Şimdi Ara

Çamaşır Kurutma Makinası Kullananlar Buraya (514. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
13 Misafir (2 Mobil) - 11 Masaüstü2 Mobil
5 sn
14.964
Cevap
452
Favori
2.682.557
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
43 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 512513514515516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • furer F kullanıcısına yanıt

    900 km kullanıcısıyim. Kullandığım modeldede Eco sense var. Nerde nasıl birşey neye benziyor göremedim :) ama akıllı nem sensörü kazanın kapağının son kısmında gözüküyor kendini belli ediyor ben burdayım diye. Ama Eco sense göremedim bir türlü :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • khaLed kullanıcısına yanıt

    ikisi de aynı fiyat olduğu için hangisi iyiyse onu almak istedim ama arasındaki farkı bulamıyorum. hangisi daha güncel modelse onu almaya çalışacağım. Siz memnun musunuz makinanızdan ?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mt28

    Benim dolabim icin biraz buyuk gibi sanki. Yorumunuzu alabilir miyim rica etsem ? Fotografi ekledim. Tesekkur ederim.

    Yukseklik 94 cm

    Genislik 62 cm

    Derinlik 64 cm



    Merhabalar.

    Aşağıdaki çamaşır makinesi girdiğine göre kurutmada girecektir hocam. Çünkü ebatları aynı oluyor çamaşırla kurutmaların.

    Kurutmanın derinliği 60 cm sizde 4 cm kalıyor boru enerji kablosu gibi şeyler için yeterli boşluğu sağlar.
    Kurutmanın yüksekliği 84,2 sizde 94 cm var.
    Kurutmanın Genişliği 59,8 sizde 62 cm var.

    Buraya net tam olarak olur cihaz hiçbir sorun olmaz hocam.

    Saygılar.

    Serdar Çetin
    05533976676




  • shopsiemens S kullanıcısına yanıt
    Cevaplar icin tesekkur ederim. Benim tek cekincem yanlarda cok fazla alan olmadigi icin fazla isinma sorunu yasar miyim korkusu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: marcelor

    Yok hocam maalesef ust uste koysak bile belki tavanin alcakligindan sigmayacak. Oyle bir banyo var.

    Hmm nasıl bir tavanmış 170cm den alçak. O zaman ya merdiven altına ya da tavan arasına denk geliyor demekki. Yan yana veya üst üste koyamıyorsanız tabii ki bütünleşik almak gerekecek.


    Bütçe ne kadar bilmiyorum ama bu durumda en azından elektrik ve su sarfiyatı az olan bir şey bakın. Ben de şöyle bir bakayım bir şeye denk gelirsem söylerim.


    Edit: şöyle aşağıdaki bir cihaz buldum kısa bir aramayla. Su sarfiyatı açısından filtrelemede üstlerde çıktı. Tabii ki daha iyi electrolux ler falan var ama 5.000₺ üzerinde. Bir de bu karşılaştırma sitelerinde tüm özellikler yazılmıyor.


    kendinize bir excel tablosu falan ayarlayıp yazın bir kenara, sonra seçim yapın. Bu arada Hoover Candy falan alırsanız hepsiburada da ürün danışmanı var sağ alttan çıkan, ona yazın 100₺ hediye çeki verebiliyorlar. Bir de indirim beklerseniz (vakit durumunuza göre) oldukça ucuza alabilirsiniz sanıyorum.


    https://www.trendyol.com/Hoover/WDXOA5106AH-5-17-1500-Devir-10-kg---6-kg-Kurutmali-camasir-Makinesi-p-4594838?boutiqueId=555729&adjust_t=mk12x3o_m4o2h83&adjust_campaign=product_free&link_contentid=4594838&link_userID=41694339&utm_campaign=4594838&utm_medium=product_free&utm_source=share&utm_term=41694339




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ebul-Liva -- 28 Şubat 2021; 18:45:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Makinenin koyuldugu yerin yukarisinda alcipan tavan var ama sebebi ne bilmiyorum. Sadece o bolgenin tavani cok alcak.

