Şimdi Ara

Eşsiz Tokenlar (NFT) Nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
181
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tüm tokenların birbirine denk olarak yaratıldığı kripto paraların aksine eşsiz tokenların her biri benzersizdir ve sayıları sınırlıdır.


    Bitcoin'in yaratılması güvene dayalı olmayan, dijital nadir bulunabilirlik kavramını ortaya attı. Bitcoin'den önce dijital dünyada bir şey neredeyse masrafsız şekilde kopyalanabiliyordu. Blokzinciri teknolojisinin ortaya çıkmasıyla programlanabilir dijital nadir bulunurluk mümkün hale geldi ve artık dijital dünyayı gerçek dünyaya yansıtmak için kullanılıyor.


    Çoğu zaman kripto koleksiyonlukları olarak adlandırılan eşsiz tokenlar (NFT) bu fikre dayanır. Tüm tokenların birbirine denk olarak yaratıldığı kripto paraların aksine eşsiz tokenların her biri benzersizdir ve sayıları sınırlıdır.


    NFT'ler yeni, blokzinciri destekli bir dijital ekonominin anahtar yapı taşlarından biridir. Çeşitli projeler, oyun, dijital kimlik, lisanslama, sertifikalar ve güzel sanatlar gibi çeşitli kullanım alanlarına yönelik NFT'lerle çalışmalar yapmaktadır. Dahası NFT'lerle yüksek değerde ürünlerin kısmi mülkiyeti bile mümkün hale gelebilir.


    NFT'leri çıkarmak gittikçe daha kolay hale geldiği için, bu yeni varlık sınıfından her gün daha fazla sayıda yaratılmaktadır. Bu makalede NFT'lerin ne olduğundan ne için kullanılabileceğinden ve CyptoKitties adlı bir oyunun 2017 yılının sonunda Ethereum blokzincirini nasıl tıkadığından bahsedeceğiz.


    Eşsiz token (non-fungible token/NFT) nedir?


    Eşsiz token (NFT) blokzinciri üzerinde benzersiz bir varlığı temsil eden kriptografik bir token türüdür. NFT'ler dijital varlıklar ya da gerçek dünya varlıklarının tokenlaştırılmış versiyonları olabilir. NFT'ler birbirlerinin yerine geçemediği için dijital dünya dahilinde orijinallik ve mülkiyet ispatı olarak kullanılabilir.


    İkame edilebilirlik (fungibility), bir varlığın birimlerinin birbirlerinin yerine geçebileceği ve en temelde bu birimler arasında bir fark olmadığı anlamına gelir. Örneğin itibari para birimleri, her bir birimin kendisine denk diğer herhangi bir birimle takas edilebilir olması nedeniyle ikame edilebilirdir. 10 dolarlık bir kâğıt para diğer herhangi bir sahte olmayan 10 dolarlık kâğıt paranın yerine kullanılabilir. Takas aracı olmayı amaçlayan bir varlığın bu özelliğe sahip olması mecburidir.


    İkame edilebilirlik bir para biriminde istenen bir özelliktir çünkü takası mümkün hale getirir ve teorik olarak birimlerin bireysel geçmişlerini bilmenin bir yolu olmaz. Fakat, koleksiyonluk birimler için bu özellik faydalı değildir.


    Bitcoin'e benzer dijital varlıklar yaratabilsek ama her birime özel bir belirteç ekleyebilsek ne olur? Bu durumda her birim birbirinden farklı (eşsiz) hale gelir. En temelde NFT'nin olduğu şey de budur.


    Eşsiz Tokenlar (NFT) Nedir?




    NFT'ler nasıl çalışır?


    NFT'lerin yaratılması ve çıkarılması için farklı çerçeveler mevcuttur. Bunlardan en tanınmış olanı, Ethereum blokzinciri üzerinde eşsiz varlıklar çıkarmak ve alıp satmak için bir standart olan ERC-721'dir.


    Daha yeni ve geliştirilmiş bir standart ise ERC-1155'tir. Tek bir kontratın hem ikame edilebilir hem de eşsiz tokenları dahil etmesine imkân tanıyarak tamamen yeni fırsatlar ortaya koymuştur. NFT'lerin çıkarılmasına yönelik standardizasyon, daha yüksek seviyede karşılıklı çalışabilirliği mümkün hale getirir, bu da en nihayetinde kullanıcılar için faydalıdır. Karşılıklı çalışabilirlik, eşsiz varlıkların farklı uygulamalar arasında oldukça kolay şekilde transfer edilebileceği anlamına gelir.


    NFT'lerinizi saklamak ve koleksiyonunuzun keyfini çıkarmak için bir yer arıyorsanız Trust Wallet kullanabilirsiniz. Tüm diğer blokzinciri tokenları gibi NFT'leriniz de bir adres üzerinde bulunur. NFT'lerin, sahibinin izni olmadan, NFT'yi çıkaranlar tarafından bile kopyalanamayacağını ve transfer edilemeyeceğini de belirtmek önemlidir.


    NFT'ler, OpenSea gibi açık pazaryerlerinde alınıp satılabilir. Bu pazarlar alıcılarla satıcıların bağlantı kurmasını sağlar ve her bir tokenın değeri eşsizdir. NFT'ler doğal olarak, piyasa arz ve talebine göre fiyat değişiklikleri gösterebilir.


    Fakat böyle şeyler değere nasıl sahip olabilir? Diğer tüm değerli nesnelerde olduğu gibi değer, objenin kendisine has değildir ve insanların ona bu değeri atfetmesine bağlıdır. En özünde değer ortak bir inançtır. İtibari para, değerli metal ya da bir araç olması fark etmez, bu nesneler değer sahibidir çünkü insanlar böyle olduğuna inanır. Değerli tüm nesneler bu şekilde değerli hale geliyorsa neden dijital koleksiyonluklar gelmesin?


    Detayı: https://www.bfmedia.io/sikca-sorulan-sorular/essiz-tokenlar-nft-nedir-4241.html?


    - bfmediaio Telegram Group








  • Bu NFT'leri bi anlayamadım gitti. Mesela Lebron'un smacı yok saba tümerin gülüş anı vs. gibi nftlere para veriyor millet peki niye?


    Adamın para verip aldığı o anı ben zaten youtube da veya internette görebiliyorum? Lebron'un smacının 4 saniyelik kesmine adam para veriyor ben komple maçı izleyebiliyorum istersem neden para vereyim ki? Bunun koleksiyon yapılması saçma.

  • Emeğinize sağlık. Güzel bir bilgi paylaşımı olmuşEşsiz Tokenlar (NFT) Nedir? 

  • Kripto para alırken neden ben bu coini borsada islem görmeden önce alamadım dememek için sizlerle bir paylaşımda bulunuyorum. Merhaba Mayıs ayında kripto borsalarında işlem görecek olan ve şu anda henüz ön satışları devam eden bir öğrenci coin var. Üstelik bu coinin arkasında Harvard Üniversitesi gibi dünyanın en iyi üniversiteleri var. Erken alan yol alır hesabı sizlere naçizane tavsiyem yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte bir miktar alıp beklemeniz. Ayrıca %5 ekstra coin alabiliyorsunuz vereceğim linkle. Projesi olan bir coin ve dünyanın önemli üniversiteleri ile de destekleneceği belirtiliyor. Bağlantı linki aşağıda var. Btcturk, Binance gibi yerlerden kolaylıkla satın alabilir, mayıs ayında da satış gerçekleştirebilirsiniz. Satın alimda LTC coin seçerseniz komisyon ücreti yok.https://studentcoin.live/?ref=Sxbq8495vr&utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.