Şimdi Ara

@fabricioramirez Edebiyat Analiz ve Tahminler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
121
Cevap
27
Favori
3.062
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar öncelikle ben bir müneccim veya kahin değilim.Sadece 2013-2019 arası soruları çözdüm bugün ve şıklarda olan veya cevap olarak fazla kullandıkları bazı isimler dikkatimi çekti.Bazen üst üste 2 sene aynı şeyleri sordukları dikkatimi çekti.Bazı konularda 2-3 önemli kişi varsa sırayla sordukları vs dikkatimi çekti.

    Hem belki soru tuttururuz hem de son gün bakarsanız bir genel tekrar gibi olur


    1.Divan edebiyatından kesinlikle Nedim'i bekliyorum.Zor bir soru olmayacaktır.Şarkı,İstanbul,Şuhane Gazel,Mahallileşme gibi anahtar kelimeleri bilmek yetecektir.Mahallileşme akımının diğer temsilcilerini de(Baki-Şeyhülislam Yahya-Enderunlu Vasıf) bilmekte fayda var.Nedim ve akımdan bahsedip hangisi bu akımın temsilcisi değildir diye sorabilirler.Özellik verip hangisi temsilcisidir veya değildir diye sormayı seviyorlar.

    2.Divan edebiyatından bir tane de daha az bilinen isimlerden çıkması muhtemel.Ahmedi(çengname,iskendername), Şeyhi(Harname),Aşık Paşa(Garipname), Sinan Paşa(tazarrurname ve süslü nesir özelliği de akılda kalsın) Ahmet Fakih(Çarhname) bunları bilmek yeterli olacaktır.

    3.Divanla ilgili üçüncü sorumuz mesnevi,kaside veya gazelle ilgili olacaktır. Belki hangisi mesnevidir(aa-bb-cc uyaklama) veya hangisi bir gazelin son beyiti(şairin mahlası) veya kasidenin fahriye bölümü(yine şairin adı geçer) olabilir. Gazel türleri ve temsilcileri(Aşıkane-fuzuli rindane-baki hakimane-nabi şuhane-nedim iyi olacaktır.Yek avaz yek ahenk gazeller, beytül gazel, kasidede şairin adının geçtiği beyit taç beyit. Bu kavramlara hakim olmakta fayda var soru gelecektir.

    4.Halk edebiyatı ile ilgili soruyu yukarıda özellik verip hangi dönemdir veya hangisi bu dönemin sanatçısıdır gibi bekliyorum.Bilgi sormaları zor bu dönemden.

    5.Tanzimat 1.dönemde sıra Ziya Paşa'da sanki bu sene.Namık Kemal ve şinasi son iki sene çıktı.Bu sene çok yüksek ihtimal çıkar.Şiir ve İnşa'da Halk,Harabat'da Divan şiirini savunması, Namık Kemalin ona karşı yazdığı Tahribi Harabat,ikilem ve tezatlarda dolu olması önemli.Terkibibent ve tercibent kullanması,romanı olmaması yine önemli özellikleri.Çok yazar-eser boyutuna gireceklerini sanmıyorum.Şiir ve İnşa ile Harabat'ın geçtiği bir paragrafla Ziya Paşa sorulacaktır.

    6.Geçen sene Tanzimat 2.dönem sorulmadı.Bu sene gelecektir. Tanzimattan gelen sorulardan birisi eser içeriği olacağı için Sergüzeşt ve Araba Sevdası'na hakim olmakta fayda var.

    7.Servetifünun'da Halit Ziya'dan eser içeriği kesin diyorum bu sene.Aşkı memnu,mai ve siyah,kırık hayatlar önemli.Karakterle hakim olmak yeterli olacaktır.Mai siyah ahmet cemil,aşkı memnu bihter,kırık hayatlar ömer behiç gibi.Ayrıca Halit Ziya'nın roman olmayan eserlerini bilmek lazım.Hangisi roman türünde yazdığı eser değil şeklinde gelebilir.Mezardan sesler,40 yıl,saray ve ötesi.

    8.Ahmet Haşim bu sene gelir diyorum.Ösym saf şiirci abileri çok seviyor.Yahya Kemal,Necip Fazıl,Ahmet Haşim bu üçüne çok iyi hakim olun.Direkt cevap olmasa bile şıklarda çıkar karşınıza.Ahmet Haşimin ve Necip Fazılın özellikle hem eserlerine hem özelliklerine hakim olun.

    9.Reşat Nuri-Peyami Safa-Yakup Kadri. ÖSYM soru yazarlarının bu üç adama aşık olduğuna yemin edebilirim ama kanıtlayamam.Ne var ne yok bütün eserlerini,karakterlerini bilin.Özelliklerini bilin.Sürpriz olarak Reşat Nuri Anadolu Notları gelebilir.Baya detaylı soruyorlar bu üç isimden.

    10.İkinci yenicileri bu sene banko görüyorum.Yukarıda bir şiir verip ikinci yenicileri buldurabilir.Dönemin özelliklerini verip hangi şiir bu anlayışla yazılmış der.Dönemin özelliklerini verip hangisi bu dönemin şairidir der.Bir şekilde ikinci yenicilerle karşılaşacağımızı düşünüyorum.

    11.Toplumcu gerçekçilerden bir soru bekliyorum.Kemal Tahir favorim.Fakir Baykurt da önemli.Eser özeti şeklinde olabilir.