    Ekonomiden ziyade sorun ve ariza ile ugrasmayacak bir cihaz beklentim var. Fiyat konusundada sikintim yok. 7 ve 8 bin tl lere cikabilirim.

    Bu bakimda servis ve az sorun bakimindan electrolux iyi diyebilirmiyiz. Buna istinaden ust modellerine bakabilirim
  • Arkadaşlar bugün uzun zamandır kenarda duran enerji tüketim ölçüm cihazımla Hoover DXOH10A2TCEXS-17 model cihazın bir kurutmadaki tüketimini ölçtüm.

    Diğer modlarda da deneyeceğim değişiklik oluyor mu diye ancak şu an için Koyu ve Renkliler modunda 2 saat civarında süren yıkamada yaklaşık 38 kuruş elektrik yaktığını hesapladım.

    Yıkama boyunca ortalama 500 watt civarlarında elektrik yaktı. Maksimum 664 Watt’a çıkmış. 2 saat 17 dakika sonunda toplamda 0,960 KWh elektrik yaktı.

    Son elektrik faturamızı bekliyordum ancak öyle korkulacak rakamlara çıkmayacak gibi duruyor.





    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • furer F kullanıcısına yanıt

    Anlık olarak memnunum bir sorun yaşamadım 3 ay kadar kullanıyoruz bazen hergun bazende iki günde bir kullanıyoruz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • marcelor kullanıcısına yanıt

    Özellik perfonmans kalite bakımından electrolux diğer markalara göre bence daha iyi beko d91 hp kullanıyorum 2 sene olcak ama pişmanım satışa koydum filtresinde conta yok kondenser temizlemekten bıktım artık öyle bir filtre tasarımı varki çamaşır ipligi takılıp kesiyor satıp electrolux almak istiyorum sizede tavsiyem bu marka olur.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Riverice030 R kullanıcısına yanıt
    Tesekkurler. Bende modellerini arastirayim
  • Benim aklımda bu model var inverter motor ile değişken devirli çalışıyor yünlü kıyafet bile kurutabilirsiniz filtresinde conta var kondenser temizliği ayda 15 kez değilken 6 ayda 1 2 defa yapmanız yeterli ses seviyeside ideal bu makinede gördüğüm tek kusur kapağın iç kısmı cam değil plastik yani çamaşırın değdiği kısım çoğu marka plastige geçiyor fakat genede bu pek sağlıklı değil istanbul gibi büyük şehirlerde yaşıyorsanız servis sıkıntınız pek olmaz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mt28

    Cevaplar icin tesekkur ederim. Benim tek cekincem yanlarda cok fazla alan olmadigi icin fazla isinma sorunu yasar miyim korkusu.
    Dış kasa ısınmıyor siemens'lerde. o konuda çekinceniz hiç olmasın boş yere daha önce çok kapalı dolapta kullanan müşterim oldu. ki lüks diyebileceğimiz sitelerde (herhangi bir sakıncası olsa ) kurutma ve çamaşır için genelde bu şekilde kapalı gizli bölmeleri inşaat firmaları yapıyorlar. Bu şekilde kullanım için uygun bunlar merak etmeyin.
  • ne alırsanız alın siemens almayın.2 yılda bir kartı bozulur,firma boku size atar. yaşanmış gerçek hikayedir.

  • shopsiemens S kullanıcısına yanıt
    Tesekkurler yardimlariniz icin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mt28

    Tesekkurler yardimlariniz icin.
    Rica ederim görüşmek üzere.
  • quote:

    Merhabalar,

    Yukarıdaki mesajımda bahsettiğim üzere 15 Şubat'ta satın aldığım Arçelik 3886 KT kurutma makinesini bulunduğum bölgedeki yetkili servis bugün kurulum için getirdi. Makine ambalajında görünürde hasar yoktu, ya da biz fark edemedik ancak servis personeli ambalajı söktüğünde makinenin sağ yan sacının üst kısmında göçük olduğunu gördük. Muhtemelen üretim kaynaklıydı. Aslında belki makinenin çalışmasına etkisi olmayacak bir darbeydi ancak yetkili servisin de görüşü ile değişim için makineyi servis geri verdik. Az önce Arçelik'ten değişimin onaylandığına dair de bir mesaj geldi. Bakalım yeni makine hızlı bir şekilde gelir umarım. Bu yaşıma kadar da ilk defa elektronik bir cihazda böyle bir sorun yaşadım :)


