Şimdi Ara

BU NEDİR? NASIL AŞILIR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
3.991
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • DİSK BİRLEŞTİRİCİCİNİ CALISTIRDIGIMDA SU HATAYI VERIYOR...

    DISK BIRLESTIRICISI CHKDSK'IN BU DISKTE CALISTIRILMAYA ZAMANLANDIGINI ALGILADI:(C) CHKDSK / F KOMUTUNU CALISTIRIN


    chkdsk /f yapıyorum calısmıyor sadece chkdsk ısı cozmuyor.



  • zamanlanmış görevleri bi kontrol et istersen...
  • Chkdsk
    Dosya sistemini ve dosya sistemi meta verilerini hatalara karşı denetler ve bulduklarının durum raporunu görüntüler. Parametresiz kullanıldığında, chkdsk yalnızca geçerli sürücüdeki diskin durumunu görüntüler. Hataları onarmaz. Hataları onarmak için, /f parametresini de yazmalısınız.

    Önemli

    • Windows Server 2003 Service Pack 1 (SP1) çalıştıran bilgisayarlarda chkdsk komutu, birimi denetlemeden önce otomatik olarak bir gölge kopyasını oluşturur böylece başka bir program veya işlem tarafından kullanılmakta olan birimleri denetleyebilirsiniz. Gölge kopya kullanılarak, chkdsk komutu, kullanılmakta olan birimlerle ilgili gerçek hata raporları oluşturur.

    Ancak Windows Server 2003 SP1 olmayan bilgisayarlarda chkdsk komutunu etkin bir sistem veya önyükleme biriminde ya da kullanılmakta olan bir veri biriminde parametresiz kullanmak, gerçekte varolmayan hataların raporlanmasına neden olabilir. Bunu önlemek üzere birim için açık tanıtıcıları olan tüm program ve işlemleri kapatın.

    Birimleri onarırken (veya Windows Server 2003 SP1 olmayan bilgisayarlarda birimleri denetlerken), chkdsk birimi kilitler; chkdsk tamamlanıncaya kadar birimde depolanan tüm verileri kullanılmaz hale getirir. Kural olarak, chkdsk komutunu yalnızca bozulduğunu bildiğiniz birimlerde çalıştırın. "Kirli" olarak işaretlenmiş birimlerde bilgisayar yeniden başlatıldığında, Windows otomatik olarak chkdsk komutunu çalıştırır.

    Sık sık yeniden başlatılmayan sunucularda, chkdsk komutunu çalıştırmadan önce birimin kirli bitinin ayarlanıp ayarlanmadığını belirlemek için chkntfs veya fsutil dirty query komutunu kullanın.

    • Chkdsk komutunun çalışmasının kesilmesi önerilmez. Bununla birlikte, chkdsk komutunu kesme veya iptal etme, birimde chkdsk çalıştırılmadan önce varolan bozuklukları aynı durumda bırakmaz. Chkdsk komutunu yeniden çalıştırmak birimde kalmış olan bozuklukları onarır.


    Sözdizimi
    chkdsk [Birim:][[Yol] DosyaAdı] [/f] [/v] [/r] [/x] [/c] [/l[:Boyut]]

    Parametreler
    Birim:

    Sürücü adını (sonunda üst üste iki nokta olarak), bağlama noktasını veya birim adını belirtir.

    [Yol] DosyaAdı

    Yalnızca dosya ayırma tablosu (FAT) ve FAT32 ile kullanın. Chkdsk komutunun parçalanma denetimi yapmasını istediğiniz dosyanın veya dosya kümesinin konumunu ve adını belirtir. Birden çok dosya belirtmek için joker karakterlerini (* ve ?) kullanabilirsiniz.

    /f

    Diskteki hataları düzeltir. Diskin kilitlenmesi gerekir. Chkdsk sürücüyü kilitleyemezse, bilgisayarı yeniden başlattığınızda sürücüyü denetlemek isteyip istemediğinizi soran bir ileti görüntülenir.

