Şimdi Ara

Can Çekişen Türkçe (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.018
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt

    Arapça ve persçe (farsça diye bir şey yok, Pers İmparatorluğu ve onun dili var) konusunda samimi değil miyim ?


    Oranın ne olduğunun bir önemi var mı, yüzde 20 olsun veya 70, ben ortalama bir rakam söyledim, bu milletlerle yıllardır iç içe yaşadığımız için ister istemez dil konusunda bir geçiş yaşandığını söyledim. Ben Türkçe'nin etkilendiği dil hangi dil olursa karşıyım aralarında ayrım yapmadan, benim demek istediğim bu konuda iş işten geçmiş artık, bu saatten sonra yapılacak bir şey yok.


    Ama hepi topu iki yüz yıllık uyduruk tarihi olan, bu ülkeden kilometrekarelerce uzaktaki "toplama" bir ülkenin diline bu aşırı hayranlık niye, ben buna karşıyım.



    Sunu sormuşsunuz yukarıda, "Araplar'da Türk kültürü ne kadar etkin, var mı böyle Türk isimleri ve yaygın Türkçe sözcükler?


    Cevabım ; adı geçen millet bizden oldum olası nefret etmiştir ve halen de etmektedir. Şahsen adı geçen millete hiçbir zaman beğeniyle bakmadım, halen de bakmıyorum.


    "Deneyimleme" denilen mabaddan uydurma kelimeye gelince, ben, kullandım, denedim, tattım, tecrübe ettim, keşfettim, uyguladım, yokladım, sınadım, inceledim ve buna benzer daha yığınla anlamlı türkçe kelime varken gidip de o ucube kelimeye asla ihtiyaç duymam, hiç kullanmadım ve kullanmayacağım.


    Samsung S23 incelenir, "deneyimlenmez".


    Yazınızda adı geçen ama esasen türk diliyle, onun korunması, geliştirilmesi, yabancı çöplerden ayıklanmasıyla uzaktan yakından alakası olmayan malum kurum, bugüne kadar "salla başı al maaşı" zihniyetine düçar olmak yerine görevini layıkıyla yapmış olsaydı, ne ben bugün böyle bir konu açmaya gerek duyardım, ne de sizinle yapmış olduğumuz şu görüş alış-verişine ihtiyaç kalırdı.


    "Yemek yeme yapacağız diye bir kullanım yok hiç duymadım. "


    Ben de duymadım, duydum da demedim zaten, ama bahçeye giriş yaptım demeyi normal karşılayan bir insan için "yemek yeme yaptım" ifadesi de aykırı durmazdı, onu diyen onu da der demek istedim.


    Dikkat ettim, bütün banka telefon uygulamalarında (sosyete buna aplikasyon der her zaman) "giriş yap" var, giriş yapılmaz, girilir aynı şekilde çıkılır, "girmek" ve "çıkmak" tek başlarına hareket edebilen fiillerdir, "yapmak" fiiline hiç bir zaman ihtiyaç duymazlar.





  • diller canlıdır. bırakın etkilendiği kadar etkilensinler. dillerin doğalı bu zaten böyle gelişir, büyür, ölür.

    doğal sürece mudahele etmeye gerek yok. mudahele edilseydi zaten bu kadar farklı dil olmazdı tarih boyunca. bırakın doğal süreç devam etsin.

    insanların kendini ifade etmesinin en kolay ve ilk yolu dil, etkilenmek normal bırakın isteyen istediği gibi etkilensin, konussun. şu forumun bile kendine ait bir dili var; sağda solda söylesen kimsenin anlayamacağını sözler var forumda. güzelliği bu zaten dilin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rajeesh -- 15 Eylül 2023; 16:27:29 >
  • Şu okey kelimesi varya dilimize yerleşmiş bir zehir gibi. İnsanların laf aralarına İngilizce kelime sıkıştırması hep bu okey kelimesiyle başlıyor.

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.