Şimdi Ara

GTX 4XX Serisi GPU Kullanım Oranı Düşüklüğü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
148
Cevap
0
Favori
5.834
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar i5-i7 ve GTX 4xx sahibi olanlarınız elinizdeki oyunlarda(BC2, COD serileri, AVP, SF v.b) afterburner ve benzeri programlar sayesinde elinizden geldiğince buradan sistemlerinizi(CPU, Ram, HDD, driver versiyonu), gpu kullanım oranlarını ve fps'lerinizi paylaşırsanız, problemlerin kaynağını daha rahat bulabiliriz..

    AA ve AF kapalı, 2x, 4x, 8x, grafik ayarları med, high v.b. ve farklı çözünürlüklerde verilecek bilgiler çok daha düzgün veriler elde etmemizi sağlayacaktır..

    Dikkatimi çeken garip bir durum var, AA ve AF'yi maxlayarak yapılan testler, kullanıcıyı yanıltabiliyor ve bütün inceleme yapan ekipler max çözünürlük ve grafik detaylarında inceleme yapıyorlar. Multiplayer oyunların çoğunda oyuncular, maksimum fpsyi elde etmeye çalışırlar. Çünkü karşınızdaki oyuncuyu yenmek için sisteminizin daha hızlı olmasını istersiniz.

    NVIDIA kartlarda -inşallah yanılıyorumdur- çözünürlüklerle ve grafik ayarlarıyla oynansa bile kayda değer bir performans artışı ya da azalışı görülemediğini düşünüyorum. (En azından elimdeki kartta bunu görüyorum.)

    Forumlardan okuduğum kadarıyla GTX 4xx serisindeki gpu kullanım düşüklüğü intel i5 ve i7 serisinde ortadan kalkıyormuş. Teyit etmek için kontrol edebilecek arkadaşlar varsa ve bizleri bilgilendirirse çok sevinirim..

    Ve bir de işlemci darboğazının ne olduğu hakkında bilgisi olan arkadaşlar daha çok katılımcı olurlarsa iyi sonuçlar elde edebiliriz.

    Bu arada darboğaz v.b. yorumlarda bulunacak arkadaşlara not düşüyorum, örneğin benim sistemim;

    İşlemcim: E8400@ 3.6 GHz
    Ram: 2 GB 1066 MHz
    Ekran kartı: GTX 460 1 GB
    Driver: 260.99, 263.06
    Çözünürlük: 1680x1050
    Ayarlar: Max.

    Call of duty 4 - Promod oyununda işlemci kullanım oranı %70, GPU kullanım oranı % 40-60 arasında değişiyor. DX 9 oyunların çoğunda böyle bir durum var. 263.06 developer kitini kullandığımda bir miktar artmıştı gpu kullanım oranı.

    c2d işlemciler BC2 v.b. oyunlarda darboğaz yapıyor. BC2'yi örnek vermiyorum gördüğünüz gibi..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tchNo -- 27 Kasım 2010; 21:33:40 >







  • Yüksek çözünürlük kullanılırsa bu sorun olmaz. Birde Bad Company 2 de her bölümde gpu kullanımı farklılık gösteriyor bazı bölümler işlemciye ağırlıklı yükleniyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hapocod -- 27 Kasım 2010; 21:27:39 >
  • intel i serisiyle demek yanlış olur intel i5ve i7 serisiyle ortadan kalkıyor o durum (bir nevi darboğaz). şuanda oyuncuların tercih ettiği cpuların başında intel i5 750 geliyor her kartı rahat kaldırabilir bu cpu hele hele oc la 4ghz+ olunca. ayrıca Q seriside yarıdmcı oluyor.
  • @hapocod Ben de tam olarak bundan bahsediyorum, çözünürlüğü ve antialisingi max'lamadan da bir ekran kartı işlemcisini kullanabilmeli. Bunu engelleyen sebebi bulmak istiyorum.

