Şimdi Ara

Engelli aracında bakım maaşı kesilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
6.200
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar konu dayımla alakalı, 2 tane engelli kızı var %95, raporları da var araç alabiliyor normalde. Karamanda yaşadıkları için arazi ve hava şartları zor oluyor kışın kardan kapanıyor heryer. çocukların acil hastane ihtiyaçları oluyor. 4x4 duster tarzı araç almak istiyoruz onlara şuan kendilerinde 2010 kangoo var. Dayım çalışmıyor hem çocuklardan dolayı hemde bulundukları köyde iş imkanı pek yok.

    Kaymakamlıkta bir kişi araç alırsan üstüne raporla çocukların bakım paraları kesiliyor demiş.

    Gelir testi muhabbeti varmış, devlet hem çocukların ihtiyacı için böyle bir araç alabilirsin diyor fakat sonra aaa sen sıfır araç almışsın ihtiyacın yok yardıma deyip maaşları kesiyormuş. Konuyla ilgili bilgisi olan var mı acaba ?




  • Kesilmiyor. Ayrıca şu anda o aracı alamaz limit yetmiyor.
  • evet bende duymuştum kesiliyor diye biliyorum gidersem maliyeden detaylı öğrenip bilgi veririm
  • Shm çalışanı olarak anlatayım.


    Bakım ücretini Sosyal hizmet merkezi öder. Mayıs ayı sonunda yeni yönetmelik yayınlandı. Buna göre gelir hesaplamasında araçların kasko bedelleri de hane gelirine ekleniyor(daha önce araç alımı önemsizdi). ÖTV li araç alındıysa, ötv indirimli hali üstünden hesaplanır. Gelir kriterini geçerse sonlandırılır.


    SYDV yani kaymakamlığın ödeme yaptığı 2022 engelli aylığında ise genelde araç olduğunda kesiliyor. Onlarında benzer bir hesaplama yöntemi var.

  • san_jose kullanıcısına yanıt
    ÖTV muafiyeti ile araç alımı önceden çok kolaydı, sadece motor sınırlaması vardı 1600 cc’yi geçmediği sürece istediğin aracı alabiliyordun. Üstelik 3. Derece kan bağı olması da yetiyordu. Hal böyle olunca asıl ihtiyaç sahipleri değilde nerede uyanık var bir şekilde araç aldı, zaten 2020 öncesinde sıfır araç bulmak da kolaydı, şimdiki gibi değildi hatta liste fiyatı üzerinden indirim bile istenirdi. Sonra ortalık ÖTV muafiyeti ile alınmış passat- c 180 - 3 kasa bmw vb araçlardan geçilmez oldu! ne bir denetleme yapıldı ne de kısıtlama, sonra güya bu konu suistimal ediliyor diye kısıtlamalar getirmeye başladı devlet ama bu seferde direk ENGELLİYİ mağdur edecek sonuçları çıktı ortaya… Bir de bu konuda insanlarımız çok vicdansızca düşüncelere sahip olunca iş çığırından çıkmaya başladı.
    2023 itibarıyla şartlardan en önemlisi
    Araç toplam bedeli 1.014.000 tl’yi geçemez
    Araç engellinin sadece 1. Derece akrabaları ve kardeşleri tarafından kullanılabilir.
    Birde engelli maaşı ve bakım parası için hane gelirinin kişi başına düşen miktar hesaplaması var, şu an tam rakamları bilmiyorum sosyal denetim uzmanları haneye gelip kontrol ediyorlar zaten.
    Konu sahibine tavsiyem aracı alsın dayınız ve maaşı da kesilmez inşallah.




  • MuammA_ kullanıcısına yanıt

    arkadaşım dediğimi anlamadan yanlış yönlendiriyorsun insanları.


    Ben ötv li alım süreci ve alım şartlarını söylemiyorum. engelli evde bakım ücreti ve 2022 engelli aylığı hakkında bilgi veriyorum.


    "sosyal denetim uzmanları" dediğin kişilerdenim :)

  • san_jose kullanıcısına yanıt

    Hocam taşınmazların geliri nasıl hesaplanıyor acaba bizi bir aydınlatır mısınız. Konut bile değil arsa veya tarla.

  • san_jose kullanıcısına yanıt

    Şimdi 4x4 bir duster ötv indirimli hali 500 bin tl civarı. 120/1 i hesaplanınca 4.166 tl yapıyor. hanedeki kişi sayısı 5. Kişi başına düşen gelir 833 tl oluyor araçla. Hanede çalışan kimse yok yani başka gelir yok. bu durumda maaşların kesilmemesi gerekiyor sanırım. kaymakanlığın yaptığı ödeme limiti için bile çok aşağıda kalıyor gibi kişi başına düşen gelir.

    Tek sıkıntı miras olarak pay edilekcek 5 dönüm kadar arsa bu dayımın üstünde, devlet bu tarlayı görünce gelir hesaplamasında tarım bakanlığına gönderiyor. Oradada senin 5 dönüm tarlana şunu ekersen şu kadar kazanırsın şunu ekersen bu kadar kazanırsın diye bir gelir gösteriyorlarmış. Fakat bunu hesaplarken tarım yapılırken kullanılan araçlar yakıtlar gübre su gibi şeyler gider gösterilmiyor sadece meyve sebze kendiliğinden çıkmış sayılarak geliri hesaplanıyormuş. buna göre dayıma bir hesap çıkarmışlar aslında dayım milyoner :D

    Şaka bir yana oradaki mühendislere alın size vereyim siz üretin madem o parada sizin olsun demiş. onlarda bizde biliyoruz imkansız olduğunu ama devlet böyle söylüyor kanun böyle demişler. çok acımasızca.

