Şimdi Ara

Digiturk gibi dijital platform açmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
422
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Digiturk dsmart tivibu gibi platformlar ne kadara kurulur maliyeti ne kadardır?




  • Kardeş sen şaka yapıyorsun. İnsanlar ne bilsin maliyetini.

  • Şaka gibi
  • Yaklaşık olarak 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000 dolar paranızın olması gerekiyor. Eğer içeriklere kuracağınız platforma özel Türkçe dublaj yapacaksanız ya seslendirme stüdyolarla anlaşacaksınız ya da kendi seslendirme stüdyolarınızı açacaksınız e tabi bunlar da ekstra mailyet demek oluyor. Eğer dublaj için seslendirme stüdyo şirketleriyle anlaşırsanız tahminen yaklaşık olarak 5.000.000 dolar para çıkabilir cebinizden. Yok eğer kendi seslendirme stüdyolarınızı açacaksanız 50.000.000.000 dolar para çıkar cebinizden. Şimdi bu paralar sadece dublajlar, lisanlar ve markalamalar için gidecek.


     


    Sıra geldi yayın ekipmanlarına reji diye adlandırılan kamera arkası ekibin kullandığı yayın ekipmanları, referans monitörleri(gerçek monitör değil hoparlör bunlar), vtr ekranları(üzerinde özel ve hızlı kullanım tuşları bulunan içinde video işleme yazılımı olan crt ekranlı bir tür televizyon), mikser(ki bunların artık tamamen otomasyonlu yani otomatik pilotlu olan versiyonları var siz programı launch yani akışa veriyorsunuz sonra sistem otomatik olarak çalışıyor) eğer manuel mikser kullanacaksanız mikserin başında işini iyi bilen bir eleman olması şart. Ardından vod sistemi(video on demond yani sinema ya da dizi yayınlarının listeler ve program rehberli olarak tutulduğu bir tür bilgisayarlar kulesi). Evveeet şimdi de gelelim bu ekipmanların fiyatlarına bunlar da yayın çözünürlüğüne göre fiyatta değişiklik gösteren ekipmanlardan bazıları. Şimdi siz bir platform kurmak istiyorsanız kesinlikle platformunuzda tüm güncel yayın formatlarını barındırmanız gerekir(SD, HD, FHD, 4K ve henüz yaygın olmasada 8K) bütün bu formatların bir de stream codec yani akış kodekleri var SD için mpeg2\mpeg4\h264, HD, FHD ve 4K için h264\h265, ileride yaygınlaşması düşünülen 8K için h265\h266 şimdi 8K'yı şimdilik eleyelim çünkü daha hala test aşamasında. Evet format türlerini de belirledikten sonra gelelim fiyatlarına eğer tüm formatları kapsasın istiyorsanız kuracağınız kamera arkası ekipmanlarının cebinizden çıkması öngörülen para yaklaşık olarak 900.000.000.000 dolar. 



    Eğer ekipman konusuda tamamsa şimdi gelelim canllı yayın stüdyolarına ve kameralarına. Hazırsanız başlıyorum canlı yayın stüdyosu iki türdür biri moderatör ve konukların olduğu stüdyo türü diğeri moderatör konuklar ve seyircilerin olduğu stüdyo türü(örneğin tarafsız bölge stüdyosu ve siyaset meydanı stüdyosu birinde sadece moderatör ve konuklar varken diğerinde seyirciler de var) Her stüdyonun olmazsa olmazı bir insan boyunu geçen yaklaşık iki metre uzunluğunda onlarca led ekranın birleştirilerek oluşturulan dev ekran, sonra sırasıyla masa, konuklar ve moderatör için sandalyeler eğer seyircili stüdyoysa seyirciler için koltuklar, ardından seyirciler için seyyar mikrofon, moderatör ve konuklar için de yaka mikrofonları bunlar da tamam şimdi gelelim kameralara ya da isterseniz önce bu stüdyoların kamerasız maliyetini yazayım stüdyo türü seçimi eğer seyircili olursa yaklaşık olarak 250.000.000 dolar eğer seyircisiz olursa da 90.000.000 dolar artı eksi 5.000.000 dolar yani ya 85.000.000 ya da 95.000.000 dolar ve bu fiyatlar sadece bir stüyo için birden fazla ise çarpmanız gerekir. 



