Şimdi Ara

GÜNEŞ PANELLERİ (SOLAR PANEL) Genel Paylaşım (249. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
5.231
Cevap
166
Favori
605.248
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 247248249250251
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • exorcist33 kullanıcısına yanıt
    İyi Bayramlar size de tatilde olduğumdan yeni cevap veriyorum.

    Hocam tekrar başa dönmeyelim. İlk mesajlarda yazdım bu sistemi istersen 12V istersen 24V kurabilirsin. Yalnızca 1 aküm var dediğin için 12V nasıl kuracağını açıkladım. Eğer 2 akü alabiliyorsan 24V kurabilirsin. Bu sefer inverter'i 24V alman gerekir. Yani tamamen senin isteğine bağlı. Ben yüksek güçlü makine kullanacağım için voltaj düşüşlerinden kaçınmak adına 24V sistem kurdum. 48V bile kurabilirsin istersen. Yukarıdaki mesajlardan birinde kendi kurduğum sistemin fotoğraflarını koymuştum.

    Sigorta olayına gelince, aşağıdaki şemada nereye sigorta (FUSE) bağlaman gerektiği yazıyor. Sağ tarafta da hesaplama yöntemi var.

     GÜNEŞ PANELLERİ (SOLAR PANEL) Genel Paylaşım

    Turuncu sigortalar düşük amperajlı, maviler yüksek amperajlı sigorta. Turuncu PV panel ve şarj cihazı arasına , şarj cihazı ile akü arasına kullanılacak. Mavi olan ise akü ile inverter arasında kullanılacak.

    Turuncu= (Paralel Panel sayısı)*kısa devre akımı*1.2

    Bu durumda senin hesabın 2*8.9*1.2=21.36A yani 25A bir sigorta bağlayabilirsin.

    Mavi= (İnverter gücü/10)*1.2

    Yani 600W inverter alırsan; 600/10*1.2= 72A yani 75A bir sigorta bağlayabilirsin. İnverter sigortası için aldığın inverterin datasheet'inde uygun sigorta boyutu genellikle yazar. Eğer yazıyorsa oradaki boyutu kullan. Yazmıyorsa bu hesabı kullan.

    Sigorta tipi olarak kablo üzeri sigorta kullanabilirsin. in-line fuse diye geçer. Bunları bir elektrikçiye sorduğunda zaten sana yardımcı olur.




  • C.CEMİL kullanıcısına yanıt
    Eğer şebekeden toprak hattınız varsa onun üzerinden yapabilirsiniz. Ev müstakilse, veya dışarı kablo çekmek sorun olmuyorsa toprağa bir bakır çubuk çakarak onun üzerinden yapabilirsiniz. Cihazların üzerinde topraklama kablosu bağlantı aparatları (vida) olur genelde. Onları ortak bir kablo ile bağlayabilir ya da her bir cihazdan ayrı ayrı çektiğiniz kabloları bir topraklama barasında toplayıp barayı bakır çubuğa bağlayabilirsiniz.
    Grounding PV system diye google araması yaparsanız birçok kaynak var.
  • Kerasuslu K kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam şimdi bir inverter firmasıyla konuştum benim paneller eskiymiş 12 voltluk inverter alırsam 160 watt değerinde çalışırmış.
    Buna iki tane daha panel bağlayabilirmiyim dedim bilmiyorum dedi :) 12 voltluk yapınca 2 tane panel bağlayabiliyormışum toplamda alacağım max watt değeri 320 watt olucakmış 24 volta yönlendirdiler oysa ben elimde 12 volt tek akü olduğu için onu kullanmak isterdim ama bu gidişle mecburen 24 volt luk inverter alıp bi akü daha almam gerekecek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • exorcist33 kullanıcısına yanıt
    Böyle saçma sapan firmalardan akıl almayın. 10 yıllık PV paneller bile hala %85-90 performansla çalışıyor.
    Tersini ispatlamak çok kolay güneşli bir günde PV paneli dışarı çıkarın ve multimetre ile test edin. Arkasındaki değerlerden ne kadar sapma olduğunu görün.

    Ayrıca Panel ve İnverter sistemde direkt birbirine bağlı değildir. Panel Aküyü besler, Akü de İnverter'e 12V akım sağlar. Sistemden Paneli çıkarsan bile akü boşalana kadar 12V elektrik sağlamaya devam eder. Buradan bile söylediklerinin saçmalığı anlaşılıyor.