    Eğer hesaplamam doğruysa tekrar kaymakamlığa gidip hesaplattırıcaz kesilip kesilmeyeceği kesinleşirse üzerindeki tarlayı mirasçılara dağıtıcaz aracı alıcaz olmazsa.





  • san_jose kullanıcısına yanıt
    Arkadaşım kimseyi yanlış yönlendirmiyorum, zaten bilmediğim konuda işin uzmanına pas attım, sadece sürecin ne kadar kötü yönetildiğini anlatmak istiyorum yani seninle ya da sizin gibi denetmen arkadaşlara söz etmiyorum. Devlet bu ÖTV muafiyet meselesini tamamen yanlış yönetti, yönetmeye devam ediyor… Ayrıca şarlar konusunda bir kaç bilgi verdim ki hepsi de güncel şartlar, sürecin birebir içindeyiz bizde müsaadenizle iki kelam edelim… saygılar
  • san_jose kullanıcısına yanıt
    Ayrıca ben size yanlışlıkla alıntı yapmışım, amacım size cevap vermek değildi konuya yazmaktı!
  • @MuammA_


    Hocam sakin :) Gerilmeye gerek yok, "Konu sahibine tavsiyem aracı alsın dayınız ve maaşı da kesilmez inşallah." demişsiniz ona istinaden yanlış yönlendirmeyin dedim, önce hesaplama yapılsın sonra duruma şartlara göre karar verilir, daha sağlıklı olur.


    @zero fear


    Taşınmazlarda, ikamet edilen konut hariç, diğer konutlarda kira geliri varsa kira geliri+rayiç bedelin 240ta biri, ama kişi kira gelirim yok derse rayiç bedelin 120de biri aylık gelire eklenir.


    Dükkan içinde aynı şekilde kira geliri+rayiç bedelin 240ta biri, eğer kira yoksa rayiç bedelin 120de biri aylık gelire eklenir.


    Depo, arsa, tarla, bağ, bahçe içinde 240ta biri + bunlardan gelen aylık gelire eklenir.


    @4ikaos


    Dediğiniz gibi ortalama duster için aylık 4.150 civarı tutar gelir olarak eklenecek, 5 kişilik bir aile için gelir kriteri 7601,55 x 5 = "38007,75 tl". duster miktarını düştüğümüzde 38007,75-4150 = 33857,75 tl eder. Aile aylık 33857,75 tl ye kadar kazanç elde edebilir. Ama bu hesap engelli evde bakım ücreti geçerli.


    SYDV(kaymakamlık) deki detaylı hesaplamayı tam bilmiyorum, ama benim dosyalarımdan hem engelli evde bakım alan hem 2022 aylığı alan da var, araç aldığı için 2022 aylığı sonlanan da var, hatta bakım ücreti aldığı için bile sonlanan dosyam var.


    Tarla için ise, ilgili ilçe tarımla yazışma yapılır, ordan gelecek cevaba göre işlem yapılır. Mesela ilgili kişinin ÇKS kaydı yok ancak kişi eker ise şu kadar kazanç sağlayabilir derse gelir olarak eklenmez. Ya da direk kişinin zirai/tarımsal gelir kaydı yok der. Ama bu kişinin ÇKS kaydı var ve yıllık kazancı şu kadar der ise mecbur o miktar gelir olarak eklenir. Ve tabi birde rayiç bedelinin 240ta biri eklenir gelen miktara.





  • san_jose kullanıcısına yanıt
    Gerginlik yok hocam, ilk başta dediğim gibi size değildi sözlerim. İyi günler
  • MuammA_ kullanıcısına yanıt

    Hocam sinirlenmeye gerek yok, yanlış alıntı olduğunu nerden bilebilirim ? Küçük bir şakaydı. Sildim yorumu özür dilerim.

  • Penanggalan kullanıcısına yanıt
    Ne münasebet asıl ben özür dilerim :):):) yok hocam sinirlenme yoktu, yazı dili maalesef duyguları yanlış ifade ediyor. Saygılar
  • amcamın altında önce astra k, şimdi ise opel corsa 1.2 ultimate var. Dedemin üstüne aldı araçları. Dedem ise aylık almaya devam ediyor kesilmedi

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ken Block43

    amcamın altında önce astra k, şimdi ise opel corsa 1.2 ultimate var. Dedemin üstüne aldı araçları. Dedem ise aylık almaya devam ediyor kesilmedi

    Malesef herkes e ayrı karar çıkarıyorlar. Çok farklı bir hesaplama şekilleri var. Herkes gidip direkt yapamasın diye karmaşık birşey yapmışlar. Kesin net bir hesaplama örneği verip şuna göre başvurun demiyorlar. Kaymakamlık belediye ordan oraya dolaşmak zorunda kalıyorsun günlerce.

  • konu ile alakasız ama bir soru da ben sorabilrmiyim engelli aracı miras ile ilgili internnette araştırdım aradığım bilgiyi bulamadım cevap verebilecek var ise yazayım burdan yeni konu açmayım

  • san_jose kullanıcısına yanıt

    Hocam çok teşekkür ediyorum değerli yanıtınız için.

    Size bu konuda birkaç sorum daha olacak ama özelden ulaşabilir miyim?

    Sevgiler.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.