Şimdi Ara

Diş Hekimliği Fakültesi Tercih Edeceklere Tavsiyeler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.821
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba,

    YKS'yi atlatmış olan herkese geçmiş olsun. Sonuçların açıklanmasına daha zaman olsa da ileriye yönelik bir "Diş Hekimliği Fakültesi Tercih Edeceklere Tavsiyeler" yazısı yazmak istedim. Umarım hem şu an hem de sonuçlar açıklandıktan sonra diş hekimliği tercih etmek isteyen kişilere yararlı bir içerik olur.  


    Öncelikle kendimi tanıtayım. Ben perifer illerin birinde (küçük şehir) diş hekimliği okuyorum ve bu yaz sonunda son sınıfa geçeceğim. Yazıdaki her şey benim kendi tecrübem ve görüşüm olduğu için katılmayanlar da mutlaka olacaktır.


    Diş hekimliği fakültesi hakkında bilinmesi gerekenler, keşke bilseydim dediklerim:

    • Diş hekimliği doğal olarak çok fazla pratik eğitimi barındıran bir bölüm. Daha ilk geldiğiniz haftadan el becerilerinizi, alet tutmanızı geliştirmek için pratik eğitimler başlıyor.

    • Sınıfta kalmak çok kolay. Üstten ders asla alınmıyor. Alttan ders alma durumu ise çok sınırlı. Örneğin benim okuduğum üniversitede pratik eğitimi olan bir dersten kalırsak direkt sene kaybediyoruz. Kaybettiğimiz senede geçtiğimiz dersleri tekrar almıyoruz sadece tek dersten kalsak dahi o yıl sadece o derse giriyoruz. Eğer pratik eğitimi olmayan tek bir teorik dersten kalırsak sadece bir yıl olmak şartıyla o dersi alttan alabiliyoruz. Kurallar her üniversitede değişiklik gösterse de duyduğum çoğu üniversitede bu şekilde.

    • Hem alan (diş hekimliği ile ilgili) hem de alan dışı (tıp ile ilgili- temel bilimler) dersler bulunmakta. Temel tıp bilimleri, hocadan hocaya değişse de, genellikle detaylı işlenmekte ve tüm vücudu kapsamakta. Yani eğitim sadece diş ve çene bölgesini kapsamamakta.

    • Dönemler diğer fakültelerden daha uzun. Genellikle diğer fakültelerden 2 hafta erken başlayıp 2 hafta geç tatile giriliyor. Tabii uzayıp giden bütünleme dönemi, telafi eğitimi dönemlerini de düşünürsek genel olarak 3. Sınıftan sonra pek yaz tatiliniz kalmıyor.

    • Diş hekimliği fakültelerinde yaz okulu yok. Yani bütünleme, o dersi geçmeniz için son şansınız diyebiliriz.

    • Dışarıda gezmeye, şehir dışına çıkmaya elverişli bir bölüm değil. Yapabilenler de var tabii ama sosyal hayatı bir şekilde sınırlamak gerekiyor.

    • Fakülte eğitimi çok masraflı. Yılın başında toplu bir şekilde malzeme alımı yapılıyor her yıl (yaklaşık 2000-3000 TL). Fakat malzeme bittikçe haftalık veya aylık alışverişlerde 300-500 TL harcanıyor.

    • Fakülteye ilk girdiğiniz günden itibaren hiyerarşiyi hissedeceksiniz. Ben saygı konusunda çok hassas bir insanım, asistanlara ve hocalara saygımı hiç eksik etmemeye çalışırım ama hiyerarşi dediğim şey saygıdan öte bir şey. Bu biraz da işin içine girince anlaşılıyor diyebilirim. Daha ilk defa yaptığınız bir şeyi kötü yaparsanız size kızabilirler, art niyet gütmeden yaptığınız ufak bir hatadan dolayı stajdan kalabilirsiniz veya sudan sebeplerle hastanızın önünde azarlanabilirsiniz. Ve bu hiyerarşi sebebiyle sesinizi de pek çıkartamazsınız ve "peki, haklısınız, özür dilerim hocam" gibi cümlelerle o anı atlatıp lavaboya gidip ağlarsınız. Bunlar normal ve olağan şeyler. Eminim geçmişe göre bu konuda çok daha iyi durumdayızdır. Her yeni gelen asistan hocamız bize karşı daha iyi bir yaklaşım sergiliyor ve umarım bu ezme ve aşağılama durumları yine bizler sayesinde son bulacaktır.