    /v

    Disk denetlendikçe, her dizindeki her dosyanın adını görüntüler.

    /r

    Bozuk kesimleri bulur ve okunabilir bilgileri kurtarır. Diskin kilitlenmesi gerekir.

    /x

    Gerekiyorsa, birimi önce çözmeye zorlar. Sürücüye açık işleyicilerin tümü geçersizdir. /x ayrıca, /f işlevlerini de içerir.

    /i

    Yalnızca NTFS ile kullanın. Chkdsk çalıştırmak için gereken süreyi azaltmak üzere, dizin girişlerini daha düşük düzeyde denetler.

    /c

    Yalnızca NTFS ile kullanın. Chkdsk çalıştırmak için gereken süreyi azaltmak üzere, klasör yapısı içinde döngü denetimlerini atlar.

    /l[:Boyut]

    Yalnızca NTFS ile kullanın. Günlük dosyası boyutunu, yazdığınız boyuta değiştirir. Boyut parametresini atlarsanız, /l geçerli boyutu görüntüler.

    /?

    Komut isteminde yardımı görüntüler.

    Açıklamalar
    • Chkdsk komutunu çalıştırma

    Chkdsk komutunu sabit diskte kullanabilmek için Yöneticiler grubunun üyesi olmanız gerekir.

    • Kilitlenmiş sürücüyü, yeniden başlatma sırasında denetleme

    Chkdsk komutunun disk hatalarını düzeltmesini istiyorsanız, sürücüde açık dosya olmaması gerekir. Açık dosya varsa, aşağıdaki hata iletisi görüntülenir:

    Chkdsk cannot run because the volume is in use by another process. Would you like to schedule this volume to be checked the next time the system restarts? (Y/N)

    Bilgisayarı yeniden başlattığınızda sürücüyü denetlemeyi seçerseniz, chkdsk bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda sürücüyü otomatik olarak denetler ve hataları düzeltir. Sürücü bölümü bir önyükleme bölümüyse, chkdsk sürücüyü denetledikten sonra bilgisayarı otomatik olarak yeniden başlatır.

    Bilgisayarın bir sonraki yeniden başlatılışında denetlenecek olan birimi zamanlamak için chkntfs /c komutunu da kullanabilirsiniz. Birimin kirli bitini (bozulmayı gösteren) ayarlamak için fsutil dirty set komutunu kullanın; böylece, bilgisayar yeniden başlatıldığında Windows chkdsk komutunu çalıştırır.

    • Disk hatalarının raporlanması

    Chkdsk FAT ve NTFS dosya sistemleri için disk alanını ve disk kullanımını inceler. Chkdsk, her iki dosya sistemine özgü bilgileri bir durum raporuyla sunar. Durum raporu, dosya sisteminde bulunmuş hataları gösterir. Chkdsk etkin bölümde /f komut satırı seçeneği olmadan çalıştırılırsa, birimi kilitleyemeyeceğinden yanıltıcı hatalar rapor eder. Chkdsk komutunu, hataları denetlemek üzere tüm disklerde zaman zaman kullanmalısınız.

    • Disk hatalarını düzeltme

    Chkdsk, disk hatalarını yalnızca, /f komut satırı seçeneği belirtilmişse düzeltir. Chkdsk komutunun hataları düzeltmek için sürücüyü kilitleyebilmesi gerekir.

    FAT dosya sistemlerindeki onarımlar genellikle diskin dosya ayırma tablosunu değiştirdiğinden ve kimi zaman veri kaybına neden olduğundan, chkdsk aşağıdakine benzer bir iletiyle sizden onay isteyebilir:

    10 lost allocation units found in 3 chains.

    Convert lost chains to files?

