Şimdi Ara

Erdoğan: 45 TL'den 650 TL'ye Yükselttik. (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
131
Cevap
0
Favori
9.368
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
84 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • "Erdoğan: 45 TL'den 650 TL'ye yükselttik"


    19 yılda %1444 oranında para değer kaybımızı itiraf etmiş.


    2011 yılında 240 lira kredi alıyordum.


    Ev de 2 kişi kalıyorduk. Bu para ile kiranın yarısını, elektriğin yarısını ödüyordum. Üstüne kalan parayla da 1 şişe absolute alıyordum. Buca Menderes caddesinde oturuyordum.


    Bugün 650 TL alan biri kiranın yarısını, elektriğin yarısın ödesin ve geriye kalan parayla da 1 şişe absolute alsın da görelim. Anca sokak arasında 30-40 yaşında bir dairenin kirasının yarısına yeter aldığı kredi.


    Demem o ki, öğrencilere verilen para miktarındaki rakamların büyümesi bir şey ifade etmiyor. Tıpkı asgari ücretin 500 liralardan 2870 liralara gelmiş olması gibi.


    Büyüklerimiz 170-300 lira asgari ücret alırken ne şekilde yaşıyordu, şimdiki asgari ücretliler ne şekilde yaşıyor karşılaştırın. Teyzem ömrünün yarısına kadar asgari ücretle çalıştı tekstil sektöründe, sigortası bile tam yatmamış. Ama kenara her ay birkaç altın atabilmiş aldığı maaş ile. Orta yaşların sonuna gelince işi bırakıp altınları bozdurup ev aldı araba aldı, sigortada eksik günlerini cebinden yatırdı ve emekli oldu.

    Bugün asgari ücret ile bunların hangisini yapabiliyoruz?


    Bugün asgari ücret 3k diyelim, bir aylık mutfak alışverişi de 1.5k tutuyor diyelim.

    Yarın hükümet asgari ücreti 4k'ya çıkardık dediğinde emin olun ki aynı aylık mutfak alışverişi 2.5k tutacaktır bir sonraki 2 ay içerisinde.


    Enflasyon yüzde 20 ise, sana gelen asgari ücret artışı yüzde 10 oluyor.


    Her maaş zammı sonrasında aslında %10 küçülüyorsunuz (Hani porsiyonları küçültün dendi ya, gerek yok sizin küçültmenize. Onlar zaten sizden habersiz porsiyonlarınızı kırpıyorlar bu yöntem ile)

    Her kyk kredisi artışında da aynı yöntem izlenilmekte. Son 10 yıldır gizli sömürme taktiği olarak kullanılıyor bu. Ülke nüfusunun en az %70'i enflasyon hesaplamayı bilmiyor. Büyüme küçülme hesaplamayı bilmiyor... Bu sözümün en büyük desteği: bilselerdi zaten salak gibi bankada faize yatırmazlardı.


    Resmi enflasyon rakamlarını manipüle edip düşükten gösteriyorlar. Resmi rakamların üzerine en az 10 puan daha eklemek lazım. Şu an gözle gördüğümüz cüzdanımızda hissettiğimiz enflasyon oranı ortalama yıllık %30

    Bankalarda ise ortalama faiz oranı %15


    (Enflasyon) - (Faiz) = %15


    Faize yatırdığınız taktirde, her yıl alım gücünüzden %15 eksilme meydana geliyor.

    Faizdeki paranızın rakamı büyüyor büyümesine, ama 1 yıl önce faize yatırdığınız paranın ilk hali ile aldığınız şeyi 1 yıl sonra bankadan faizden çekeceğiniz para ile alamayacaksınız, üzerine %15 civarında cash para ekleme yapmanız gerekecek.

    Mesela 100.000 TL yatırdınız bugün bankaya faize. Bu paraya diyelim 100 adet tavuk göğüsü geliyor.

    1 yıl faiz de beklettiniz paranızı, para oldu 115.000 TL.


    DHTV Cahil canlandırması: "Wooow, çalışmadan 15k para geldi lan! hahaha süper ya".


    Parayı çektiğinizde ve tekrar tavuk göğüsü almaya gittiğinizde 115.000 TL ile sadece 85 adet alabileceksiniz. 15 tane tavuk göğüsünü sarayın üyeleri mideye indirmiş olacak. Hükümet rakamları manipüle ederek bu şekilde para tırtıklıyor. 80 milyon nüfuslu ülkenin 10 milyonu faize yatırmış olsa.

