Şimdi Ara

Canon'un yeni devrimsel çip üretim tekniği, ASML'nin liderliğini sarsabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
1.013
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Geçen yıl Canon, ASML'nin aşırı ultraviyole (EUV) ve gelişmiş derin ultraviyole (DUV) litografi cihazlarıyla rekabet edebilecek ilk nanobaskı (nanoimprint) litografi (NIL) aracını tanıttı. Financial Times'ın haberine göre bu hafta şirket, müşterilerin ilk NIL makinesini bu yıl veya önümüzdeki yıl almaya hazırlandığını ancak bunun deneme çalışmaları için kullanılacağını söyledi.



    EUV cihazlarından %90 daha az güç harcıyor



    Nanobaskı litografi tekniği, klasik litografi teknikleriyle oyma baskı yapmak yerine levha üzerine damgalayarak baskı yapıyor. Firmanın iddiasına göre yeni teknik AMSL'nin EUV makinelerine göre %90 daha az güç harcıyor.



    Canon'un Optik Ürünler Operasyonları başkanı Hiroaki Takeishi, Financial Times'a yaptığı açıklamada, Canon'un bu makineleri 2024 ve 2025'te sevk etmeye başlayacağını söyledi. Bu benzersiz teknoloji, basit, düşük maliyetli, son teknoloji çiplerin oluşturulmasına olanak sağlayacak.



    Nanobaskı litografi nedir?



    Canon'un 15 yılı aşkın bir süredir geliştirdiği nanoimprint litografi teknolojisi, çip tasarımlarını doğrudan silikon plakaların üzerine damgalayarak çip yapımına yeni bir yaklaşım sunuyor. Bu yenilikçi yöntem, lazerlere dayanan geleneksel DUV ve EUV litografi teknolojilerinden önemli ölçüde ucuz ve enerji açısından verimli olmayı vaat ediyor. Ayrıca şirket, NIL'nin 5nm üretim sürecine eşdeğer çipler oluşturmak için kullanılabileceğini ve ileride 2nm seviyesine kadar inebileceğini belirtiyor.





    Canon, nanobaskı litografi makineleriyle DUV ve EUV araçlarını değiştirmek yerine bu araçlarla beraber çalışabilmesini hedefliyor. NIL cihazlarının, mantık çipleri için olmasa bile 3D NAND çiplerini yapmak için kullanılabileceği belirtiliyor.



    Cihazın başarısına şüpheyle yaklaşılıyor



    Canon'un son teknoloji fabrikasyon araçları pazarına girişi, ASML'nin tartışılmaz litografi lideri olduğu mevcut durumu değiştirme imkanına sahip. Ancak NIL, DUV ve EUV ile uyumlu olmadığından mevcut tasarımlara uygulanması zorluklar içeriyor. Bu arada, sadece nanobaskı litografisine dayalı bir üretim süreci geliştirmenin mümkün olup olmadığı da belirsiz.



    Ayrıca Bkz.Intel, ASML'nin en gelişmiş litografi cihazının ilk parçasını teslim aldı



    Konuyla ilgili görüşünü belirten araştırma şirketi Radio Free Mobile'ın başkanı Richard Windsor, "Nanobaskı teknolojisi üstün bir teknoloji olsaydı, sanırım şimdiye kadar çalışır durumda ve hacimli olarak piyasada olurdu" sözleriyle kuşkusunu ifade etti. Sonuç olarak, endüstri analistlerinin şüpheyle yaklaştığı Canon'un nanobaskı litografisinin başarılı olup olmayacağını zaman gösterecek.



     




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/new-stamping-chipmaking-technique-uses-90-less-power-than-euv-canon-to-ship-the-first-nanoimprint-litho-tools-to-customers-this-year-or-next







  • adamlar kağıda duvara oraya buraya baskıyı aştı wafere basıyor. helal olsun ya.
  • Rekabet iyidir. Daha da iyisiyle de muhteşemdir.
  • Mühendislermize destek olmamız gerekiyor, hem güvenlik hemde maddi yönden. İmkansız birşey değil.
  • eğer japonlar bu üretimi sağlıklı yapabilirlerse ASML şirketi tek el olmaktan çıkar
  • Cengiz55 C kullanıcısına yanıt

    Hocam bu cihazları yapmak marsda koloni kurmaktan zor.

    Biz daha Avrupaya giden beyin göçünü engelleyemiyoruz

  • Cengiz55 C kullanıcısına yanıt
    Çok haklısınız. Mühendisine amele gözüyle bakan bir millet, beton yığınlarının altında kalmaya mahkumdur.
  • dreamblue35 D kullanıcısına yanıt

    Wafer üretimi konusunda ASML tekelini yıkmak zor olacak. Ama olmalı. Tek tabanca adamlar.

  • astegon kullanıcısına yanıt

    işlemcilerin pahalı olmasının sebebi bu hocam, tekel omak piyasada rakibin olmaması demek bunu sizde iyi biliyorsunuz; rakip olunca piyasa daha agresifleşir ve fiyatlar düşüşe geçer...

  • dreamblue35 D kullanıcısına yanıt

    Sadece bu da değil. ASML tamam tekel ama bu tekel biraz da Amerika olsun, Avrupa'nın tembelliği ve güç zehirlenmesi, uzak doğudaki TSMC'nin "Nasılsa tek üretici benim" diyerek şımarıklığı...


    Çip krizi denilerek milyarlarca dolar fabrika yatırımı yaptı herkes. Önümüzdeki yıllarda TSMC'ye rakip bir sürü fabrika devreye girecek. Ama wafer üretimi konusunda Çin ve Amerika dışında doğru düzgün yatırım yapan yok.

  • Cengiz55 C kullanıcısına yanıt

    devlet kendi mühendislerini dini/siyasi görüşü uymadığı için işten atıyor, neyin desteği??

  • astegon kullanıcısına yanıt

    Çok doğru hocam. Ancak bir eksiklik var.

    TSMC özellikle aşırı ucuz fiyat veriyor.

    Bunada silikon kalkan diyorlar çine karşı

    Fiyatlar öyle böyle ucuz değil.

    Hatta Su ihtiyacı olmasına ragmen

    Aşırı su tuketen silikon üretimine devam ediyor.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.