Şimdi Ara

Dijital Araçlarda Km Düşürme Meselesi!! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
249
Cevap
7
Favori
173.864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ecar limon

    Arkadaşlar olay biraz da şundan kaynaklanıyor. Galerici milleti bunu normla karşılıyor. Bi yerde haksızlık hak haline geldiyse o olayı kimse yargılamaz. Geçen bi arkadaşa uğramıştım tesadüfen komşusu da geldi. Galericiymiş eleman görseniz 5 vakit namaz kılan bi adam haktan hukuktan bahsediyor. Galericiyim diyince şaka yollu sordum ben de km ile oynuyor musunuz diye. Tabi ya oynamadan olur mu ben arabayı aldığım zaman ona 300 liralık masraf yapar gıcır gıcır yaparım her yönüyle, tabi km sini de düşürürüm. Her galericinin tanıdığı km düşürücü vardır ben olmayanını tanımıyorum dedi. Ben zaten arabayı düşürdüğüm kmdeki haline getiriyorum diyor. Adamdaki mantık bu. İşin en acı tarafı adam yaptığının yanlış olduğunun farkında değil. Kendini haklı görüyor.


    işte bu mantık bizdeki ben bilirim ben yaptıysam doğrudur mantığına, bencilliğimize, bize ait davranış, mal mülkün her zaman herkesinkinden üstün görmemizin delili'dir...

    yazık, gerçekten üzücü bir durumdayız..




  • özellikle göztepe galericilerine çok dikkat edin hepsi birer çakal
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ecar limon

    Arkadaşlar olay biraz da şundan kaynaklanıyor. Galerici milleti bunu normla karşılıyor. Bi yerde haksızlık hak haline geldiyse o olayı kimse yargılamaz. Geçen bi arkadaşa uğramıştım tesadüfen komşusu da geldi. Galericiymiş eleman görseniz 5 vakit namaz kılan bi adam haktan hukuktan bahsediyor. Galericiyim diyince şaka yollu sordum ben de km ile oynuyor musunuz diye. Tabi ya oynamadan olur mu ben arabayı aldığım zaman ona 300 liralık masraf yapar gıcır gıcır yaparım her yönüyle, tabi km sini de düşürürüm. Her galericinin tanıdığı km düşürücü vardır ben olmayanını tanımıyorum dedi. Ben zaten arabayı düşürdüğüm kmdeki haline getiriyorum diyor. Adamdaki mantık bu. İşin en acı tarafı adam yaptığının yanlış olduğunun farkında değil. Kendini haklı görüyor.



    Kendini kandırıyor işte,yazık.




  • Herkese Selamlar,

    Otomobile ve otomobillerin elektronik ve mekaniğine çok meraklı olan ve dünyanın en prestijli markalarından birinin distribütöründe çalışan biri olarak aşağıdaki açıklamalarımın doğruluğundan emin olabilirsiniz.

    1) Öncelikle araçta kilometrenin düşürülüp, düşürülmediğinin otomobilin yetkili veya özel servislerde bulunan diyagnoz cihazlarına (halk tabiriyle test cihazına) bağlanarak anlaşılması kesinlikle mümkün değildir. Yani araca kilometre düşürme cihazları yada uygun aparatlar bağlanarak bir kilometre düşürme işlemi yapılmışsa herhangi bir arıza tespit yada diyagnoz cihazıyla anlaşılması imkansızdır. Çünkü kilometre düşüm işlemi yapılırken aracın gösterge panelinde kilometre bilgisinin yazıldığı eproma müdahale edilerek eski kilometre cihaz tarafından siliniyor ve istenilen yeni kilometre yazılıyor.