    Diş Hekimliği Fakültesi Tercih Etmeden Önce, Üniversitesi Seçimi Sürecinde Yapılması Gerekenler (keşke yapsaydım dediklerim :'))

    • Muhakkak tercih edeceğiniz şehre, üniversiteye tercih yapmadan önce gidin. Bunu sadece ortamı görmeniz açısından soylemiyorum aynı zamanda okulun imkanlarını da değerlendirin.

    • Okulu ziyaret ettiğinizde mutlaka kliniklere ve mümkünse prekliniklere gidin. Çünkü günümüzde en büyük sıkıntılardan biri sürekli üniversite açtıkları için yetersiz imkanlara sahip olsa dahi üniversite açmaları veya kontenjanı gereğinden fazla artırmaları. Bu da özellikle kliniklerde bizleri zor duruma sokuyor. 30 kişilik prekliniklere 120 kişi sığmak için gruplara bölünüyoruz, yetiştirilmesi gereken işler yetişmiyor vb.

    • Tercih edeceğiniz okulun hastanesi hasta bakabilme açısından büyük olmalı. Mümkünse hastane binası olan bir okul seçmenizi tavsiye ederim. Her kliniğe 3-5 ünit (koltuk) konulan kliniklerde hasta kapmak için, bulduğunuz hastayı oturtup işlem yapmak için veya hastanıza randevu vermek için birbirinizle kapışmanız gerekiyor.

    • Bir fakülte hakkında en iyi bilgiyi orada okuyan kişiden öğrenebilirsiniz. Fakat sosyal medya üzerinde insanlar olumsuz yanlardan pek bahsetmek istemeyebilir bu yüzden mümkünse özel mesajlaşma yolu ile iletişim kurun derim. Bunun için Instagram'da X üniversitesi diş hekimliği fakültesi diye gruplar oluyor. O gruplardan bir kişi seçip kibar bir üslup ile rahatsız etmeden mesaj atarsanız eminim yardımcı olurlar.

    • Mesaj attığınız kişilerden hocalar ve asistanlar hakkında da genel olarak bilgi alın. Maalesef diş hekimliği fakültesinde mobbing mevcut ve mümkünse en az mobbing olan okulu tercih etmekte fayda var çünkü bir süre sonra bölümü sevseniz dahi yaşadığınız olaylar sizi bölümden soğutuyor.

    • Asistan, hoca, profesör sayısına okulun akademik kadro websitesinden ulaşabilirsiniz. Asistanın az olması preklinikte ama daha çok klinikte büyük sıkıntı yaşatıyor.

    • Tercih etme durumunuz olan birkaç üniversitenin yönetmeliğini okuyun. Sınıfta nasıl kalıyoruz, hangi dersin barajı ne kadar, vize final oranı nasıl vb. sorulara yönetmelikten cevap bulabilirsiniz. Çok ayrıntılı gibi görünse de sizi fakülte eğitiminde en çok bıktıracak olan şeyler bunlar maalesef.

    • Ders yoğunluğunu öğrenmek için geçmiş yıllarda paylaşılan ders programlarına göz atabilirsiniz. Fakültenin yoğunluğu hakkında bilgi verir.

    • Ana hatlarıyla dönemler hakkında bilgi sahibi olmak için YouTubeda video izleyebilirsiniz.


    Şehir Tercihi Nasıl Olmalı? (benim kendi düşüncem ve tavsiyemdir kişiden kişiye değişebilir)

    Diş hekimliği fakültesinde en azından şu an için okuduğunuz okulun pek bir önemi olmuyor. Tabii ileride çok fazla fakülte açılmasının bir sonucu olarak önemli hale gelebilir fakat günümüz için konuştuğumuzdan nereden çıkarsanız çıkın diş hekimisiniz. Özellikle 4 ve 5. Sınıflarda hiç tatiliniz olmayacağı için memleketinizi tercih etmeniz faydalı olabilir. Ayrıca diş hekimliği fakültesi (özellikle her gün gittikçe artan kurlardan dolayı) çok masraflı bir bölüm, ailenizin yanında kalmanızı da bu açıdan tavsiye ederim. Tabii farklı şehire gitmek isteyenler muhakkak vardır, bu durumda da gideceğiniz üniversitenin şartlarına bakarak değerlendirmelisiniz. Yine çok fazla zamanınız olmayacağı için memleketinize yakın bir şehir seçmeniz avantajlı olacaktır. Memleketiniz sizin için çok öncelikli bir noktada değilse veya büyük sehirlerdeki köklü üniversitelerinden birini kazanmışsanız da tabii ki oralara gidin derim. Demeye çalıştığım "şimdiki aklım olsa kendi şehrimdeki fakülteyi yazardım" :')