    E tuşuna basarsanız, Windows, her bir kayıp zinciri Filennnn.chk biçiminde adlandırılmış bir dosya olarak kök dizine kaydeder. Chkdsk sonlandığında, gereksinim duyduğunuz verileri içerip içermediklerini görmek için bu dosyaları gözden geçirebilirsiniz. H tuşuna basarsanız Windows diski onarır, ancak kayıp ayırma birimlerinin içeriğini kaydetmez.

    /f komut satırı seçeneğini kullanmazsanız, chkdsk dosyanın onarılması gerekiyorsa bir ileti görüntüler, ancak hataları düzeltmez.

    Chkdsk /f komutunu çok büyük (örneğin, 70 gigabayt) veya çok fazla (örneğin milyonlarca) dosya içeren bir diskte kullanırsanız, chkdsk komutunun çalışmasını tamamlaması çok uzun zaman alabilir. Chkdsk /f komutu onarım tamamlanıncaya kadar denetimi bırakmadığından, bu süre boyunca bilgisayar kullanılamaz.

    • FAT diski denetleme

    Windows, FAT disk için chkdsk durum raporlarını aşağıdaki biçimde görüntüler:

    Volume Serial Number is B1AF-AFBF

    72214528 bytes total disk space

    73728 bytes in 3 hidden files

    30720 bytes in 12 directories

    11493376 bytes in 386 user files

    61440 bytes in bad sectors

    60555264 bytes available on disk2048 bytes in each allocation unit

    35261 total allocation units on disk

    29568 available allocation units on disk

    • NTFS diski denetleme

    Windows, NTFS disk için chkdsk durum raporlarını aşağıdaki biçimde görüntüler:

    The type of the file system is NTFS.

    CHKDSK is verifying files...File verification completed.CHKDSK is verifying indexes...

    Index verification completed.

    CHKDSK is verifying security descriptors...

    Security descriptor verification completed.

    12372 kilobytes total disk space.

    3 kilobytes in 1 user files.

    2 kilobytes in 1 indexes.

    4217 kilobytes in use by the system.

    8150 kilobytes available on disk.

    512 bytes in each allocation unit.

    24745 total allocation units on disk.

    16301 allocation units available on disk.

    • Chkdsk komutunu açık dosyalarla kullanma

    /f komut satırı seçeneğini belirtirseniz, diskte açık dosyalar varsa chkdsk bir hata iletisi görüntüler. /f komut satırı seçeneğini belirtmezseniz ve açık dosyalar varsa, chkdsk diskte kayıp ayırma birimleri rapor edebilir. Bu, açık dosyalar henüz dosya ayırma tablosuna kaydedilmemişse ortaya çıkar. Chkdsk çok sayıda ayırma biriminin kayıp olduğunu rapor ederse, diski onarmanız iyi olur.

    • Windows Server 2003 SP1 olmayan bilgisayarlarda chkdsk komutunu Paylaşılan Klasörler için Gölge Kopyalar'la kullanma

    Paylaşılan Klasörler için Gölge Kopyalar etkinken Paylaşılan Klasörler için Gölge Kopyalar kaynak birimi kilitlenemediğinden, kaynak birimde chkdsk komutunu çalıştırma yanlış hataları rapor edebilir veya chkdsk işleminden beklenmedik biçimde çıkılmasına neden olabilir. Bununla birlikte, Paylaşılan Klasörler için Gölge Kopyalar depolama birimini denetlemek için, chkdsk komutunu salt okunur modunda (parametreler olmadan) çalıştırarak gölge kopyaları hatalara karşı denetleyebilirsiniz.

    • Fiziksel disk hataları bulma

    Dosya sisteminde fiziksel disk hatalarını bulmak için /r komut satırı seçeneğini kullanın. Fiziksel olarak hasar görmüş dosyaları recover komutuyla kurtarma hakkında bilgi için, bkz: İlgili Konular.

    • Bozuk disk kesimlerini raporlama

    Chkdsk komutunun rapor ettiği bozuk kesimler, diskiniz işletim için ilk hazırlandığında bozuk olarak işaretlenmiştir. Bunlar bir tehlike oluşturmaz.