    Off-grid bir solar sistem tasarlarken tam olarak ihtiyacınızın ne olacağını belirlemeniz ve buna göre boyutlandırma yapmanız gerekir. Aşağıdaki linkten gerekli bilgileri girin ve elinizdeki ekipmanın yeterli olup olmayacağını görün.
    https://www.altestore.com/store/calculators/off_grid_calculator/




  • O Paneli o şarj cihazına bağlayıp O aküyü şarj etmeye kalkarsanız üretilen elektriğin yarısı boşa gider.

    Panel, akü ve şarj kontrol cihazı dışında ne aldıysanız onu yok sayın.

    Aydınlatmayı 12 V sistem üzerinden yapın. ŞUNA EMİN OLUN Kİ INVERTERLE 220 YE ÇEVİRİP TEKRAR LED PROJEKTÖR İÇİNDEKİ SÜRÜCÜ İLE 12 v DÜZEYİNE İNDİRMEK BUNU YAPARKEN ENERJİNİN YARISINI İNVERTERDE KALANIN BİR KISMINI DA SÜRÜCÜLERDE ISIYA DÖNÜŞTÜRMEK HİÇ MANTIKLI DEĞİL. BEN 450 M2 EVDE OFF GRİD (ŞEBEKE ELEKTRİĞİ OLMADAN) YAŞAYAN VE EVİNDE HAVUZ DAHİL HER TÜRLÜ ELEKTRİKLİ SİSTEMİN EN BÜYÜĞÜNÜ KULLANAN BİR KİŞİYİM. 150 METREDEN SU ÇEKİP, ENDÜSTRİYEL FİLTRELERDEN SÜZÜP EVİN SU İHTİYACINI DAHİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SAĞLIYORUM. EVİMDE HEM 380 TRİFAZE HEM DE 220V MONOFAZE AC NİN YANISIRA 12 VOLT SİSTEMİM DE VAR. BAHÇEM SADECE 5 YAŞINDA 1 ADET 12VOLT 90 AH AKÜ İLE 12V LEDLERLE AYDINLANIYOR. HER YER IŞIL IŞIL AYDINLIK VE YAZ KIŞ YETERLİ GELİYOR. BAHÇE AYDINLATMA PANELLERİM 12V 120watt 2 ADET İTHAL PANEL. YAZIN SABAH 10.00 DA TÜM GECE BAHÇEYİ AYDINLATAN AKÜ DOLMUŞ OLUYOR. KIŞIN İSE SAAT 15.00 GİBİ DOLMUŞ OLUYOR. BAHÇE AYDINLATMASI ASLA 220V İNVERTER ÜZERİNDEN OLMAZ. BUNU UNUTUN ALDIĞINIZ 220v PROJEKTÖRLERİ UNUTUP YERİNE KÜÇÜK 12 V LED AMPULLER YA DA ŞERİT LEDDEN KESİP ELLE YAPTIĞINIZ KÜÇÜK ARMATÜRLER KULLANIN (BEN BUNU YAPTIM) SİZE UYARSA HAFTASONU RESİM VS GÖNDERİRİM BURAYA. ZORUNDA OLMADIĞINIZ HİÇBİR CİHAZ İÇİN 220 DÜŞÜNMEYİN. TÜM DÜNYA SOLAR PANELLERİN ÜRETTİĞİ ELEKTRİĞİN DÜŞÜK VOLT DC OLMASI SEBEBİ İLE DC'YE DÖNÜYOR...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vdss -- 16 Ağustos 2019; 0:0:23 >




  • vdss V kullanıcısına yanıt
    resimlerinizi paylaşın hocam, feyz alalım biraz.
  • Merhaba arkadaşlar malumunuz bu mppt sarj kontrolcüleri çok pahalı.
    İnternet te kendi mppt kontrolcüsünü yapanlar buldum.
    https://www.homemade-circuits.com/mppt-circuit-using-pic16f88-with-3/
    https://microcontrolere.wordpress.com/2019/05/22/mppt-charger-ver-2/

    elektronikten anlayan arkadaşlar yapmayı tavsiye eder misiniz?

    Ayrı bir sayfamız olsa da anlayan arkadaşlar bir proje yapsa yararlı olurdu düşüncesindeyim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bomanti -- 21 Ağustos 2019; 17:3:53 >




  • Merhabalar. Yeni bi yazlık ve kışlık kullanım amacıyla ev yapmayı düşünüyoruz. Şuan yaşadığımız evde 7k-8.5kw kullanım yapıyoruz. Buna istinaden konut için yapılabilecek max 10kwlik on grip denilen şebekeye de bağlanıp üretilip kullanılmayan elektriğin satılabildiği bir sistem oluşturmayı uygun gördüm.

    Buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinası, televizyon, elektrikli ocak, elektrikli kombi, evin ısıtması elektrik üzerinden karşılanacak yani evde yapılabilcek her şeyi elektrik ile karşılıcaz.

    10kwlik bir sistem ile anladığım kadarı ile max 10kw üretim yapılabilir. Türkiye de yıllık bazda bakıldığında günde 2.5 ile 4kw arasında üretim yapabiliyoruz.

    1. Sizlerden öğrenmek istediğim bu sistemin kurulum maliyeti ne kadar olur?
    2. Evin bütün elekteik ihtiyacını bu sistem karşılar mı?
    3. Sistem kendini ne kadar sürede amorti eder?
    4. Kullanılmayan üretilmiş elektriğin 1kw sini şebeke firması ne kadardan benden alıyor?
    5. Bu konu ile ilgili düşüncelerinizi de okumak isterim.

    Teşekkürler. İyi forumlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1767EA2F -- 25 Ağustos 2019; 13:59:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Merhaba arkadaşlar,uzun süredir çeşitli kapasitelerde panel-sistem montajı ve tamirini yapıyorum.Karşılaştığım en çok sorun maalesef şarj ünitelerinde.Özellikle öğle vakitlerinde üretim yüksek ve tüketim üretimin yarısıyken Şarj cihazının aşırı ısınması,bozulması sorunu genel bir sorun.Bununda tek çaresi daha yüksek amperajlı şarj cihazı kullanmaktan geçiyor.
    Birincisi piyasa daki 50-60 amper adam gibi şarj cihazlarının çok yüksek fiyatlarda olması ve ikincisi yurt dışı alış verişlerin artık vergiye tabi olması sonucu fiyatlar daha da yükseldi.Bu sebeplerden dolayı kendi tasarımım,piyasa ürünlerinin eksiklerini de izale edebilen gerçek amperaj gücünde sağlam ürünler yapıp tamiratlarımda kullanıyorum.Şu anda elimde 2 adet 2.el satışında sunduğum cihaz mevcut.Göz atmanızı tavsiye ederim.
    Link= https://forum.donanimhaber.com/store.asp?mem=754496

    Not=link açılmıyor hata veriyor,profilimden de ulaşabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 26 Ağustos 2019; 11:13:33 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C1767EA2F

    Merhabalar. Yeni bi yazlık ve kışlık kullanım amacıyla ev yapmayı düşünüyoruz. Şuan yaşadığımız evde 7k-8.5kw kullanım yapıyoruz. Buna istinaden konut için yapılabilecek max 10kwlik on grip denilen şebekeye de bağlanıp üretilip kullanılmayan elektriğin satılabildiği bir sistem oluşturmayı uygun gördüm.

    Buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinası, televizyon, elektrikli ocak, elektrikli kombi, evin ısıtması elektrik üzerinden karşılanacak yani evde yapılabilcek her şeyi elektrik ile karşılıcaz.

    10kwlik bir sistem ile anladığım kadarı ile max 10kw üretim yapılabilir. Türkiye de yıllık bazda bakıldığında günde 2.5 ile 4kw arasında üretim yapabiliyoruz.

    1. Sizlerden öğrenmek istediğim bu sistemin kurulum maliyeti ne kadar olur?
    2. Evin bütün elekteik ihtiyacını bu sistem karşılar mı?
    3. Sistem kendini ne kadar sürede amorti eder?
    4. Kullanılmayan üretilmiş elektriğin 1kw sini şebeke firması ne kadardan benden alıyor?
    5. Bu konu ile ilgili düşüncelerinizi de okumak isterim.

    Teşekkürler. İyi forumlar.
    Merhaba

    Lütfen yanlış anlamayınız..

    Mesajınızda çok fazla düzeltilmesi gereken bilgi var. Açıkçası neresine itiraz edeceğimi bilemedim. Forumun son 20-30 sayfasını biraz okuyun. Isıtma vs için Solar enerjinin kullanımı gibi konulara verdiğim cevapları tekrar etmem çok uzun sürer.