    Stüdyolarda tamamsa şimdi kameralara geçebiliriz kameralarda da yine format ve çözünürlüklerine göre fiyatlarında değişiklik olacaktır. Ama sizin almanız gerek kamera formatı en düşük HD ve 1280x720 50fps çözünürlüğü desteklemesi gerekir. Lakin eğer kanalın 4K versiyonu varsa upscale ile çok kötü bir görüntü aktarmış olursunuz izleyiciye bu yüzden kameralarınızdan en az bir tanesi mutlaka 4K olmalı ve mutlaka H265 olmalı tabi ki tavsiyem bütün kameralarınız 4K H265 olması yönünde. Neyse diyelim ki bir stüdyo için 2 tane 4K 3 tane FHD ve bir tane de 4K jimmy jipli kamera aldınız(jimmy jip olmazsa olmaz) bütün bunların fiyatıda yaklaşık olarak 1.500.000.000.000 dolar(ve bu fiyatta yine sadece bir stüdyo için geçerli stüdyo farketmez seyircili ya da seyircisiz her stüdyoda kullanılabilir bu kameralar). 



    Kameralar da tamamsa şimde gelelim uydu ve uydu alıcısı işine açacağınız platformun hangi ülkelere yayın yapmasını istiyorsanız o ülkelere yayın yapan uydu şirketleriyle görüşüp kanal sayınızı belirtip onlarda paket transponder'ı kiralamanız gerekir uydu şirketlerinin ne fiyat vereceklerini bilmiyorum ama tahminen yine milyon dolarlar çıkacaktır cebinizden. 



    Uydu transponder'ı da tamamsa şimdi sıra geldi uydu alıcısına ve şifreleme türüne. Şifreleme türü tüm formatlarda çalışmakta örneğin ülkemizde sıkça tercih edilen ird-eto ve n-dsvideoguard(bilerek aralarına tire koydum çünkü sansürlenebilirdi yazdıklarım) ama asıl önemli olan uydu alıcısı ve uydu alıcısı mutlaka 4K desteklemeli ya da pazarlayacağınız paket fiyatlandırmanızı format üzerinden yaparsınız o zaman da uydu alıcısınıda ona göre ürettirirsiniz örneğin sadece sd için sd cihaz sadece hd için hd cihaz vs. vs. ama 4K cihaz için mutlaka hdr10+ desteği olmak zorunda çünkü siz yeni bir platformsunuz ve rakiplerinizden farkınız olsun ki insanlar sizi tercih edebilsin. Neyse uydu alıcısı ve şifreleme maliyeti de yaklaşık olarak 1.000.000 dolar falan olur. 



    Hesabınızı kendiniz yapın ha bu arada tv kanallarınızı için logo ve ident fiyatlarını yazmadım çünkü onlar bu fiyatların yanında kum tanesinden bile daha küçük kalır. Saygılar sevgiler ve esenlikler :D





  • Düz yazayım:


    1) Teknik sunucu altyapın olmalı. Millet para verince karşılığını ister (yoksa exxen gibi laf yersin).

    2) Çeşit olacak. Spor, film, dizi vs yayınlayacaksın. Öncelikli olarak Türkçe, hatta varsa 2. dil desteği olacak.

    3) Ödeme sistemlerin olacak. Para ödendiği zaman sana para gelmeli.

    4) Şifreleme sistemi kuracaksın; Irdeto, Viaccess gibi. Yoksa paran korsancılara gider.

    5) Çağrı merkezin olacak.


    Aklıma gelenler kısaca böyle. Sağlam para lazım.

  • Herkesin yanıtları için teşekkürler bu soruyu yayınladığımda kesin maliyetli olur diye düşünmüştüm yanıtlarda dediğimi yanlış çıkarmadı.Onun yerine küçük çaplı projeler yapmayı deneyeceğim  

  • @is1msiz @Ö1f1


    Kardeşim öncelikle ben bu konuyu troll bir konu olarak düşünmüyorum bunu bilesin. Esasen çok güzel bir soru bu. Merak etmişsin, harika yapmışsın. Keşke forumda bu gibi sorular sorulsa hep. Şaka yapmıyorum bak çok ciddiyim kardeşim. Mesela bir keresinde bir konu açılmıştı, "mobil operatör açma maliyeti" tarzında bir şeydi. Altındaki yorumlar ise klasikti, yok sen açamazsın bilmem ne tarzındaydı. Bilgi veren yoktu bile, herkes dalga geçiyordu.


    Her şey hayal ile başlar değerli kardeşim. Bugün bir dijital platform kurmak çok pahalı olabileceği gibi, sıfırdan kurmak yerine hali hazırda olan bir platformu satın alıp onun üzerinde de çalışabilirsin. Bu da mümkündür.


    Sevgili kardeşim, hevesini ve moralini asla kaybetme. Ben eminim eğer çok istersen bir dijital platform kurabilirsin. Ümitsizliğe kapılma, parayı nereden bulacağım deme. İnsan doğru adımları attıktan sonra çok güzel şeyler başarabilir kardeşim.


    Ben bir dijital platform ne kadara kurulur inan bilmiyorum. Bilsem sana anlatırdım.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.