Şimdi Ara

DİZEL MOTORU UZUN SÜRE KULLANMA YOLLARI (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
402
Cevap
8
Favori
132.263
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • clio dci lerde turbo var , bazıları aksini iddaa ediyor ama kesinlikle 100 de 100 var , ben motorda yerinide buldum
  • clio dti ve megane dti larla turbo var..
  • dti lerde vede dci lerde var renaultun
  • KONUYLA PEK ALAKALI DEĞİL AMA BU GÜN HAFTASONUYDU BİRAZ ARACIMLA UĞRAŞMA FIRSATIM OLDU MOTORU FİLAN SİLDİM , TURBO NUN ÜSTÜ HAFİFTEN PASLANMIŞ O METALİK UFAK (DÜDÜKLÜ TENCERE GİBİ OLAN ŞEY) NOKTA NOKTA PASLANIYOR VARMI ÇÖZÜMÜ , ÇÜRÜMESİNİ İSTEMİYORUM NE YAPMAM GEREK GAZLAYACAKTIM AMA MALUM ÇOK YÜKSEK ISIDA ÇALIŞAN BİR PARÇA BOYASAN ODA OLMAZ YOKMU ÇÖZÜMÜ?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mendel50

    KONUYLA PEK ALAKALI DEĞİL AMA BU GÜN HAFTASONUYDU BİRAZ ARACIMLA UĞRAŞMA FIRSATIM OLDU MOTORU FİLAN SİLDİM , TURBO NUN ÜSTÜ HAFİFTEN PASLANMIŞ O METALİK UFAK (DÜDÜKLÜ TENCERE GİBİ OLAN ŞEY) NOKTA NOKTA PASLANIYOR VARMI ÇÖZÜMÜ , ÇÜRÜMESİNİ İSTEMİYORUM NE YAPMAM GEREK GAZLAYACAKTIM AMA MALUM ÇOK YÜKSEK ISIDA ÇALIŞAN BİR PARÇA BOYASAN ODA OLMAZ YOKMU ÇÖZÜMÜ?

    maalesef çürüme değil buna korozyon deniyor ve başlangıcı böyle karıncılanma denilen şekilde oluyor.Dışa gelen yüzeylerin esas altında ve turbonun eksoz kısmından başlayan bir olay bu , engellemek için temiz yakıt kullanmak şart.Temiz derken sülfür oranı düşük ve doğru setan sayılı olanda bahsediyorum.Ayrıca kullanma sitili de olayı tetikleyebiliyor. Turboyu yüksek sıcaklıkta ve yüksek devirde devamlı devrede tutuyorsanız, bunun hızlanması kaçınılmazdır.
    Boyamak çözüm değildir ,çünkü korozyon içten başlıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 3 Aralık 2007; 11:02:15 >




  • aslında bu korozyon konusu çok derin bir konudur bu konuda benim de bilgim belirli sınırlar dahilindedir.Ancak uzun yıllar değişik sektörlerde edindiğim tecrubeler sonucunda ufak tefek de olsa konuşabilecek düzeye geldim.Bu konunun kısaca malzeme mühendisliğinin doktora konusu olabilecek düzeyde ilginlendirdiğini belirteyeyim.

    Şimdi konumuza dönelim, Turboda karşımıza çıkan parametrelerle savaşmak için öncelikle bu karıncalanma denilen şeyi neyin başlattığını anlamak gerekiyor.Bu konuda en bsit ve kolay formüllerden birisi Larson-Miller parametresi denilen formülle anlaşılmaktadır.Isının ve zamanın logaritmikfonksiyonuyla değişen bu formülü bulan larson ve miller bir kere daha teşekkür etmek gerekir , çünkü bu denklem ile kanserin formülü de verilmiş oluyor ''kaç siparayı kaç gün boyunca içersek kanser oluruz '' sözünün makina veya malzeme karşılığına gelen şey budur.

    LMP = T (20 + log t)/1000

    LMP is the Larson–Miller parameter
    T is temperature in Kelvin
    t is the time in hours.

    kaynak =http://www.pmt.usp.br/academic/antschip/EFA%20final%20version.PDF




  • dışarıdan başlamıyorsa yapacak bişey yok galiba , yakıt olayına gelinde her zaman aldığım yakıta dikkat ederim
  • dünyada tek dizel var oda yıldız mercedes başka tanımam,
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mendel50

    dışarıdan başlamıyorsa yapacak bişey yok galiba , yakıt olayına gelinde her zaman aldığım yakıta dikkat ederim


    evet bu dizayn anında seçilecek malzeme ile alakalı bir konu.Yanlız kullanım da çok öçenmli bir faktor öyle yüksek devirde araç kullanılırsa denklemdeki T kelvin artacak ve korozyon için zemin hazırlayacaktır.Burada belki aklıma gelmeyen bazı tedbirler vardır onu bilemeyeceğim ama atık gaz sıcaklığında dolayı bu korozyon başlamaktadır.Aynen eksoz olayındaki gibi çare olsa eksozda kullanırlardı bu çözümü , malzemenin içine bazı elementler katıp korozyonun başlamadan direncini artırmak en doğru çözüm.Burada da maliyetler işin içine giriyor.yani ucuz etin yahnisi yenmez misali , ucuz turbonun da birçok problemlere gebe olduğu kesin.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: mendel50