    Merhabalar,

    Daha önce kurulum esnasında gövdede deformasyon nedeniyle değişim için geri alınan 3886 kt arçelik makinenin bugün yenisi teslim edildi. Makineyi az önce çalıştırdım, beklediğimden sessiz olduğunu söyleyebilirim. Yani bendeki 2012 model Bosch çamaşır makinesinin sıkma esnasındaki sesinden daha az bir sesle çalışıyor. Banyonun kapısını kapatınca sesi hiç rahatsız etmiyor. Yalnız bulunduğu ortamda deterjan kokusu ve biraz rutubet oluyor, dolayısıyla mümkünse iyi havalandırılan bir yerde kurulum yapılmalı. Ürün kalitesi olarak bazı arkadaşların söylediği gibi beyaz eşyalarda 10-15 yıl önceki malzeme kalitelerinin olmadığını düşünüyorum. Bu söylediğim tüm markalar için geçerli bence. Rekabetin arttığı ve sürekli yeni ürünlerin tanıtıldığı bir sektörde, muhtemelen hiçbir firma tüketicinin 30 yıl boyunca bir ürünü sorunsuz kullanmasını istemiyor.




  • Riverice030 R kullanıcısına yanıt
    Merhaba geçen sene Eylül ayından beri kurutma makinesi almak gündemimdeydi. Biraz araştırma sonucunda kurutma makinelerinde bazı kıstaslar belirledim karınca kararınca. Sonuç olarak Electrolux EW8H3966IB A++ 9KG Kurutma Makinesinde karar kıldım. Almak isteyenler için faydası olur diye yazıyorum.

    1) Kondansatör temizliği

    Kondansatör temizliği konusunda kondansatör temizliğini otomatik kendisi yapan kurutma makinelerini direk eledim. Hatta Eylül Ekim aylarında tanıdığım bir arkadaşın Siemens bayisinden Siemens kurutma makinesini uygun fiyata bıraktı. Makinayı al git istediğim zaman istediğin şekilde ödersin dedi. Ona rağmen almadım. Başka kurutma makinesi de olmadığı için alamamıştım. Auto clean teknolojisinden püskürtmeli su ile Kondansatör temizliğinden bahsetse de ben ikna olmadım. Ayrıca gerekli mi değil mi bilmiyorum ama yıllık bakım tavsiye edilmesi beni auto clean Kondansatörlerden uzaklaştırdı. Bu kondansatör temizliğini kendim yapabileceğim modellere yöneldim. Bu benim için olmazsa olmaz asli unsurum oldu.

    2) Marka

    Marka konusunda da yine seçici davrandım. Genel olarak baktığım markalar. Şunlardı: Arçelik, Bosch ve Siemens

    Beko, Vestel, Hoover, Candy ve Altus gibi markaları tercih etmedim. Bu markaları tercih etmememin sebebi bu ürünlerin kötü vs olması değil. Sadece bir tercih meselesi. Bu markaların ürünleri konusunda derinlemesine bir araştırma yapmadım.

    Bu arada aldığım ürünün Electrolux marka olması da çok ilginç.:) Bu marka hiç aklımda bile yoktu. Hatta Electrolux kurutma makineleri hakkında araştırma yapmaya başladığımda filtre kahve makinemin markasının da Electrolux olduğunu farkettim.

    Electrolux ile ilgili hatırladığım tek şey tamburunun çift taraflı dönmesiydi. Onu burada yazılan mesajlar vasıtasıyla öğrenmiştim.

