Şimdi Ara

DİZEL MOTORU UZUN SÜRE KULLANMA YOLLARI (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
403
Cevap
8
Favori
132.235
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mendel50


    quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    yeni dizeller neden çabuk motor yesin anlamadım.Dizel çalışma prensipleri nedeniyle her zaman benzinliden daha uzun ömre sahip olması gerekir.Belki yan sistemler erken göçebilir ama motor çabut bitmesi olayı ciddi analiz gerektirir.Kullanılma hatası olmadan normal ömür benzinlinin 2-3 katı olması gerekir ,istisna durumlar hariç tabii ki


    peki hocam neden rektefiyeciler dizel motordan geçilmiyor hatta rektefiyecilere kalsa dizelden uzak durda nasıl durursan dur , ne iş anlamadım gitti , aklıma aceba galericiler benzinli araç satamadığından kötüleme yoluna mı gidiyor sorusu geliyor ? bence rektefecilerde dizel motorların çok olmasını nedeni tamamen kullanım hataları , işte bu konuyu detaylı olarak insanımıza açmak gerekiyor


    işte hep istisnai durumlar bu gibi kullanım hataları oluyor.Dizel motor olayı binek otomobillerde daha yeni mazisi 5 sene , evet belki 30 senedir dizel üretiliyor ancak cidd isatış rakkamlarına ancak ulaştılar.erşeyin bir kullanma ve ömür olayı vardır.Dizel araç performans benzinliler gibi kullanılmaz ,kullanılmaması gerekir.Bunu el kitapçıklarında yazacaklarını sanmıyorum , aleyte tezahüratı üreticiler yapmazlar.Arıza motordan önce turbo gibi çekmeme gibi motor yağının erken kirlenmesi gibi kendini esasında belli eder.Ancak kullanıcılar bunları bilmek zorunda değiller sonuçlarınada katlanıyorlar.Bir doblo ve benzeri sınıftaki aracın 120-130 km geçmemesi lazım.Bu sürat bile bence çok fazla , aracı yıptratmak için.Eğer ortalama hız 90 ile kullanılsa 300bin km rahatlıkla bakımsız görmesi gerekir.Ama şehir içi performanslı kullanım bunu çok azaltmakta, sonuçlarını siz söylüyorsunuz zaten.Ancak dizayn açısından her zaman dizel motor benzinli emsalinden uzun ömürlü olması gerekir.Olmuyorsa mutlaka yanlış yapılan birşeyler vardır.bu arada yakıt kaliteseinden ve normal dizel in yeni nesil araçlarda kullanılmasının zararlarından hiç bahsetmek istemiyorum bu konu çok yazıldı ,çizildi.




  • zaten benzinli araçların devir aralıkları genelde 7000 e kadar çıkıyor. dizellerde 5000 de bitiyor. benzinli bir araçta redline 6000 ise dizelde bu 3500-4000 civarına denk geliyor. benzinliden dizele geçen adam ne yapacak? benzinde bastığı gibi basacak, benzinde bu adam 5000-6000 devirlerde gitmez, ama dizele geçince "oo ne ki 4000 devirle gidiyorum" diye uzun süre o devirde tutar. motoru aşındırır buda.

    benzinde de sürekli 5000-6000 seviyelerinde gitseniz, o motorun ömrü fazla olmaz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ccaparli

    zaten benzinli araçların devir aralıkları genelde 7000 e kadar çıkıyor. dizellerde 5000 de bitiyor. benzinli bir araçta redline 6000 ise dizelde bu 3500-4000 civarına denk geliyor. benzinliden dizele geçen adam ne yapacak? benzinde bastığı gibi basacak, benzinde bu adam 5000-6000 devirlerde gitmez, ama dizele geçince "oo ne ki 4000 devirle gidiyorum" diye uzun süre o devirde tutar. motoru aşındırır buda.

    benzinde de sürekli 5000-6000 seviyelerinde gitseniz, o motorun ömrü fazla olmaz.