    2) Bazı arkadaşlar yeni nesil araçlarda kilometre bilgisinin birden fazla yerde yazıldığı yada depolandığı için herhangi bir kilometre düşürme işleminin yapılamayacağı yada yapılsa bile bazı cihazlarla tespit edilebileceğini söylemişler. Ne yazık ki tamamen yanlış.
    Kilometre bilgisi birden çok yerde tutuluyor bu doğru. Ancak siz sadece gösterge panelinden düşürürseniz araç zaten yeni kilometreyi yazmaz. Ya kontağı açınca eski kilometreyi tekrar yazar, yada hata vererek hiç kilometre bilgisi göstermez. Fakat piyasada kilometre düşürme işlemi yapanlar hangi arabanın gösterge paneli dışında kilometre bilgisini nerelere kaydettiğini bilir ve bu iş için yapılmış özel cihazlar ve aparatlar ile kilometre bilgisinin depolandığı tüm ünitelere müdahale eder ve kilometreyi düşürür.
    Zaten işin bedelide yapılan işin zorluğuna göre değişiyor. Eski araçlar için işlem zaten çok kolay. Birçoğunda hiçbir yer sökülmüyor. Araç OBDII portundan bir cihaza bağlanıyor, istenen kilometre yazılıyor ve işlem tamam.
    Ancak yukarıda bahsettiğim gibi kilometre bilgisi gösterge paneli dışında başka modüllerdede bulunuyorsa ilgili parçalar sökülüyor ve dışarıda bu iş için uygun aparatlara bağlanarak hepsine yeni kilometre yazılıyor. Bazı arabalarda buna arabanın anahtarlarıda dahil.

    3) Kilometrenin düşürüldüğü ancak ve şanslıysanız arabanın yetkili servis kayıtlarına bakılarak anlaşılabilir. Ancak araç biraz yaşlıysa epey bir süredir servise gitmiyor olabilir ve sizde bir şey öğrenemeyebilirsiniz. Yada araç 4 yaşındadır ilk 2 yıl ilk sahibinde kalmış ve 30.000 km. yapmıştır. Sonra ikinci sahibi aracın bakımlarını özel servislerde yaptırmış ve 1 yıl kullanıp aracı 90.000 km.'ye getirmiştir. Araç galeriye satılmıştır, aracı alan galericide yetkili servis kayıtlarını inceletip kilometreyi ona göre düşürtmüştür. Galericiler kilometre düşürteceği zaman aracın yetkili servisteki kilometre durumunu mutlaka kontrol ettirirler.

    4) Aracın direksiyonundaki yada pedallardaki yada içindeki ve dışındaki yıpranmalara bakarak kilometrenin düşürülüp düşürülmediğini anlamak hem mümkündür hemde değildir. Eğer araba 30.000'den 5.000 yada 10.000'e düşürülürse bu anlaşılabilir. Ancak 70.000'den 40.000'e yada 35.000'e inerse yada 130.000'den 60.000'e inerse bunu aracın direksiyon vs. gibi trim aksamına bakarak anlamak hemen hemen imkansızdır.

    5) Kilometreyi genelde galericiler yada ayak üstü araba alım - satımı yapanlar düşürüyor. Kilometresi orjinal bir araba almak için arabayı sahibinden değil, kullanıcı sahibinden alın. Aracın ruhsatında görünen kişi aracı 2 ay yada 2 hafta önce almış bu işin ayaküstü ticaretini yapan biri olabilir. Bu nedenle arabayı kullanıcı sahibinden hatta ilk kullanıcı sahibinden almaya çalışın.

    6) Çok fiyat odaklı olmayın. Aracın piyasası 20.000 ise 19.000'e yada 20.000'e almaya çalışmayın. Arabaya sadece bir yıl binecek olsanız bile 21.000'e alın iyi araba alın. Kafanız rahat eder. Genelde kilometresi düşürülmüş yada masraflı yada kaza geçirmiş araba alanlara bakın ya aracı piyasa değerine yada kendince mükemmel bir pazarlık yaparak yada uyanıklılık göstererek piyasasının altında almıştır, ama tabiri caizse kazığı yemiştir.