    @X-FI DX9 oyunlarda bir kontrol et GPU kullanımını, Q8300 yeterli geliyor mu (: Olayın pek de darboğazla alakalı olmadığını düşünüyorum, sanırım problem c2q'ların bile eski mimari olması? - saçma ama?- Bunun karşılaştırmasını elde etmek istiyorum, örneğin q 8300 v.s. i5 750 gibi.. Gerçekten de i5 ve i7'ler AA, AF ve düşük çözünürlüte bile olsa GPU kullanımını arttırıyor mu? Ayrıca ilk mesaja ekledim, CPU kullanım oranı %70 ancak gpu kullanım oranı %40'larda geziyor..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tchNo -- 27 Kasım 2010; 21:44:54 >
  • @tchNo , sorunu Nvidia bile bulamadı. temmuzdan beri sürücü bekleyen kullanıcılar var nvidia forumda.
    i5 ve i7 ile ilgili bir sorun değil. eski işlemciler ile ilgili bir problem. bu yüzden kartı satıp 6870 aldım. bad company 2 oynuyorum atide gpu kullanımı sorunu yok.
    bad company 2, oblivion ve bioshock 2de düşük gpu kullanımı sonucu stutter etkisi mevcut. belki daha fazla oyunda sorun vardır ama bu oyunlarda denk geldim.
    aslında 3.4ghzye hızaşırtılmış bir Q9300 ile hiçbir darboğazın olmaması gerekiyor. fermi sürücülerinde birşey var. bazı kullanıcılar bu sorunu
    197.xx sürücünün inf dosyasını fermiye göre modifiye ederek çözmüşler.
  • Konuyu tam okuyamadım, ancak şunları söylemem gerekir:

    - Phenom II işlemci ile GTX460 kullanıyorum ve 260.89 sürücüsünden beri (belki daha önceki bir 260.xx beta sürücüden beri) BFBC2'de gpu kullanımı sorunu yok. İtirazı olana derhal kanıtlayabilirim.

    - İşlemci kullanım oranı yalnızca oyun, kart ve çözünürlükle değil; kullanılan işletim sistemi ile de alakalı. Sırf denemek için WinXP'de Phenom II işlemci ile test yaptım ki WinXP'nin çok çekirdeği kullanma oranının (desteğinin) daha düşük olduğunu gördüm. Çok çekirdekli bir işlemci kullanıyorsanız kesinlikle Win7'ye geçin derim.

    - Conroe mimarisi eskidir doğru ancak oyunların en fazla sömürebildiği mimari de şuan odur. O nedenle 4 çekirdekli bir c2q işlemci oyunlarda pek de sıkıntı yaratmaz. Ancak tepe seviyede tercih kaçınılmaz olarak Core i serisidir.

    - Çift çekirdekli işlemcilerde GTX460 ve üst seviye kartlar tüm güçlerini sergileyemezler. Belki yüksek çözünürlük ve yüksek filtreleme ile kartın gücü ortaya çıkabilir ancak bu da oynanabilirliği olumsuz yönde etkileyecektir. 3.6ghz'de kullandığım E7200 ile GTX460'ın birçok oyunda darboğaza maruz kaldığını gördüm. Ancak çözünürlük 1440x900. Yani kartın saniyede çizebildiği kare sayısı çok yüksek. Bunu işleyebilecek işlemcinin de yüksek seviye bir işlemci olması gerekir. Eğer çözünürlük yüksek olsaydı kartın verebileceği kare sayısı da azalacak ve daha az işlemci darboğazı olacaktı.

    - G400 serisi ekran kartlarının gpu kullanım oranlarının düşük olması gibi bir durumun söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Zira kartlar çok güçlü. Artık oyunlar ekran kartlarından çok işlemciler tarafından frenlenmekte. Konu içeriğinde de bahsedildiği üzere Core i serisi işlemcilerle gpu kullanım oranı artıyor gibi gözüküyor. Bu ne demektir, işlemci gücü arttıkça ekran kartı da gücünü ortaya çıkarabiliyor demektir. Buna kanıt olarak da şunu söylemem gerekir: En yeni oyunlardan olan ancak grafik motoru eski, optimizasyonu vasat olan CoD BO oyunu ekran kartına pek yük bindirememekte. Oyunda işlemci kullanım oranının da düşük olması sonucu ekran kartı bazen saat hızlarını düşürüyor. Yani gpu'ya binen yük o kadar azalıyor. O hali ile bile gayet oynanabilir şekilde devam ediyor oyun. Bu bir sorun mudur şimdilik bilemem ama ekran kartlarının oyunlar için çok güçlü hale geldikleri kesin. O nedenle gpu kullanım oranının düşük olması genel bir durumdur. Tek seriye veya tek karta bunu mâl etmek biraz sığ bir görüş olur.