    3 Elektrik tüketimi

    Aldığım ürünün A+ veya A++ olması tercih sebebimdi. A+++ fiyat çok yüksekti. Onlara hiç bakmadım. Aslında A+ ile A++ arasında tüketim açısından ciddi bir fark olduğunu düşünmüyorum. Örneğin Electrolux EW8H3966IB A++ 9KG Kurutma Makinesi'nin elektrik tüketimi 259 kwh. A+'da ise tüketim 308 kwh. Arada yıllık 50 kwh fark oluşuyor. Ben bunu fazla fazla hesaplayıp 100 kwh yapıyorum. Şuan 1 kwh elektrik düz hesap 0.4 TL. Buna vergi vs ekleyip en üst sınırdan hesaplıyorum ve 1 TL diyorum. Normalde 0.8 TL. Yıllık kaç TL fark etti 100 TL. On yılda 1000 TL. Değer mi değmez mi karar vermek size kalmış. A++ benim için olmazsa olmazım olmamıştır.

    4 Tambur malzemesi

    Tambur malzemesiyle ilgili ayrıntılı bilgi edinemedim. Alüminyum, çinko ve çelik tamburların olduğunu gördüm. Bu konuda pek bilgim olmasa da çelik olması tercih sebebim oldu. Electrolux perfect care 700 ile 800 arasında kalıp 800'ü tercih etmemin sebeplerinden biri de 800'ün kazanının çelik olması olmuştur. Ancak bu konuda bilgi sahibi değilim. Çelik sağlamdır diye onu tercih ettim.

    5 Motor garantisi

    Aldığım ürünün 10 yıl invertor motor garantisi var. Anladığım kadarıyla Invertor motorların yapısı klasik motorlara göre daha teknolojik diyeyim. Tamir vs pahalı. Bu nedenle 10 yıl garanti vermeleri tercih sebebim oldu. Hatırladığım galiba Lg de 10 yıl garanti veriyor. Başka markalarda verebilir. Diğer markalarl ilgili bilgim yok. Belki hepsi de veriyordur.

    6 Servis

    Trabzon'da yaşıyorum. Tespit edebildiğim kadarıyla Trabzon'da electrolux servisiyle ilgili sorunlar var. Google yorumlardan gördüm. Bunu göze alarak Electrolux marka kurutma makinesi aldım. Kurulum için servisten randevu aldığımda servisle ilk iletişimime geçmiş olacağım. Yaşamadan birşey söylemek mümkün değil.

    Bu kıstaslar çerçevesinde siemensi eledikten sonra daha çok Arçelik üzerine yoğunlaştım. Kasım Aralık ayında Arçelik almayı kafama koymuştum. Çünkü benim kıstaslarımı karşılıyordu. Fiyat genel olarak da uygundu. Sonrasında Arçelik 3886 karar kıldım. Onun da fiyatı yüksek geldi. Sonuç olarak geçen sene yılbaşından önce kurutma makinesini gündemimizden kaldırmıştık. O mu bu mu diye düşünmekten yorulduk sıkıldık ve vazgeçtik.

    En son geçen hafta evde çamaşır kurutacak yer meselesi nedeniyle kurutma makinesi alma konusu tekrar gündemimize geldi. Öncesinde araştırdığım için az çok biliyordum ve kurutma makineleri hakkında altyapım oluşmuştu. En azından otomatik kondansatör temizleyen makinaları almayacağımı biliyordum. Sonrasında aklıma Electrolux geldi. Dedim ben kurutma makineleri nedir ne değildir diye incelerken Electrolux vardı. Iki tarafa dönüyordu. Özellikle çarşaf vs dolaşmasını engelleyip kırışıklık azaltıyormuş ben bunu hiç araştırmadım bir araştırayım dedim. Sonrasında Electrolux'ün aslında iyi bir marka olduğunu öğrendim. Başka bir sürü özellikleri katalogda yazıyor ama kullanmadan yorum yapmayacağım yünlü ürünlerin kurutulması konusunda iddalılar. Deneyip göreceğiz. Ve iki model belirledim. Malum site Hepsiburada'dan ve diğer sitelerden yorumlara baktım ve gayet olumlu yorumlar olduğunu gördüm. Bir anda kendimi Electrolux ile ilgili araştırma yaparken buldum. Aşağıdaki iki modeli tespit ettim.