    güzel tespit katılıyorum.Piyasada dizeli devirli kullanaksın diye bir kanı oluşmuş ,birçok kişi de bu durumu destekliyor belki kendilerine göre haklı sebepleri var performans açısından.Ancak kesin bir şey varsa dizel düşük devirde uzun süre çalışmak üzere tasarlanmıştır.Aslında dizel çevirimin bir sonucudur bu durum.Şimdi max tork bandında uzun süre kullanılmış bir araç değil 100K en az 300K civarlarında ufak tekef yan sistem arızaları(turbo ,enjektör kirlenmesi vb) vermesini bekleriz.Ama siz motoru 4000 evir civarlarında uzun süre tutmuşsanız artık aynı uzun ömrü beklemek hatalı olur.Bu arada istisnai motorlar olabilir böyle kullanıp da 500K gören motor da olabilir ancak bunlar istisnai durumlardır.genellemek doğru olmaz.70 yıl siğara içip de 90 yaşına kadar yaşayan bireyler mevcut ,şimdi sigara erken yaşta öldürmüyor diyemeyiz.aynen durum budur.




  • Dizel kullanmak ayrı bir özen ister buna birde turbo eklenince bu özenin iki kat olması gerekir. Dizel konusunda hiç bir teknik bilgisi olamayan sırf ekonomi için dizel alırda benzinli araç gibi kullanırsa tabi motoru veya yan ekipmanlarını eline alır. Hoş bana göre benzinli dizel bütün araçların dilinden anlamak gerekir ya.
  • Lütfen başlık açarken dikkatli olalaım. Böyle birşey genellenemez. Aynı durum benzinli içinde geçerlidir. Megane 1.9 dizel kullanmış birisi olarak(Kuzenimin aracu) 400.000 km gördüm araçla. Usta ise 1.000.000 km ye kadar yolu var demişti.

    Üstelik bütün firmalar(bmw, mercedes, renault, toyota...vs.) bu motorları kullanıyor, bu motorlar daha çok satılıyor. Heralde biraz sert kullanınca hemen bozulacak motor da üretmezler.

    Genelde şirket araçları dizel seçiliyor az yaktığı için. Sürenler de kötü kullanıyor ve motorlarda arıza çıkabiliyor(bütün sürücüler için söylemiyorum). Sonrada dizel araçların motorları arızalı diye genelleme yapılıyor.

    Saygılar...
  • ZATEN BURDA AMAÇ DİZELLERİN MOTORLARININ HASSASİYETİNDEN BAHSETMEK KULLANIM HATALARINI GÜN IŞIĞINA ÇIKARTMAK YOKSA UZUN YILLAR DERT ÇIKARMADAN İYİ BİR KULLANICININ ELİNDEN DİZEL YILLARCA HİZMET EDEBİLİR , YOKSA BAŞLIK DİZEL MOTORLARI KÖTÜLEMEYE YÖNELİK ASLA DEĞİL ÇÜNKÜ BEN KENDİM DİZEL KULLANICISIYIM VEDE ÇOK MEMNUNUM , DİZELİ KULLANMASI KEYİFLİDİR AMA DİLİNDEN ANLAMAK ŞART



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mendel50 -- 28 Kasım 2007; 13:58:18 >
  • Dizel motoru yukarda bazı arkadaşlar belirtmiş bir dizel kullanıcısı olarak bende belirteyim.
    1-Rodaja dikkat edeceksin.
    2-Motoru tanıyacaksın max. torku nerede veriyor max. bg nerede veriyor bileceksin. Bu veriler ışığında uzun yolda biraz devirli kullanmak hariç aracı zorlamayacaksın.(max. 4000 devir.)
    3-Yakıt kaliteli olacak
    4-Motoru çalıştırdıktan sonra yüksek devirde kullanmayacaksın.
    5-Motor sıcakken stop etmeden 20-30 sn arasında rolantide çalıştırıp kapatacaksın.
    6-Aracı uzun süre boşta kullanmayacaksın. Birden vitese takıp yüksek devre geçmeyeceksin.
    7-Bakımlarını zamanında yaptıracaksın.