    7) Çok kilometre odaklı olmayın. Önce aracın genel durumuna bakın. Hor kullanılmış mı ona bakın. İç aksamı temiz mi? Sigara yanıkları yada sigara kokusu ne alemde? Aracın kıyısına köşesine bakın. Dışında çok taş izi varmı? Jantlara bakın çok sürtme yada eğik var mı? Kilometreyi bunlardan sonra değerlendirin. Devamlı şehiriçi dur kalk trafikte kullanılan ve arabadan hemen hiç anlamayan biri tarafından kullanılmış 30.000 'deki bir arabadansa devamlı uzun yol yapmış ve arabasını severek, anlayarak ve bakımlı olarak kullanmış birinden alıcak 45.000'deki araba daha iyidir.
    Zaten insanlar araba alırken direk kilometreye baktığı için bu kilometre düşürme işi bu kadar yaygınlaştı.
    Eskiden bilgisayar alırken insanlar sadece bilgisayarın işlemcisinin ne olduğunu soruyorlardı. Bilgisayarcılarda iyi bir işlemciyi en kötü kalite markasız boardlara takarak ve markasız ram'ler ve yavaş harddiskler kullanarak markasız ekran kartlarıyla toplayıp satıyorlardı. Ancak artık toplama bilgisayar alanlar içndeki tüm bileşenleri soruyor.
    İnsanlar arabalar konusunda bilinçlendikçe kilometre düşürme işlemide bitecektir.

    8) Filo kiralamadan çıkan arabaların hemen hepsinin kilometresi düşürülüyor. Çünkü bu araçlar kısa zamanda çok kilometre (gerçekten çok) yapıyorlar. Bundan bir ay kadar önce tesadüfen filo kiralama yapan bir şirketin kiradan dönen 2006 model Ford Fiesta TDCI araçlarını incelemiştim (Hepsine tek tek bakmadım tabii listeden inceleyip dikkatimi çekenlere baktım). Yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 90 tane araç vardı. Hepsi aynı zamanda plakalanmıştı ve aynı şirkete kiraya verilmişti. Şimdi sıkı durun tam 3 yıl kullanılmış bu araçlardan en düşük kilometrelisi tam 280.000 'deydi. En yüksek kilometrelisi 430.000 'deydi.
    Bunların tamamı en az 5 tane olmak şartıyla galerilere satıldı. Galerilerin bu araçların kilometrelerini 80.000 ile en fazla 150.000 aralığında düşürdüğünden emin olabilirsiniz. Zaten bir çok bireysel kullanıcı binek bir arabanın helede minik bir arabanın 430.000 yazan kilometre sayacını hayal bile edemez. Görse yanlışlık bile olduğunu düşünebilir. :-)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mbulur -- 1 Haziran 2009; 0:08:38 >




  • @mbulur çok güzel bilgiler sağolasın...
  • Ben de araba bakıyorum ve hiç kimseye güvenemiyorum.Hatta sıfır almayı bile düşünüyorum.

    Otocenterda araba sordum.Orda arkadaısmın kuzeninin dükkanı var. Telefonda bana arabaları sayıyor. Kilometrelerini sordum.Bana sen kilometrelere bakma, biz geri sardırıyoruz dedi. Artık onlara normal geliyor demekki.Açıkca soyluyorlar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Taner Göde

    Az önce bir araca baktık. Araç Kiralama Şirlketi, bir FORD FOCUS TDCI beyaz, plakasız, kilometresi 75.000,0

    Yani yapıyorsan da biraz profesyonelce yap değil mi arkadaşım. Çağırmışsın "kilometreciyi" (yeni bir meslek, motorla geziyorlar, ellerinde bir çanta ve cep telefonu, alet ve kablo/soket var bir sürü, telefon ediyorsun "tamam abi, 10 dk. sonra geliyorum.") yani 74.567,3 yazdır. Hayır, bizimkiler işini tam yapacak, kilometreyi de tam 75.000,0 yapıyor.

    acayip komik ya




  • Kilometre sayaçlarına gençlik operasyonu!



    Kilometre küçültme, otomobilini daha kolay satmak ve aracının değerini artırmak isteyen kişi ve galericilerin sıkça başvurduğu bir yöntem. Dijital kilometre düşürme işleminin fiyatı markaya göre değişirken, mekanik kilometre küçültme işleminin fiyatı 15-20 milyon lira.


