Şimdi Ara

el yapımı kolonda mid ve tweeter yerleşimi hakkında yardım lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
3.055
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba arkadaşlar,
    çok eskiden kalma j-s 4+1 bilgisayar hoparlör setimin 4 adet hoparlörünü kullanarak stereo kabin yapmaya başladım geçenlerde. yani her kabin üzerinde iki adet mid j-s hoparlörü (her biri 4 ohm 5 watt yazıyor arkasında) ve elektrikçiden aldığım bir adet samsung üretimi olduğunu söylediği tweeter. tweeter 8 ohm yazıyor arkasında ama watt değeri sallama 12 watt olarak yazılmış halbuki j-s ler o tweeterdan 4-5 kat daha güçlü, neyse.

    elektrikçi aynı zamanda tweeterların + kutuplarına bağlamam için birer tane de 2,2 lik kutupsuz kondansatör verdi.

    benim ilk denediğim şema şu şekildeydi, j-s speakerlardan başlayarak üç hoparlörü de birbirine seri bağladım(tweeter için + kutupdan önce kondansatör kullanarak) bu şekilde ses çok derinden kısık ve az geldi sanırım tüm dirençler toplanıp 16 ohm ettiği için olabilir.

    sonra tweeter i devreden çıkardım, j-s leri birbirlerine seri bağladım ses gayet yeterli geldi, tek j-s hoparlöre verdim tüm sesi, paralelle tek hoparlör arasında ses kalitesi bakımından çok büyük fark alamadım, ondan sonra tweeter ı tek başına bağladım giriş kablolarına, kısık ama tiz bir ses aldım, yanlız j-s leri seri bağlayıp tweeter ı da bunlara paralel bağlayınca j-s lerin sesi değişmezken tweeter dan hiç ses gelmemeye sadece çok kısık bir tıss lama sesi gelmeye başladı.(yada ben paralel bağladığımı sandım tweeter ı ama bağlayamadım :S )

    daha sonra da başka bir yerde okumuştum iki hoparlörü seri bağlayıp tweeter ı onlara paralel bağlanınca herhangi bir direnç veya kondansatör gerekmezmiş tweeter için, ben de son olarak hoparlör kabinine giren kabloları kondansatörü devre dışı bırakacak şekilde direk tweeter a bağladım ve ses kondansatörle olan haline göre çok daha duyulabilir bir şekilde geldi.

    ama günün sonunda 3 hoparlörden aynı anda istediğim gibi bir ses alamadım, bu konuda yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar. hepsini birbirlerine paralel de bağlamak istemiyorum çünkü direncin çok düşmesinden ve müzik setimin amfisini yakmaktan korkuyorum.

    lütfen konu hakkında bilgisi olanlar yardımlarını esirgemesinler,

    herkese şimdiden yardımları için çok teşekkürler.







  • elindeki materyallerle bu işi nasıl yapacağını yada yapılamacağını yada teknik olarak yapılmış gibi olsada senin istediğini karşılamayacağını söylemek isterim

    bilmem anlatabildimmi

    elindeki j-s lerin full range hoparlörlerini bilirim mid-tiz bir yapısı vardır ve tweetere e ihtiyaç duymazlar, yanındaki tweeter in varlığını hissettirmezler çünkü karakteri ve yapısıda öyledir

    tıpkı creative 4400 ün uyduları gibi stereo kolon yapımı için yalnış materyal seçmişsin, 3 yollu stereo kabin için önce bas-mid bir bas sürücü mid ve bir tiz sürücü kullanman lazım.
    muhtemelen büyük ihtimal aldığın tweeter elindeki j-s lerden daha güçlü ve 1. derece bir filtrenin içinde bu üçlü ile bir performans yaratman pek sağlıklı olmaz anlattıklarına bakılırsa bu işte biraz anlıyorsun bu işlerle uğraşmakta zevklidir ama ince hesap ister uğraşır uğraşırsın bi bakarsın eline bişey geçmemiş

    bir gün hiç hesaba almadığın bi sistemde seni çok şaşırtan bir sound duyarsın kendi emeklerine gülersin garip işler işte, tabi bide bu işin hesap kitap hacim bölümü var onu tutturamazsan yeterli akustik sağlanmaz ve büyük frekans kayıpları yaşanır




  • kesinlikle dostum katılıyorum, zaten bu ilk mesajımı attıktan bir süre sonra hoparlör kabin kesme biöme işleri bittiği için kablolamayı yapıp toparlamak zorunda kaldım ve aldığım sonuç kesinlikle dediğin gibi tahmin ettiğimden çok uzak. ama zaten başlarken ben bunu göze aldım ve şu an kaybettiğim birşey yok, j-s ler nasıl olsa boş yatıyordu ve orjinal kabinleri hala mevcut gerektiğinde eski haline döndürebilirim yani.

    son olarak en optimum ses kalitesinin şu şekilde olduğuna karar kıldım ve düzeni bu şekilde yaptım,
    kabin başına iki adet j-s yi birbirine paralel bağladım, normalde 4 ohm 5 watt olan hoparlörler paralel bağlayınca 2 ohm a düştü ama bu paralel ikiliye üstte koyduğum tweeter ı seri ve kondansatör kullanmadan direk bağladım ve toplam ohm değeri 10 ohm da sabitlendi ki müzik setinin çıkışını avometre ile ölçtüğümde set amfisinin 6 civarı bir ohm değerine sahip olduğunu gördüm. yani şimdilik sorun yok.

    ama tabi bu benim için sadece geçici ve sonucunu aslında tahmin ettiğim bir denemeydi, en kısa zamanda orta karar bir stereo amfi ve iki adet (ayarlayabileceğim yere göre) bookshelf veya kolon düşünüyorum, aklımdan geçenler ise; bookshelf olarak bir aralar jbl in es-20 sini beğeniyordum ancak mid eksikliği var gibi geldi bana ve yamaha nın ns-333 ünü dinledikten sonra yamaha yı daha başarılı buldum. başka bir arkadaşım ise bose nin 301 lerini dinledikten sonra bose 301 diyor başka birşey demiyor, onu da bir ara dinleyeceğim bakalım ama o da diğer baktığım bookshelflere göre epey fiyatlı.

    bakalım yani ilerideki para durumuna göre artık iyi bir set düzenleyeceğim umarım.

    yorumunuz ve yardımlarınız için tekrardan çok teşekkürler.




  • önemli değil

    bu işlerle uğraşmak zevklidir bişey kaybetmez insan güzel hobiler bunlar bende gençliğimde çok uğraştım scoot marka bi usa hop. vardı hiç unutumam
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.