    Yukardaki hususlara dikkat ederek kullanan bir bir dizel kullanıcısı en az 500 000 km yi ufak sıkıntılar hariç, motoru sorunsuzca kullanabilir. Eğer dikkat etmezsen motoru elinde bulur ustanın önüne koyarsın. Kazasız günler.
  • ben bazen yol boşsa boşa alıyorum uzuuun düzlükler görürsem tabi sanırım herkes bunu yapıyor , ama şehir içinde veya kalabalık trafikte katiyen boşa almam , boşa almanın sakıncalarını biliyoruz çok yazıldı forumda , onunda bilincindeyim yani , ama dizel için sakıncasını açıklayabilecek bi arkadaş varmı ? nedir bunun sakıncaları ??


    NOT : BU ARADA BAŞLIĞI DEĞİŞTİRDİM AMAÇ DİZEL ARAÇLARIN MOTORUNU İYİ TANIMAK VE KULLANIRKEN BİLİNÇLİ OLMAK

    BİLİNDİĞİ GİBİ BİZİM İNSANIMIZ YENİ BİR ELEKTRONİK EŞYA ALDIĞI ZAMAN KULLANMA KILAVUZUNU OKUMAZ İNCELİKLERİNİ BİLMEDEN DİREK ÇALIŞTIRIR ZORLANDIĞI BİR NOKTA OLURSA ONDAN SONRA KULLANIM KATALOĞUNA BAKMAK AKLIMIZA GELİR , AMA MALESEF ARABA GİBİ UCUZ OLMAYAN ŞEYLERDE DENEME YANILMA PEK UCUZA MAL OLMUYOR ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mendel50 -- 28 Kasım 2007; 16:04:09 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: oguz1

    Dizel motoru yukarda bazı arkadaşlar belirtmiş bir dizel kullanıcısı olarak bende belirteyim.
    1-Rodaja dikkat edeceksin.
    2-Motoru tanıyacaksın max. torku nerede veriyor max. bg nerede veriyor bileceksin. Bu veriler ışığında uzun yolda biraz devirli kullanmak hariç aracı zorlamayacaksın.(max. 4000 devir.)
    3-Yakıt kaliteli olacak
    4-Motoru çalıştırdıktan sonra yüksek devirde kullanmayacaksın.
    5-Motor sıcakken stop etmeden 20-30 sn arasında rolantide çalıştırıp kapatacaksın.
    6-Aracı uzun süre boşta kullanmayacaksın. Birden vitese takıp yüksek devre geçmeyeceksin.
    7-Bakımlarını zamanında yaptıracaksın.

    Yukardaki hususlara dikkat ederek kullanan bir bir dizel kullanıcısı en az 500 000 km yi ufak sıkıntılar hariç, motoru sorunsuzca kullanabilir. Eğer dikkat etmezsen motoru elinde bulur ustanın önüne koyarsın. Kazasız günler.


    arkadaş her şeyi güzelce özetlemiş, dediklerini yaparsanız uzun süre sorun çıkarmadan arabanızı kullanırsınız.
    benim ekleyeceğim bir iki şey olacak, dizel araçlarda düşük devirlerde gaza çok basmakta iyi değil.
    bol bol siyah duman atarsınız. 2000-3000 devir aralığı iyidir genel kullanım için.

    otobüslerdeki dizel motorlar biraz daha farklı,
    örneğin neoplan marka otobüslerden bahsedeyim.

    starliner modeli,
    motor hacmi 12.419 cmküp
    1.900 devirde 480 beygir
    1.110-1.400 devir aralığında 2.300 nm tork
    12 vitesli şanzuman
    26 ton max ağırlık.




  • düşük devirde gaza basınca neden zararı olur açıklayabilirmisiniz. Çünkü ben bazen devir 1500 deyken bir üst viteste gaza basıyorum ve araba zor da olsa toparlayıp kendini 2000 devrin üzerine atıyor. (trafik çok sıkışıksa fazla vites değiştirmemek için).

