Şimdi Ara

DİZEL Mİ BENZİNLİ Mİ BİLİM NE DİYOR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
124
Cevap
6
Favori
8.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Dostlar bir süredir ülkemizde dizel – benzinli motor karşılaştırması çok sık yapılıyor. Bir motor meraklısı olarak acizane bildiklerimizden bir yazı kaleme alalım, başlık açarak malumu ilan edelim hem dostlar gelsinler görüş eklesinler istifade edeyim.
    Sabırla yazıyorum size de okurken sabır diliyorum.

    Dizel motorların serüveni esasen benzinli motorlarla başlar. August Otto 1876 yılında benzinli motorun patentini aldı. Bu icat “Otto Döngüsü” olarak da bilinen dört zamanlı içten yanmalı motor prensipleri üzerine çalışan bugünkü araçlarımızın esasını teşkil eder. 1878’de de Almanya’da yola “buharlı motor benzinli motora karşı” çalışmasını yaparak çıkan Rudolf Dizel daha verimli bir motor yapma hırsı ile 1892’de dizel motorun patentini aldı.
    Eğer dizel motorlar daha verimli ise neden dizel motorları daha sık kullanmayalım ki sorusu yıllardır gündemdedir. Ağır vasıtaların dizel motorlar ile teçhiz edilmesini yalnızca motorin fiyatlarına bağlamak tekniği göz ardı etmektir. Evet dizel motorlar daha “verimlidirler”.

    Teoride dizel motorlar ile benzinli motorlar benzerdirler. Her ikisi de akaryakıtta mevcut olan kimyasal enerjiyi mekanik enerjiye dönüştürür. Dikkat buyurun “akaryakıtlardaki kimyasal enerji” diyeceksek eğer dizel – benzinli kıyaslamamızda sadece motor bloğuna bakıp ahkam kesmemiz son derece hatalı olur. Bir kere önce her ikisi de petrol türevi olan ama aralarında kimyasal farklılıklar bulunan motorin ile benzinin kıyasını yapmamız icap eder. Dizel motor ile benzinli motorun arasındaki ana fark bununla başlar, ateşleme anında yakıta yaptıkları muamele ile devam eder. Kısaca benzinli motorda yakıt hava ile karıştırılır, pistonlarca sıkıştırılır, bujilerin kıvılcımları tarafından patlatılır. Dizel motorda ise ilk önce hava sıkıştırılır sonra da yakıt püskürtülür. Hava sıkıştığında ısındığı için yakıt patlar. Birkaç satır önce yakıtların arasındaki kimyasal farklılıkların mukayese edilmesinin öneminden dem vurmuştum; kaynamasın.

    Petrol doğada yeryağı (ham petrol) olarak bulunur. Yeryağı rafinerilerde işlendiğinde benzin, jet yakıtı, motorin, kerosen gibi birkaç farklı türde akaryakıt elde edilir. Motorin ve benzin farklı kokar. Motorin daha ağır ve yağlıdır. Motorin benzinden çok çok daha yavaş buharlaşır; kaynama noktası sudan bile yüksektir. Dünyanın farklı yerlerinde motorine “dizel yağı” denmektedir çünkü yağlı yapısı hissedilir seviyededir. Dizel yakıtı ağır olduğundan daha yavaş buharlaşır.

    Benzinden daha uzun karbon atomu zincirine sahiptir. Benzin tipik olarak C9H20 iken motorin C14H30 yapısındadır. Motorin benzine göre rafineride daha az damıtmayla elde edilir ki bu daha ucuz olmasını sağlar.
    Motorinin enerji yoğunluğu benzinden daha fazladır. Ortalama 4 lt motorin 155x10^6 (147000BTU) jul ihtiva ederken 4lt benzin 132x10^6 jul (125,000 BTU) içerir. Bu neden 4lt motorinin 4lt benzine göre daha fazla yol yaptığını açıklıyor. Dizel motorların “verimlilik” avantajlarını güç gereksinimleri yüksek kamyon, otobüs, tren, vinç, tarım araçları, acil durum araçları ve güç jeneratörleri gibi vasıtaların dizel olması kanıtlar. Dünyada taşınan yüklerin %94’ü dizel motorlara ihtiyaç duyar.

    Çevre açısından dizel motorlar benzinli motorlara göre çok daha az karbon monoksit, hidrokarbon ve karbondioksit salınımı yapar. Ancak nitrojen bileşikleri salınımı, bu asit yağmuruna sebep olur, benzinli motorlara göre daha yüksektir.
    Dizel motorların 1500-2000 rpm arasında üretebildikleri gücü benzinli motorlar 2500-3000rpm’de üretebilirler. Bu da verimlilik açısından önemlidir.