    İlk olarak Almanya'da başlayan dijital kilometre küçültme işlemi, yaklaşık 7-8 yıldır Türkiye'deki araçlara da uygulanıyor. Bu sistemin Amerika'da sıkça kullanılmamasının nedeni ise Alman otomobillerine oranla, Amerikan otomobillerinde kilometre düşürülmesinin çok daha zor olması. Yeni üretilen otomobillerde artık dijital ekran kullanılması nedeniyle, daha çok bu araç sahipleri kilometre düşürme talebinde bulunuyorlar. Bu işlem, bilgisayar ya da bu iş için özel olarak düzenlenmiş bir cihaz yardımıyla yapılıyor. Elektronik sistemleri ve kilometre sayacını tamir eden kişilerce yapılan bu uygulamanın, ahlaki kaygılardan başka hiçbir kanuni engeli bulunmuyor. Belli başlı birçok sanayi sitesindeki bu işlemi yapanların sayısı, 15-20'yi buluyor. Almanya'da üretilen ve TÜV belgesi (Almanya'daki TSE karşılığı kuruluş) olmayan "kilometre düşüren cihaz"; bu işten para kazanmayı amaçlayan bir bilgisayar mühendisinin, başka amaçlar için geliştirilen bir cihaza kendisinin hazırladığı programı yüklemesiyle oluşuyor. Cihazla yapılan işlem ise yaklaşık 5-10 saniyede bitiriliyor.



    Kilometre küçültme işleminin aşamaları
    * Cihaz, kilometresi düşürülecek otomobile bağlanıyor.

    * Cihaz ekranından aracın markası seçiliyor.

    * Aracın tipi seçiliyor.

    * Model yılı seçiliyor.

    * Cihaz ekranında yeni kilometrenin yazılması gereken bölüme yeni kilometre yazılıyor. Yeni kilometre, müşterinin isteği doğrultusunda ayarlanıyor. Bu işlemi yapanlar, kilometre küçültme işleminin otomobile herhangi bir zarar vermediğini söylüyorlar. Ancak son teknoloji kullanılarak üretilen bazı araçlarda, kilometre bilgisi 2-3 yere birden yazılıyor. Bu nedenle bu araçlarda, kilometre küçültülse bile eski kilometre okunabiliyor. Kilometre küçültme işlemini yapanlar bunun oranının, yüzde 3 olduğunu söylüyorlar. Kilometrenin değiştiği, ancak yetkili servislerde tüm periyodik bakımlara ve servisin kayıtlarına girmiş otomobilde anlaşılabiliyor. Otomobilin gerçek kilometresi 100 ise kilometrenin en fazla 80'e indirildiğini söyleyen bu işlemi yapanlar, bunun nedenini ise şöyle açıklıyorlar:

    "Çünkü kilometre yanında araçta lastik, direksiyon simidi, vites topuzu gibi fazla kullanılmaktan aşınan bir sürü parça var."

    Dijital kilometrenin düşürülmesinin bir başka yolu da bilgisayar. Bu işlem için gösterge tablosunun sökülmesi gerekiyor ve bilgisayar yardımıyla program değişikliği yapılıyor. O ana kadar yazılmış olan satırların değiştirilmesiyle, kilometre değiştirilmiş oluyor. Ama bu işlem 1-2 saat sürüyor.

    Mekanik göstergeli otomobillerde de, yine gösterge tablosu sökülüyor. İşlem bu kez mekanik olarak yapılıyor. Numaratör sökülüyor, kilitler boşaltılıyor ve istenilen kilometre dizilerek sistem çalışır hale getiriliyor. Bu otomobillerde, kilometre küçültme işleminin yapıldığını anlamak daha kolay, çünkü iz bırakılabiliyor. Küçültme sırasında, gösterge tablosunun fazla temizlenmesi yapılan işlemi ele verebiliyor.