    Son olarak şunu söylemek istiyorum. Diş hekimliği fakültesi hem teorik olarak hem pratik olarak çok yoğun eğitim içerir, işin sonunda da insanlarla birebir iletişimde olan bir meslek grubuna dahil olursunuz. Eğer puanınız başka bölümlere yetmediği için istemeye istemeye yazıyorsanız, eğer sağlık konusuna ilginiz yoksa, insanlarla birebir ilişkilerde iyi değilseniz yol yakınken dönün demekte de fayda var diye düşünüyorum. Buraya geleceğiniz puanla birçok üniversitenin güzel bölümüne gidebilirsiniz. Başkalarının dedikleri ile okunacak bir bölüm asla değil. Girince alışılıyor fakat mesele gerçekten isteyip istemediğiniz. 4. Sınıfta da okulu bırakan arkadaşım var 1. Sınıfta da.

    Çok karamsar bir yazı oldu farkındayım. Bunlar bence dikkat edilmesi ve göz önünde bulundurulması gereken önemli seyler. Yine de bu hedef uğruna çalışmayı düşünüyorsanız da kimsenin sözü ile vazgeçmeyin. Burayı kazanabilecek zeka ve çalışkanlığa sahip herhangi bir kişi öyle ya da böyle bu fakülteyi bitirecek beceriye de sahiptir.


    Herhangi bir sorunuz olursa yorum veya mesaj yoluyla yardımcı olmak isterim. 








  • Yks açıklandığında göre: UP
  • Faydalı konu up
  • Merhaba bilgilendirmeniz için çok teşekkürler.

    Benim kızım için diş hekimliği düşünüyoruz ama sosyal yanları çok zayıf ama tasarımcı yani çok gelişkin.kolayca güzel sanatlara devam edebilir;heykel ,resim gibi..

    Üniversite hayatı belki onu değiştirebilir kendi çabasıyla birlikte.

    Ama değişim olmazsa bu yola harcanan onca çaba ve hayal de boşa gidecek sanki.

    Teşekkürler paylaşıminiz icin

  • alae A kullanıcısına yanıt

    Rica ederim, umarım bölüm hakkında yeterli bilgi vermişimdir. Sosyallik bizim bölümümüzde, mesleğimizde gereken bir özellik. 4. Sınıftan itibaren hastalarla birebir iletişim kurmamiz gerekiyor ve gelen hastalar gergin stresli olabiliyor veya yaptığımız işlemleri hastalara onların anlayacağı şekilde izah etmemiz gerekiyor. Kendi sınıf arkadaşlarımızla hep iletişimde olmamız gerekiyor çünkü sürekli bir planlama, koşturma, randevu ayarlama halinde oluyoruz.


    Bu aslında fakülteye girince de edinilebilecek bir özellik diye düşünüyorum. Yani üniversite bile başlı başına insana sosyallik kazandıran bir yer. Ben de üniversiteye kadar ders çalışmaktan dolayı sosyal yönümü çok geliştirememiştim ama üniversitede kulüplere, gruplara, diş hekimliği derneklerine üye olup hem sosyal faaliyetleri hem de kongreleri takip ettim ve sosyalleşme alanları oluşturdum kendime. Fakat kendisi istemiyor ve kendisine uygun görmüyorsa kolay kolay okunacak bir bölüm de değil. Yıpratıcı ve yorucu bir süreç.


    Sanata olan ilgisi için de fikir vermesi adına size kendi yaşadığım süreci anlatabilirim. Ben de yabancı dillere çok meraklı birisiyim, yani diş hekimliği seçmek yerine yabancı dil puanımla çok iyi üniversitelerde dil okuyabiliyordum. Fakat bir de ülkenin gerçekleri var maalesef. Belli başlı meslekler dışında işsizlik oranı çok yüksek. Ben bu sene diş hekimliğini bitirdim ve tekrar üniversite sınavına girip dil puanımla bir bölüm yazdım. Türkiye'de maalesef "onu hobi olarak yaparsın" sözünün bir gerekçesi var diye düşünüyorum. Tabii her bireyin hayat şartları farklıdır yanlış da yönlendirmek istemem. Önemli olan kendisinin ne istediği. Umarım istediği bölüme girer ve çok güzel bir kariyeri olur.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.