    Vesselam

    Bir çok benzinli motor 9:1 ila 11:1 arası sıkıştırma oranına sahipken, dizel motorlar 16:1 ila 20:1 sıkıştırma oranlarına sahiptir. Termodinamik yasalarına göre Sıkıştırma oranı ne kadar yüksek olursa verimlilik de o kadar yüksek olur. Maalesef yüksek sıkıştırma oranları aynı zamanda motorun iç aksamının daha yüksek bir stresle baş etmesi anlamına geliyor. Böylece dizel motorların tüm parçaları daha yüksek olan bu strese dayanması için daha güçlü maddelerle ve tasarımlarla imal ediliyor..

    Dizel motorlar daha fazla güç üretsinler diye turboşarjlıdır. Turboşarj bir dizel motora gayet düz tork eğrisi ve daha yüksek güç verirken, maliyeti de arttırıyor. Turboşarj havayı ısıtır, ısıya dayanaklı malzemeden üretilmelidir: hava tekrardan motora beslenmeden önce ısındığı için soğutulmaya ihtiyacı vardır. Bu motorun bir intercooler'a ihtiyacı olması demektir.

    Bir diğer fark yaratan konu: modern dizel motorlar yüksek basınçlı enjektör sistemlerine sahiptirler. Bu sistemler "common rail" sistemleri olarak bilinirler ki yakıtı 1000 ve 2000 bar arasında pompalarlar. Bundan dolayı dizel motorlar ikinci bir yakıt pompasına ihtiyaç duyarlar.

    Yüksek sıkıştırma "verimlilik" için harikadır, diğer yandan yüksek sıkıştırma oranlarında patlama (yakıtın yanması) istenmeyen yan etkiler doğurur. Dizel motorlar nitrojen oksit NOx üretme eğilimindedirler. Tüm devletlerde NOx emisyonlarını sınırlandıran yasal düzenlemeler vardır. Bundan dolayı araba üreticileri egzoz son işlem sistemleri kullanarak bu emisyonları azaltma yoluna giderler. Sıradan bir üç yollu katalist kullanan benzinli motora kıyasla, dizel motor NOx emisyon azaltımı için ek katalise ihtiyaç duyar. Yanmamış dizel parçacıklarına karşı da partikül filtreleri eklerler.

    Sonuç olarak

    Dizel motorlar “verimlidirler”: birim yakıtla daha uzun yol giderler. Motorin bugün piyasada mevcut enerji yoğunluğu en yüksek akaryakıtlardandır. Dizellerin buji gibi kıvılcımlı ateşleme düzeneklerine ihtiyacı yoktur. Yüksek sıkıştırma oranlarına mukavemetli tasarlanmaları dizel motorları ağır koşullar için daha dayanaklı yapar. Yaygın görülen benzinli motorun daha uzun ömürlü olması yanılgısına rağmen dizel motorlar daha dayanıklıdırlar. Orijinal motorla en uzun kullanılma rekorunu 900000 mil ile bir dizel motorlu araç elinde bulundurmaktadır.

    Elektrikli bir ateşleme sistemine sahip olmayışı dizel motoru daha güvenilir yapmaktadır. Daha az rpm’lerde ihtiyaç duyulan gücü karşılayabilmesi ve malzeme kalitesinin yüksekliği de dizel motorların güvenilirliğini arttırmaktadır. Motorin kaydırıcılık özelliğine sahiptir; bu özelliği ile yağ filmi, segmanlar, silindir iççapı aşınmaları bakımından benzinden çok daha avantajlıdır. Rektefeye gerek kalmaksızın dizel motorların minimum 400000km yapması yaygın bir istatistiktir.
    Motorinin alev alabilirliği düşüktür, bu nedenle yangın riskini azaltır. ABD ordusu ve NATO sırf yangın riski daha düşük olduğu için mümkün olan her yerde sadece dizel motorlar kullanırlar.

    4LT’lik motorinin 155x10^6 (147000BTU) jullük enerji üstünlüğü (4lt benzin 132x10^6 jul (125,000 BTU)) artı dizel motorun 16:1 ila 20:1 lik sıkıştırma oranları (benzinlinin 9:1 ila 11:1) dünya çapında dizeli tartışmasız daha yaygın bir motor tipi yapıyor. Ayrıca kısa vadede bio bazlı yakıtlar petrol türevi yakıtlara alternatif olarak piyasaya sürülecekler, ve bu yakıtları ancak dizel motorlar yakabilecek. Global enerji politikaların değişkenliği riskine cevaben dizel motorlar doğal gaz, kaya gazı, alkol bazlı yakıtları da yakabilecek esnekliktedirler.

