Şimdi Ara

BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
482
Cevap
16
Favori
105.637
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Öğretmen55

    2-3 kez Buderus servisi aradım.bana kombinin altındaki bütün vanaları bende 4 tane var.kapat 1 hafta bekle kombinin basınçı düşmesse kombi sağlam. tesisatında kaçak var dendi. bende bunu 2 -3 kez test ettim.ama basınçta düşme olmadı.

    Yazdıklarınıza göre servis haklı, vanalar kapılı konumda basınç düşmüyorsa gerçekten tesisatta sorun var. En iyisi anahtarı elinize alın ve tek tek bağlantı yerlerini tekrar sıkın, kırılacak diye korkmayın veya daha sağlam olsun diyorsanız bağlantı yerlere yeniden teflon bandını çekin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ogameci

    Dostum merhaba, gb72 den memnun musun? Son durum nedir tecrube olarak ?

    Merhaba
    Uzun araştırmalar sonucunda 2012 yılı Ocak ayında teslim aldığım yeni 250 m2 dublex evim için en uygun gördüğüm BUDERUS GB072 kombiyi 3000 tl ye aldım ve taktırdım. Dubleximden ikinci kolektörden dağılım yapılıyor. toplam petek m2 si 11 metre bina 3 katlı çift daire üzeri, etrafında bina yok ve çok rüzgar alan 1500 rakımda Kayseri Hacılar ilçesinde ve benim ev 3 ncü kat dublex alt kat 175 m2 brüt, üst kat 100 m2 brüt vw toplam net 220 m2 kullanım alanlı. mutfağım kuzeye bakıyor ve kombi mutfak içinde kurulu, altta kolektörden dağılım yapılıyor, üst kat kolektöre direk bağlantılı, ayrıca üst kata ayrı kombi de kurulabilir düzenekte. Kombiyi ayarlayan servis, 70 kalorifer sıcaklığı, 45 sıcak su sıcaklığı ayarına getirdi ve bunun standart ayar olduğunu söyledi. oda termostatını mutfağa kurdurtmadım, giriş antresine mutfağın duvarına kablo ile çektirdim, ayrıca gaz kesici vana ilave ettirdim (Seleneoid vana- 250 tl ek ücret ödeyerek.) gaz alarmını da kurdurdum, mutfak içine. Oda termostatını 20,5 ila 21 arasında kullanıyorum, kombiyi 2012 yılı şubat ayından itibaren kullanıyorum, nisan ayının sonuna kadar kaloriferi kullanıp, sonra kapattım, 15 eylül 2013 den itibaren de devamlı kullanıyorum, asla kapatma yoluna, gece kısma yoluna gitmedim, dublex dahil bütün petekler yanıyor ve evin içerisi çok normal sıcaklıkta duruyor, (1,5 yaşında, 8 ve 10 yaşlarında olmak üzere 3 oğlum var eşimde ileri derecede kansızlık var,) bu sebepten devamlı yakıyoruz. Ayrıca eşim devamlı sıcak su kullanıyor ve ayarını 50 ye ayarladık. ilk ay 80 tl , geçem ay 240 tl , bu ay da 470 tl gaz faturası geldi, benim alt katımın karşısı doğu cephesinde küçük kombi kullanan komşumun gaz sarfiyatı ile benim gaz sarfiyatım arasında pak fark yok bu da kombimin çok iyi ayarlarda olduğu anlamını çıkartıyorum.ancak benim kombimin bu ayarlarını daha verimli olarak başka ayarlar yaparak gaz sarfiyatımı daha aşağı çekme imkanım var mıdır bilemiyorum. Bunu okuyan teknik bilgiye sahip kişilerden de bu konuda yardım rica ediyorum. Çok kaliteli bir kombi olduğu konusunda şüphem yoktur. Selam ve saygılarımla.




  • tkaraaslan T kullanıcısına yanıt
    220 metre kare net alanlı eve 11 metre radyatör çok az. kaba taslak 7-8 metre daha fazla olmalı. yoğuşmalı kombi kullanılan evlerde maksimum 55 dereceye göre petekler dizayn edilmeli. ayrıca siz kombiyi 70 derece de kullanarak yoğuşma dan verim alamıyorsunuz. 55 derece altında çalıştırırsanız yüksek yoğuşma verimi alırsınız.

    petekleriniz 11 metre ve eviniz dublex. bana göre bu kombi sizin evinize göre değil, 28 yada 30 kw lık bir kombi alıp, radyatör metrajını da artırmanız gerekiyordu. 24 kw lık bir kombi bu şartlar altında zorlanır.

