Şimdi Ara

Eczanelerde sigortalı reçeteli ilaç alırkenödenen paralar, ücretler nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
8.493
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Aile hekimliğinde, özel hastanede, acil vb yerde bir reçete yazdırdınız ve eczaneye gittiniz. Reçetedeki ilaç 5 para diyelim. Eczane sizden 28 para istedi. Bu nedir?

    Şöyle ki;

    Devlet yani sgk bir vatandaş bir sağlık hizmeti aldığında yani muayene olduğunda, tetkik gösterdiğinde, randevu alıp gitmediğinde yani kısacası sağlık sistemi içinde (kamu sağlık kuruluşları) bir hareket yaptığında vatandaşın tc kimlik numarasına hizmet ücreti tanımlar. Buna MUAYENE ÜCRETİ denir.

    Yani siz atıyorum dahiliye için randevu aldınız mhrs sisteminden ve gitmediniz. Gitmemeniz önemli değil, eğer randevu aldıysanız size 5 tl (bugün için bu fiyat) muayene ücreti yazar. Randevu alıp gittiniz ilaç yazmadı doktor, kontrole çağırdı ya da problem yok dedi. Yine aynı muayene ücreti size yazıldı.

    Yani ilaç yazmasa da, randevu alıp gitmeseniz de, tetkik gösterecem diye gitsenizde, doktor kontrole çağırdı gittim desenizde kamu hastanelerinde sisteme tc kimlik numaranız girilerek işlem yapıldığı an size muayene ücreti yazılıyor.

    Gittiniz ilaç yazıldı. Bu durumda muayene ücreti üzerine REÇETE ÜCRETİ 3 TL ekleniyor. Eğer reçetede üçten fazla sayıda ilaç varsa fazla olan ilaç başına 1 TL eklenir.

    Şimdi gelelim eczanenin aldığı ücrete.

    Eczane reçeteyi sisteme işlediğinde bir takın ücretler çıkar. Sırayla başlıyorum.

    İLAÇ KATKI PAYI : Reçetedeki ilaçlar için SGK'nın belirlediği ilaç fiyatları toplamının %10-20'si. Emekliler için %10'dur ve maaştan kesilir, eczane tahsil etmez. Çalışan ve diğerleri için %20'dir, nakit tahsil edilir ve eczanenin SGK'dan alacağı paradan düşülür. Bu para SGK'nın eczane ile yaptığı anlaşma sonucu yapılan ilaç alımının bir kısmıdır. Kalanını 3 ay sonra öder. Tabii ki diğer kesintiler yapıldıktan sonra.

    REÇETE ÜCRETİ : Yukarıda bahsettiğimiz reçete ücretidir. Sadece ACİL reçeteleri dışında diğer kurum reçetelerinde çıkar. Aile hekimliği dahil. Bu para eczaneyi ilgilendirmez aslında. Yani devletin parasıdır. Devlet bunu vatandaştan alır. Ama eczaneye tahsil ettirir. Ve buna mecbur bırakır. Çünkü reçete işlendiği anda eczaneyi ilgilendirmeyen bu para eczane hesabından düşülür.

    MUAYENE ÜCRETİ : Asıl çetrefilli konu budur. Siz belirli bir zaman boyunca (üç ay, beş ay, 3 yıl vs) hastaneye gidersiniz tedavi olursunuz ve ilaç alırsınız. Alımlarınız süresince makul ücretler ödersiniz eczaneye. Ama bir gün 10 liralık ilaç için 35 lira muayene ücreti artı reçete diğer ücretleri 45 lira ödeme çıkar. Bu durum şöyledir. Bu 35 TL toplam 7 tane muayeneden 7 x 5 TL = 35 TL. Bu muayeneler yakın zamanda olmayabilir. Atıyorum iki sene önce gittiğiniz muayene ve kontrollerden olabilir. Ve bu para eczaneden zorla tahsil ettirilir. Çünkü bu para eczanenin cebinden çıkıyordur. Devlet diyor ki benim adıma muayene ücreti topla. Topladıklarını sana olan borcumdan düşüyorum. Yani eczane mecburdur. Vatandaşın muayene ücretini cebinden verecek değil. Neyse bu parayı ödediniz çıktınız. 1 ay sonra tekrar bir reçete alacaksınız. Gittiniz hoooop atıyorum yine bir 20 tl... 4 tane muayene var geçmiş döneme ait :??? eee ben geçmişi ödedim diyeceksiniz haliyle. Ama şöyle ki bu muayene ücretlerinin hangi döneme ait olduğu rasgele olarak sistem tarafından belirleniyor. Ya da bir operatör bunları işliyor bilmiyorz. Ama neticede örnek veriyorum 2013 ün ocak ve temmuz ayına ait 5 muayene ücretini ödedikten sonra bu döneme ait arada kalmışlarda çıkabilir daha sonra. Eczanenin bunlar üzerinde müdahale yetkisi yok.

