Şimdi Ara

Fren Disklerinde Deformasyon - 2 Hatalı Davranış

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.547
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Fren disk sistemleri, günümüz modern araçlarında kullanılan yaygın bir sistemdir. Fren pedalına basılmasıyla başlayan frenleme süreci, hidroliğinin yer değiştirmesi ve bunun sonucunda pistonların hareketi ile devam eder. Pistonlarda oluşan itme hareketi balatalar yardımı ile diskleri sıkıştırır ve disklerin dönme hızını yavaşlatarak frenlemeyi sağlar. Günümüzde dört tekerleğinde disk sistemi ile donatıldığı vakidir. Ancak fren disklerinde ön diskler daha fazla öneme sahiptir. Zira frenleme esnasında aracın hareketini devam ettirme isteği (ileri doğru gitme isteği) olacak ve aracın ağırlığı ön tarafta toplanacaktır. Bu nedenle frenlemenin en iyi ön tekerleklerde yapılması gerekir.

    İyi bir frenleme için balatalar ile disklerin uyumu, birbiri üzerine net ve tam şekilde kapaklanması oldukça önemlidir. Bu iki parçadan birinde oluşacak deformasyon veya yıpranma doğal olarak sistemi etkileyecek ve arzulanan frenleme sağlanmayacaktır.

    Fren diskleri kullanım sonucu yıpranmakla beraber, hatalı kimi işlemler nedeniyle de deforme olabilmektedir. Fren disklerinde dalgalanma olması veya disklerde oluşan deformasyon frenleme esnasında fren pedalından başlamak üzere, direkyon, direksiyon kutusu ve araba gögüs kısmına kadar varan bölümlerde titremenin oluşması ile kendini belli eder. Bu titremenin miktarı diskelerdeki deformasyonun derecesine göre değişim gösterecektir. Aynı zamanda deformasyon oranı hakkında, titremenin hangi hızla seyrederken yapılan frenleme sonucu oluştuğu ve titremenin ne şiddetle gerçekleştiği ile de bilgi sahibi olunabilir.

    Fren disklerinde hatalı kullanım sonucu deformasyon oluşmasının 2 temel sebebi vardır. Birincisi, özellikle uzun yolculuk sonrası fren diskleri sıcakken, aracın disk kısmına su tutulmasıdır. Seyahat esnasında duraklama yaptığımız mola yerlerinde araçların yıkandığı bilinir. Ancak fren diskleri sıcakken araç tekerlerine tutulan su, disklerin ani soğumaya maruz kalması anlamına gelmektedir. Bu ani soğuma nedeniyle disklerde eğrilme veya dalgalanma oluşmakta ve bu durum frenleme esnasında kendini hemen göstermeye başlamaktadır. Bu nedenle araçlar yıkanırken fren dislerinin aşırı ısınmış olmamasına dikkat edilmeli, mümkünse fren diskleri soğukken araçlar yıkanmalı veya yıkanması gerekiyorsa bu durumda tekerlere su tutulmamalıdır.

    İkinci deformasyon sebebi ise, kasisli veya bozuk yollarda (özellikle köy yolarında) çukur ya da kasis geçişini frenleme yaparak gerçekleştirmektedir. Bu durumda fren balataları diskleri sıkıştırmakta ve kasisin veya çukurun verdiği basınçla darbe alabilmektedir. Bu nedenle özellkle yüksek hızla girilen bir kasis veya çukurda frenleme yapılmaması (Çukur veya kasis öncesinde elbette frenleme yapılmalır. Önemli olan aracın bu bozuk sathı geçişi esnasında frenleme yapılmamasıdır.) diskler açısından oldukça önemlidir.

    Faydalı olması dileğiyle. Kazasız ve keyifli sürüşler...







  • Faydalı bilgiler için teşekkürler.

    Acaba ısınmış bir fren diski ne kadar sürede soğur?
  • Aşırı ısınmış bir fren diski, yolda bulunan derin bir su birikintisine girildiğinde de aynı şekilde yamulabilir, tedbirli olmak gerekir...
  • Disklerin ıslanma anında hareket halinde olup olmaması, defomasyon miktarını büyük oranda etkiler. Esasen hareket halinde olan araçlarda disklerin ıslanmasının veya yağmurlu bir günde disklerin su ile buluşmasının deformasyona sebep olması çok nadir bir durumdur.Zira diskler dönerken su, merkez kaç etkisi ile disk üzerine kalamayacak veya hareket halindeki araçta kullanıcı muhtemelen frenleme gerçekleştirecek ve yollarla su disklerden sıyrılacaktır. Ancak belirtildiği üzere su dolu bir çukura girilmesi ve ifade ettiğim şekilde frenleme veya sürüş gerçekleşmemesi durumunda su diskler üzerine uzun süre kalacak ve deformasyona sebep olabilecektir.Bu nedenle derin su çukurlarına karşı dikkatli olmanın faydası olamakla birlikte, yağmurlu bir günde araç kullanmanın disklerde soruna yol açması pratik anlamda oldukça zordur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.