    70 derece yüksek bir sıcaklık ve uzun vade de boruda çamurlaşma yapar, plastiği eritir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hardcrss -- 24 Aralık 2013; 12:27:22 >
  • Sevgili " hardcrss "
    Öncelikle nazikane cevabınız için çok teşekkür ederim. Benim araştırmalarımda yoğuşmanın devreye girmesi için 50 dereceye ayarlanması gerektiği ve petek metresinin de 10 metreden fazla olması gerektiği yönünde idi, ancak servis kombiyi takarken bana farklı bilgiler verdi ve 70 e ayarlandığında kombi akıllı olduğu için gereken derce ve ısıyı kendisi alır ve ayarını otomatik yapar dedi. ben de yetkili servise inanmayayım mı ? kabul ettim. ancak sonradan Lejyoner hastalığı sebebi ile haftada 1 kez 70 e ayarlanıp bir gün süreyle 70 te kalmasını, diğer günlerde 55 ayarının çok menfaatli olacağına kanaat getirdim, ancak sizin gibi tecrübeli ve bilgili üstadların daha faydalı olacağı kanaati ile buraya yazma gereksinimi duydum. Allah sizlerden razı olsun. Bilgi ve önerilerinizi dikkate alacağım. Ancak bu lejyoner hastalığı için haftada 1 gün 70 derceye alınması için siz ne söylersiniz? sizin de bu konuda fikrinizi almak istiyorum. Peteklerimin sayısını veya metresini arttırmam bana fazla gaz sarfiyatı olarak mı döner, yok sa kombinin rahatlaması ile sarfiyatı mı düşürür? bu konuda da açıklık getirirseniz memnun olurum. Selam ve saygılarımla.




  • tkaraaslan T kullanıcısına yanıt
    gb072 modeli kombi zaten belirli aralıklarla sıcak su hattındaki suyu yüksek sıcaklıklara çıkarıp soğutuyor diye biliyorum. dolayısıyla sizin yükseltmenize gerek yok gibi.

    şu haliyle peteklerinizi büyütemezsiniz, çünkü kombiniz ev de dubleks olduğundan tam sınırda çünkü. hatta yetersiz geliyor bile olabilir. bunun üstünü 24 kw lık bir kombi kaldıramaz. 24 kw lık bir kombinin besleyebileceği petek miktarı 10-11 metredir.

    servisler ne yazıkki biraz geçiştiriyor, teknik bilgiyi veremiyor. 70 derece de yoğuşmadan verim alınır ama bu olsa olsa %3-4 olur. ama kombiyi 50-55 derece altında çalıştırsanız %15-20 verim alırsınız.

    peteklerinizi artırmak size daha iyi ısınma, ve düşük fatura olarak geri döner. tabi ki arada ki dengeyi tutturabilmek önemli.
  • Çok teşekkür eder, sağlık ve esenlikler dilerim. Selam ve saygılarımla.
  • selamlar

    dün servis geldi ve ilk olarak ürünü çalıştırdı.. rc 20 termostatı ile birlikte.. yalnız pek alışamadım rc20 yi kullanmaya.. yuvarlak daireyi döndermek ile sağdaki gündüz veya gece butonuna basılı tutup dereceyi ayarlamak arasındaki fark nedir ? kullanma kılavuzunu okudum ama hiç benim dilimde değil abi anlamadım.

    kısaca ne yapmam gerek gündüz,gece, suyu kullanırken, bide sıcak su kullanırken peteklere giden su kesiliyor mu ?
  • tkaraaslan T kullanıcısına yanıt
    Merhabalar,

    Eviniz, kombiniz ve ısıtma sisteminizin hepsi birden hayırlı olsun...

