellikle organik maddelerden oluşan nitritler, toprakta nitrobakteriler tarafından nitrata dönüşüyor. Bu nedenle, nitritlerin sularda çok az miktarda dahi bulunmaması gerekiyor. Bunun da nedeni, nitrit bağırsaklardan emilerek, kandaki hemoglobini methemoglobine çeviriyor. Methemoglobin de kandaki bileşik oksijenin dokulara taşınamamasına yol açıyor.

    Ayrıca nitritler, bağırsaklarda besinlerde bulunan sekonder ve tersiyer aminlerle bileşerek, nitosaminlerin meydana gelmesine neden oluyor. Nitrosaminlerin de kansorejen etkisi bulunuyor.

    Bu nedenle de, Kıbrıs'ın olduğu gibi Türkiye'nin de Gıda Maddeleri Tüzüğü'ne göre, maden sularında nitrit bulunmaması gerekiyor. Yani, nitrit içeren maden sularının piyasada satılmaması gerekiyor.

    Böylece, yaptırdığımız tahlillerde bu üç maden suyuyla ilgili olarak KKTC Sağlık Bakanlığı'nın sağlıga zararlı olduğu gerekçesiyle aldığı ithalatı yasaklama kararının haklı gerekçelere dayandığı bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

    Peki, Kıbrıs'a ihraç edilen ve As-Koop Kızılcahamam, Yıldız ve Bella Salihli'den oluşan bu üç marka maden suyu mu sadece sağlığa zararlı? Bakkal ya da marketten sağlıklı diye satın aldığımız diğer maden suları nitrit içermiyor mu?

    Hürriyet'in Tüketici Köşesi olarak bu soruların da yanıtını aramaya çalıştık. Piyasada satılan diğer marka maden sularını da test ettirdik. Arkadaşımız Zeliha Aslan Kızılay, Kızılcahamam, Sarıkız, Kınık, Uludağ, Çelik, Pınar ve Özkaynak'tan oluşan sekiz ayrı marka maden suyunu nitrit, amonyak, coliform bakteri ve e-coli açısından tahlil ettirdi. Yapılan tahlillerin sonucunda bu sekiz ayrı maden suyu amonyak, coliform bacteri ve e-coli açısından gıda maddeleri tüzüğüne uygun çıktı.

    Ancak, yapılan analizlerin sonucunda bu sekiz maden suyunun hepsinin de, As-Koop Kızılcahamam, Bella Salihli ve Yıldız'da olduğu gibi, nitrit içerdiği ortaya çıktı. Türk Gıda Maddeleri Tüzüğü'ne göre de maden sularının nitrit içermemesi gerekiyor. Analizleri gerçekleştiren laboratuvarın bu sekiz maden suyuyla ilgili düzenlediği raporda da, ``Yapılan muayene ve analiz sonucunda Sağlık Bakanlığı Gıda Maddeleri Tüzüğü'ne dayalı Maden Suları Yönetmeliği'nin 11'nci kısım, 6'ncı maddesine göre nitrit yönünden uygun olmadığı saptanmıştır'' deniliyor.

    Bu da, sadece KKTC Sağlık Bakanlığı'nın ithalatını yasakladığı üç maden suyunun yanı sıra, Kızılay'ından Kızılcahamam'ına, Sarıkız'ından Kınık'ına, Uludağ'ından Pınar'ına ve Çelik'inden Özkaynak'ına kadar tahlil ettirdiğimiz tüm maden sularının sağlıga zararlı olduğu ortaya çıktı.

    SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN RAPORU

    Kıbrıs'ın sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle bazı Türk sodalarının ithalatını yasaklamasının ardından ortaya çıkardığımız ``Soda rezaleti''ne son noktayı Sağlık Bakanlığı koydu.

    Soda araştırmamızın ardından Sağlık Bakanlığı, halkın sağlığıyla oynayan maden suyu üreticilerinin belirlenmesi için harekete geçmişti. Bakanlık, 80 ilin Valiliğine yazıyla talimat göndererek, Türkiyede üretim yapan 20 maden suyu ve sodasının kaynağından numune alınarak tahlillerinin yapılmasını istedi. Ayrıca, bakanlığa bağlı ekipler de, piyasadan bu 20 maden suyu ve sodasından numuneler alarak, Halk Sağlığı Laboratuvarları ile İstanbul, İzmir ve Ankaradaki Hıfsıhsıhha merkezlerinde analizlerini yaptırdı. Bu 20 maden suyundan 16 sının analiz sonuçları belli oldu.