    ARKADAŞLAR DCİ MULTİJET TDCİ CDTİ TDİ VEYA DİĞER HEPSİ BUNLARIN BAZILARININ 40.000 - 100.000 KM LERDE MOTOR BİTİRDİĞİNİ VEYA HARARET YAPARAK YATAK SARDIĞINA ŞAHİT OLMUŞUZDUR PEKİ NASIL OLUYORDA BU KMLERDE BU MOTORLAR BİTİYOR ?

    BİZİM İNSANIMIZ SİNEKTEN YAĞ ÇIKARMAYA BAYILIR MALESEF BU MOTORLARIN BU KADAR DÜŞÜK KM DE BİTMESİNİN NEDENİ YÜKSEK KÜKÜRT VE KALİTESİZ YAKIT KULLANIMI YOKSA SANILDIĞI KADAR BU MOTORLARIN ÖMRÜ AZ DEĞİLDİR , YÜKSEK KÜKÜRT VE KALİTESİZ MAZOT DİZEL MOTORU KANSER EDER EN KISA ZAMANDADA GÖTÜRÜR İNSANLARIMIZ LİTRE BAŞINA 150 KRŞ KAR EDECEM DİYE MOTORU HİÇ DÜŞÜNMÜYOR O YÜZDEN DİZEL ALACAKSANIZ MUTLAKA KULLANAN KİŞİNİN SÜREKLİ DÜŞÜK KÜKÜRTLÜ YAKIT YANİ EURODİESEL ALDIĞINDAN EMİN OLMALISINIZ YOKSA BAŞINIZ ÇOK AĞRIR ÖRNEĞİN ŞİRKETLER VEYA FİLO LARDAN ARAÇ DİZEL ALIRKEN VEYA GALERİLERDEN ALIRKEN ÇOK DİKKAT EDİLMELİDİR

    PEKİ YÜKSEK KÜKÜRTLÜ YAKITIN ZARARLARI NELERDİR ?

    - GÜCÜNÜ EGSOZ GAZINDAN ALAN TURBOYU MAHVEDER PANERLLERDE KURUM OLUŞTURUR ÖMRÜ KISALIR
    - KATALİZÖR VEDE ÜZERİNDEKİ SENSÖRLERİ AŞIRI KURUMLA KAPLAR
    - COMMON RAİL DİZELLERDEKİ ENJEKTÖRLER DİREK SİLİNDİR İÇİNDE OLDUĞUNDAN DİREK ETKİLENİR
    - SİLİNDİR İÇİ YANMA ODASI KISA SÜREDE TAHRİP OLUR
    - POMPANIN KISA SÜREDE ARIZALANMASINA VEDE YAKIT FİLTRELERİNİN TAHRİP OLMASINA NEDEN OLUR

    HAAA BUNLAR UZUN SÜREDEMİ OLUR ARADA VEYA AYDA YILDA BİR DEPOMUZU NORMAL UCUZ MAZOTLA DOLDURSAK BİŞEY OLURMU ?
    CEVAP : HAYIR DEPONUZA BİR KERE BİLE YÜKSEK KÜKÜRTLÜ KALİTESİZ YAKIT KOYSANIZ ANLATILAN ŞARTLARI OLUŞTURMAK İÇİN ORTAM SAĞLANMIŞ OLACAKTIR ÖZELLİKLE ENJEKTÖRLER DEPODAN ETTİĞNİZ KARI SİZE HEMEN ÖDETECEKTİR İLERİKİ ZAMANLARDA İSE DİĞER MOTOR ELEMANLARI