    İnşallah yazıma "150000'de turboyu eline alıp 3000TL harcayınca görürsün dizeli" diye höloooooğğğğ bodoslama yorum yapanlar olmaz. Zira 2 farklı araçta 150000km'yi devirip sattım, turbolarım da hep yerinde çalışıyordu elime hiç almadım. Düzenli bakım, tekniğe uygun kullanım, temiz yakıt ile dizel motorun hiç bir yerini elinize almazsınız. Öyle olsaydı çiftçilerin bir elinde traktör turbosu diğer elinde biçerdöverin ki geziyor olurlardı.







  • Güzel yazı

    Teşekkürler

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dizel elbette birim kalori başına daha çok iş yapar, motorun yapısı gereği bu böyledir. Ama mesele ve tartışılanların odak noktası zaten bu değil. Aynı paraya satılsa bugün herkes dizel araç alır.

    Ama gel gelelim benzin ucuz olsa veya yakıt giderleri önemsiz düzeyde olacak kadar az dokunsa bütçeye kimse dizel araca binmez.

    Verimli olabilir ancak sürüş konforu, sürüş zevki, rafine olmayışı, bakımlarının daha sık oluşu, daha sorun çıkartma ihtimalinin yüksek oluşu, iticiliği vs

    Bugün dizel ile benzinli araç arasında aynı otomobil aynı kasa ortalama 11-12bin TL'lik fiyat farkı oluyor. Herkesin hesabı kendine ama bu fiyat farkı varken bence dizel alınmaz, bir espirisi kalmadı.
  • gece gece tümünü okudum güzel bir yazı emeğinize sağlık
  • özet geçiyorum;

    1.Dizel motorlar “verimlidirler”: birim yakıtla daha uzun yol giderler

    2.Motorin kaydırıcılık özelliğine sahiptir; bu özelliği ile yağ filmi, segmanlar, silindir iççapı aşınmaları bakımından benzinden çok daha avantajlıdır.

    3.Motorinin alev alabilirliği düşüktür, bu nedenle yangın riskini azaltır

    4.kısa vadede bio bazlı yakıtlar petrol türevi yakıtlara alternatif olarak piyasaya sürülecekler, ve bu yakıtları ancak dizel motorlar yakabilecek.

    5.Daha az rpm’lerde ihtiyaç duyulan gücü karşılayabilmesi ve malzeme kalitesinin yüksekliği de dizel motorların güvenilirliğini arttırmaktadır. (burası bence ''yıpranırlığını azaltmaktadır'' olması gerekiyordu)
  • Konunun bu yönünden çok bence dizel ve benzinin yandıktan sonraki ortaya çıkan gazların dünyaya ve atmosfere verdiği zarardır. İki yakıtında yandığında ortaya çıkan zararlı gazlar vardır, ama şuanda ki öncelikli sorun karbon salınımı azaltmaktır, dizelin yanmasından ortaya çıkan karbon benzine oranla oldukça yüksektir.
  • Teşekkürler...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir çırpıda okunan güzel bir yazı olmuş teşekkürler.

    Teşekkür butonu olsa güzel olurdu
  • güzel bir yazı olmuş teşekkürler..
  • Güzel bir yazı... Yalnız traktör motorlarında turbo var mıdır gerçekten?... Bir de dizel motorların alternatif yakıtlarla çalışabildiği gibi benzinli motorların da ufak bir demontajla CNG yakıtıyla çalışabilmesi mümkündür diye biliyorum.
  • Burada dizele gücünü veren asıl olay TURBO. Eğer turbo benzinli bir araç kullanırsak zaten dizel torkunu ve gücünü yakalıyoruz yakıt olarakta çok öenmli bir fark oluşmuyor. Benzinin yanma hızı yüksek olduğundan turbo benzinli bir araç çok daha seridir çok daha hızlı toparlar.
    TURBO ünitesi olmayan dizel bir motor katlanılır gibi değildir. Düşük devir ile çok güç gerektirecek ağır iş makinalarında Dizel dir ama iş otomobil ise Turbo Benzinlidir.

