Şimdi Ara

güneş paneli ile telefon şarj etmek ( bir kaç soru)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
1
Favori
410
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Telefonu şarj etmek için bir sistem yapmak istiyorum. Müsadenizle bir kaç sorum olacak .
    elimde
    1-https://urun.n11.com/solar-enerji-sistemleri/10-watt-polykristal-gunes-paneli-solar-panel-yuksek-verim-P254956962
    2-https://www.kendinalyap.com/20-watt-6v-gunes-paneli-solar-panel-enerjili-telefon-sarj?search=20%20Watt%206%20V%20G%C3%BCne%C5%9F%20Enerjisi%20Paneli%20Solar%20Panel
    şeklinde iki panel var ve bir tane de (3-35v 3A) değerinde regületör var. https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/voltmetreli-lm2596-ayarli-modul-ayarlanabilir-3a-guc-kaynagi-P392089095
    Hocam
    1. panel 10w 17 v çıkış gerilimine sahip . 10/17=0,58 A akıma sahip olmalı ( tamamı seri bağlanmış 36 küçük panel)
    2. panel 20w 6 v çıkış gerilimine sahip. 20/6= 3,33 A akıma sahip olmalı
    Telefonum eşit şartlarda regülatör çıkışını 5v gerilime ayarlayıp 1. panele bağladığımda 4 saatte şarj oluyor. 2. panele bağladığımda 10 saatte şarj oluyor.
    Sorular
    1-mantıken 2. panelin çıkış akımı daha yüksek olduğu ve regülatörde bu akımı desteklediği için telefon daha hızlı şarj olması gerekli değil mi neden öyle olmadı ?
    2- bu tip regülatör kullanarak şarj etme durumunda hızlı şarj edebilmek için panelden aldığımız akımın mı yoksa gerilimin mi yüksek olması lazım.
    3- bu panellerin hangisinin bağlantı yapısını ne şekilde (seri-paralel) değiştirirsem daha verimli olarak kullanabilirim ?







  • Güneş panellerindeki verim faktörlerinden biri de seri bağlanan küçük panellerin nasıl bağlandığıdır. Nedenine gelince, bir panel az, diğeri çok güneş görürse panelin toplam iç direnci daha yüksek olacağından akım ve dolayısıyla güç küt diye aşağı iner. Kaliteli güneş panellerinde bu yüzden her küçük panele bir bypass diyodu bağlanır.

    Şimdi sorularının cevabına gelince:

    1- Bypass diyodu imkanının olmadığını varsayarsak, geriye bir tek paneli direk güneşe tutup iyi bir ampermetre ile ölçmek kalıyor (LM2596'dan sonra elbette). 20w değeri yalan olabilir.

    2- Akımın yüksek olması lazım. Gerilim 5 voltun üstüne çıkarsa telefon güme gider (güneş paneliyle değil ama elle şarj etme sistemiyle bu şekilde denendiği bir youtube videosu var). USB bağlantında da ortadaki iki data pini kısa devre olmalı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba. Kullandığınız modül 6V-5V dönüşümü için uygun değil gibi görünüyor. Giriş gerilimi çıkış geriliminden 1.5 - 2 volt daha yüksek olmalıymış. n11 linkinde ürün açıklamasında biraz tuhaf yazmışlar ama şöyle bir satır var: Çıkış Voltajı: Ayarlanabilir. ( Giriş voltajından 2V daha düşük olabilir)
    Bu adreste benzer bir modülün detaylı bir incelemesi var.
    "5.0 volt output" bölümündeki ilk grafikte 6V-5V dönüşümünü incelemiş ve 5V çıkış değeri için 6V giriş gerilimi kesinlikle çok düşük demiş. 20 wattlık panelle kurduğunuz sistemde dönüştürücü modülün giriş çıkış gerilimler arasındaki fark çok az olduğu için muhtemelen modül çok verimsiz çalışıyor, böylece şarj süresi çok uzuyor. 10 wattlık sistemde ise çıkış gerilimi fazlasıyla yeterli olduğu için bileşenler uyumlu çalışıyor. Bence şarj sürelerindeki farkın sebebi bu.

    İkinci sornuza da şöyle yuvarlak bir cevap vereyim, panel çıkış gerilimi - gerilim dönüştürücü modülün çalışma gerilimleri - şarj gerilimi üçlüsünün uyumlu olması gerekiyor. Sizdeki gerilim dönüştürücü modül için giriş gerilimi çıkış geriliminden en az 1.5 - 2 volt daha yüksek olmalı.

    Son olarak 20 wattlık panele müdahale etme şansınız varsa çıkış gerilimi 12V olacak şekilde bağlantı yapıp deneyin. Şarj süresi tahminen 3 saatin altına düşecektir.

    İyi forumlar.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.