    Önce ısıtılacak alan ihtiyaçları ile sistemin ısıtma kapasitelerine yaklaşık da olsa bakmak gerekir:

    1. Kayseri gibi -15 ile -20C'leri gören bir ilimizde, üstelik il merkezinden daha sert bir yerde üç cephesi açık, muhtemelen dış mantolama, çift cam PVC ve çatı arası camyünü vb ısı yalıtımına sahip, ısıtılacak hacmi 2,75m x 220m2 = 605m3 (eğer alt salon yüksek tavanlıysa hacim 750m3 veya daha fazla) olan evinizin maksimum (en soğuk gecelerdeki) ısı kaybı yalıtım düzeyi çok iyi olsa bile en az 24000kcal/h (28kW) düzeyinde olur. Yalıtım kalitesi vasatlaştıkça bu kayıp 35kW'ya kadar çıkar.

    2. Isı kaybınız 28Kw dahi olsa, bu kaybı karşılayacak ısıtıcı (kombi) ve petek kapasitelerinin, kaybın en az %10 üstünde olması gerektiğinden 24kW (20000kcal/h) kombi tercihi, bu verilerden hareketle gelinen noktada yetersiz seçim olarak duruyor (eksik verdiğiniz ya da belirtmediğiniz bir şey yoksa). Pratikte (premiks yoğuşmalı) kombi yetersizliğini anlamanın yolu basit; uç soğuklarda (dışarısı -15C veya altı) cihazın 65/50 çalıştığı, yani kombiden 65C (veya buna yakın) çıkan suyun kombiye 50C döndüğü çevrimde kombi en az 20C iç sıcaklık sağlamak için kesintisiz (veya çok kısa aralarla) yanıyor ve bu hedefi tutturmakta zorlanıyorsa cihaz kapasite sınırına gelmiş demektir.

    3. Petekler 11m demişsiniz, pkkp 22/600 panel radyatör olduklarını varsayarak toplam petek ısıl kapasitesinin ise 65/50'de 11000kcal/h, 75/65'de ise 16500kcal/h olduğunu görürüz. Her halukarda petek toplam kapasitesi de yetersiz görünmektedir.

    Buderus oda kumandalarıyla kombiden gidiş sıcaklığı otomatik hesaplanıp güncellenir, servisin dediği doğru (kombi gidiş sıcaklığını kombi ekranından ve oda kumandası üzerinden görebiliyor olmalısınız). Set edildi diye gidiş sıcaklığı 75C olmaz ama dış sıcaklık düştükçe içeriyi stabil tutabilmek için gidiş sıcaklığı otomatik yükseltilir ve yoğuşma verimini çok düşürecek hatta sıfırlayacak gidiş (ve dönüş) sıcaklıklarına ulaşılabilir...

    Bu kapasite konusu çok önemli olup sarfiyatı da doğrudan ilgilendiriyor...

    Selam ve saygı ile...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: memint

    Merhabalar,

    Eviniz, kombiniz ve ısıtma sisteminizin hepsi birden hayırlı olsun...

    Önce ısıtılacak alan ihtiyaçları ile sistemin ısıtma kapasitelerine yaklaşık da olsa bakmak gerekir:

    1. Kayseri gibi -15 ile -20C'leri gören bir ilimizde, üstelik il merkezinden daha sert bir yerde üç cephesi açık, muhtemelen dış mantolama, çift cam PVC ve çatı arası camyünü vb ısı yalıtımına sahip, ısıtılacak hacmi 2,75m x 220m2 = 605m3 (eğer alt salon yüksek tavanlıysa hacim 750m3 veya daha fazla) olan evinizin maksimum (en soğuk gecelerdeki) ısı kaybı yalıtım düzeyi çok iyi olsa bile en az 24000kcal/h (28kW) düzeyinde olur. Yalıtım kalitesi vasatlaştıkça bu kayıp 35kW'ya kadar çıkar.

    2. Isı kaybınız 28Kw dahi olsa, bu kaybı karşılayacak ısıtıcı (kombi) ve petek kapasitelerinin, kaybın en az %10 üstünde olması gerektiğinden 24kW (20000kcal/h) kombi tercihi, bu verilerden hareketle gelinen noktada yetersiz seçim olarak duruyor (eksik verdiğiniz ya da belirtmediğiniz bir şey yoksa). Pratikte (premiks yoğuşmalı) kombi yetersizliğini anlamanın yolu basit; uç soğuklarda (dışarısı -15C veya altı) cihazın 65/50 çalıştığı, yani kombiden 65C (veya buna yakın) çıkan suyun kombiye 50C döndüğü çevrimde kombi en az 20C iç sıcaklık sağlamak için kesintisiz (veya çok kısa aralarla) yanıyor ve bu hedefi tutturmakta zorlanıyorsa cihaz kapasite sınırına gelmiş demektir.

