Şimdi Ara

Gayrisafi Gelir ve Safi Gelir İlişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.171
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Gayri Safi Gelir : Belli bir dönemde vergi ve o geliri sağlamak için yapılan her türlü harcama öncesi hesaplanan gelir.


    Safi Gelir : Vergiler ve diğer harcamalar çıkartıldıktan sonra kalan net kar.

    ______________________________________________________________________________


    -İnternette bazı yerlerde birçoğu kişinin gayri safi gelir ile safi geliri birbirine karıştırdığını ve bazılarının hiç bilmediğini gördüm. Ama özellikle gazeteciler bunu çok yapıyor ve yanlış şeyleri lanse ediyorlar güzelim halkıma.


    -Gayri safi gelir ile safi gelirin bağlantısı yok gibidir. Eskiden insanlar gayri safi gelire bakarak yurtlarındaki gelir dengesinin ya da dağılımının doğru olup olmadığını bulmaya çalışıyorlardı ve birçokları da bu durumu gerçek bir gösterge zannediyordu ancak öyle olmadığını halk arasına indiklerinde anladılar. Gayri Safi Gelir, bir ülkenin parası değer kazandığında artabilir ancak Safi Gelir öyle değildir, Safi Gelir halkın zorunlu ödemelerini yaptıktan sonra kendilerine kalandır yani harcamaları da bu denli azalıyorsa yani Gayri Safi Gelir artarken harcamalar ve vergi azalıyorsa Safi gelir artar ya da Gayri Safi Gelir malların fiyatlarının artmasından dolayı artıyorsa bu durumda Safi Gelir azabilir çünkü zorunlu tüketim maddeleri arttığında ücretler de artmalıdır ki toplumda bir denge oluşsun. Eğer ki bu denge bozulmuşsa Gayri Safi Gelir Artsa bile Safi Gelir azalacaktır. Gayri Safi Gelir azalırsa da Safi gelir o denli azalacak diye de bir şart yoktur çünkü Safi Gelir, Gayri Safi Gelir azalırken vergiler gibi zorunlu harcamalar aynı kalıyorsa ya da düşer ancak o oranda zorunlu harcamalar azalıyorsa (ki azalmalı çünkü fazla mala fazla vergi az mala az vergi kesilir) sabitlenir ya da artar.


    -Safi Gelir toplumun vergiler ve diğer zorunlu kesintiler sonucunda ortaya çıkan geliriyse, Gayri Safi Gelir'den çok bu gelir neticesinde kesintilerin nasıl hareket ettiği bize tam Safi Geliri verebilir.


    -Benim ve Dünyadaki diğer ülkelerin ortaya koyduğu en önemli değer Adam Smith'in ''Milletlerin Zenginliği'' adlı eserinde bahsettiği değerdir. SATIN ALMA PARİTESİ.. Bir ülkenin yoksullaştığını ya da zenginleştiği aynı malı ne kadar alabildiği ile alakalıdır. Yani mesele ne kadar para kazandığın değil, o parayla neyi ne kadar alabildiğindir.


    (NOT: Konuyu nereye açacağımı bilemedim buraya açtım.)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-96EA43C7C -- 28 Temmuz 2022; 20:30:58 >







  • Ben her zaman arkadaşlarıma söylüyorum, boş verin ekonomi terimlerini, sıradan insan için tek geçerli ekonomi kriteri "satın alım gücü" diye. Sen ne kadar kazanırsan kazan, önemli olan kazandığın ile ne kadar ürün alabiliyorsun. Ülkeler arası kıyaslama da öyle yapılırsa mantıklı olur. Bir çok ürün üzerinden kıyaslama yapılarak satın alma gücü belirlenirse doğru bir kıyas yapılabilir. Bizde meyve ucuzken onlarda araba daha ucuzdur gibi gibi.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.