    • Çıkış kodlarını anlama

    Aşağıdaki tabloda, tamamlandıktan sonra chkdsk'in rapor ettiği çıkış kodları listelenmiştir.


    Çıkış kodu Açıklama
    0
    Hata bulunmadı.

    1
    Hata bulundu ve düzeltildi.

    2
    Disk temizliği (örneğin, gereksiz veri toplaması) yapıldı veya /f belirtilmediğinden temizlik yapılmadı.

    3
    Disk denetlenemedi, hatalar düzeltilemedi veya /f belirtilmediğinden hatalar düzeltilemedi.


    • Chkdsk komutunu, değişik parametrelerle birlikte, Kurtarma Konsolu'ndan çalıştırabilirsiniz.


    Örnekler
    D sürücüsündeki diskin denetlenmesini ve Windows'un hataları düzeltmesini istiyorsanız şunu yazın:

    chkdsk d: /f

    Chkdsk hatayla karşılaştığında duraklar ve ileti görüntüler. Chkdsk, diskin durumunu liste biçiminde sunan bir rapor görüntüleyerek sonlanır. Chkdsk sonlanıncaya dek, belirtilen sürücüde hiçbir dosyayı açamazsınız.

    Bir FAT diskte, geçerli dizindeki tüm dosyaları bitişik olmayan bloklar açısından denetlemek için şunu yazın:

    chkdsk *.*

    Chkdsk bir durum raporu görüntüler ve sonra bitişik olmayan bloklara sahip dosya belirtimiyle eşleşen dosyaları listeler.

    Sayfanın başına git
    Biçim göstergesi

    Format Anlamı
    İtalik
    Kullanıcının sağlaması gereken bilgiler

    Kalın
    Kullanıcının tam olarak gösterildiği gibi yazması gereken öğeler

    Üç nokta (...)
    Komut satırında birkaç kez yinelenebilen parametre

    Köşeli ayraçlar arasında ([])
    İsteğe bağlı öğeler

    Kaşlı ayraçlar arasında ({}); seçimler dik çizgi (|) ile ayrılır. Örnek: {çift|tek}
    Kullanıcının, içinden yalnızca birini seçmesi gereken seçenekler kümesi

    Courier font
    Kod veya program çıktısı

    .....................................
    Bu program (CHKDSK.EXE) herhangi bir parametre olmadan kullanılırsa sürücü hakkında istatistiki bilgiler verir. (Boş alan, toplam alan, dosya sayısı gibi)
    C:\>chkdsk
    Birim Seri Numarası 0B26-13D9
    1.048.395.776 bayt toplam disk alanı
    25.182.208 bayt 231 gizli dosyada
    9.601.024 bayt 575 dizinde
    884.178.944 bayt 9.956 kullanıcı dosyasında
    16.384 bayt bozuk sektörlerde
    129.417.216 bayt disk üzerinde kullanılabilir
    16.384 bayt her ayırma biriminde
    63.989 toplam ayırma birimi disk üstünde
    7.899 ayırma birimi disk üstünde kullanılabilir
    655.360 bayt toplam bellek
    578.240 bayt bot
    Chkdsk/F Diskteki hataları tespit ederek düzeltir. Diski (Disket veya harddiski ) hızlı bir şekilde test etmek için kullanılır. Daha detaylı
    Chkdsk /V Diskteki bütün dosyaları yol ismiyle birlikte ekrana listeler. Binlerce dosyayı ekrana listelemenin bir anlamı yoktur. Ancak ekrana listelemek yerine bir dosyaya yazması istenirse bu dosya daha rahat incelenebilir.
    Chkdsk /V > Dosyalar Diskteki bütün dosyalar yolları ile birlikte Dosyalar isimli dosyaya yazılır. Edit programı ile bu dosyanın içeriği incelenebilir.
    Chkdsk /V > LPT1 Bütün dosyalar yazıcıya gönderilir.
    SCANDISK( DİSK PROBLEMLERİ ÇÖZÜMÜ)
    Scandisk programını kullanarak diskinizdeki problemleri gidermesini sağlayabilirsiniz. Chkdsk’den daha gelişmiş bir programdır. Diskteki birçok problemi bulup giderebilir. Bu programın ismi SCANDISK.EXE ‘dir.