    3. Petekler 11m demişsiniz, pkkp 22/600 panel radyatör olduklarını varsayarak toplam petek ısıl kapasitesinin ise 65/50'de 11000kcal/h, 75/65'de ise 16500kcal/h olduğunu görürüz. Her halukarda petek toplam kapasitesi de yetersiz görünmektedir.

    Buderus oda kumandalarıyla kombiden gidiş sıcaklığı otomatik hesaplanıp güncellenir, servisin dediği doğru (kombi gidiş sıcaklığını kombi ekranından ve oda kumandası üzerinden görebiliyor olmalısınız). Set edildi diye gidiş sıcaklığı 75C olmaz ama dış sıcaklık düştükçe içeriyi stabil tutabilmek için gidiş sıcaklığı otomatik yükseltilir ve yoğuşma verimini çok düşürecek hatta sıfırlayacak gidiş (ve dönüş) sıcaklıklarına ulaşılabilir...

    Bu kapasite konusu çok önemli olup sarfiyatı da doğrudan ilgilendiriyor...

    Selam ve saygı ile...



    Merhaba
    Mehmet Emin TÜZÜN bey. bu isim bana Aksaray ortaokulunda sınıf arkadaşım olan Mehmet Emin TÜZÜN'ü hatırlattı, isim benzerliği mi? yoksa ta kendisi mi? ilgi ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim. evet evin 3 cephesi açık ve mantolama var çatıda ve cephede, ama petek metresi yeterli değil, bu durumda ben petekleri en kısa zamanda 13 ila 14 metreye çıkartacağım sanırım.başka da yapacağım iş, kombi sıcaklığını sanırım 60 civarında tutm ak olacak. Selam ve saygılarımla.




  • tkaraaslan T kullanıcısına yanıt
    Ben değil ama rahmetli babam (1935-2011), Aksaray değil de Niğde Ortaokulu'nda (Mersin-Mut'tan yatılı gelmiş) okumuş :)

    Adaşım/soyadaşımla okumuşsunuz, dilerim karşılaşırsınız...

    Gerekli petek ilavelerini yapmanız halinde aynı sarfiyatta daha iyi ısınabilir ve aynı sıcaklıkta daha düşük gaz tüketirsiniz...

    Tasarruf oranı ise yapabileceğiniz petek ilavelerinin miktarına bağlı...

    DH forumda yine Kayseri'den bir dublekste yetersiz petek ve kombi ile ısınmaya çalışan bir arkadaş ile uzunca mesajlaşmıştık. Sanırım @ertan081 idi. Müteahhitler biraz kısıyor anladığım kadarıyla, genelde olduğu gibi...
  • tkaraaslan T kullanıcısına yanıt
    Kalorifer devresi sıcaklığını 75C ve oda termostatında 20,5C ile 21C ayarlarda kullandığınızı yazmışsınız.
    Kombi ekranında kalorifer gidiş suyu sıcaklığı gündüz ve gece kaç derecelerde oluyor?
    Oda termostatı RC 10 mu? Oda sıcaklığı ayarlanan 20,5-21C derecelere gece saatlerinde de gelebiliyor mu?

    Selamlar...
  •  BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ?
    Oda kumandam bu kombi ekranında suyun sıcaklığı gündüz 55 civarına çıkıp iniyor, gece de 70 e kadar çıktığı oluyor termostatın üzerinde de 20.5 ayarladığımda 21 e kadar çıkabiliyor.
     BUDERUS GB 072 Yİ NASIL BİLİRSİNİZ?




  • tkaraaslan T kullanıcısına yanıt
    Merhabalar,

    Kumandanız RC 10, modülasyonlu ve 0,1C hassasiyetle çalışır...

    Kombi sıcaklığını, daha teknik ifadeyle maksimum gidiş sıcaklığını ise dediğiniz gibi 55-60C yapın. Gidiş sıcaklığı da 10-15C kadar düşük olacaktır. Dolayısıyla verim yüksek ve sarfiyat düşük gerçekleşebilecektir. Bu arada uç soğuklarda gerekirse tekrar 70C'e alırsınız...