    10 milyon x 15 tavuk göğüsü = mmmmhhh güzel kâr.


    Tek taşla 2 kuş.


    1- Sizi fakirleştiriyor. Alım gücünüzü düşürüyor. Sisteme karşı direniş gücünüzü kırıyor. Önceden yapmam etmem deyip burun kıvırdığınız işlere girmek için artık torpil arar duruma gelmenizi sağlıyor. Kademe kademe kölelik. (Mesela çok çocuk yapmakta bunun bir parçası)


    2- Evirip çevirip kendi kasalarını dolduruyorlar. Godamanlar kazanç elde ediyor bu yol ile. Gelir sınıf ortalamasında gap meydana geliyor. Orta sınıf zamanla eriyor. İnsan bu manipülasyon çarkına dahil olup ya çok zengin oluyor, sermayesine sermaye katıyor. Ya da daha da fakirleşiyor (hesap kitaptan anlamayan nüfusun %70'i gibi).


    2012- 248₺

    2013- 300₺

    2014- 360₺

    2015- 432₺

    2016- 518₺

    2017- 621₺

    2018- 745₺

    2019- 894₺

    2020- 1072₺

    2021- 1286₺


    Bugün, benim 2011 yılındaki kredi/burs ile olan alım gücümün aynı seviyesine erişebilmek için 1,286 TL almanız gerekiyordu. Ama şu an yarısını alacaksınız. 2011'de 120₺ aldığımı hayal ediyorum da, şaka gibi... insan nasıl geçinecek yaşayacak, neye para yetirecek. Üstelik bugün bununla övünülüyor...





  • DeathWing kullanıcısına yanıt
    Bu yazı üstteki yeter diyen varlıklara gelsin.

    Tüm konu boyunca bir tane üye bloklu herkese laf yetiştiriyor. Hayır herkes cevabını veriyor gene susmuyor. Bloklu olmasıda işe yaramıyor resmen forumda gezinesi kalmıyor insanın.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • bu destek parası kiranı ödüycem, gırtlağını ödüycem, faturanı yatırcam parası değil bu dünyadada boyle bu sadece Türkiyede değil geri ödemeli borç alıyon zaten devletten,asıl trollüğü siz yapmayın ben tüm harcamalarınıza yeter diye brişey yazmadım sallamayın,babanız ödeyemiyorsa yada durumunuz çok fakirse burs alın,yada çalışçaksınız alnınızın teriyle ben turkcelle satış elamanı olarak girmiştim öğrenciyken yatmayın çalışın bir zahmet.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 7 Eylül 2021; 14:38:55 >
  • ÜFE : 45

    TÜFE : 19


    Başka lafım yok. 

  • quote:

    Orijinalden alıntı: samuray_x

    Bu yazı üstteki yeter diyen varlıklara gelsin.

    Tüm konu boyunca bir tane üye bloklu herkese laf yetiştiriyor. Hayır herkes cevabını veriyor gene susmuyor. Bloklu olmasıda işe yaramıyor resmen forumda gezinesi kalmıyor insanın.

    Yönetimin suçu knk... Açıkça yalan yazıp kendi hasta hayal dünyasındaki kurgu olaylara ve karakterlere insanların inanmasını sağlamak için nasıl da yırtınıyor inanılmaz  


    Burda yazdığı yalan ile 1 tane insanın bile aklını çelse onu kar biliyor onunla tatmin oluyor anlaşılan   bu kadar da küçük işte dünyası  


    Yalan yazmak serbest, buna hak ettiği cevabı vermek uzaklaştırma sebebi 

    ne güzel dünya


    Tipe bak bi de parmak sallama emojisi koymuş 2 yudum hayat deneyimi ile millete akıl vermeye kalkıyor   

    Öğrenciyken çalışmış da bilmem ne  

    Hep diyorum bu vaka kendi anomalilerini topluma genelleyip normalmiş göstermeye çalışan tehlikeli biri  

    Elektrik okuyup telefon bayisinde çay servisi, temizlik, hat satışı yapanı hangi medeni ülkenin eğitim sisteminde görebiliriz  


    Bi kere öğrencinin olayı ders öğrenmek dersle alakalı pratik yapmak değil mi


    Tabi ilgili vaka gibi eften püften okuyunca böyle oluyor. Zavallı onu normal sanıyor  

    De ki bari "mahalledeki elektrikçi dükkanında çalıştım. çay servisi, dükkan temizliği yaptım ama faturalı hat satışı değil; elektrik hattı çekmeyi öğrendim" hikayen böyle olsun ki millet de " hem okumuş hem alanıyla ilgili çalışıp pratik yapmış" desin...