    Şuradan başlayalım. 10kw solar sistem en iyi koşullarda ( temiz panel, doğru yönelim, iyi hava) saatlik 10Kw üretir. Böyle bir sistem yaz aylarında günlük 50kw üzeri üretim yapar. 10Kw lik sistemle Türkiye koşullarında günlük 2,5-4kw gibi bir neticeye nasıl ulaştığınızı bilemiyorum. Bu sebeple biraz okuyup doğru kaynaktan araştırıp sonra projenizi yazarsanız yardımcı olabiliriz.




  • Bahsettiğim süre ve üretilen enerji devletin kendi sitesinde yazan bilgidir. enerji.gov.tr de yazıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C1767EA2F

    Bahsettiğim süre ve üretilen enerji devletin kendi sitesinde yazan bilgidir. enerji.gov.tr de yazıyor.
    Bu bilgi kesin olarak yanlış. Ben bu bilgiye ulaşamadım, siz hangi sayfada buldu iseniz Link alabilir miyim? Gerekirse Bakanlığa düzeltme yaptırırız.
  • vdss V kullanıcısına yanıt
    https://www.enerji.gov.tr/tr-TR/Sayfalar/Gunes

    Bir inceleyin bakalım ben mi yanlış anladığım okuduğumu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kerasuslu

    kWh mahsuplaşma ay sonunda yapılacak ama fazla üretim sonraki aya devretmek yerine söylediğiniz gibi para alacaksınız.

    Diyelim ki 100 ürettiniz 90 tüketttiniz aradaki fark için EPDK'nın tarife fiyatından (mesken, sanayi ya da ticarethane hangisine dahilseniz) gelir pusulası düzenleyecek ve dağıtım şirketinden ödeme alacaksınız.

    Örnek;

    kaynak:solarçatı
    5 aylık gelirini toplu olarak kesmiş. Ve bu fazlalık kısmın tutarı. Bir de tasarrufu var. Faturadaki vergilere boş yere para vermiyor.
    Kayıp kaçak bedelinide alacaksınız?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C1767EA2F

    https://www.enerji.gov.tr/tr-TR/Sayfalar/Gunes

    Bir inceleyin bakalım ben mi yanlış anladığım okuduğumu.
    Bakanlık diyor ki : "Bakanlığımızca hazırlanan, Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasına (GEPA) göre, yıllık toplam güneşlenme süresi 2.741 saat (günlük ortalama 7,5 saat), yıllık toplam gelen güneş enerjisi 1.527 kWh/m².yıl (günlük ortalama 4,18 kWh/m².gün) olduğu tespit edilmiştir."

    Kurulacak panel başına her metrekare için günlük 4,18 kwh enerji alınabilir.

    270 watt paneller yaklaşık 1,4 metrekare. Demek ki 10kw sistem kurulduğunda toplam 36 panel ile 50 m2 alan kullanılıyor. 50 metrekareden ise günlük ortalama (50x4,18) = 209kw enerji üretilebilir.. (bu potansiyel tabii ki.. %20 verimle yaklaşık 40kwh eder)


    Yani siz yanlış anlamışsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vdss -- 3 Eylül 2019; 15:19:18 >




  • vdss V kullanıcısına yanıt
    Sayın üye sitede yazılanı yanlış anlamışım bunu düzelttiğiniz için teşekkür ederim.

    Fakat diğer sorularıma bilginiz dahilinde ise cevap vermeniz daha faydalı olabilir idi.

    Çünkü gayet basit sorulardı. Şuan ilk postuma baktığımda fark ettiğim metrekarede üretim yapabilme durumumu düzgünce belirtmemişim.

    Gerekli hesaplamaları kendim yapmıp bulunmaktayım. Sistem kendini kabaca 6-8 sene arasında amorti edebiliyor. Tabii gökyüzüne yapabilcek bir şey olmadığı için ve kullanım artıp azalabileceği için kesin bir süre verilemez.

    Maliyet de dövize göre zaten sürekli değişebilecek bir yapıda şuan.

    Herkese iyi forumlar.
  • solar sistemden kar ediyorum diyen varsa helal olsun ,ben bir hesap yaptım 8-10 sene sonra ancak kar sağlanıyor ,tabi bu 10 sene içinde sistemde arıza olmazsa ,paneller sağlam kalırsa vs.

    tabi birde akü kullanılıyorsa karı bırak ,zarar garantili bir sistem :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C1767EA2F

    Sayın üye sitede yazılanı yanlış anlamışım bunu düzelttiğiniz için teşekkür ederim.

    Fakat diğer sorularıma bilginiz dahilinde ise cevap vermeniz daha faydalı olabilir idi.