    Biri Perject Care 700 diğeri ise 800. ikisinin arasında 1300 TL fark vardı. Sonrasında 1300 TL fazla verip 800 almaya gerek var mı diye düşündüm. Temel farklılıkları şunlardı

    1 enerji sınıfları. Ancak yukarıda da yazdım enerji sınıfı nedeniyle 1000 TL lik fark bile 10 yılda anca çıkacaktı. Dedim kendime sırf enerji sınıfı nedeniyle 1000 TL vermeye değmez. Olursa iyi olur. Olmasa da olur dedim. Bu özellik nedeniyle kendi hesabımda aradaki farkı 300 TL düşürdüm. 300 TL fazla veririm ama 1300 TL fazla vermem diye düşündüm yani.

    2 LED aydınlatma 700'de LED tambur aydınlatması yok 800'de var. Daha önce kurutma makinesi kullanmadığım için ise yarar mı yaramaz mı bilmedim. Eşime anlattım ışıklı olsa güzel olur dedi. Yine kendi hesabımda dedim ki ben sırf ışık için 100 TL veririm. Böylelikle aradaki fark benim kendi hesabımda 900 TL'ye indi.

    3 kurutma kapasitesi 700 sekiz kilo iken 800 dokuz kilo yıkama kapasitesine sahipti. Tambur hacmi sonuç olarak aynı idi. Olursa hayır demem olmasa da olur dedim ve sırf bu özellik için 100 TL ekstra para veririm dedim. Aradaki fark düştü 800tl'ye.

    4 Kazan malzemesi 700'ün kazan malzemesi çinko iken 800'ün çelikti. 800'ü tercih etmemin asıl sebebi bu oldu diyebilirim. Yine eşimle konuştum o da tercihini çelik olmasından yana kullandı. Bunun için de kendi kafamda 200 TL fiyat biçtim. Fark 600 TL'ye inmiş oldu. Ikisi arasında ne gibi bir fark var hiçbir bilgim yok. Çelik sonuçta daha sağlamdır dedim. Bilgim bu kadar bu konuyla ilgili:)

    5 Motor sistemi 700'ün motor sistemi asenkron iken 800'ün
    Inverter. Bu konu hakkında biraz araştırma yaptım ama teknik bir konu iyi kötü olumlu olumsuz yanları hakkında bir kanıya varamadım. Bu nedenle herhangi bir indirim yapmadım. Benim için ikisi de aynıydı. Inverter 10 yıl Garanti vaad ediyordu. Bunu alırsam da olumsuz yanı olmaz diye düşündüm.

    6 boşaltma hortumu 700'un yanında boşaltma hortumu gelmiyordu. 800' ün yanında geliyordu. En azından bu aparat servisten alsam 100 TL eder diye düşündüm. Fark 500 TL'ye indi.

    Sonuç olarak üç kuruş fazla olsun "kırmızı" olsun mantığıyla hareket ederek Electrolux EW8H3966IB A++ 9KG Kurutma Makinesini almaya karar kıldık.

    Olabildiğince fazla taksit ile alabileceğim bir satıcı arıyordum. Teknosa'da 5300 liraya buldum. World peşin fiyatına 12 taksit yapıyordu. Başka yerlerde 5000 TL bandında satnlar vardı ama 12 ay taksiye baya bir vade farkı oluyordu. 5300'e 12 taksit almaya karar verdik. Üyelik açtım. Ürünü sepete ekledim. Sitede pinekleniyorum. Yorumları okuyorum. Özellikleri gözden geçiriyorum derken Teknosa yüzde beş indirim kodu verdi. Kullanım süresi 15 dk idi. Hemen kabul edip kodu yazdım. Ürün 5000 küsüre gelmiş oldu. Vade farksız 12 ay taksitle de fiyat benim bütçem için uygun bir hale gelmişti. 300 de buradan indirim gelince aradaki fark 200 TLye kadar düşmüştü diyebilirim. Diğerini alsam da yine indirim olacaktı onun da fiyatı düşecekti. Ama o kadar ayrıntıya takılma dedim kendime. :)

