Şimdi Ara

Dna orijin sorusu(Kavram hatası(?)) /Ösym tarihinin en zor biyoloji sorusu?/

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
2
Favori
3.328
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herkese merhaba iyisiyle kötüsüyle bitti bu süreç.Asıl konuya gelelim.Bildiğiniz üzere dna orijinli soruda diyor ki aynı uzunluğa sahip ökaryotik ve prokaryotik dna'da dna eşleme hızı neden fark oluşturur.
    Cevap olarak da sadece ökaryotik dna'da daha fazla replikasyon orijini olmasını kabul etmiş ancak sıkıntı şurada:Halkasal dna'ya sahip olanların sadece tek replikasyon orijine sahip olduğunu biliyoruz ve böyle olmasının sebebi de uzun dna'ya sahip olmamaları kısaca tek replikasyon orijininin yeterli olması temel sebebi bu.Eğer ökaryotlarda da bu kadar kısa dna'ya sahip olduklarını kabul edersek,ki böyle değil,onların da halkasal dna ya sahip olması gerekirdi fakat soru eşit uzunlukta DNA almış gen dese soru bir kısım doğru olabilirdi.
    İkinci problem:Dna replikasyon orijininin birden fazla olması zaten lineer olmasının sonucu 2 yi kabul edersek 3 ü de kabul etmemiz gerekiyor.

    Özet geç diyenler için=Evrimsel olarak gelişen bir olayı eşitleyip soru çıkarmaya çalışırken ortaya çıkan hata.

    not:Tip 1 diyabet var hipoglisemikken yazıyorum şu an :D hata varsa güzelce tartışalım.


    edit:Eğer ökaryotlarda da bu kadar kısa dna'ya sahip olduklarını kabul edersek,ki böyle değil,onların da halkasal dna ya sahip olması gerekirdi.

    Burada bir hata yapmışım "tek orijine sahip olması gerekirdi" diye düzeltiyorum




    Güncel not:Arkadaşlar araştırmalarım sonucunda şuna vardım her halkasal dna'ya sahip olanın tek orijine sahip olacak gibi bir kural yok nüanslar var.Yalnız soruda hala hata yok değil eş uzunluğa sahip dna bahsetmiş ve prokaryotik ve ökaryotik canlı demiş.Böyle eşleşen canlılardan prokaryotik olan bir canlı buldum adını yazarım alta ve araştırmalarımda bu canlının birden fazla replikasyon orijini vardı bu da 2.öncülü sıkıntıya sokar.Şimdi soru şu ösym basit düşünüp farazi bir durumu mu ortaya koydu ya da gerçeklerden ve deneylerden yola çıkmayı mı düşündü?
    Soru aşırı basit ve genel düşünülürse 2 ve 3 doğru oluyor
    soruda 3 ün nüans olabileceğini hatırlarsanız yalnız 2 oluyor
    Bu nüansı koydun bir nüans daha var derseniz ise soru hatalı oluyor.
    Canlının adı:GFPClamp Foci
    Bu canlıda birden fazla orijin var sanırım(adam akıllı araştırma yok çünkü orijin olarak direk canlıda bir kaç tane bulunabiliyor)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Low-profile -- 1 Temmuz 2020; 1:24:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Yanlış bilgi veriyorsunuz.

    Dediğiniz cümleyi okudum ve sonraki cümleyle doğrudan ilişkili olduğunu fark ettim.
    Kanıt olarak da size daha eski bir revizyondan aynı cümleyi gösterebilirim.
    https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Linear_chromosome&oldid=861115104
    (Revizyon linkleri nedense çalışmayıp güncel revizyona yönlendiriyor, kendiniz eskilere bakabilirsiniz.)

    "One reason that many organisms have evolved to having linear chromosomes is due to the size of their genome. Linear chromosomes make it easier for transcription and replication of large genomes. If an organism had a very large genome arranged in a circular chromosome, it would have the potential problems when unwinding due to torsional strain."

    Bu revizyonda bahsedilen kolaylığın neyi kast ettiği daha net belli oluyor, hızla alakası yok.
    Hatta bu bilgiye de bakınca sorunun cevabı tekrar doğrulanmış bile olabilir. 3. öncülde belirtilen durumun hız ile ilgili değil, faaliyetsel yönden fayda sağladığı görülüyor.