    4.4.2 Maksimum gidiş suyu sıcaklığının
    ayarlanması
    Maksimum gidiş suyu sıcaklığı, 30 °C ila 82 °C
    arasında ayarlanabilir. Ekranda, güncel gidiş suyu
    sıcaklığı gösterilir. http://yetkiliservisi.co/wp-content/uploads/Buderus_Logamax_Plus_GB072_Kullanma_Kilavuzu.pdf (sayfa 10)




  • Teşekkür ederim arkadaşım dikkate alacağım, kumandamın RC20 olduğunu sanıyordum, RC10 dediniz sağolun. Allah razı olsun sizlerden.
  • tkaraaslan T kullanıcısına yanıt
    Sn @tkaraaslan, bir şey değil...Allah sizden de razı olsun...
  • memint M kullanıcısına yanıt
    sayın memint,
    arkadaş gibi ben de rc 10 kullanıyorum. örnek ;
    termostatı 20,5 dereceye ayarladığımda içerisi 21.1 derce oluyor. fakat kombi ateşlemeyi kesmiyor.
    kısık ateşte ateşleme devam ediyor.

    bir de rc 10 oda termostatı kullanırken, kazan sıcaklığının set edildiği yüksek derecelerin bir önemi yok mu?
    ot zaten onu gerekirse aşağı çeker mi?
    teşekkür ederim
  • connect201010 kullanıcısına yanıt
    Kombi durduğunda anlık ısı ihtiyacı peteklerin verdiğinden düşükse, oda sıcaklığı set değerini biraz geçebilir...

    Kombinin ateşlemeyi kesmediği kanaatine nasıl vardınız?
    Eğer kombi ekranından gidiş suyu sıcaklığı yükseliyorsa ya da hiç düşmüyorsa yanma devam ediyor demektir.Sizde de böyle mi? Böyleyse kombi hiç kapanmıyor mu? Yoksa set değerde değil de sözgelimi 1C üstünde mi kapanıyor?..
    Bu konuya detaylı bir açıklama getirirseniz konu daha iyi anlaşılır...
  • memint M kullanıcısına yanıt
    kombinin ateslemeyi kesmedigini ekrandaki alev isaretinden anliyorum

    set degeri 20,5 iken Termostat 21,1 gösteriyordu. ekranda alev işareti devam ediyordu. yani fark 0,6 idi. daha sonrası ni takip etmedim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • memint usta kulağımı çınlatmış, evdeki bütün radyatörler değişti, bir kısmının boyutunuda arttırdım. ancak ev 380-400m2 olunca ısıtması zor sanırım. petekleri değiştirirken biraz cimri davrandım sanırım keşke biraz daha büyük alsa imişim. evdeki ısınma sorunu sona erdi sayılır. havalar malum gündüz -3 gece -13 bu şartlarda ev 22-20 derece de sabit. konfor sıcaklığı 22C 15-23.30, 05-08 arası, gece modu 20C evdeki bütün radyatörler berlirli bir saat sonra TRV ler devreye girip 21-22C de kapanıyor. tek bir oda termostadının bulunduğu oturma odası istediğim gibi ısınmıyor. kazan sürekli yansada bir türlü 22C üstünr çıkaramıyor sıcaklığı, doğalgaz faturası 560TL günlük tüketim yaklaşık 20m3
  • connect201010 kullanıcısına yanıt
    Birkaç ihtimal var:

    * RC 10 servis alanındaki ısıtma sistemi (P2) parametresi 1 olarak seçili ise (fabrika verisi), peteklerin 10C'den fazla soğumaması için brülör kısa beklemeler dışında aktiftir. Oda sıcaklığı set değerin altına inmese hatta üstünde olsa bile kombi kısıkta yanıyordur. Avantajı konfora öncelik vermesidir. (P2 parametresi 2 olarak seçilirse, kombi daha uzun süre devreye girmez ve petekler biraz daha soğur. Sarfiyat daha az olur ama konforsuzluk oluşabilir.)

    * Kumanda kablosu yanlış yere bağlanmış olabilir, kombi OT yokmuş gibi davranıyordur...

    Aslında kombinin başında 20-30dk bekleyip yanma/bekleme dönemlerindeki gidiş suyu sıcaklıklarını ve alev kapadığı ve tekrar açtığı andaki oda sıcaklıklarını paylaşabilirseniz netleştirmek kolay olur...
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.