    http://forum.donanimhaber.com/m_19208149/mpage_1/key_//tm.htm#19220691




  • arabamı geçen hafta teslim aldım; teknik sorumlunun söylediği çalıştırmadan önce beklemenize gerek yok ancak; uzun yolculuklar yada devirli kullanımlardan sonra 1 dakika kadar rolanti de çalışması gerektiğini söyledi
  • ister benzinli ister dizel olsun soğuk havalarda motora ısınması için süre vermemiz gerekir, kontağı bas,çalıştır ve git motora çok zarar verir.
  • ulascelik 'e aynen katılıyorum .Soğuk havada birkeç dakikadan başlayan ısıtmanın aracın mekanik parçalarına yapacağınız katkı büyük olur.Ayrıca yakıttan da tasarruf edersiniz.Soğuk bir motor ısınmış motora göre 3-5 kat fazla yakıt yakar.Hadi dizel zor ısınıyor ılık diyelim en az 2 katı yakıt yakışı farkeder.iLk 3-5 kilometre gidene kadar ,
    soğuk bir motorun yakacağı fazladan yakıt >2-3 dakika rölantide çalıştırılan dizel araçtan
  • ısıtmak en doğrusu biraz yakıt kaybı olur gerçi ama motoru ısıtmak mantıklı
  • Artık hiçbir yeni nesil motorda motor ısıtma olayı yok hiçbir araç üreticisi bunu önermiyor, bunudakullanım klavuzlarında defaaten belirtiyorlar.

    Dedikleri motor sıcaklığı normal(90) seviyesine gelene kadar devirli kullanmayın sakin kullanın. diyor.Rolanti sadece Yakıtı boşa harcamaktır, haraket edin hemen ama sakin kullanın yüksek devire çıkarmayın motoru.
  • klavuzlarda yazan uzun süre aracın ısıtılması ile ilgili konu .Eskiden 15 dakika ısıtılırdı karbüratörlü araçlarda.Ama sabah kışın soğukta aracı çalıştırın gidin de demiyorlar.Ancak birçok kişi bu şekilde kullanıyor , 2-3 dakika rolantide çalışmasının zararı olamaz ,benzin dışında.Bunu da zaten ilk kalkışta birkaç kmlik seyirde amorti edebilirsiniz.Bu söylediklerim özellikle dizel araçlarda daha da önem kazanıyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    klavuzlarda yazan uzun süre aracın ısıtılması ile ilgili konu .Eskiden 15 dakika ısıtılırdı karbüratörlü araçlarda.Ama sabah kışın soğukta aracı çalıştırın gidin de demiyorlar.Ancak birçok kişi bu şekilde kullanıyor , 2-3 dakika rolantide çalışmasının zararı olamaz ,benzin dışında.Bunu da zaten ilk kalkışta birkaç kmlik seyirde amorti edebilirsiniz.Bu söylediklerim özellikle dizel araçlarda daha da önem kazanıyor.


    Zaten soğuk havalarda, araca binip kontağı çevirince insanın biraz ısınası geliyor. Hemen gitmek istemiyorsunuz.

    Radyoyu açayım, ön camın buzlarını eriteyim, kemerimi takayım, ellerimi avuşturayım derken en azından 1 dk geçiyor. Bu da yeterli bir süre gibi




  • quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    klavuzlarda yazan uzun süre aracın ısıtılması ile ilgili konu .Eskiden 15 dakika ısıtılırdı karbüratörlü araçlarda.Ama sabah kışın soğukta aracı çalıştırın gidin de demiyorlar.Ancak birçok kişi bu şekilde kullanıyor , 2-3 dakika rolantide çalışmasının zararı olamaz ,benzin dışında.Bunu da zaten ilk kalkışta birkaç kmlik seyirde amorti edebilirsiniz.Bu söylediklerim özellikle dizel araçlarda daha da önem kazanıyor.

    Sayın hocam akşam akşam erinmedim üzerimi giydim ve apartmandan aşağı inerek araçtaki kullanma klavuzunu aldım geldim bu klavuzu 2 sefer baştan sona okuduğum için yanlış hatırlamadığıma emindim aynen yazıyorum.

    Kullanma klavuzu 2.15 te ÖNERİLER: Hava kirliliği önleme, yakıt tasarrufu, sürüş(devam)

    Sürüş
    -Motoru araç dururken ısıtmak yerine motor normal sıcaklığına ulaşana kadar aracı yavaş sürünüz.

    -Hız maliyeti arttırır

    -"spor" kullanmayınız, maliyet artar, " yumuşak" kullanınız.

    -Engeli veya virajı önceden fark ederek, ayağınızı gaz pedalından çekmeniz yeterli olacak şekilde az fren yapınız.

    -Ani hızlanmalardan kaçınınız.

    .
    .
    .
    .
    .




  • Aracınız ne marka acaba? O maliyeti arttırırır, bunu aparsan maliyet artar... Garip bir kullanma kılavuzu dili gibi geldi bana
  • Yok be kardeş, clio III 1.5 dci 80bg 2007, kullanma klavuzu türkiyede en çok satan firmaya ait. Aracın mühendisi ne demişse o, yakıt artmaz yüksek devirde değil düşük devirde sakin kullanın diyor. Yani haraket et, ama sakin kullan diyor.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.