    Tabi gerçek biyolojide bu alanda uzmanlaşmış insanlar buna daha kesin bilgiler getirip 3. öncülü savunabilirler, ben bunun öncülün yanlışlığına bilimsel yöntem açısından kanıt olmaya yettiğini düşünmüyorum ama yine de itiraz edeceklerin bilmesinde fayda var.
  • Hocam yabancı bir kaynak zaten doğrusal olmasının replikasyonu kolaylaştırdığını yazıyor.Soru bariz hatalı o yüzden ama ben doğru yaptım sıkıntı o :D

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başta yalnız 2 yaptım sonra bunu düşünüp 2 ve 3 yaptım umarım iptal olur

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Dalga sorusu da hatalı, bu da. Ama ikisi de iptal olmayacak çünkü yüce ÖSYM en doğrusunu bilir, bildi de.
  • İtiraz eden var mı gençler
    Öğretmenler falan etmiş midir acaba

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MaVzeR16

    İtiraz eden var mı gençler
    Öğretmenler falan etmiş midir acaba
    İtiraz etmek istiyorum ama hiç bilgim yok, yolu gösteren olursa elimden geleni yapmaya hazırım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bana da saçma geldi. Ben çok yanlış düşünerek yalnız 1 yaptım, ama şimdiki bakış açım olsa kesinlikle 2-3 yapardım. 2yi alıp 3ü almamak gayet saçma, öyle değil mi?
  • raaitben10 kullanıcısına yanıt
    Replikasyonu kolaylaştırması demek onu hızlandırması anlamına geldiğini nereden çıkardın?
  • interneto07 kullanıcısına yanıt
    Bende öyle hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MaVzeR16 kullanıcısına yanıt
    itirazlık bir şey yok? Nerede hata var?
  • mantıken düşün, prokaryotların halkasal dna ya sahip olma sebebi gelişmemiş canlılar olmasıdır. "Ökaryotların DNA sı NEDEN halkasal değil?" " İlk olarak telomerler kromozom uçlarında bulunurlar. Telomerler kromozomları koruyan yapılardır. bakterilerinde kromozmları olamadığı için onlerı korumaya da gerek yoktur bu yüzden bakterilerde yok. Halkasal dna ya sahip olmaları ile telomerlerinin alakası yoktur."

    yani birinin halka birinin düz olmasının sebebi gelişmişlike ile alakalı, hızından dolayı biri halkalı biri doğrusaldır değildir. Birinci öncül tek başına yeterli bir neden değildir. Ama ikinci öncül meb kitabında açık olarak yazıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: functionmachine

    mantıken düşün, prokaryotların halkasal dna ya sahip olma sebebi gelişmemiş canlılar olmasıdır. "Ökaryotların DNA sı NEDEN halkasal değil?" " İlk olarak telomerler kromozom uçlarında bulunurlar. Telomerler kromozomları koruyan yapılardır. bakterilerinde kromozmları olamadığı için onlerı korumaya da gerek yoktur bu yüzden bakterilerde yok. Halkasal dna ya sahip olmaları ile telomerlerinin alakası yoktur."

    yani birinin halka birinin düz olmasının sebebi gelişmişlike ile alakalı, hızından dolayı biri halkalı biri doğrusaldır değildir. Birinci öncül tek başına yeterli bir neden değildir. Ama ikinci öncül meb kitabında açık olarak yazıyor.
    hız farkından ötürü doğrusallık ya da halkasallık oluşmuyor zaten, doğrusal ve halkasal yapı farkından ötürü hızları değişiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • saçma sapan fen sorularından elemeye çalışmak yerine keşke matematiği daha ayırt edici yapsalardı yapacakları sınavı...
  • Ben de boyle dusundum hocam zaten halkasal olmasi sebebiyle tek replikasyon catali oluyo

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • functionmachine kullanıcısına yanıt
    Hocam baya bi araştırdım.İlk önce dna uzunlukları eşit demiş ve prokaryot ve ökaryot demiş.Şimdi uzunlukları eşleşen bir iki tane canlı var.Şimdi halkasallık her zaman tek orijin demek değil onu da buldum bazı nüanslar var.Eşleşen canlılardan prokaryot olanların orijin sayılarına baktım.Yeterli veri yok.Bir tane yabancı kaynaklı sitede ise 2 ve bazen 4 orijinli olduğunu gördüm.Bu da 2.öncülü sıkıntıya sokar.Şimdi diyebilirsin neden bu kadar detaya giriyorsun bunlar nüans.Soruda ise eşit uzunlukta dna demiş zaten bunun kendisi bir nüans.Aşırı küçük bir aralık.Soruyu soran çok daha basit düşünmüştür diye düşünüyorum zaten böyle düşünüp sorduysa lise bilgisinden öte bir bilgi.
    dna uzunluğuyla dna orijini sayısının doğru orantısı var genel olarak.Yabancı bir kaynakta öyle buldum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • destekliyorum itiraz işini, neler yapmak gerekir acaba

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim hatırladığım soru iptal edilecekse ondan sonraki gün iptal oluyordu hemen hatırladığım kadarıyla .Geçen seneki soru kaç gğn sonra iptal olmuştu acaba ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Soruya itiraz edildi mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.