    Dizel otomobillerin benzinliden daha az kirlilik yarattığı doğru değildir. Herhalde burada kurşunlu benzin ile kıyaslanıyor. AB Dizel araçların daha az kullanılması için bir sürü düzenleme yapmaya çalışıyor. Dizel araçların doğrudan iklim değişimi üzerine etkisi olduğu, kan kanseri ve akciğer kanserine yatkınlığı olan kişilerde bunu tetiklediğine dair bir çok bilimsel çalışma vardır.
  • Faydalandigim bir yazi oldu emegine saglik..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok güzel bir yazı teşekkürler
    sorulması gereken en önemli soru şu bence dizel otomobil için istenen fiyat farkı bu verimi elde edebilmek için verilir mi yoksa istenen fiyat farkı gerçekten çok mu
    dizel motorların uzun ömürlü ve daha verimli olduğu tartışmasız bir gerçek
    ama özellikle bazı firmalar dizel için abartılı fiyat farkı isteyebiliyor
    ya da en güzeli şöyle sormak "dizel motorlu bir araç ile benzinli bir araç arasında max. ne kadar fiyat farkı olmalı?"
  • Günümüz dizel araçların teknolojisi tekdüze bir dizel motordan daha yüksek olduğu için arıza verirse pahalı olmaktadır. Nedir bunlar; commonrail sistemi ve turbo

    Dizel araçlarda turbo neden arıza yapar, kullanımı biraz özen istediği ve ülkemizde bu özeni gösterecek bilinçte kullanıcı olmadığı içindir (ilk çalıştırmada soğuk motorla hemen yüksek devirlere çıkmak, stop etmeden önce beklememek vs gibi). Bu noktada dizel motorun bir suçu günahı yoktur, aynı risk benzinli turbolar içinde geçerlidir. Bunu ayırt edebilmekte fayda var.

    Commonrail sistemi ise kötü yakıt, chip box uygulamaları,yakıt deposunu sonuna kadar kullanıp dipte kalma ihtimali yüksek olan tortulları motora göndermek (ki bu yakıt pompasını da bozabilir) gibi hatalı kullanımlardan arıza vermektedir.

    Peki bunlara dikkat etmek çok mu zordur? Günlük antreman yapıp vücudu güçlü tutmak mı lazım? Yada para verip bize bu hataları yapmamamız için uyaracak bir asistan mı gezdirmeliyiz her daim yanımızda?

    Yanıt; tabiki hayır. Yukarıda anlattığım hususlara küçük özenler göstermek tamamen yeterde artar bile.

    Çevre kirliliği hususunda da çok takılmaya gerek yok, DPF (dizel partikül filtre) bu durumlar için var. Bu filtre sayesinde dizel motorlar düşündüğünüz gibi çevre katili damgasından kurtuluyorlar.

    Konu sahibine teknik yazısından dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu okuduğum kaçıncı dizel-benzin kıyaslama konusu hatırlamıyorum ama en güzel bilgi burada var. O yüzden keşke diğerleri kaldırıp bir tek bu konu bırakılsa pek çok bilgi kirliliğinden de kurtulmuş oluruz.

    Kavgasız gürültüsüz seviyeli tartışmalar dileğimle

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Emeğinize sağlık,çok güzel bir yazı...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gökhan Göçer

    Orijinal motorla en uzun kullanılma rekorunu 900000 mil ile bir dizel motorlu araç elinde bulundurmaktadır.


    bu motor hangisidir?
    kim üretmiştir ve halen kullanılıyor mudur?
  • Rudolf Diesel'in mekanı cennet olsun. Şu an Türk insanı olarak bir nebze gezebiliyorsak bu adamın sayesinde ve lpp teknolojisini bulanlar sayesindedir.
  • peki skstr orani 20 ise piston ici basinc 20 bardir.
    20 bara yakit gond icin 2000 bar kull niye?
    2000 bar delilik yahu.
    nasil bir pompa enj sistemi var ufacik otomobilde?
    zaten dizele karsiydim artik hayatta almam.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 26_bbz_26 -- 6 Ağustos 2013; 10:56:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Turbo dizeli turbo benzinli ile kıyaslayın
    Atmosferik benzinliyi atmosferik dizelle kıyaslayın da ondan sonra kim dizel pesinde gider bakalım.

    1.4 benzinli turbo araclar 2.0 turbo dizeli gecmis durumda.
    Benzinli arac her zaman daha seri ve titresimsiz olur. Kullanımı daha keyflidir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel yazı fakat işin ekonomisine hiç değinmemişsin.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.