Şimdi Ara

enterasan proje: dijital langırt scoreboard

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.884
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,
    Yapmak ya da yaptırmak istediğim bir proje var. Kısaca, oyuncuları tanıyan dijital langırt skorbord diyelim. Bunu aylar önce nette gördüm ama malesef bulamadım şimdi.
    Sistemi anlatayım:
    Bir langırt masamız var. Çevresinde arkadaşlar arasında hararetli maçlar dönüyor. Bir tane çok primitiv skorbord var elle çevrilen hani bilardo salonlarındakinden. Gol attıktan sonra oyunculardan birinin çevirmesi gerekiyor. Masaya uzak olmasın diye masanın üzerine koyduk bu seferde düşüyor falan. Temelde kalelerin yan taraflarına konulacak iki verici (terimleri yanlış kullanıyor olabilirim elektronik bilgim çok fazla değil) arasından top geçince counterı bir arttıracak ve bunu dijital bir ekranda gösterecek bir sistem olmalı. Ekran üzerinde bir reset düğmesi ve her iki sayacı da manuel olarak arttırıp azaltacak + - butonları olmalı. (manuel düzeltmeler için) Tercihen iki tarafında skorunu yan yana gösterecek bir ekran daha şık olabilir ama belki daha basitleştirmek için her iki kale üzerine iki led ve bunlara bağlı algılayıcılar olabilir. Yani her iki takımın skorları kendi taraflarında yazacak.

    Bu sistemin en basit hali. Şimdi bir adım öteye geçelim.
    Sistemin kullanıcıları tanıması. Langırt 2 ya da 4 kişi ile oynanır. Evet 1'e 2 de oynanabilir ama bizde olmuyor öyle birşey. Bizde mesela her kullanıcının kendine ait özel bir id kartı olsa(mesela barkodla yazsak ve okutsak), bu kart ile sistem onun adını ya da istdiğimiz herhangi bir bilgisi alıp ekran üzerine yazdırsa. Ekran üzerinde 1.oyuncu: Serhat 2.oyuncu: Ümit 3.oyuncu: xxxx 4.oyuncu yyyy gibi. 1. ve 3. oyuncu bir takım 2. ve 4. oyuncu rakip takım olursa maçların 2 kişimi 4 kişi mi oynayacağı problemi olmaz gibi. Yani iki kişi oynayacaksa ve id kartlarını cihazdan geçirirlerse sırası ile 1. ve 2. oyuncu olarak atanacaklar. Böyleca ayrı takımda olacaklar. Sonra 3. ve 4. oyuncu okutacak kendini. Tabii birinci takımı gir, ikinci takımı gir bir opsiyon olursa şık olur.

    Bir adım ötesi. İstatistik
    Üstteki sisteme ek olarak maçların tarihini, oyuncuları, skorları saklamak daha sonra görüntülemek ve saklamak istiyoruz.

    Yukarıdaki fonksiyonları illaki belirttiğim şekilde gerçeklenmesi(id kart, barkod falan) gerekmiyor ama genel olarak istediğim fonksiyonlar bunlar. Bunun hatta biraz daha gelişmişini nette görmüştüm, adresi bulsam ilham verebilir.

    Böyle bir proje nasıl gerçekleştirilebilir ve yaklaşık maliyeti ne olur ve benim gibi elektronik bilgisi kıt ama el becerileri yüksek seviye olan birisi olarak iyi bir anlatımı takip edip yapabilir miyim?

    Teşekkürler,







  • Bahsettiğin düzenek ve elektronik sistem yapılabilir ancak elektronik bilgisi gerektirir. Optik alıcı ve verici çifti ile kalelerden topun geçip geçmediğini algılayabilirsin. Mikrodenetleyici kullanmadan her gol bilgisinde bir darbe üretip bunu toplayıcı tümdevreler ile saydırıp, bir yedi parçalı göstergede gösterebilirsin. Ancak tasarımı daha zahmetli olur ve istediğin esnekliği bu sistemle sağlayamazsın. Bir mikrodenetleyici kullanarak optik alıcıdan aldığın veriyi göre golleri sayıp göstermek daha kolaydır ama programlama gerektir. Bahsettiğin kimlik kartı işini, akıllı kart ve ibutton tarzı donanımları mikrodenetleyici kullanarak yapabilirsin ancak elektronik ve programlama bilgisi az olan biri için bu zor olacaktır.
  • yukarıdaki linke bakarsan optik alıcılar yerine jetonlu makinalardaki sistemin daha iyi çalışacağını belirtmiş (masanın ve oyunun özel durumundan dolayı). Ucunda tel olan bir devre var, tel tetiklendiği zaman akım üretiyor sanırım. Bu pulseları saydırıp bir pc ye yollayabiliriz değil mi? Pc nin ekranında skorbord olarak kullanabiliriz. Yine pc'ye klavyeden bağlanan bir barkod okuyucu ile kendi bastığım kişiye özel barkodlu kartları veri olarak pc ye yollayabilirim. Bu işleri bir pc üzerinde toplamak olayı basitleştirir mi?


  • Optik sensörü masalara monte etmenin zorluğundan ve topun havadan gol olması durumunda sorun yaratacağı için kullanmamışlar ancak bu sorunlar da bir şekilde çözülür. Jetonlu makinelerde kullanılan sensörü bulman zor olabilir. Muhtemelen lojik bir işaret üretiyordur, bu işareti bilgisayarın paralel portundan alabilirsin (kablo 3-4 metreden uzun olursa sorun olabilir). Her masa için iki giriş ucu kullanıp, bir bilgisayarı en az 4 langırt makinesi için (paralel portu çift yönlü çalışmayı desteklemese bile) scorboard olarak kullanabilirsin. Barkodlu kartlar basit bir çözüm olabilir. Yukarıda bahsettiklerinin hepsini tek bir PC ile yapabilirsin ve dediğin gibi olayı baya basitleştirir.
  • Günümüzde bu sistem uygulandı ve langırtlarda çalıştırılıyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.