    Hıfzıssıhha ve Halk Sağlığı Laboratuvarlarında gerek kaynağından alınan, gerekse piyasadan toplanan numunelerin yapılan analizlerin sonucunda, Sırma, Sarıkız, Efe, Beypazarı ve Özkaynakdan oluşan beş marka maden suyu ve sodasında nitrite rastlanmadı. Uludağ marka maden suyunun analizlerinde ise kaynağından alınan numuneler temiz çıkarken, piyasadan alınan numunelerinin birinde nitrit, diğerinde ise amonyak belirlendi.

    Kızılay, Askoop Kızılcahamam, Salihli, Kınık, Şifa, Çınar, Kula, Yıldız, Çamlık ve Kuzuluk maden sularında ise nitrit tespit edildi. Karakoca, Çaldağ, Erzincan ve Gökova marka maden sularının analiz sonuçları ise henüz belli olmadı.

    Türk Gıda Maddeleri Tüzüğüne göre maden sularının kesinlikle nitrit ve amonyak içermemesi gerekiyor. Ancak Dünya Sağlık Teşkilatı ve Tarım Teşkilatının gıda kodekslerine uygun olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yeni bir kodeks hazırlanıyor. Bu yeni kodekste maden suyu ve sodalarında 0.02 mg/lt oranında nitrite izin verilirken amonyağın yine hiç bulunmaması gerekiyor.
    Hıfzıssıhha Laboratuvarlarının analiz ettiği ve sonuçları belli olan bu 16 maden suyu arasında Tarım Bakanlığı Laboratuvarı'nda yaptırdığımız ve nitrit içerdiği tespit edilen 11 markadan 8 i de bulunuyor. Bu sekiz markadan Askoop Kızılcahamam, Kınık, Salihli, Kızılay ve Yıldız marka maden suyunda Hıfzıssıhha Laboratuvarları da nitrit tespit etti. Uludağın piyasada satılan şişelerinde nitrit ve amonyağa rastlanırken, Özkaynak ve Sarıkız maden suları temiz çıktı. Piyasada satılmasına ve yaptırdığımız analizler sonucunda nitritli çıkmasına rağmen Çelik marka maden sularının analizleri ise Hıfzıssıhha Labaratuvarlarında bu firmanın faliyette bulunmadığı gerekçesiyle yapılmadı.


    BAKANLIĞIN ANALİZ SONUÇLARI

    İşte Hıfzıssıhha Laboratuvarlarında yapılan maden sularının analiz sonuçları:

    SIRMA:

    Hıfzıssıhha Laboratuvarlarında bu maden suyunun üç ayrı numunesi tahlil edildi. Üçünde de nitrite rastlanmadı.

    SARIKIZ:

    Biri kaynağından olmak üzere Sarıkız maden suyunun üç ayrı analiz yapıldı. Üçünde de nitrite rastlanmadı.

    EFE:

    Biri kaynağından, ikisi piyasadan olmak üzere Efe marka maden sularının üç ayrı analizi yapıldı. Analizlerin hiçbirinde nitrite rastlanmadı.

    ÖZKAYNAK:

    Biri kaynağından olmak üzere iki ayrı analiz yapıldı. İkisinde de Özkaynak maden suları temiz çıktı.

    BEYPAZARI:

    Bu maden suyunun kaynağından numune alınmadı, ancak piyasadan temin edilen iki ayrı numunesinin analiz sonuçları temiz çıktı.

    ULUDAĞ:

    Biri kaynağından olmak üzere üç ayrı analiz yapıldı. Kaynaktan alınan numunenin sonuçları temiz çıkarken, piyasadan alınanlarda birinde 1.67 oranında amonyak, diğerinde ise 0.008 nitrit tespit edildi.

    ASKOOP KIZILCAHAMAM:

    Biri kaynağından olmak üzere üç ayrı analiz yapıldı. Analizlerin sonucunda hepsinde nitrite rastlandı. Nitrit oranı 0.007 ile 0.057 arasında değişti.

    KINIK:

    Biri kaynağından olmak üzere üç ayrı numunenin analizi yapıldı. Hepsinde nitrite rastlandı. Nitrit oranları, 0.004 ile 0.1 arasında değişirken, bir numunede de 1.56 oranında amonyak tespit edildi.

    SALİHLİ:

    Biri kaynağından olmak üzere iki ayrı analiz yapıldı. İkisinde de 0.016 nitrit tespit edildi.

    ŞİFA:

    Biri kaynağından olmak üzere iki ayrı analiz yapıldı. İkisinde de 0.017 ile 0.019 arasında Nitrit tespit edildi.

    ÇINAR:

    İki ayrı numunenin analizi yapıldı. kaynağından alınan numunede 0.06 nitrit bulunurken, piyasada satılanda 0.282 oranında amonyak tespit edildi.

    KIZILAY:

    Biri kaynağından olmak üzere iki analizi yapıldı. İkisinde de aşırı oranda nitrit saptandı. Kaynağından alınan numunede 1.5, piyasadan alınan numunede ise 2.66 oranında nitrit tespit edildi.