  • dx9 oyunu derken misal olarak HOT pursuit diyelim az önce oynadım hemde patch yaptım yeni çıkmış quad optimizeli gpuyu %35 kullanıyor max.. FPS ise hep 60 vsync açık gidiyor bazen 50 oluyor enaz. cpu darboğaz yapıyor ??? kesinlikle hayır !!! kartın %30luk gücü oyunu kaldırmya yetiyor...

    ayrıca q vs i yaparsak göreceğizki i serisi 2-3 fps öndedir...
  • Bc2 için Bu oyunu 10 aydır oynuyorum Sp ile yorum yaparsanız kaale almam ve Aa dan bahsedeni

    Bu konuyu daha önce 460 konusunda bi çok kere tartıştığımız için çok fazla şey söylemeye gerek yok
    AA,AF,HBOA kapalı
    1.Gpu kullanım sorunu var Zaten guru dahil (263.00 dahil) bu konunun tartışıldığını görebilirsiniz

    2.197.13 le düzeldiği söyleniyodu ,denedik olmadı

    3. Kendim için konuşuyorum. Darboğazla cartla curtla da ilgisi yok,(2 çekirdek ve düşük frekanslı quad cpular hariç)
    2 çekirdek ve oc siz cpu kullanıyosanız Allah sabır versin darboğazın Allahı var
    Bu konuda bi çok test paylaşmıştık

    4. Dice nvidia gereken sürücü ve update yapmadıktan sonra sorun düzelmez çünkü oyun port
  • @M@U Yeni mimarili işlemcilerde bu problemin olmadığı söyleniyor, yeni oyunlarda kartların işlemciler tarafından darboğaza uğradığı bir gerçek ancak ben bu durumdan bahsetmiyorum, örnek veriyorum, ZOTAC 8800GT AMP sahibiydim, yine E8400 ile, COD4 PROMOD'da daha stabil fps alıyordum, tamam AA açamıyordum ama en azından daha düzgündü değerler.. Amacım fps'yi sabitlemekti ancak, şuan GTX460 ile İŞLEMCİ darboğazı(CPU kullanım oranı %70i geçmiyor) yaşamadığım halde AA açtığımda 8800 GT ile aldığım performansın aynısını alıyorum, AAyı kapattığımda ise daha kötü.. (Çöz. 1680x1050)

    Yani problem sadece GPU kullanım oranının düşük olması değil, örneğin hd 4870x2'yi ele alalım, AA kapalı olarak aynı oyunda(promod) fps benchmark yapsanız, avarage fps 600-700 fps alırsınız c2d işlemciyle.. GTX 460 ile ise 220 fps alınıyor. Oyun üst seviye ekran kartının işlemcisini doyurabileceği kadar doyuruyor (4870x2) ancak iş gtx 4xx serisine gelince öyle olmuyor..

    i5 ve i7'lerde bu durumun ortadan kalkıp kalkmadığını öğrenmek istiyorum.

    @X-FI q'yu i yapan birisini görme umudu ile açtım konuyu...

    Bir ekran kartı, 8xAA 16xAF ve en üst seviye çözünürlükte %90 gpu kullanımı veriyorsa, daha fazla frame üretebilmek için düşürülen ayarlara cevap verebilmesi gerekir doğal olarak.. Veremiyorsa bu %80 sürücü sorunudur.. Ama!!?

    Zannediyorum ki 4xx serisindeki tesla v.b. ekstra özelliklerden dolayı saçma bir şekilde gpu'lar kullanılamıyor. 5xx serisini görmek lazım..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tchNo -- 28 Kasım 2010; 1:42:17 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: X-FI

    dx9 oyunu derken misal olarak HOT pursuit diyelim az önce oynadım hemde patch yaptım yeni çıkmış quad optimizeli gpuyu %35 kullanıyor max.. FPS ise hep 60 vsync açık gidiyor bazen 50 oluyor enaz. cpu darboğaz yapıyor ??? kesinlikle hayır !!! kartın %30luk gücü oyunu kaldırmya yetiyor...

    ayrıca q vs i yaparsak göreceğizki i serisi 2-3 fps öndedir...


    Yani olay oyunu kaldırmak değil ki, ekran kartının görevi üretebildiği kadar kare üretmektir, ki biz oyuncular oyunlarımızı daha akıcı oynayabilelim..
    Bunu limitleyen faktör eski seri ve ATI kartlarda yok iken neden GTX 4xx serisinde var..
  • i5-i7 ve gtx 4xx kullanıcısı hiç mi yok bu forumda??
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tchNo

    i5-i7 ve gtx 4xx kullanıcısı hiç mi yok bu forumda??

