Şimdi Ara

Cría cuervos (1976) | Carlos Saura

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
484
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Cría cuervos
     Cría cuervos (1976) | Carlos Saura


    1976, İspanya yapımı. Yazan-yöneten, Carlos Saura. Oyuncular, Geraldine Chaplin, Mónica Randall, Ana Torrent, Florinda Chico. 110 dakika.


    Esasında İspanya’daki Franco diktatörlüğü dönemini anlatan bir film imiş. Bunu elbet doğrudan anlayamıyoruz. O dönemi bu şekilde dolaylı olarak simgelemeler üzerinden anlatan bir de El espíritu de la colmena var ki, onda da Ana Torrent oynamıştır. Hem de iki karakter de aynı karakterdir sanki. Bir türlü gülmek bilmeyen, yaşına göre epey ciddi bir kızdır bu karakter. Filmde küçük Ana tarafından öldürülen asker baba, babasının ilgisizliği yüzünden hasta olan ve ölen anne, babanın karısını bir diğer asker arkadaşın karısıyla aldatması, o kadının kocasının Ana’nın teyzesiyle ilişki yaşaması, Franco dönemine pekâlâ ince bir gönderme olabilir. Franco'nun ölümünden bir yıl sonra çekilmiş olması ve filmin içerisinde o döneme dair gönderme emarelerinin bulunması filmin yalnızca o dönemin eleştirisi olarak çekildiği anlamına gelmemeli. Bana çok farklı şeyler düşündürten bir film oldu Besle Kargayı. Hatta küçük kızın sessizlikler içerisinde yaşadığı drama epey üzüldüm.

    Filmin genel itibarı ile bunları anlattığını düşünmekteyim;
    Ana ağırbaşlı çevresinde ne olup bittiğinin farkında olan, mutlu geçmesi gereken çocukluğunu anne-babasının kavgalarına tanıklık ederek geçirmiş, nihayetinde annesi ölünce bu ölümü kabullenemeyip, sürekli geçmişe dönüp, hatta annesinin yanında olduğu hayalini kurup onu yaşatmaya devam eden bir kız. Ve annesinin ölümünden sorumlu tuttuğu babasını öldürüyor. Zaten annesinin ölümünden sonra onu içselleştiriyor ve annesiyle bir özdeşleşme yaşıyor. Bu annesini çok sevmesiyle alakalı bir durum. Ana’nın bir başka dikkat çeken özelliği ölüm kavramıyla içli dışlı olması. Bir kere babasını öldürmüştü. Onlara bakan teyzesini de öldürmek istiyor. Ona ölmeni istiyorum diyor. Annesinin hatırasını kirlettiğini düşünüyor çünkü ve onun özlemini yaşamasına izin vermiyor teyzesi. Ana'nın ölüm kavramı üzerine yoğunlaşması yine annesinin ölümüyle yaşadığı travma olarak düşünülebilir. Ana'nın kardeşleriyle oynadığı oyunlardan biri de anne-babasının geçmişine dair bir canlandırma niteliğinde idi. Çocukların saklambaç oyununda da, Ana'nın saklanan kardeşlerini bulduktan sonra, onlara Öl demesi ve kardeşlerinin de vurulmuş gibi yapıp kendilerini yere atmaları Franco Dönemi'ne gönderme olabilir.

    Sonuç olarak filmin bir çocuğun psikolojik olarak yıpranmasını ve bu yıpranmanın onun hayatına etkilerini incelediğini söyleyebilirim. Ayriyeten, geçmişe dönüş ve hayal sahneleri yönetmen tarafından çok başarılı bir şekilde sunulmuş. Carlos Saura takip edeceğim yönetmenlerden.

    İspanya sinemasından ve eski filmlerden (eski dediğime bakmayan, yapım yılını bilmeyen yakın bir tarihte çekilmiş sanır) hoşlananların sevebileceği bir yapıt. (8.5 vermiştim 9/10 olsun)

    Filmden güzel sahneler eşliğinde, filmin çekildiği tarihte popüler olan ve filme önemli bir katkısı olan Porque te vas? şarkısını da paylaşayım tam olsun







  • Hoş bir filmdi,tavsiye edilir.Franco ile pek bağlantı kuramadım(2 yer dışında) ama zaten bağlantı kurmadan da güzel film.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.