Şimdi Ara

Farklı model lastik kullanmak !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
3.749
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba

    Benim 2009 model Mazda3 sedan touring aracım var. Aracımı satın aldığımda lastikleri Turanza ER30' du. Bir süre sonra ön lastiklerden biri balon yaptı ve ön lastikleri Turanza ER300 ile değiştirdim. Çıkan lastiklerden sağlam olanı da arkalara yedek olur diye sakladım. Daha sonra ER300 ön lastiklerden bir tanesi yine balon yaptı ve ben yine her iki ön lastiği ER300 ile değiştirdim, çıkanlardan sağlam olanı sakladım, arkalara dokunmadım. Şimdi arka lastiklere baktığımda artık çatlamaların başladığını gördüğüm için değiştirmek istiyorum ve sorumu soruyorum. Arkalara önceden çıkan ER30 ve ER300' ü takarsam sizce bir sorun olur mu? Her iki lastiğide yaklaşık aynı süre kullandım ve kilometre olarak daha kullanılabilir durumdalar.

    Cevap veren herkese teşekkürler...



  • Sanırım er300 ile er30 un desenleri farklı.(bristone turanzaların modellerini tam bilmiyorum)

    Farklı desende iki lastik aynı aks üzerine takılmaz.Risk yaratır.

    Ayrıca üretim tarihleri arasında da 1 yıldan fazla fark olmaması tavsiye edilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ongun_44 -- 28 Eylül 2012; 16:15:15 >
  • evet desenler farklı. bahsettiğiniz riski biraz daha açabilirmisiniz acaba...
  • Normal bir kullanıcı iseniz, sürekli 150+ hızlara çıkmıyorsanız takın gitsin. Sizin fark edeceğiniz kadar bir fark olacağını düşünmüyorum. En azından deneyin bakın. Panik fren, ıslak zemin yüksek hız deneyin. Sorun yoksa devam sorun varsa yenisini alırsınız.
  • Bahsettiğiniz lastiklerin yapıları aynı görünmüyor yine bahsettiğiniz şekilde kullanmayın, risklidir. Bir çok negatif etkisi mevcuttur.
    Frenleme de dengesizlik, virajlarda tutuş kaybına neden olması basit olanlardır diferansiyele sert dönüşlerde gereksiz yük binişleri olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kurdalegon

    evet desenler farklı. bahsettiğiniz riski biraz daha açabilirmisiniz acaba...

    Lastik deseninin farklı oluşu yol tutuşunu etkiler, aracınızın dengesini bozar. Yani frenlediğinizde bir taraf daha çok yola tutunur diğer taraf ise daha az.
    Bu durum ani frenlemede aracınızın savrulması, hafif yamuk şekilde durmasından; yüksek hızlardaki ani frenlemelerde spin atmaya kadar gidebilecek etkiler gösterebilir. Üstelik sizin lastiklerinizde üretim tarihleri arasında 2-3yıl fark olduğuna göre lastiklerin sertleşme durumları da farklıdır ki bu dengesizliği daha da arttıracak bir unsurdur.

    Yani uzun lafın kısası: Eğer risk almaktan zevk almıyorsanız , 200-250tl için alacağınız riske değmez.

    Ayıca bir lastiğin bu kadar sık balon yapması da normal değil.Bence başka bir marka deneyin.




  • Yaklaşık doğru cevaplar verilmiş. İki lastik eğer ebat olarak aynı ise güvenlik riski iki lastiğin yere tutunma farkından kaynaklanır. Bunun için diş derinliği, lastik basıncı, desen, malzeme yapısı gibi faktörler etkilidir.

     Farklı model lastik kullanmak !


    Eğer ki iki lastik arasında üretim tarihi açısından da fazla fark varsa bu kendini hem ivmelenmede hem de frenlemede dikey eksende oluşan moment ile gösterir. Bu da aracın çizgisinden sapmasına sebebiyet verir. Düşük ivmelenmede ve yavaş frenlemede bu etki çok fazla değilken ani frenlemede etkisi artar. Aracınızda ABS varsa, ani frenlemede bu tutunma farkı abs sensörü tarafından minimize edilir.

    Eğer imkanınız varsa aynı aksta aynı lastiği kullanmaya özen gösterin. Otomobilde güvenlik zaafiyeti oluşturabilecek durumları tavsiye etmiyorum.




  • Lastik ebatları nedir? Elinde bulunan ER30 kaç km yapmıştı.?Bende de aynı sorun olmuştu? ER30 bulamadım, mecburen 2 adet ER300 almak zorunda kaldım.
  • Lastik deseni herşey için çok önemlidir (yol tutuş fren denge)ön 2 farklı arka 2 farklı olsa bir problem yaratmaz
    Aynı aks üzerinde 2 lastik aynı model aynı ebat olmak zorundadır yoksa risk teşkil eder tavsiyem acil olaya çözüm bulun hayatınızdan daha önemli değil
  • Sanirim aracinizi cok kotu yol kosullarinda kullaniyorsunuz. Er300 lere bu kadar sik balon yaptirmak icin ya kasit lazim ya da cok cok cok kotu kosullarda kullanmak lazim.

    Ben kotu yolda kullaniyorum ve tangur tungur hiz kesmeden gittigim icin lastikcinin o kadar israrina karsin yumusak hamur diye michelin taktirmadim 3. Defa 4 lastik olarak er300 taktirdim ve bir kere bile balon yapmadi cok kotu kosullarda kullansam da.

    Lastiginizin o kadar cok balon yapmasi beni sasirtti.

    Sorunuza gelirsek yaptiginiz yanlis bir sey, ayaklariniza farkli farkli ayakkabilar giyin ne kadar rahat edeceksiniz acaba, bu da onun cok daha vahimi.

    Ben lastik konusunda eli siki olmaya karsiyim, bir ay arabaya binmem, otobuse binerim 1 ayda benzinden tasarruf ettigimi lastige veririm o derecede.

    Su an kis lastigi icin para biriktiriyorum, zorunlu olacak diyorlar emniyeti almakta fayda var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.