    NOT: (Ç)Alıntıdır




  • ılgın ıcın tesekkurler dostum ama ben bunları dos 6.22 beri biliyorum ve bu microsoftun sitesınen aldıkalrını da tekrardan okudum.
    ama sonuc yok.

    yınede saol

    quote:

    Orjinalden alıntı: Ziborotty

    Chkdsk
    Dosya sistemini ve dosya sistemi meta verilerini hatalara karşı denetler ve bulduklarının durum raporunu görüntüler. Parametresiz kullanıldığında, chkdsk yalnızca geçerli sürücüdeki diskin durumunu görüntüler. Hataları onarmaz. Hataları onarmak için, /f parametresini de yazmalısınız.

    Önemli

    • Windows Server 2003 Service Pack 1 (SP1) çalıştıran bilgisayarlarda chkdsk komutu, birimi denetlemeden önce otomatik olarak bir gölge kopyasını oluşturur böylece başka bir program veya işlem tarafından kullanılmakta olan birimleri denetleyebilirsiniz. Gölge kopya kullanılarak, chkdsk komutu, kullanılmakta olan birimlerle ilgili gerçek hata raporları oluşturur.

    Ancak Windows Server 2003 SP1 olmayan bilgisayarlarda chkdsk komutunu etkin bir sistem veya önyükleme biriminde ya da kullanılmakta olan bir veri biriminde parametresiz kullanmak, gerçekte varolmayan hataların raporlanmasına neden olabilir. Bunu önlemek üzere birim için açık tanıtıcıları olan tüm program ve işlemleri kapatın.

    Birimleri onarırken (veya Windows Server 2003 SP1 olmayan bilgisayarlarda birimleri denetlerken), chkdsk birimi kilitler; chkdsk tamamlanıncaya kadar birimde depolanan tüm verileri kullanılmaz hale getirir. Kural olarak, chkdsk komutunu yalnızca bozulduğunu bildiğiniz birimlerde çalıştırın. "Kirli" olarak işaretlenmiş birimlerde bilgisayar yeniden başlatıldığında, Windows otomatik olarak chkdsk komutunu çalıştırır.

    Sık sık yeniden başlatılmayan sunucularda, chkdsk komutunu çalıştırmadan önce birimin kirli bitinin ayarlanıp ayarlanmadığını belirlemek için chkntfs veya fsutil dirty query komutunu kullanın.

    • Chkdsk komutunun çalışmasının kesilmesi önerilmez. Bununla birlikte, chkdsk komutunu kesme veya iptal etme, birimde chkdsk çalıştırılmadan önce varolan bozuklukları aynı durumda bırakmaz. Chkdsk komutunu yeniden çalıştırmak birimde kalmış olan bozuklukları onarır.


    Sözdizimi
    chkdsk [Birim:][[Yol] DosyaAdı] [/f] [/v] [/r] [/x] [/c] [/l[:Boyut]]

    Parametreler
    Birim:

    Sürücü adını (sonunda üst üste iki nokta olarak), bağlama noktasını veya birim adını belirtir.

    [Yol] DosyaAdı

    Yalnızca dosya ayırma tablosu (FAT) ve FAT32 ile kullanın. Chkdsk komutunun parçalanma denetimi yapmasını istediğiniz dosyanın veya dosya kümesinin konumunu ve adını belirtir. Birden çok dosya belirtmek için joker karakterlerini (* ve ?) kullanabilirsiniz.