    Işte bu da bizim kurutma makinesi alma maceramız. Geçen sene iki üç ay araştırdım almayı erteledik sonrasında iki gün içinde karar verip kurutma makinesi aldık. Bugün kargoya verildi. Ürün horoz lojistik tarafından getirilecek.
    Uzun lafın kısası otomatik kondansatör temizleyen kurutma makinelerindan uzak durun. Ben takıntılı bir insanım bu tip konularda. Her makinayı çalıştırdığımda aha şimdi Kondansatör doldu uyarısı gelecek modunda olmak istemiyorum.:))




  • furkanunlu F kullanıcısına yanıt

    Alınabilecek en iyi makineyi aldınız güle güle kullanın inşallah bu arada inverter ile düz motor arasında farklar mecvut inverter motor hem daha sessiz hemde değişken devirli çalışmakta electroluxde. Makine yünlü çamaşırları yüksek devirde döndürüp tambura yapıştırıp kurutuyor ve zarar vermeden kurutmuş oluyor özel kiyafetlerinizi vs de kurutabilirsiniz makine geldiğinde inceleme yapabilirseniz çok sevinirim bekodan kurtulabilseydim bende alıcam bakalım hayırlısı olsun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Riverice030 R kullanıcısına yanıt
    Bilgilendirme için teşekkürler ederim. Iki üç hafta kullandıktan sonra düşüncelerimi burada paylaşacağım.
  • Şu anda hepsiburada'da Candy 9Kg A++ kurutma makinesi 2.499TL


    Eğer Hoover'de yaptıkları gibi hepsiburada'daki Ürün Danışmanı'ndan 100TL hediye çeki almak mümkün olursa ürün 2.399TL'ye gelir, ki bu fiyata A++ makine yok piyasada.


    Gördüğüm kadarıyla ürünün kazanı Çelik. Ayrıca, kazan kapasitesi benim 10Kg makine ile bire bir aynı gözüküyor. Üstelik yıllık elektrik tüketiminde de daha cimri. Bir kaç mesaj yukarıda benim makinenin tüketimini yazmıştım (vergiler hariç rakamlarla).


    Gözle görünen tek fark öndeki kapak gibi duruyor. Bendeki cihazda metalik görüntü var (ama plastik aslında).


    Kondenser filtresi ve sünger var mı bi sorarsınız ürün danışmanına, orası resimlerde doğal olarak gözükmüyor.


    Ayrıca isterseniz kapağa asılan su haznesi yerine direk gidere verme şansınız var. Paketin içinden hortum çıkıyor Hoover'de. Eğer böyle kullanmayı düşünürseniz Ürün Danışmanı'na onu da sorabilirsiniz, Candy'de içinden çıkıyor mu bilmiyorum çünkü.


    Ayrıca, 10Kg Hoover'da spor ayakkabı yıkama özelliği var ama öyle aman aman bir şey değil. Bir aparat var yanında, boşuna kenarda duracak bir şey. Kaç kere kullanacağız ya da hiç kullanacak mıyız bilmiyorum bile.


    Benim makinenin arızalı çıkma durumu olmuştu, yukarıda mesajlarda var. Halen de yenisi gelmedi ve üretimde olduğu söyleniyor, içinde bulunduğumuz dönemden ötürü gecikebilir gibi ancak bana isterseniz iade formu yazabiliriz yada bekleyin dediler. Bu konuda ne müşteri hizmetleri, ne de servis sorun çıkartmıyor. Kararı tamamen bana bıraktılar.


    Eşim bu ürünün kapağını beğenmedi :) o yüzden iade edip bu aşağıdakini almıyorum ama bana kalsa alırdım. Benim cihaz 2.799 TL'ye gelmişti. Bunun 2.399'a gelme ihtimali var indirim olursa.


    İhtiyacı olan, ucuz yollu makine bakan kaçırmasın. B sınıfı alıp elektriğe fazla para vereceğinize basın bunu geçin.


    https://www.hepsiburada.com/candy-ro-h9a2te-s-wi-fi-baglantili-a-9-kg-isi-pompali-kurutma-makinesi-p-HBV00000S13XN?magaza=CarrefourSA





  • 
Sayfa: önceki 512513514515516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.