Şimdi Ara

Diyalektik nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.477
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herkese selam...

    Arkadaşlar şu sıralar siyaset bilimiyle alakalı bazı kitaplar okuyorum ve bu ''diyalektik'' kavramı özellikle marksizm konusunu incelerken bir hayli karşıma çıkıyor.İnternetten biraz araştırdım ama tam olarak kavrayamadım.Burda da dedemlerim yanında kalıyorum sorabileceğim biri yok.Sanırım biraz felsefi bir kavram...Bana sade bir dille anlatabilecek biri var mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tommiks -- 24 Temmuz 2009; 0:48:19 >



  • @kaotika nın konusu bu
  • Google'a yazarsan pek çok değişik cevap alman mümkün. Bence en anlaşılır tanımlama Engels'in "Diyalektik, dış dünyada ve insan düşüncesindeki hareketin genel yasalarını inceleyen bilimdir" tanımlamasıdır. Keza diyalektik; tez - antitez - sentez olarak da tanımlanmıştır. Yani bir şeyin zıddı ile karşılaştırılmasından ortaya çıkan sonuç (sentez) hem diyalektiğin amacı ve sonucu hem de bizatihi kendisidir. Şu linkteki tanım da oldukça sade ve anlaşılır:
    http://www.teknointel.com/makaleler/dialektik.htm
    "Dialektik, gerçeği arama ve gerçeklerle yaşamanın yöntemidir."




  • diyalektik bir anlamda düşüncenin konserve edilmesi, servis edilmesi biçimidir...necip fazılın batı tefekkürü ve islam tasavvufu adlı eserini alıp okursan diyalektik konusunda daha açık bilgilere ulaşabilirsin...
  • http://www.teknointel.com/makaleler/dialektik.htm
    Linkte Mecelle'ye atfen verilen "Barika-i hakikat, müsademe-i efkârdan doğar" vecizesi ise, bir anlamda diyalektiğin islâmi tanımlamasıdır. Eski kelimelere fazlaca âşina olmayanlarımız için "Hakikat kıvılcımı, fikirlerin çarpışmasından doğar" şeklinde söylenmesi mümkün olan bu söz, diyalektiği, sadece zıtların çatışması olmaktan çıkararak, ona, değişik fikirlerin tartışılması yöntemi ile hakikate ulaşma anlamını yüklemektedir. Şu halde diyalektik, bir anlamda, aktif ("dinamik" de denebilir) kamuoyudur. Kamuoyu durağanlaşan bir toplum, diyalektik düşünmeyi de terk etmiş olur. Kuşkusuz bir toplumda bireylerin diyalektik düşünebilmesi çok önemlidir. Ancak halkı ileriye götürecek olan, bireysel diyalektik zerrelerini toplumsal diyalektiğe dönüştürebilme yetenek ve başarısıdır.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.