    Çünkü gayet basit sorulardı. Şuan ilk postuma baktığımda fark ettiğim metrekarede üretim yapabilme durumumu düzgünce belirtmemişim.

    Gerekli hesaplamaları kendim yapmıp bulunmaktayım. Sistem kendini kabaca 6-8 sene arasında amorti edebiliyor. Tabii gökyüzüne yapabilcek bir şey olmadığı için ve kullanım artıp azalabileceği için kesin bir süre verilemez.

    Maliyet de dövize göre zaten sürekli değişebilecek bir yapıda şuan.

    Herkese iyi forumlar.
    Herkese yardımcı oluyorum, size de olurum..

    AMA

    İlk mesajımda Solar elektrikle ısınma konusunu geriye dönük benim mesajlarımdan okumanızı tavsiye etmiştim..

    Kısaca tekrar yazayım. ISINMA KIŞ İHTİYACIDIR. KIŞIN ÜLKEMİZİN ÜZERİNE DÜŞEN KULLANILABİLİR GÜNEŞ IŞIĞI 3-4 SAAT ARALIĞINDADIR VE O DA EĞİK GELİR VE ÇOĞU GÜN KAPALI VE YAĞIŞLIDIR. ISITMA AŞIRI DERECEDE ELEKTRİK KULLANIR. SİZ EVİNİZİ SOLAR ELEKTRİKLE ISITAMAZSINIZ. 30-40KW Bir sistem kurup günlük 3 saat ısınmak yeterli olacaksa elbette yapılabilir. Bu senede 1-2 kere uçağa binen birinin, tasarruflu ve konforlu olsun diye özel uçak almasına benzer. solar sistemle soğutma ise olabilir hem de çok iyi olur zira yazın 10-12 saat aralığında verimli günışığı var ve bu da en sıcak saatlerde yani soğutmanın ihtiyaç olduğu zamanda oluşur. Elektrikli ocak, ufo, klima ile ısıtma yani ısı üretmenin her türlüsü kışın bu sisteme uygun değildir. Bunu daha ince 3-5 kere yazdığımdan tekrar etmek istemedim.. Sizin bu bilgi ile ihtiyacı revize etmeniz, daha sonra ortaya çıkan son duruma göre burada sistemi değerlendirmemiz gerek. İlk mesajımda bunu bildirdiğim için revizyonunuzu bekledim. O revizyon olmadan cevap verme şansım yoktu zira istediğiniz şey mümkün değildi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: C.CEMİL

    solar sistemden kar ediyorum diyen varsa helal olsun ,ben bir hesap yaptım 8-10 sene sonra ancak kar sağlanıyor ,tabi bu 10 sene içinde sistemde arıza olmazsa ,paneller sağlam kalırsa vs.

    tabi birde akü kullanılıyorsa karı bırak ,zarar garantili bir sistem :)
    Rica etsem aküsüz sistem için nasıl hesapladığınızı paylaşır mısınız?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bomanti -- 4 Eylül 2019; 16:51:19 >
  • Arkadaşlar merhaba.
    Yapmak istediğim bir proje fikrim var ve bu konuda bilgili olan arkadaşlar yardım edebilirse çok sevinirim.

    Led ışık sistemi için solar panel kullanmak istiyorum. Led panel güç değerleri: "120W-48V-2200MA-DC"
    Led DC olduğu için AC'ye çevirme ihtiyacım bulunmuyor.
    Panelden gelen gücü dengelemek ve eksik kaldığı noktada şebeke elektriğinden ihtiyacı kadarını sisteme ilave edecek, düşük ve yüksek akım korumalı bir cihaza ihtiyacım var.
    AKÜ sistemleri pahalı olduğu için ve led'leri sadece gün-ışığı varken çalıştırmak istediğim için AKÜ kullanmak istemiyorum. Ama bu durumda sanırım çok daha fazla güneş paneli kullanmamız gerekir. Peki ne kadar fazla?

    1- Anlattığım gibi bir cihaz var mı? Yoksa nasıl yaparız?
    2- Akü olmadan bu sistem çalışır mı? Ne kadar verimli olur?
    3- Her bir led panel 54V-120W. Normalde hepsi kendi AC/DC driver'ı ile çalışıyor. Bu ledleri nasıl süreriz?
    4- Toplam 54V-1000W gücünde led ışık sistemini aydınlatabilecek bir güneş paneli ne kadara mal olur?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Morphinz -- 6 Eylül 2019; 3:47:8 >




  • 
Sayfa: önceki 247248249250251
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.