    Dijital kilometre küçültme işleminin fiyatı; Alman araçlarında 100-350 Mark, Amerikan araçlarında 250-350 Dolar, İtalyan araçlarında ise 350 Mark. Mekanik kilometre küçültme işleminin fiyatı ise 15-20 milyon lira arasında değişiyor




  • Bir gün peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) pazarda bir buğday sergisine uğradı. Elini buğday yığınının içine daldırınca parmakları ıslandı. Bunun üzerine satıcıya; “Bu ıslaklık ne?” diye sordu. Adam; ‘Ey Allah’ın Resûlü! Yağmur ıslattı’, dedi. Hz. Peygamber; “İnsanların görüp aldanmaması için o ıslak kısmı ekinin üstüne çıkarsaydın ya!” karşılığını verdi. Ardından da; “Bizi aldatan, bizden değildir.” buyurdu. [Müslim, Îmân 164]

    selam ile...
  • Bu konuyu not almıştım. İyi ki güncellenmiş.



    quote:




    - Kilometreci, kilometreci geldi, kilometre düşürülür...
    - Birader bakar mısın?
    - Buyur abim.
    - Ne yapıyorsun sen?
    - Kilometre düşürüyorum, seninkini de düşürim mi abi?
    - Nasıl düşürüyorsun peki?
    - Abi aha böle bir alet var, fişi sokuyorsun, oluyor.
    - Sonra?
    - İşte şirket arabaları var yüksek model, onları
    - Evet
    - Mesela 200 binden 50 veya 60'a düşürüyorum
    - Düşünce ne oluyor peki?
    - Araba daha yeni oluyor.
    - Kilometre düşünce?
    - Evet abi.
    - Senin adın ne?
    - Feyzullah abi.
    - Şimdi bak Feyzullah, yaptığın yanlış birşey.
    - Birşey olmaz be abi...
    - Biz mali polisiz, burada sizin gibilerini bekliyoruz
    - Şeyini şaapim abi vallahi bilmiyordum, abi bak
    - Neyi bilmiyordun Feyzullah?
    - Yasak olduğunu bilmiyordum abi
    - Sahtecilik ve dolandırıcılık suçunu işliyorsun
    - Ben öldüüümmmmm
    - En az 5 yıldan başlar, 100 bin de para cezası
    - Ben yaaannnddııımm






  • quote:

    Orijinalden alıntı: enoman


    quote:

    Orjinalden alıntı: tuncay altuntoprak

    Bir tanıdığım da yükseltmek istiyor.Kİmse inanmıyormuş aracın km sine.Yükselteyim bari diyor.







  • quote:

    Orijinalden alıntı: Taner Göde

    Bu konuyu not almıştım. İyi ki güncellenmiş.



    quote:




    - Kilometreci, kilometreci geldi, kilometre düşürülür...
    - Birader bakar mısın?
    - Buyur abim.
    - Ne yapıyorsun sen?
    - Kilometre düşürüyorum, seninkini de düşürim mi abi?
    - Nasıl düşürüyorsun peki?
    - Abi aha böle bir alet var, fişi sokuyorsun, oluyor.
    - Sonra?
    - İşte şirket arabaları var yüksek model, onları
    - Evet
    - Mesela 200 binden 50 veya 60'a düşürüyorum
    - Düşünce ne oluyor peki?
    - Araba daha yeni oluyor.
    - Kilometre düşünce?
    - Evet abi.
    - Senin adın ne?
    - Feyzullah abi.
    - Şimdi bak Feyzullah, yaptığın yanlış birşey.
    - Birşey olmaz be abi...
    - Biz mali polisiz, burada sizin gibilerini bekliyoruz
    - Şeyini şaapim abi vallahi bilmiyordum, abi bak
    - Neyi bilmiyordun Feyzullah?
    - Yasak olduğunu bilmiyordum abi
    - Sahtecilik ve dolandırıcılık suçunu işliyorsun
    - Ben öldüüümmmmm
    - En az 5 yıldan başlar, 100 bin de para cezası
    - Ben yaaannnddııımm









  • Korsan CD, VCD ve DVD kullanmak aslında YASAK, YASADIŞI, SUÇ... Fakat her köşebaşında NEFES ve AVATAR afişlerinin üstüne "GELDİ" diye yazmaları, film makarası sinemada daha geriye sarılmamışken hem de, ve herkesin bunu yapması, milletin de alıp eve götürmesi, bu mesajı okuduğunuz bilgisayarda korsan yazılım bulunma olasılığının yüksekliği gibi unsurlar dikkate alındığında "herkesin yaptığı birşey suç değildir" kuramından yola çıkarak piyasanın bunu benimsemesi (bkz. yukarıdaki mesajlarım)

  • bu hizmetleri sunanların
  • bu hizmetleri alanların
  • bu hizmetin kendisinin

    artık "affedildiği" ve sıradan-olağan-normal sayıldığı bir evreye ve devreye girmemize yol alıyor. Mesela şu anda kasten ve taammüden kırmızıdan geçenlere "cık cık" diyor, başımızı sallıyoruz, ama herkes geçse, polis de ortalıkta yoksa, arkadaki de sana selektör yapıp dursa... geçer misiz, geçmez misin? Bu nasıl tezat, nasıl ikilem, bir paradoks...