    3.6ghz quad + GTX460 OC var istersen bu arada crysis de gpu kullanımı genelde %98-99 civarı olurken güncel oyunlarda %50 civarlarında oluyor.
  • @EMRE c2q'da bile problem olduğunu biliyorum, bir de i5-i7 kullanıcısı görmek istiyorum bu yüzden (: Ayrıca hangi oyunlarda %50?
  • çok saçma bırakın core i7 i5 i kaç tane oyun sistem gereksiniminde quad istiyorki.Ayrıca müşavir arkadaşımız testini yaptı bunun 2 çekirdek 4 çekirdek 6 çekirdek.
  • @EGEERDENİZZ Kartın oyunları çalıştırması başka mevzuu, 8800'den GTX460'a terfi edip daha düşük fps almak başka mevzuu!

    Sonuçta müşavirin yaptığı test yeni nesil işlemciyle yapılmıştır.. O testte ayrı ayrı 2 core, 4 core ve 6 core sahibi farklı işlemciler kullanılmamıştır. 6 çekirdekli işlemcinin çekirdekleri kapatılarak yapılmıştır. Dolayısıyla benim bahsettiğim konunun "eski mimarili işlemcilerde performans düşüklüğü", senin bahsettiğin "oyunların kaç çekirdekli işlemci istediği" konusuyla alakası yok..
  • çokta farklı mimariler degiller emin ol
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EGEERDENİZZ

    çokta farklı mimariler degiller emin ol


    hangi işlemci üretcisinin ceo suydunuz ? imzalı fotoğraf isteyecektim.
  • 2 gb bellek ile 1gb'lık ekran kartından tam performans alamayabilirsin, benden söylemesi. Ucuz yollu bir tane daha aynı hızda bellek alıp deneyebilirsin.
    E8400 işlemcisine de, kusura bakmayın, laf ettirmiyorum çünkü hala çok kral işlemci. Eski nesil olmasına rağmen sli/crossfire dahil i3,5,7 ve phenom IIlerle başabaş mücadele ediyor eş saat hızlarında.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tchNo

    @EMRE c2q'da bile problem olduğunu biliyorum, bir de i5-i7 kullanıcısı görmek istiyorum bu yüzden (: Ayrıca hangi oyunlarda %50?

    Mesela james bond un son çıkan oyunu yada need for speed hot pursuit, benzer şekilde mafia 2 de %20 lere bile düştüğü oluyor.
  • @Mete Can; ben elma diyorum, sen armut.. Ayrıca ne yazıkki DX9 oyunlar dışında bahsettiğin işlemcilerle yarışamıyor E8400 (: eskiden oyunlar işlemci optimizasyonlu yapıldığı için böyle bir durum var ortada.

    8800 GT AMP ile daha fazla performans aldığım oyundan, GTX 460 ile alamıyorum (: çok basit bir mantık.. sistemde herhangi bir değişiklik yok. Kendinizi zorlayıp sistemde boşuna eksiklik aramayın.

    GTX 4xx serisinde GPU kullanım sorunu var, VAR yani inkar edilemeyecek şekilde!! -işlemci darboğazı ve diğer sistem komponentlerinin etkisi haricinde!-, bunun intel i5 ve i7'lerle aşılıp aşılamadığını merak ediyorum.

    @EMRE evet herkes şikayetçi bu durumdan..

    @EGEERDENİZ; sizden işlemci mimarisi hakkında bilgi istemedim, zira orta seviye bir kullanıcı olmadığım için yeterli bilgiye sahibim, teşekkürler.

    Tekrar hatırlatıyorum arkadaşlar, problem var mı yok mu tartışması değil bu, ya da kendim için sistemini upgrade et etme diye bir öneri de beklemiyorum.
    VAR OLAN BU SORUNU i5 ve i7 sistem sahibi arkadaşlar da yaşıyor mu onu öğrenmek istiyorum.

    Sorun yok diye inkar edenler, ellerindeki kartlarla mutlu mesut devam edebilirler (: Ama en son driver update'inde durum düzelmezse ben 2.5 haftalık GTX 460'ımı geri göndereceğim..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tchNo -- 28 Kasım 2010; 13:40:49 >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.