    /f

    Diskteki hataları düzeltir. Diskin kilitlenmesi gerekir. Chkdsk sürücüyü kilitleyemezse, bilgisayarı yeniden başlattığınızda sürücüyü denetlemek isteyip istemediğinizi soran bir ileti görüntülenir.

    /v

    Disk denetlendikçe, her dizindeki her dosyanın adını görüntüler.

    /r

    Bozuk kesimleri bulur ve okunabilir bilgileri kurtarır. Diskin kilitlenmesi gerekir.

    /x

    Gerekiyorsa, birimi önce çözmeye zorlar. Sürücüye açık işleyicilerin tümü geçersizdir. /x ayrıca, /f işlevlerini de içerir.

    /i

    Yalnızca NTFS ile kullanın. Chkdsk çalıştırmak için gereken süreyi azaltmak üzere, dizin girişlerini daha düşük düzeyde denetler.

    /c

    Yalnızca NTFS ile kullanın. Chkdsk çalıştırmak için gereken süreyi azaltmak üzere, klasör yapısı içinde döngü denetimlerini atlar.

    /l[:Boyut]

    Yalnızca NTFS ile kullanın. Günlük dosyası boyutunu, yazdığınız boyuta değiştirir. Boyut parametresini atlarsanız, /l geçerli boyutu görüntüler.

    /?

    Komut isteminde yardımı görüntüler.

    Açıklamalar
    • Chkdsk komutunu çalıştırma

    Chkdsk komutunu sabit diskte kullanabilmek için Yöneticiler grubunun üyesi olmanız gerekir.

    • Kilitlenmiş sürücüyü, yeniden başlatma sırasında denetleme

    Chkdsk komutunun disk hatalarını düzeltmesini istiyorsanız, sürücüde açık dosya olmaması gerekir. Açık dosya varsa, aşağıdaki hata iletisi görüntülenir:

    Chkdsk cannot run because the volume is in use by another process. Would you like to schedule this volume to be checked the next time the system restarts? (Y/N)

    Bilgisayarı yeniden başlattığınızda sürücüyü denetlemeyi seçerseniz, chkdsk bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda sürücüyü otomatik olarak denetler ve hataları düzeltir. Sürücü bölümü bir önyükleme bölümüyse, chkdsk sürücüyü denetledikten sonra bilgisayarı otomatik olarak yeniden başlatır.

    Bilgisayarın bir sonraki yeniden başlatılışında denetlenecek olan birimi zamanlamak için chkntfs /c komutunu da kullanabilirsiniz. Birimin kirli bitini (bozulmayı gösteren) ayarlamak için fsutil dirty set komutunu kullanın; böylece, bilgisayar yeniden başlatıldığında Windows chkdsk komutunu çalıştırır.

    • Disk hatalarının raporlanması

    Chkdsk FAT ve NTFS dosya sistemleri için disk alanını ve disk kullanımını inceler. Chkdsk, her iki dosya sistemine özgü bilgileri bir durum raporuyla sunar. Durum raporu, dosya sisteminde bulunmuş hataları gösterir. Chkdsk etkin bölümde /f komut satırı seçeneği olmadan çalıştırılırsa, birimi kilitleyemeyeceğinden yanıltıcı hatalar rapor eder. Chkdsk komutunu, hataları denetlemek üzere tüm disklerde zaman zaman kullanmalısınız.

    • Disk hatalarını düzeltme

    Chkdsk, disk hatalarını yalnızca, /f komut satırı seçeneği belirtilmişse düzeltir. Chkdsk komutunun hataları düzeltmek için sürücüyü kilitleyebilmesi gerekir.

    FAT dosya sistemlerindeki onarımlar genellikle diskin dosya ayırma tablosunu değiştirdiğinden ve kimi zaman veri kaybına neden olduğundan, chkdsk aşağıdakine benzer bir iletiyle sizden onay isteyebilir:

    10 lost allocation units found in 3 chains.

    Convert lost chains to files?