    Boşta gitmenin zararını (araç rölantide çalışıyor bu durumda nasıl bir zararı olabilir) ve bazen düşük devirde kullanmanın zararını açıklayabilirmisiniz.
    Boşta kullanmıyorum fakat dediğim gibi yol düz ise düşük devirde kullandığım oluyor ama genelde max torku verdiği 2000 devirde kullanıyorum aracımı.
    (Örnek : Megane DCI max tork 2000-4000 devir arası)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mendel50

    ben bazen yol boşsa boşa alıyorum uzuuun düzlükler görürsem tabi sanırım herkes bunu yapıyor , ama şehir içinde veya kalabalık trafikte katiyen boşa almam , boşa almanın sakıncalarını biliyoruz çok yazıldı forumda , onunda bilincindeyim yani , ama dizel için sakıncasını açıklayabilecek bi arkadaş varmı ? nedir bunun sakıncaları ??


    NOT : BU ARADA BAŞLIĞI DEĞİŞTİRDİM AMAÇ DİZEL ARAÇLARIN MOTORUNU İYİ TANIMAK VE KULLANIRKEN BİLİNÇLİ OLMAK

    BİLİNDİĞİ GİBİ BİZİM İNSANIMIZ YENİ BİR ELEKTRONİK EŞYA ALDIĞI ZAMAN KULLANMA KILAVUZUNU OKUMAZ İNCELİKLERİNİ BİLMEDEN DİREK ÇALIŞTIRIR ZORLANDIĞI BİR NOKTA OLURSA ONDAN SONRA KULLANIM KATALOĞUNA BAKMAK AKLIMIZA GELİR , AMA MALESEF ARABA GİBİ UCUZ OLMAYAN ŞEYLERDE DENEME YANILMA PEK UCUZA MAL OLMUYOR ...




    Boşa almanın dez avantajı boşta iken motor bir miktar soğur ve piston yağması azalır birden 5. viteste 3000 devre getirince araç 700 devirden 3000 devre aradaki yağlamayı hemen yapamaz ve bu uzun vadede piton segman ve gömleğe zarar verebilir. motorun ömrü örneğin 500 000 km ise 400 000 km ye düşer.

    Diğer bir dez avantajı fren balatalarına normalden fazla yük bindirdiği için aşınma artar. Yalnız dizel araçlarda motor freni ni kullanmak pek tavsiye edilmediği için, yıpranmayı bence göz ardı etmekte fayda var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oguz1 -- 28 Kasım 2007; 9:53:37 >




  • sanırım düşük devirde gaza basmanın silindire zengin karışım verildiği için zararlı olduğunu düşünüyorlar.Bana göre de doğru bir tespit.Sonuçta eksozdan siyah duman çıkıyorsa yanmamış mazot ve zararlı hidrokarbonlar çıkmaktadır, çevre bir yana bu gazların hepsi silindir içinden başlayarak tüm sistemden geçip çıkmakta.En başta silindir içi kurumlaşma yapar ,turboya gicekcek olan bu yanmış gazın içindeki partikül miktarı artacağı için kanatlarına zarar verebilir vb.
    Peki doğru hareket nedir denirse , eğer 2000 badından uzakta iseniz bir alt viteste deviri artırıp gaza öyle basılması bana göre daha uygun geliyor.Mesela bazen tasarruf amacıyla 3.veya 4.viteste araç 1500 bandında bulunurken gaza basmak yerine hemen 2ye atarak (bir alt vitesten başlayarak) sonra gaza yüklenmek daha uygun bir sürüş davranışı olacaktır.

    quote:

    Orjinalden alıntı: lotus1

    düşük devirde gaza basınca neden zararı olur açıklayabilirmisiniz. Çünkü ben bazen devir 1500 deyken bir üst viteste gaza basıyorum ve araba zor da olsa toparlayıp kendini 2000 devrin üzerine atıyor. (trafik çok sıkışıksa fazla vites değiştirmemek için).

