Şimdi Ara

Evrendeki ses hızının üst sınırı belirlendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
323
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Science Advances dergisinde yayımlanan araştırma, Londra Queen Mary Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Rusya'daki Yüksek Basınç Fiziği Enstitüsü arasındaki işbirliğinden geldi. Çalışma ile ses hızının mümkün olabilecek üst sınırı belirlendi.



    Ses dalgalarının incelenmesi, önemli bilimsel uygulamalara sahip



    Cambridge Üniversitesi'nde Malzeme Bilimi Profesörü olan Profesör Chris Pickard, "Sismologlar, sismik olayların doğasını ve Dünya kompozisyonunun özelliklerini anlamak için Dünya'nın iç kesimlerinin derinliklerindeki depremlerin başlattığı ses dalgalarını kullanırlar.Bunlar malzeme bilimcilerinin de ilgisini çekiyor çünkü ses dalgaları, strese direnme yeteneği de dahil olmak üzere önemli elastik özelliklerle ilgilidir." dedi.



    Einstein'ın özel görelilik teorisi, bir dalganın hareket edebileceği, ışık hızı olan ve saniyede yaklaşık 300.000 km'ye eşit olan mutlak hız sınırını belirler. Ancak şimdiye kadar ses dalgalarının, katılar veya sıvılar arasında seyahat ederken de bir üst hız sınırına sahip olup olmadığı bilinmiyordu.



    Ses hızının üst sınırı



    Araştırmacılar çalışmada,  ses hızının eşiğini hesaplamak için boyutsuz iki temel sabiti hesaba kattıklarını söylediler.Bu sabitler, yüklü parçacıklar arasındaki etkileşimlerin gücünü karakterize eden ince yapı sabiti ve proton / elektron kütlesi oranı.



    Ses, komşu parçacıkları birbirleriyle etkileşime sokarak yayılan bir dalgadır, bu nedenle hızı, bir malzemenin yoğunluğuna ve içindeki atomların birbirine nasıl bağlandığıyla orantılıdır.



    Araştırmacılar, bu gerçeği, proton-elektron kütle oranı ve ince yapı sabiti ile birlikte, sesin herhangi bir sıvı veya katı içinde teorik olarak hareket edebileceği maksimum hızı hesaplamak için kullandı. Yapılan çalışmalar ve testler sonucunda sesin nihai hızı belirlendi: Saniyede 36 km. Bu hız, elmastaki ses hızının yaklaşık iki katına karşılık geliyor.



    Bilim insanları, 133 malzemeyi test ettiler ve katı metalik hidrojendeki ses hızının teorik temel sınıra yakın olduğunu buldular.



    Ayrıca Bkz.Apple davayı kazandı: Fortnite'ın App Store'a geri getirilmesi talebini yargıç reddetti



    Londra Queen Mary Üniversitesi'nde Fizik Profesörü olan Kostya Trachenko, "Bu çalışmanın bulgularının, yüksek viskozite ve termal iletkenlik gibi farklı özelliklerin sınırlarını bulmamıza ve anlamamıza yardımcı olarak sıcaklık süperiletkenliği, kuark-gluon plazma ve hatta kara delik fiziği gibi daha ileri bilimsel uygulamalara sahip olabileceğine inanıyoruz. " dedi



    Kaynak:https://www.sciencealert.com/we-finally-have-an-upper-limit-for-the-speed-of-sound







  • "Evrendeki" biraz iddialı olmamış mı?

  • ilkerinanç kullanıcısına yanıt
    Bence de biraz iddaalı olmuş. Elementler aynı fakat ultra düşük ve çok yüksek sıcaklıklarda farklı bileşenlerin durumunu test etmeleri imkansız gibi geldi bana. İllaki kimsenin hayal edemeyeceği bir bileşik vardır ki buldukları teorik hız sınırı değerini aşabilecek

  • cengiz7 kullanıcısına yanıt
    Arkadaşa fahri fizik profesörlüğü verelim bir de oradan bi nobel saralım eli boş gitmesin.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • cengiz7 kullanıcısına yanıt
    Bencede ileride farklı ortam şartlarında hız değişkenlik göstermeyeceğinin garantisi yok.Zaten 133 maddede test ettikleri belirtilmiş,134-135...'te ne olacak sonuç?.Ya kaynak alınan haberde bir şişirme var,ya da araştırmayı yapan üniversite reklam için bu kadar iddialı bilgi vermiş.

  • Ethnicity E kullanıcısına yanıt
    Hocam değeri maddeleri test ederek bulmamışlar. Teorik olarak hesaplamışlar. Arada fark var.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ulan Musk

    Hocam değeri maddeleri test ederek bulmamışlar. Teorik olarak hesaplamışlar. Arada fark var.

    O kısmı görmemişim ancak bu daha kötü değil mi? reel test sonucuna göre teorik sonuç? ayrıca yine 133 madde ile teori oluşturduklarına göre mesajımdaki ileride eklenecek yeni madde de sonucun değişebileceği teorisi ne olacak?

  • Ethnicity E kullanıcısına yanıt
    Hocam haberi kaynağından okursanız sorularınızın cevabını bulabilirsiniz. Editör arkadaş ilkokulda yaptığımız özet gibi baştan ortadan sondan kesitler alıp yazmış haberi. O da yanlış anlaşılmaya sebep oluyor. Mesela kaynakta evrendeki tüm maddeleri tek tek denemenin mümkün olmadığını ve bu soruna nasıl bir çözüm üretildiği daha güzel anlatılıyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yeterli bilgin varsa iddialı denmez. Tam olarak tanımlıyorsan sınırı bulabilirsin ama o teorik sınıra ulaşıp ulaşamaycağın ayrı konudur. Bu arada teorik sınır kesindir diye bir şey yok ama elimizdeki bilgilere bağlı olarak büyük oranda doğru olma ihtimali yüksek.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.