Şimdi Ara

Çek ile araba alınabilirmi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
38.801
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Cek ile arac alinir ama bazi uygulamalar vardir.

    Bu uygulamalardan en etkilisi ve garantilisi, araci satan kisi, araca rehin koydurur. Cekde herhangi bir sorun katakulle olmasin diye.

    Tabii bu durum fiyatin buyuk bir bolumunun cek ile odenmesi durumundadir.
  • Kadınların Üç Kötü Beyazı
    Un-Tuz-Şeker

    Erkeklerin Üç Kötü Huyu
    Çek-Senet-Vade
  • quote:

    Orijinalden alıntı: suicide

    çekin vadesi nedir yahu çek yazılır, bankaya gidip bozulur bu değil midir olay?


    O çekler Amerikan filmlerinde olur. Ülkemizde kanuni geçerliliği olmasa bile çek demek vadeli çek demektir. Yani ileri bir tarihte ödenmek üzere anlaşılan tutar karşılığında ileri tarihli bir çek yazılır. Çeklerin üzerinde keşide yeri ve tarihi diye bir hane vardır ve buraya üzerinde anlaşılan ödeme tarihi yazılır.

    Eskiden bu tür ödemeler için daha çok senet kullanılırdı ama artık vadeli çekler de piyasada (çoğu sektörde) aynen para gibi kullanılıyor. Herhangi bir hizmet veya mal karşılığında ileri vadeli çek alan kişi de genelde çekin vadesinin gelmesini bekleyip bozdurmak yerine arkasını ciro ederek (kaşe+imza) başkasına veriyor. Böylece çekler ciro yiye yiye elden ele geziyor. Hatta bazen o kadar geziyor ki çekin arkasında ciro için yer kalmadığı için altına kağıt yapıştırılıp kağıda ciro yapılarak devam ediyor.

    Aslında bu iş yasal veya yasadışı tefeciliği desteklemekten başka bir işe yaramıyor. En yasal tefeciler olan bankalar ihtiyacı olana nakit kredi vermek yerine kredi hesabı açıyorlar ve müşterilerine çek karşılığı (elbette baştan kesilen ve kredi faiz oranlarının çok üzerinde olan komisyonlarla) para veriyorlar. Diğer bir yasal tefeci grubu yine son yıllarda yaygınlaşan ve bankalara benzer şekilde işlem yapan özel finans kuruluşları. Bir de çekin karşılığında fatura falan aramayan bildiğimiz tefeciler var. Eskiden bu adamlar para verip karşılığında yüksek tutarlı senet imzalatırlardı. Şimdi vadeye göre komisyonu kafadan kesmek suretiyle çek alıp para veriyorlar.

    Bu işin en can alıcı noktası ise parayı alıp verirsiniz ve işiniz biter ama çekte öyle değildir. Çeki cirolayıp başkasına da verseniz, veya bankaya/tefeciye verip karşılığında para da alsanız çekin ödenme sorumluluğndan kurtulamıyorsunuz. Yani çeki verdim kurtulum diye bir şey yok. Günü geldiğinde o çek ödenmezse arkasında cirosu olan herkes aynı derecede sorumludur.

    Neticede karışık (ve aslında saçma sapan) işler ama ticaret yapmak için bu düzene ayak uydurmak zorundasınız. Hangi üreticinin cebinde hammadde ve işçilik için ödeyeceği para mevcut ki? Kaldı ki sermayeniz olsa bile yaptığınız işin karşılığını nakit alamayacağınız için çarkın içinde siz de yuvarlanıyorsunuz. Vatandaşın gidip nakit para ödediği bakkal/market türü yerler haricinde tüm piyasa artık böyle işliyor. Ve bu sayede de asıl kazancı üretim yapanlar değil para satanlar elde ediyor.

    Hızımı alamayıp birsürü şey yazdım ama neticede çeki al, hemen git bozdur diye bir şey ülkemizde pek rastlanır bir şey deildir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: oflazca


    quote:

    Orijinalden alıntı: chiller

    ya bende çekle araba almayı düşünüyorum ama hiç çakmıyorum bu çek işlerin. bir kaç araba için görüştüm ama çek olayı duyan olmaz diyor.




    Konu biraz hortlamış ama olsun, neticede konu güncelliğini kaybetmiyor.

    Çek işi zaten pek kabul görmüyordu ki şimdilerde hiç yanaşmazlar. Geçen sonbahardan beri (teğet geçen kriz yüzünden) yazılan çeklerin haddi hesabı yok. Tarihinde hiç çeki yazılmayan bir çok firmanın bu dönemde çek yazdırdığına bizzat şahit oldum.

    Belki önceki mesajlarımda da yazmışımdır ama çeki değerlendirmenin tek yolu ticaretle uğraşan ve çeki değerlendirme imkanı olan bir araç satıcısı bulup sahibinden alabilmek. Zor...


    Pekii bu çekin arkasını cirolama işi nasıl oluyor. mesela bende 3 tane çek var birisi cirolanmış diğer 2si boş bunları ben bozduruken veya satıyaca verirken mi imzalamalıyım.
    Birde Çek illa gününde mi bankadan çekilmeli yoksa gününden sonrada sorunsuz bir şekilde alınabilir mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _bertuğ_ -- 12 Ağustos 2009; 0:18:00 >




  • araç sahibine yada galeriye teklif ederseniz bir miktar para, üzeri çek şeklinde bir ödemeyi çoğu galerici kabul ediyor. ben şahıstanda çekle araba aldığımı biliyorum, yeterki çeklerin vadeleri 1-2 ayı geçmesin, yoksa sıcak bakmıyorlar çek olayına. çoğu galerici 1 aylık 45 günlük çekleri nakit sayıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: divan

    konuyu özür dileyerek hortlatıyorum pardon,ilgilenirseniz sevinirim.

    peki adamın 5 kuruş parası yok ama elinde bankadan yeni taze taze aldığı üstüne sadece
    rakam ve tarih yazılması gereken çeki varsa ne olacak?güven problemi burdada çıkıyor..
    bu adam sizin dediklerinize göre gidip araba hatta arabalar alabilir elindeki çeklerle haksızmıyım?



    Artık hiç bi galeri veya bayiinin çek ile araç satacağını düşünmüyorum.Çünkü eskisi gibi değil kriz ve krizden sonra çok sayıda çek yazıldı.Neredeyse kimsenin kimseye güveni kalmadı.
    Kaldı ki senin söylediğin şekilde kötü.Daha bankadan taze taze alınmış çeklere güven daha azdır zaten.
    Ama şöyle bişey de var;Eğer ki illa çek ile araç alacağım diyorsan çalıştığın bankadan Bloke çek istersin(Tabii verip vermeyecekleri meçhul).Bloke çek de ödeme karşılığı garantidir zaten ve galerici veya bayii büyük ihtimal bloke çeki kabul edecektir.




  • çekle araba alırsın ama kimin çeki o önemli getir çekini bir ben bakayım garanti veya iş bankası ise ben değerleridiririm.şaka şaka tabi
    kardeşim ben bazı dönemler araçlarımı çekle alıyorum ama bu senın çek galiba kendi şirketinin ve şahsına ait çek değil bu yuzden bazı prosedürlere maruz kalacaksın.mesela örneğin araca rehin koyacaklar ve senden teminat senedi alacaklar ekstradan yanı allah korusun çek döndümü galericiyle kim kime dum duma boşver paran gelince araba al alacaksan 3 ay dediğin göz açıp kapamaya geçer.
  • çek=nakit para

    ama ülkemizde böyle uygulanmıyor tabii herkesin bildiği gibi...
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.