    Boşta gitmenin zararını (araç rölantide çalışıyor bu durumda nasıl bir zararı olabilir) ve bazen düşük devirde kullanmanın zararını açıklayabilirmisiniz.
    Boşta kullanmıyorum fakat dediğim gibi yol düz ise düşük devirde kullandığım oluyor ama genelde max torku verdiği 2000 devirde kullanıyorum aracımı.
    (Örnek : Megane DCI max tork 2000-4000 devir arası)




  • quote:

    Orjinalden alıntı: lotus1

    düşük devirde gaza basınca neden zararı olur açıklayabilirmisiniz. Çünkü ben bazen devir 1500 deyken bir üst viteste gaza basıyorum ve araba zor da olsa toparlayıp kendini 2000 devrin üzerine atıyor. (trafik çok sıkışıksa fazla vites değiştirmemek için).

    Boşta gitmenin zararını (araç rölantide çalışıyor bu durumda nasıl bir zararı olabilir) ve bazen düşük devirde kullanmanın zararını açıklayabilirmisiniz.
    Boşta kullanmıyorum fakat dediğim gibi yol düz ise düşük devirde kullandığım oluyor ama genelde max torku verdiği 2000 devirde kullanıyorum aracımı.
    (Örnek : Megane DCI max tork 2000-4000 devir arası)

    Boşta gitmenin zararını yukarda anlatmıştım. Bu sizin diğer sorunuza yanıtıda barındırıyor olabilir. Yalnız vites değişikliklerinde ısınmış motor bu düşük ve yüksek devri absorbe edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken vitesi değiştireceğiniz devir. 2500 - 3000 devirde üst vites, 1500 devir civarı alt vites.

    Diğer bir konu boşta haldı herhelde motor soğukken fazla devirli ve agresif kullanmamak bu dizel motorlarda biraz daha önemli. Motorun çalışma ısısı 90 derece civarı bu 0 derecede motorun tüm işleyen parçalarına azda olsa zarar verir. Düşük devirde ve sakin kullanmak gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oguz1 -- 28 Kasım 2007; 15:13:58 >




  • cevaplarınız için teşekkrüler.
    Zaten motor soğukken aracın performanslı olmadığını hissediyorsunuz, biraz takırtılı çalışıyor, ama ısındıktan sonra iyi performans vermeye başlıyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: punk89

    biz de kangoo 1.5dci 65 bg var, babam gayet yumuşak kullanıo da, ben genelde gazı sonuna kadar köklerim hızlanırken galiba motorun anasını ağlatmış oluorm??

    1,5 aydır arabayı kullanıorm, ilk başlarda hiçbişi yoktu, şu anda kalkarken tekleme yapıo böyle olcaksa o zaman araba kullanmamak lazım, adamlar uyarmıolar ki gaza fazla abanmayın diye


    Arkadaşım hangi aracı böyle kullanırsan kullan araç bu hale gelir.
  • bu yeni nesil dizzellerin performansı mükemmel özellikle rampalarda ve sollamalarda demekki her güzel şeyin narin noktası var malesef



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mendel50 -- 29 Kasım 2007; 13:22:50 >
  • Dizeller çok uzun ömürlü motorlardır.
    Ancak bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir:

    Öncelikle motoru kapatmadan önce turbonun soğuması için 30 saniye kadar beklemek (detayı kullanma kulavuzunda bulabilirsiniz.)
    Özellikle uzu yolda giderken mola yerlerine gelince 1-2 dakika bekledikten sonra motoru kapatın.

    Bunun dışında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de yakıt kalitesidir.
    Düşük kükürtlü yakıt (eurodisel) kullanmanız şarttır.
    Yüksek basınç nedeniyle yakıttaki kükürt sülfirik asite dönüşür. Bu da motora ağır hasar verir.
    Kalitesiz yakıt büyük sorun çıkarır.

    Motor soğukken 2000-2500 devir cıvarını aşmamaya özen gösterin.