    FİYAT FARKI : Kısaca SGK-Eczane sistemini anlatalım. SGK bir müşteridir. Der ki benim milyonlarca ilaç alıcı vatandaşım var ey eczane. Bana şu fiyatlardan ilaç satarsan senden de alırım. Yıllık sözleşme imzalanır ve her sene yenilenir. SGK ilacın normal perakende fiyatından ilaç almaz. 10 liralık ilaç için 5 lira fiyat verir ama sürümü çok olduğu için yani tüm vatandaşlar müşterisi olacağı için eczane düşük fiyat yüksek sürüm için anlaşma yapar. ancak şu var ki. Bahsettiğimiz bu 10 liralık ilacı üreten birden fazla firma olabilir ya da firmanın bu ilacı eczaneye satış fiyatı sgk'nın önerdği fiyattan yüksek olabilir. Bu durumda eczane yüksek fiyata aldığı ilacı daha düşük fiyata verip zarar edecek hali yok. Aradaki fark FİYAT FARKI olarak hastadan tahsil edilir. Bir diğer durumda. Örneğin bir ağrı kesici adı ZZZ. bu ağrız kesicinin aynı içeriğe sahip 3 tane daha piyasada vardır. ancak hepsinin fiyatları farklı. SGK bu fiyatlar içinden en düşük olanını karşılar. Örnek veryorum 3 TL, 3,6 TL, 4 TL, 5,5 TL içinden 3 tl öder. Yani hasta bu dört ilaçtan istediğini seçebilir ama eğer 3 tl den yüksek fiyatlı seçerse kalan farkı cebinden öder. Bazı durumlarda şu oluyor ve ben bunun üç kağıt olduğunu düşünüyorum. Genelde bu kolesterol, tansiyon gibi sürekli kullanılan ilaçlarda olur. Bir ilaç vardır onlarca eşdeğeri vardır. SGK en düşük fiyatlı ilacı öder tamam ama o ilaç hiç piyasaya sürülmemiştir. Yani teorik olarak satılır görünür Türkiyede ama gerçekte üretilmez. Bu durumda hasta her ilaç alımında kaçınılmaz olarak fark öder.

    Neticede yukarıda açıklamaya çalıştığımız

    REÇETE ÜCRETİ (Emeklinin maaşından, diğerlerinden nakit)
    MUAYENE ÜCRETİ (Emeklinin maaşından, diğerlerinden nakit)
    İLAÇ KATKI PAYI (Emekliden %10 maaştan, diğerlerinden %20 nakit)
    FİYAT FARKI (Herkesten nakit)

    ücretler hastadan alınır. ve bu alınan ücretin %70 i eczaneyi ilgilendirmeyen, devletin zorla eczaneye tahsil ettirdiği reçete ve muayene ücretleridir. Çünkü bu ücretler hastanede alınırsa sağlık hizmeti ücretli olayı olacak. Eczanede alındığında ise nasıl olsa iş bitti olay ilaca kaldı....







  • İşleri güçleri sahtekarlık,dolandırıcılık,hırsızlık



  • < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxelll -- 2 Mart 2017; 1:12:13 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.