Şimdi Ara

Fotoğrafı çektikten sonra netleme noktası değiştirme?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.353
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu amcalara göre yeni ürünlerinde fotoğrafı çektikten sonra netleme noktasını değiştirebilecekmişiz:

    http://allthingsd.com/20110621/meet-the-stealthy-start-up-that-aims-to-sharpen-focus-of-entire-camera-industry/



  • Gerçek mi bu ya? Süper bir olay cidden gerçekse eğer.
  • Gerçekmiş.Olursa fotoğraf makine dünyasında köklü değişikler meydana gelebilir

    Türkçe bir kaynak

    http://www.techno-labs.com/1/26008/1/kamera-teknolojisinde-devrim.html




  • Aslında basit bir mantığa oturtulmuş.
    Tek kare yerine farklı odak noktalarında odaklanma yaparak birden çok kare çekiyor.
    Siz aslında bu karelerden seçmece yapıyorsunuz sonrasında.
    Makinede 'bakın, odağı değiştirdiniz' diyor.
    Makaleyi tam okumadım, sadece tahminim bu yönde.
  • @ NovariX, ilk okuduğumda benim de aklım öyle bir şey geldi. Ama videoyu izleyince emin olamadım. Sadece bir kaç noktaye değil, istediğiniz noktaya taşıyabiliyorsunuz netlemeyi. Onlarca, yüzlerce ihtimal var yani. Tabi ki yine aynı mantıkla yapılabilir bu da ama bir fotoğraf dosyasının boyutu inanılmaz seviyelere kadar çıkar o halde de. Var bu iş içinde bir iş ama...
  • 1-2 yıl önce Adobe de farklı noktalara odaklanabilen bire lens duyurmuştu, galiba hala geliştiriliyor.
    Bu teknoloji ilginç, örneğin 3 boyutlu fotoğraf çekmek de kolay oluyor. Şu anki örneklerin iyi ışık almadığı söyleniyor ama bu sorunu aştıklarını söylüyordu geliştiriciler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GiJaL

    @ NovariX, ilk okuduğumda benim de aklım öyle bir şey geldi. Ama videoyu izleyince emin olamadım. Sadece bir kaç noktaye değil, istediğiniz noktaya taşıyabiliyorsunuz netlemeyi. Onlarca, yüzlerce ihtimal var yani. Tabi ki yine aynı mantıkla yapılabilir bu da ama bir fotoğraf dosyasının boyutu inanılmaz seviyelere kadar çıkar o halde de. Var bu iş içinde bir iş ama...


    Tabiiki, benimki yalnızca 'öngörü' temelli bir tahmin.. Dediğim gibi, makaleyi okumadım. Araştırmadımda henüz.
    Ancak şunu unutmamak gerek, belirli markaların 50 den fazla odak noktasına sahip makineleri var.
    Birazda kısık diyaframda karede boşluk kalmayacak şekilde netlemeler yapmak mümkün olabilir diye düşünüyorum.
    Ve makine bunları kendi içinde karelere kodlayarak bir algoritma oluşturur.
    Bizler mouse'u mesela A2'ye tıkladığımızda o noktaların odaklandığı kareyi karşımıza çıkarır.
    Yada F6'ya denk gelen yere tıklayınca farklı bir odaklanma çıkar karşımıza gibi...

    Olay 3D mantığına çok yakın, dolayısıyla yine birden fazla kare çekilip bir sistem oluşturma söz konusu olabilir diye düşünüyorum.
    Fakat belirttiğim gibi, bekleyip görmek lazım. Bu süreçte araştıracağım bende. Extra birşey bulursam paylaşırım muhakkak.




  • Fotoğraf çektiğinizi sanırsınız, makine deklanşöre bastığınızda aslında kısa süre içinde yakından uzağa doğru odak tarayarak video çeker. Sonra odak seçtiğinizde size ilgili frame i gösterir. Bu kadar basit. Eğer sistem bu şekilde işliyorsa ki bence öyledir bu bir yenilik ya da teknolojik gelişme sayılmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 24 Haziran 2011; 15:22:25 >
  • yazılımsal bir kandırmaca olabilir mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HexfeT

    Fotoğraf çektiğinizi sanırsınız, makine deklanşöre bastığınızda aslında kısa süre içinde yakından uzağa doğru odak tarayarak video çeker. Sonra odak seçtiğinizde size ilgili frame i gösterir. Bu kadar basit. Eğer sistem bu şekilde işliyorsa ki bence öyledir bu bir yenilik ya da teknolojik gelişme sayılmaz.


    Şu anda 1080p HD filmler 2MP, bu aletin 8MP'lik video çekmesi ne kadar mantıklı acaba? Ayrıca video ve fotoğrafın mantığı farklı.
  • Bence kısık diyaframla her tarafı net alıyor, sonra hava olsun diye istediği mesafeden dışarıda kalanları blurlaştırıyor.
  • Dikon D3 Saniyede 9 kare çekme özelliğine sahip her çekimde netlik noktasını değiştirerek çekim yapıyordur sonra .raw tarzı bi uzantıda dosyaya bütün çekimleri sığdırıyordur.Netlik lens ile alakalı olduğundan başka türlü olamaz diye düşünüyorum...
  • Asıl sorun zaten nasıl yapılacağı değil, nasıl bir kalitede sunulacağı. Normal bir fotoğrafın aşşağı yukarı 6 mb olduğunu düşünürsek böyle bir fotoğrafın büyüklüğü, makinenin işlem gücü vb. derken firmanın iddia ettiği gibi alınabilir bir seviyede fiyata sahip olması ne derece muhtemel?

    Not: Fena karışık yazdım farkındayım ama anlarsınız siz beni.
  • Sistem anladığım kadarıyla tek çekimde bu işi hallediyor, aslında pek de anormal bir durum değil zira benzer sistem 3D fotoğraf makinelerinde de kullanılıyor. Yanlış anlamadıysam aynı prensibi kullanıp 3D yerine 2D fotoğraf sunuyor ancak 3D'deki fokus üzerinde oynama yapabiliyor. Fotoğraf üzerinde farklı nesneler üzerinde sonradan fokus yapabilmek eğlenceli görünüyor ancak güncel kullanımda ne avantaj sağlayacağını merak ettim açıkçası, zaten günümüz dijital fotoğraf makinalarında fokus kaçırma pek yaşanmıyor, e kaçıracağım birkaç fokus yüzünden yüksek çözünürlük ve DSLR'lerin sağladığı onca imkandan vazgeçmek için hiçbir sebep göremiyorum.
  • Makro fotoğrafçılıkta çok işe yarayabilir, veya spor fotoğraflarında. Makine netleme yapmak zorunda kalmazsa (artık nasıl olacaksa) seri çekim yapmak kolaylaşır, veya makroyu çektikten sonra netlik noktasını böceğin başından k.çına almak kolaylaşır
    Eğer anlattıkları doğruysa alan derinliğini de istediğimiz gibi ayarlayabiliriz, işte o çoook ilginç olur.
  • birden cok kare cekmesi olasılığını yada f değeri düşük cekip daha sonradan bulanıklaştırma olasılığınıda düşündüm ama bu ikiside oldukca boş biişey... herkesin akılan gelmiştir..sony canon mühendsileri bile düşünmüştür bunlar...onlarda gereksiz görmüştür...eğer böyleyse çok boş..ama yazılımsal bir teknoloji geliştirip dağınık bulanık ışığı düzenleyebiliyorsa o zaman gercekten hoş bişey olur...
    videodan bişi anlamdım gerçi..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.