    En önemlisi kullanma kılavuzunu iyice okuyun.

    En azından her 2500 km de bir yağ seviyesini kontrol edin.

    Bakımlarınızı düzenli olarak yaptırın.

    Özeli bir şanssızlığınız yoksa yıllarca sorunsuz kullanırsınız.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: racai

    Dizeller çok uzun ömürlü motorlardır.
    Ancak bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir:

    Öncelikle motoru kapatmadan önce turbonun soğuması için 30 saniye kadar beklemek (detayı kullanma kulavuzunda bulabilirsiniz.)
    Özellikle uzu yolda giderken mola yerlerine gelince 1-2 dakika bekledikten sonra motoru kapatın.

    Bunun dışında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de yakıt kalitesidir.
    Düşük kükürtlü yakıt (eurodisel) kullanmanız şarttır.
    Yüksek basınç nedeniyle yakıttaki kükürt sülfirik asite dönüşür. Bu da motora ağır hasar verir.
    Kalitesiz yakıt büyük sorun çıkarır.

    Motor soğukken 2000-2500 devir cıvarını aşmamaya özen gösterin.

    En önemlisi kullanma kılavuzunu iyice okuyun.

    En azından her 2500 km de bir yağ seviyesini kontrol edin.

    Bakımlarınızı düzenli olarak yaptırın.

    Özeli bir şanssızlığınız yoksa yıllarca sorunsuz kullanırsınız.


    kullandığım araç reno clio dizel stop etmeden beklemek hakkında kitapçığında en ufak bir şey yok kılavuzunda , forumlardan vs kulaktan dolma vs. sonradan öğreniyoruz böyle şeyleri malesef , hatta ve hattaa ben ***** soket aldım bi daha servise gerek görmüyorum bilgisayara bağlıyorum aracımı kendi sorunumu kendim çözüyorum çoğu zaman



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mendel50 -- 30 Kasım 2007; 17:26:53 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: mendel50

    quote:

    Orjinalden alıntı: racai

    Dizeller çok uzun ömürlü motorlardır.
    Ancak bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir:

    Öncelikle motoru kapatmadan önce turbonun soğuması için 30 saniye kadar beklemek (detayı kullanma kulavuzunda bulabilirsiniz.)
    Özellikle uzu yolda giderken mola yerlerine gelince 1-2 dakika bekledikten sonra motoru kapatın.

    Bunun dışında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de yakıt kalitesidir.
    Düşük kükürtlü yakıt (eurodisel) kullanmanız şarttır.
    Yüksek basınç nedeniyle yakıttaki kükürt sülfirik asite dönüşür. Bu da motora ağır hasar verir.
    Kalitesiz yakıt büyük sorun çıkarır.

    Motor soğukken 2000-2500 devir cıvarını aşmamaya özen gösterin.

    En önemlisi kullanma kılavuzunu iyice okuyun.

    En azından her 2500 km de bir yağ seviyesini kontrol edin.

    Bakımlarınızı düzenli olarak yaptırın.

    Özeli bir şanssızlığınız yoksa yıllarca sorunsuz kullanırsınız.


    kullandığım araç reno clio dizel stop etmeden beklemek hakkında kitapçığında en ufak bir şey yok kılavuzunda , forumlardan vs kulaktan dolma vs. sonradan öğreniyoruz böyle şeyleri malesef , hatta ve hattaa ben ***** soket aldım bi daha servise gerek görmüyorum bilgisayara bağlıyorum aracımı kendi sorunumu kendim çözüyorum çoğu zaman



    Reno clio dizel de turbo var mı?? bu bekleme süresi turbo araçlar için geçerlidir.çünkü turbonun içinde bir mil vardır ve çok yüksek hızlarla dönüş yapar.eğer kontağı hemen kapatırsan yağlama olmaz(soğutma) ve yüksek ısı nedeniyle mil zarar görür.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: SAVASAHISHALI

    Reno clio dizel de turbo var mı??


    Var...
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.