Şimdi Ara

fren diskleriniz sürekli yamuluyor ve kısa süre sonra titreşim başlıyorsa okuyun (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
2
Favori
8.683
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
37 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TiesTorN

    her kullanma klavuzunda yazmayabilir ancak servislerde kullanılan manual'larda mutlaka yazar. ben kendi aracım için servislerin bakım-onarım için kullandığı teknik kitapçığı internetten bulup indirdim baktım, tüm civataların tork değerleri yazıyor, buna bijon da dahil.

    en olmadı google amcaya sorun, zaten forumlarda bu bilgiyi mutlaka birisi paylaşmış oluyor :)

    arabanızın modeli ve "lug nut torque spec" yazarsanız gerekli bilgiye ulaşırsınız.

    Alıntıları Göster
    Çok teşekkür ederim hocam ss aldım. Daha çok bilgilendirici ve tavsiyeli konu açmanız dileğiyle. Takibinizdeyim

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tork anahtarı ile o degerleri görebiliyor musunuz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: barca1899

    Tork anahtarı ile o degerleri görebiliyor musunuz
    bu nasıl bir soru anlamadım, neden görülmesin ki? hangi değerden bahsediyorsunuz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TiesTorN

    disk; porya ile jant arasında değil mi? aşırı sıkılan bijon sayesinde disk'in arada aşırı basınca maruz kalıp deforme olması gayet olası bir durum ki daha önceki mesajımda da dediğim gibi dilerseniz kendiniz de araştırabilirsiniz google'da yazarak. ben yabancı forumlarda günlerce okuduğum yazılardan yola çıkarak burada bir kaç bilgi vermeye çalışıyorum sadece yabancıların bu tür konularda bize nazaran daha detaycı olduğu bir gerçek.

    Alıntıları Göster
    Arabadan arabaya değişir. Saplaması kendinden olan araçlarda daha az gözlemlenir. Saplaması bijonda olan araçlarda daha sık gözlemlenir. Ancak malzeme kalitesi büyük etkendir.

    Kompresörlü sıkmada sıkma şiddetini kompresör değil, makinanın ayarı belirler. Aynı tork ayarı olan şarjlı tornavida gibi. Düşük bir tork ayarına ayarlı, 12V şarjlı tornavida da aynı güçle sıkar, 18V tornavida da aynı güçle sıkar. Ayar makinada özetle. Kompresörün bastığı tankın basıncı ile oynayarak ayar tutturma çok riskli. Tankta basınç her daim yüksek olmalı.

    Bugüne kadar zamanından erken bozulan disklerim bitik balata ile gezmek, suya girmek gibi sebeplerden gitti. Hiç bilinmez bir erken bozulma yaşamadım. Genelde aksine, ideal km ömrünün 1.5 katını görürüm. Sanayi ustamız hayvan gibi sıkıyor olsa da, sanayi ustamız maharetli. Bir disk 2-3 kere tornadan geçebiliyor. Diskin bir daha tornaya girmesinin riskli olacağı durumlarda diski değiştiririm.




  • araba tamir işlerinin hepsinde elbette kılavuzlarda yazılan sökme-takma prosedürleri uygulanmalı,profesyonel çalışılmalıdır fakat ülkemizde böyle çalışmak isteseniz bile (yetkili servisler dahil) böyle çalışamazsınız maalesef. işveren şartları ve müşteri sabırsızlığı ve tabi ki kalifiye teknik personelin yetiştirilememesi bunların başında gelir.

    kısa bir örnek vereyim.almanyada eğitim alan hocalarımın (mercedes benz türk a.ş de eğitim aldım) anlattıkları kadarıyla almanyada basit bakım 2-3 saat sürüyormuş.ağır bakım da bir iş günü sürer sanırım :D bizim burda bu uzun süreleri hiç kimse sevmez ve sürekli acele etmemiz söylenir.yavaş çalışırsan kimse seni sevmez ve üstüne işsiz de kalınabilir maalesef.özel takım kullanmak (tork anaktarı vs.) kötü bir davranış sergiliyormuşsun gibi algılanır :D

    kendim kalifiye mekanikerim.
  • ayrıca disk konusunda da bazen (nadir de olsa) yeni diskler fabrikasyon hatalı olabiliyor.orijinal disklerde de bu tarz problemler olabiliyor,bu tarz durumlarda kaliteli yan sanayi ürün deneyebilirsiniz.orijinal hatalı ürün serileri hata tespit edilene kadar üreticinin ya da parçayı satın alan şirketin ihtiyacı dahilinde üretilmeye devam ediyor çünkü.