    12.Geçen sene cevabı memduh şevket olan bir soru vardı.o soruyu iyi analiz eden.ösym tek kelime ile yazar buldurmayı sever.Kirpi-ağır eleştiri:refik halit çamdeviren-deli ozan:faruk nafiz ölüm şairi:cahit sıtkı kaldırımlar şairi:necip fazıl vatan şairi:namık kemal bayrak şairi:arif nihat destan şairi:fazıl hüsnü zaman şairi:ahmet hamdi gibi) lakaplara güzelce bakın.gelme ihtimali yüksek

    13.Geçen sene çıkan bir soru vardı Ahmet Hamdi'li o tarz bir soru bekliyorum anlaması zor diyalogdan çıkarım yapma.Ahmet Haşim ve Necip Fazıl'ı bu şekilde sorabilirler.

    14.Modernist postmodernist vs yok sanırım sınavda.Olursa Selim İleri,Adalet Ağaoğlu vs bakın hepsine burada kestirmek zor.

    15.Cevapların birisi kadın bir şair olabilir.İkinci Yeni sorusunun cevabı ece ayhan mesela.Kınar Hanımın Denizleri önemli.

    Bunların dışında akımlar,şiir,söz sanatları vs belli zaten.Buradan 4 soru çıkıyor iyi bakmak lazım.Ben mesela geçen sene 21 yaptım 2 yanlış şiir kısmından.

    Not:Ömer seyfettin ve Refik Halit'ten eser sorusu gelebilir.Geçen sene Refik Halit iki sorunun şıklarında vardı.Bugünün saraylısı ve istanbulun iç yüzü refik halit için önemli.Ayrıca bir sürgün-yakup kadri sürgün-refik halit karıştırmayın

    Geçen sene hiç edebiyat bilmeyenin yapacağı karagöz,osmanlı yemek sorusu vs beklemiyorum.Daha bilgi ağırlıklı bir sınav olacaktır

    İmla hataları için kusura bakmayın vakit kısıtlı hızlı hızlı yazdım

    Başarılar Dilerim...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fabricioramirez -- 1 Haziran 2020; 21:13:9 >







  • Yararlı konu teşekkürler hocam ben de tarih icin böyle bir konu açmayı dusunuyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Nicki gördüm geldim yararlı konu teşekkürler hocam

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tesla Hayranı T kullanıcısına yanıt
  • Çok iyi konu emeğinize sağlık

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • TheHighMan T kullanıcısına yanıt
    tesekkur ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yararlı konu
    İkinci Yeni'nin isim babası Muzaffer İlhan Erdost bu yıl vefat etti.Çıkacağını düşünmüyorum ama bilin fazla bilgi göz çıkarmaz.
  • Güzel ve yerinde tespitler yapmışsınız. Eyvallah.
  • savcınız kullanıcısına yanıt
    rica ederim hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fabricioramirez F kullanıcısına yanıt
    Nasıl gidiyor hocam bu arada? EDB SOS1 38-40 sabitlediniz mi? EDB-SOS1'de yapabileceğim bir şey varsa burdayım.
  • savcınız kullanıcısına yanıt
    hocam 37+sabitledim gibi.cografya 6 sekmiyor.edebiyat ve tarihe gore 37-40 gidip geliyor artik sans biraz da edeb ve tarihte buradan sonrasi.tapo kagan tarzi uc bilgilere bakmaya calisiyorum.ozellikle tarih ve edebiyat icin tavsiyelerinizi alabilirim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fabricioramirez F kullanıcısına yanıt
    Ben de 38-40 aralığındayım çok uç bilgi sorularında patlıyorum tabi. Sınavda 40 yapıp çıkarız umarım.


    Hocam Türk kağanları ve kurdukları, yıktıkları devletler ve başkentleri. Yine gelirse aynı Tapo Kağan tarzı bir şey gelecek. Ben bu kısma not alarak kısa kısa yazacağım kaçarı yok. Osmanlı'dan detay beklemiyorum yine önemli padişahlar ve fetih yerlerinden gelir son 2 sene de öyle oldu.

    Hz.Muhammed dönemi savaşları, antlaşmaları vs bu kısımdan detay gelecektir Kağanlardan gelmezse.

    Bir de Anadolu ve Türkiye Selçuklularına dikkat edin derim. Bu kısımlar harici bir süpriz beklemiyorum.

    Edb. için Postmodern romanlar ve Kadın yazarlar kısmından eleyici soru gelir. Haricinde akıp geçeriz.

    Keşke vaktim olsa da Word'e özet çıkarırken not alıp paylaşsam. Boş bir vakit bulursam aklımda hocam.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savcınız -- 1 Haziran 2020; 21:59:41 >
  • Çengname ahmed-i dai’nin hocam. Bir de ece ayhan erkek . Güzel konu teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • LePortaBim kullanıcısına yanıt
    ahahaha ece ayhani hic kadin dusunmedim ya :/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • savcınız kullanıcısına yanıt
    tesekkurler hocam.ama sanirim postmodern roman vs yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • savcınız kullanıcısına yanıt
    tamamdir hocam cok tesekkurler.o tarz bilgilere nereden baktini soylesen de olur ama word yaparsan herkes faydalanir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben nedense karagöz veya orta oyununda bir bölüm verip acaba oyunun hangi aşaması diye sorarlar diye içimden geçiyorum. mukaddime fasıl muhavere falan .
  • Kleopatra312 K kullanıcısına yanıt
    eleyici ve guzel olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.