  • aracın kilometresini düşürmek,korsan dvd,vcd,korsan yazılım vb bunları kullanmanın hırsızlık oldugu ha insanların bir eşyasını çalmak ha bunu kullanmaktan farkı yoktur BU HIRSIZLIKTIR.bunu bu şekilde kullananlar elbette cezasını öbürtarafta çekecektir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: thoca


    Bir gün peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) pazarda bir buğday sergisine uğradı. Elini buğday yığınının içine daldırınca parmakları ıslandı. Bunun üzerine satıcıya; “Bu ıslaklık ne?” diye sordu. Adam; ‘Ey Allah’ın Resûlü! Yağmur ıslattı’, dedi. Hz. Peygamber; “İnsanların görüp aldanmaması için o ıslak kısmı ekinin üstüne çıkarsaydın ya!” karşılığını verdi. Ardından da; “Bizi aldatan, bizden değildir.” buyurdu. [Müslim, Îmân 164]

    selam ile...

    Nedense bugün müslüman görünenler bu işleri daha çok yapıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erakcora -- 7 Ocak 2010; 10:45:26 >
  • yav namazında niyazında olan adam bile bunu yapıp bir de buna normal derse...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: erakcora

    quote:

    Orijinalden alıntı: thoca


    Bir gün peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) pazarda bir buğday sergisine uğradı. Elini buğday yığınının içine daldırınca parmakları ıslandı. Bunun üzerine satıcıya; “Bu ıslaklık ne?” diye sordu. Adam; ‘Ey Allah’ın Resûlü! Yağmur ıslattı’, dedi. Hz. Peygamber; “İnsanların görüp aldanmaması için o ıslak kısmı ekinin üstüne çıkarsaydın ya!” karşılığını verdi. Ardından da; “Bizi aldatan, bizden değildir.” buyurdu. [Müslim, Îmân 164]

    selam ile...

    Nedense bugün müslüman görünenler bu işleri daha çok yapıyor.


    bunu herkes yapıyor.ama elbette ki kendine müslüman diyenlerin yapması insana daha çok batıyor.




  • Bu sayfları okuyunca resmen ürperdim.
    Böyle birşey olacağını biliyordum da bu kadar olduğuna inanamıyorum.

    sıfır araba almaktan başka çare kalmayacak bu gidişle....

    Bu ülkede böyle konular alenen yapılırken, konuşulurken, kolluk güçleri ne iş yapar anlamıyorum.
  • Bu kadar korkmayın arkadaşlar.

    Km düşürülmüş araclar kolay anlaşılır yöntemleri var.

    Biraz arabadan anlıyorsanız arabanın ne kadar diri tabiri caiz ise kemik gibi oldugunu anlayabilirsiniz.

    Dökülmüş araba isterse 20 binde olsun.

    Hor kullanılmışsa km düşürülüp temiz kullanılmış arabadan daha makbul degildir.

    Önce kaportaya dokunun lastiklere disk frenlerine dokunun.

    Motorun acın kecelere bakın.Tornavida izi vs var mı?

    Arabanın altına bakın vuruk ezik var mı?

    Ve en önemlisi döşemeler.Tavan taban iyice inceleyin.

    Bagajı acın stepneye bakın.

    Bu ve benzeri kriterler sizlere aracın kmsi ile ilgili fikir verebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yadigar. -- 7 Ocak 2010; 12:48:03 >
  • mbulur
    çok güzel yazmış. şimdiye kadar okuduğum en bilgi verici yazılardan biri. tebrik ederim
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.