    yakın tarihlerde ve aynı ürünler için yapılan değişimlerde kullanılan yedek parçalar bahsettiğim hatalı üretim serisinden olabiliyor.böylece sorununuz çözülemiyor, yeni parçalar takılsa bile bir süre sonra tekrarlıyor.bol şans.
  • Tork anahtarını kullanmanın incelikleri var bu arada. Mesela atıyorum 60Nm sıkacaksınız, anahtarı 60 a ayarladıktan sonra kesintisiz bir hareketle 60a gelmeniz gerekiyor. 50de durdunuz diyelim ve 60 için tekrar yüklendiniz, somunu tekrar döndürmeye başlamak için statik sürtünmeden dolayı 60Nm den daha fazla tork gerekecektir. Bu durumda eğer kullandığınız cıvata veya somun tekrar kullanılabilen bir tür ise söküp baştan sıkmanız daha sağlıklı.
  • mantıklı aslında ... rüzgar türbini ve güneş paneli çiftliğinde İSG olarak çalıştım .. her vidanın bi tork değeri vardır .. yani daah fazla sıkarsan zarar vericeği için o değere göre yapman şarttır hatta fazla torkla sıkılırsa ilerde sorun olucağı için düzelttilmesi istenir .. (( bu yapı içindeki her vida -veya adı herneyse- için geçerli bi durumdur)) araç tekeleri için de mantıklı .. ama stepneler içinden çıkan sıkıştırma anahtarlarıdna hiç bi zaman tork değeri belirten tip anahtarlar çıkamdığı için umursanmıyordu belkide.. üreticilerin hatası bence..dümdüz anahtar koyarsan millette var gücüyle sıkar :D
  • bence çok iyi bir bilgi. yıllar önce honda civic f6 aracımda bu sorunu yaşamıştım. komple disk ve balataları değiştirdiğim halde 1000 km sonra yine titreme olmuştu. bıkıp arabayı satmıştım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fomadiner

    bence çok iyi bir bilgi. yıllar önce honda civic f6 aracımda bu sorunu yaşamıştım. komple disk ve balataları değiştirdiğim halde 1000 km sonra yine titreme olmuştu. bıkıp arabayı satmıştım.
    1. sayfada "annemin arabası" diye bahsettiğim araba da honda civic fd6 :) aynı sorunu 2009da aldığımızdan beri yaşıyoruz bu arabada. en kısa sürede denemek istiyorum onun üzerinde de.

    fd6 için tork değerini araştırdım, 110nm imiş.

    denediğimde sonucu yazarım buraya.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TiesTorN -- 13 Haziran 2018; 11:53:14 >
  • Bu konuyu da öne çıkarmak lazım :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • jant iç yüzeyi zaten diske yapışıyor bunu fazlada sıksan aynı azda sıksan aynıdır

    yani fazla sıkınca ne oluyor sen onu söyle...teknik olayını açıklada ögrenelim

    aşırı ısınmış diske su dökerseniz metal gerilir disklerde oldugu gibi öyle bir egilirki gözle göremezsiniz egilimine göre belli hızlardaki frenleme esnasında titrer kimi 100 km titrer kimi 150 km hızda titrer kimi 80 km hızda
    tamam bu mantıklıda senin teorin bana biraz asılsız geldi

    senin dedigini düşünüyorum düşünüyorum mantıklı bir şey bulamıyorum jant yüzeyi zaten disk yüzeyine yapışıyor burada disk nasıl kasılıyor sen diskle jantın arasının boşmu oldugunu sanıyorsun



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deniz006 -- 8 Nisan 2019; 0:47:9 >
  • deniz006 kullanıcısına yanıt
    Boşluk olmasına gerek yok. Bir bijonu atıyorum 100 nm ile sıktınız, öbürünü 200 nm ile. Daha çok sıktığınız tarafa doğru bükülecektir malzeme. Bunu gözle göremezsiniz, ama diskin içindeki mikro yapı o tarafa doğru zorlanır. Uygun kombinasyon oluştuğunda bu şekilde eğilebilir disk.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nacker -- 8 Nisan 2019; 17:50:52 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: deniz006

    jant iç yüzeyi zaten diske yapışıyor bunu fazlada sıksan aynı azda sıksan aynıdır

    yani fazla sıkınca ne oluyor sen onu söyle...teknik olayını açıklada ögrenelim

    aşırı ısınmış diske su dökerseniz metal gerilir disklerde oldugu gibi öyle bir egilirki gözle göremezsiniz egilimine göre belli hızlardaki frenleme esnasında titrer kimi 100 km titrer kimi 150 km hızda titrer kimi 80 km hızda
    tamam bu mantıklıda senin teorin bana biraz asılsız geldi

    senin dedigini düşünüyorum düşünüyorum mantıklı bir şey bulamıyorum jant yüzeyi zaten disk yüzeyine yapışıyor burada disk nasıl kasılıyor sen diskle jantın arasının boşmu oldugunu sanıyorsun
    bu benim "teorim" değil, zaten buna teori de denilemez, gayet pratikte de olan bir durum. yabancı kaynakları araştırırsanız görürsünüz, ilk mesajda da belirttiğim gibi. türkçe kaynaklarda bu tip detaylı bilgileri bulmak çok mümkün olmuyor.

    ama kısaca açıklamak gerekirse; ki yukarıdaki arkadaş zaten açıklamış, dengesiz sıkılma sonucu disk ısındığında fazla sıkılan taraf genleşemeyip, az sıkılan tarafa doğru genleşecektir, bu da yapısının deforme olması ve titreme yapması demek. bunu gözle göremezsiniz çok küçük şeylerdir ama yüksek hızlardaki dengeyi bozar.

    genellikle kimse dikkat etmese de araçların kullanım klavuzlarında (ya da servis klavuzlarında) bijonların kaç nm tork ile sıkılması gerektiği yazar. bu hem bijonları korumak için hem de diski korumak için belirlenen bir değerdir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TiesTorN -- 16 Nisan 2019; 10:55:55 >




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.