Şimdi Ara

Felsefe ve Filozofların kitaplarını Okuma Sırası Nasıl Olmalı? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
2
Favori
12.642
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Gazi Üniversitesi'nin verdiği listeye bir göz attım da, "Felsefe'ye Giriş" demeleri yanlış olmuş. Yunani gelenek çerçevesinde felsefeye giriş demeleri gerekirdi.

    Çinliler, Japonlar hiç felsefe yapmadılar mı? İslam dünyasında hiç felsefe yapan çıkmadı mı? Dünya felsefe tarihi; batı felsefe tarihi ile eşit değildir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LasTSuRvivoR

    Gazi Üniversitesi'nin verdiği listeye bir göz attım da, "Felsefe'ye Giriş" demeleri yanlış olmuş. Yunani gelenek çerçevesinde felsefeye giriş demeleri gerekirdi.

    Çinliler, Japonlar hiç felsefe yapmadılar mı? İslam dünyasında hiç felsefe yapan çıkmadı mı? Dünya felsefe tarihi; batı felsefe tarihi ile eşit değildir.

    Çin'de Lao, Hindistan'da Buda, İran'da Zerdüşt gibi isimler felsefe tarihine katkıda bulunmuş olabilir ancak bunlar felsefeyi sistemli bir şekilde ele almamakta birlikte, amaçları da felsefe yapmak değil öğreti yapmak olmuş, hatta birer din haline getirilmiştir öğretileri. Thales'ten itibaren Yunan uygarlığı ile birlikte felsefe sistemli hale gelmiş ve öğreti yapmak için değil, felsefe için felsefe yapılmış.

    Tabi yine de Lao'yu, Buda'yı, Zerdüşt'ü kabataslak bilmek gerekir özet şeklinde, Ahmet Cevizci'nin Felsefe Tarihi kitabında ilk birkaç sayfada bunlara yer veriliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bilimle felsefeyi ayırmak çok kolay bir iş değil. İç dinamikleri dolayısıyla doğa felsefesine ve kendi içinde bilim felsefesine meyleden bir yapı mevcut. Örnek olarak; Descartes'in, Kant'ın, Bertrand Russell'in, Karl Popper'in bilimsel düşünceleri kadar felsefi düşünceleri de Dünya için oldukça önemlidir diye düşünüyorum.

    Aynı zamanda doğu felsefesini de o kadar hafife almamak gerektiği fikrindeyim.
  • Dialectique kullanıcısına yanıt
    Adı nerede geçmiş bilmiyorum. Benim geçirmediğim kesin.

    Cevap verdiğin mesajdan sonraki yazılarımı okuduysanız 2. Paragrafta belirttiklerinize yakın şeyler söyledimi görebilirdiniz. :)

    Ki okumadığınız açık keşke bir göz atsaydınız. :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam merhabalar. Felsefeyi sıra karmaşası olmadan öğrenmek adına bir liste arayışlarına girmiştim sizin yazınıza denk geldim. Aradan uzun zaman geçmiş ne durumdasınız? Liste dışında tavsiye ettiğiniz bir okuma sırası var mı? Şimdiden teşekkürler. :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bosmesguliyet kullanıcısına yanıt
    Benim önerim şu.
    İlk çağ felsefesi: Presokratik,sokrat-platon,aristo,stoa-epikür,neo-platonculuk ve erken dönem hristiyan felsefesi tarihi.
    Platon'un kitapları: Platon'un diyaloglar diye basılmış kitabı var türkçede o okunması lazım. o kitabın baskısına dahil olmayan olmayan kitaplar -devlet adamı,yasalar,şölen,phaidon,theatitos- ek olarak alınmalıdır. Phaidon ve theatitos o kitapta var fakat bunlar baya önemli diyaloglar olduğu için ben ayrı kitap aldım.
    Aristo'nun kitapları: Metafizik, kategoriler, hayvanların hareketleri üzerine, Nikhamakhos'a etik, Eudemos'a etik, Gökyüzü üzerine, Politika. Aristo çok geniş yazmış zaten herşeyi üstünde biraz durmak lazım.
    Stoa-Epikür: Burda Marcus arelius'un kitapları okunabilir veya bulunan başka bir kaynak genellikle şiir oluyor okunabilir. Fazla kaynak bulunmyan dönemde ben makalelere başvuruyorum.
    Neo-Platon, Erken dönem hristiyan felsefesi: Plotinos'un yazdığı bir kitap yok sadece felsefe tarihinden verdiği fikirleri biliyoruz. Augustinus'un İtiraflar kitabı okunmalı. Bulunursa De civilate Dei okunmalı fakat benim bildiğim bu kitap sadece İngilizceye çevrilmiş Augustinus'un.

    Antik dönem ve erken döneme merak saldıysan, cicero, lucretius gibi.

    Ben platon'un sonuna geldim. Neo-Platon'culuğa kadar makale kitap beraber gidip bu dönemler bitince yunan mitolojisi ve hesiodos-homeros kitapları okuyacağım.

    Sonra islam felsefesi başlar. Tam belirli bir kaynağım yok ama okunmalı.

    Ondan sonra St. Thomas Aquinas gelir. Summa Theologica'nın kısaltılmış halini US Amazondan 120 liraya almıştım. Türkçe çevirisi yok ve tam versiyonu antik olarak satılıyor. Türkiyede 5 cilt Summa Theologica yaklaşık 900 TL.

    Sonrasında zaten yolunu bulursun :)




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.