    KULA: Biri kaynağından diğeri piyasadan alınan numuneler analiz edildi. Her ikisinde de 0.198 nitrit tespit edildi.

    YILDIZ: Sadece piyasadan anınan örneği analiz yapıldı. Bunda da 0.013 oranında nitrit tespit edildi.

    ÇAMLIK: Sadece kaynağından alınan numunesi test edildi. Bunda da 0.5 nitrit bulundu.

    KUZULUK: Sadece kaynağından numune alındı. Bu numunede yapılan analizde de 0.06 oranında nitrit tespit edildi.


    YENİ YÖNETMELİĞE 8 MADEN SUYU TAKILDI

    Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı yeni maden ve kaynak suları yönetmeliği, sularda bulunabilecek maddelerin değerlerini yeniden belirledi. Buna göre, kaynak sularında kesinlikle nitrit ve amonyak bulunmaması gerekiyor. Maden sularında ise litrede 0.02 miligrama kadar nitrite izin veriliyor. Maden sularının litrede 0.05 miligramdan fazla nitrit içermesi ise yasaklanıyor.

    Bunun sonucunda da, ortaya çıkardığımız ``Soda rezaleti''nin ardından Sağlık Bakanlığı'nın tahlil ettirdiği 16 maden suyundan sekizi yeni yönetmeliğe de takılıyor. Bakanlığın yaptırdığı analizlerde nitrit ve amonyak içerdiği tespit edilen Kızılay, Kınık, Kuzuluk, Askoop Kızılcahamam, Çınar, Çamlık ve Uludağ'dan oluşan bu sekiz maden suyu ve sodasındaki oranlar, yeni yönetmeliğin izin verdiği değerlerin üzerinde.

    Buna karşın, Salihli Bella, Şifa ve Yıldız'dan oluşan üç maden suyunun içerdiği nitrit miktarları yeni yönetmelikte yer alan değerlerin altında kalıyor.

    Hatırlayacağınız gibi, Bakanlığın yaptırdığı analizlerde Sırma, Efe, Beypazarı, Sarıkız ve Özkaynak adlı beş maden suyunda nitrite rastlanmamıştı.




  • kınık elma
  • tat olarak özkaynak iyidir
    labaratuar sonuçlarıda iyimiş arkadasın yazdıgına göre
  • Beypazarı
  • kızılay

    ithal ürünlerde ise clearly canadian gerçi meyveli ama tadı cidden harikadır hele de çilek karpuz aromalı olanı

    üff



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinuhe.s -- 9 Kasım 2009; 20:33:23 >
  • ahmetkb arkadaşımızın belirtmiş olduğu analizler 98 şubat tarihine ait. Üreticiler geçen zamanda maden sularını Dünya Sağlık Teşkilatı ve Tarım Teşkilatının gıda kodekslerine uygun hale getirmişlerdir diye düşünüyorum. Bu konularda hassas olduğum için biraz araştırma yaptım. Örnek olarak aşağıda ki linkten kızılay maden suyunun 2006 yılında yapılmış analiz değerlerini inceleyebilirsiniz. Analizde nitrite rastlanmadığı gözükmekte ancak, bu analizin güvenirliği tartışmaya açık bir konu.


    http://www.kizilaymadensuyu.com.tr/web/dosyalar/1220345767_analiz_sertifikasi.doc



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihk34 -- 19 Ağustos 2010; 0:02:00 >




  • En iyisi Beypazarı'dır. Ankara'da neredeyse her yerde var, diğer şehirlerdki durumu nedir bilmem. Sonra Kızılay gelir, sonrasında ise Sarıkız.
  • kızılay bence güzel değil ama beyzarı ve sarıkız süper
  • maden suyunun sındırımı tembellestırırmı?
    sındırım sorununda ıcılınce hazmı kolaylastırıyorş.ama vucut maden suyuna alısırsa?
  • Meyveli ise Rival diye bi soda vardı Kipa da onun limonlusu çok güzel,sade ise Sarıkız,uludağ,kızılay hepsinin tadı aynı lan zaten sade ise
  • beypazarı ndan vazgeçme her yerde vardır.sonra tabii ki kızılay
  • Beypazarı forever
  • Erbaa maden suyu
  • ÖZKAYNAK


    BİMCİYİZ ARKADAŞ.

    ÖZKAYNAKTAN SONRA DİĞERLERİ RAHATLATMIYOR.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: FullDH

    Meyveli ise Rival diye bi soda vardı Kipa da onun limonlusu çok güzel,sade ise Sarıkız,uludağ,kızılay hepsinin tadı aynı lan zaten sade ise


    Sen anlamazsın zaten. Meyveli sodalarını içmeye devam et.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.