    Ama yok işte illa kendini rezil edecek illa hak yedirdiğini ve sistemin hatalarının kurbanı olduğunu farkında olmadan itiraf edip duracak  


    Kafa da çalışmıyor artık hastalığı yüzünden    




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 7 Eylül 2021; 14:46:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • lazer benden bahsetme artık benle muhattap olama evet öğrenciylen hat sattım ,telefonda sattım, patronun masasınıda temizledim,yemeğinide lokantadan sipariş ettim,yerleride paspasladım gram gocunmam anama babama yük olmadım fazla sen kendine bak .

    hem ağır hakaret ediyor birde niye ceza alıyorum diye soruyor adam alem cidden.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 7 Eylül 2021; 15:59:53 >
  • 2002 çeyrek altın 32 tl
    2002 kyk ödeme 45 tl

    2021 çeyrek altın 800 tl
    2021 kyk ödeme 650 tl --- (olması gereken 1125 tl)

    son 19 yılda türk lirasındaki altına göre değer kaybı yüzde 96. yani yeni 100 lira artık eski 4 liranın alım gücüne eşit (ortalama imparatorluklarda bu düşüş 2-3 asıra tekabül ediyor)

    2021 yılında kyk kredisi alanlarda 2002ye kıyasla altına göre alım gücünde fakirleşme oranı yüzde 43.

    tabi bir de dolaylı vergilerde 2002den bu yana yüzdelik ciddi artışlara bahsetmeye gerek yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2DF0CD106 -- 7 Eylül 2021; 16:0:44 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • lazer__ kullanıcısına yanıt

    okumaya üşendim   ama bir elestiri geldigini anlayabiliyorum. bir konu hakkinda bu kadar fazla yaziyorsan ya da konusmak zorunda kaliyorsan ikna edemezsin. cunku vurucu cumlelerin yoktur. sen once tartisma sanatini ogren 😁


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tartışma sanatını öğrendiğin gün okumaya üşenmez, korkup engelleyip kaçmak yerine, tartışacak cesareti elde edersin belki genco 

    vurucu cümleleri fazla koymuşum demek bu kadar ürküp yaralandığına göre 

    hayat da böyle acımasız ama genco... büyüynce daha iyi anlarsın beni


    bu arada anlaşılması basit bir konudaki uzunluk da, ikna etme çabası sebebiyle değil; senin anlamama sıkıntın nedeniyle 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 7 Eylül 2021; 16:44:59 >
  • kerimcem K kullanıcısına yanıt

    Hayır hocam, ortalama gelir, öğretmen gelirine eşit. Ancak üst düzey memur maaşı ortalama gelirin iki katına yaklaşıyor.


    hem bu yazdıkların, Amerika ile Türkiye’de zenginlerin aynı şekilde ayrıcalıklı olduğunu kabul ediyor, ilk yazdığını bir argüman olmaktan çıkarıyor.



    mesela https://financialaid.stanford.edu/undergrad/how/index.html, bak bakalım insanlar hangi gelirlerde ne kadar masraf altına giriyor.


    turkiyeden çok daha iyi durum. Türkiye’de genellikle parasi olan ailelerin çocukları iyi okullara giderken, orda direk azınlıklara ve fakirlere ayrıcalık uyguluyorlar üniversite kabulünde.


    daha bunun üstüne eğitim sisteminin burda ne kadar kötü olduğunu konuşmadık. Ben Amerika’ya gidince Türkiye’nin eğitiminin “sorgulamak yasak” düşüncesi üzerine kurulu olduğunu anladım. Hem eğitim kötü, hem de fırsat eşitliği, dünyanın en kapitalist, en acımasız rekabetinin olduğu ülkesinden daha az.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mghfreud -- 8 Eylül 2021; 10:54:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.