    E tuşuna basarsanız, Windows, her bir kayıp zinciri Filennnn.chk biçiminde adlandırılmış bir dosya olarak kök dizine kaydeder. Chkdsk sonlandığında, gereksinim duyduğunuz verileri içerip içermediklerini görmek için bu dosyaları gözden geçirebilirsiniz. H tuşuna basarsanız Windows diski onarır, ancak kayıp ayırma birimlerinin içeriğini kaydetmez.

    /f komut satırı seçeneğini kullanmazsanız, chkdsk dosyanın onarılması gerekiyorsa bir ileti görüntüler, ancak hataları düzeltmez.

    Chkdsk /f komutunu çok büyük (örneğin, 70 gigabayt) veya çok fazla (örneğin milyonlarca) dosya içeren bir diskte kullanırsanız, chkdsk komutunun çalışmasını tamamlaması çok uzun zaman alabilir. Chkdsk /f komutu onarım tamamlanıncaya kadar denetimi bırakmadığından, bu süre boyunca bilgisayar kullanılamaz.

    • FAT diski denetleme

    Windows, FAT disk için chkdsk durum raporlarını aşağıdaki biçimde görüntüler:

    Volume Serial Number is B1AF-AFBF

    72214528 bytes total disk space

    73728 bytes in 3 hidden files

    30720 bytes in 12 directories

    11493376 bytes in 386 user files

    61440 bytes in bad sectors

    60555264 bytes available on disk2048 bytes in each allocation unit

    35261 total allocation units on disk

    29568 available allocation units on disk

    • NTFS diski denetleme

    Windows, NTFS disk için chkdsk durum raporlarını aşağıdaki biçimde görüntüler:

    The type of the file system is NTFS.

    CHKDSK is verifying files...File verification completed.CHKDSK is verifying indexes...

    Index verification completed.

    CHKDSK is verifying security descriptors...

    Security descriptor verification completed.

    12372 kilobytes total disk space.

    3 kilobytes in 1 user files.

    2 kilobytes in 1 indexes.

    4217 kilobytes in use by the system.

    8150 kilobytes available on disk.

    512 bytes in each allocation unit.

    24745 total allocation units on disk.

    16301 allocation units available on disk.

    • Chkdsk komutunu açık dosyalarla kullanma

    /f komut satırı seçeneğini belirtirseniz, diskte açık dosyalar varsa chkdsk bir hata iletisi görüntüler. /f komut satırı seçeneğini belirtmezseniz ve açık dosyalar varsa, chkdsk diskte kayıp ayırma birimleri rapor edebilir. Bu, açık dosyalar henüz dosya ayırma tablosuna kaydedilmemişse ortaya çıkar. Chkdsk çok sayıda ayırma biriminin kayıp olduğunu rapor ederse, diski onarmanız iyi olur.

    • Windows Server 2003 SP1 olmayan bilgisayarlarda chkdsk komutunu Paylaşılan Klasörler için Gölge Kopyalar'la kullanma

    Paylaşılan Klasörler için Gölge Kopyalar etkinken Paylaşılan Klasörler için Gölge Kopyalar kaynak birimi kilitlenemediğinden, kaynak birimde chkdsk komutunu çalıştırma yanlış hataları rapor edebilir veya chkdsk işleminden beklenmedik biçimde çıkılmasına neden olabilir. Bununla birlikte, Paylaşılan Klasörler için Gölge Kopyalar depolama birimini denetlemek için, chkdsk komutunu salt okunur modunda (parametreler olmadan) çalıştırarak gölge kopyaları hatalara karşı denetleyebilirsiniz.

    • Fiziksel disk hataları bulma

    Dosya sisteminde fiziksel disk hatalarını bulmak için /r komut satırı seçeneğini kullanın. Fiziksel olarak hasar görmüş dosyaları recover komutuyla kurtarma hakkında bilgi için, bkz: İlgili Konular.

    • Bozuk disk kesimlerini raporlama

    Chkdsk komutunun rapor ettiği bozuk kesimler, diskiniz işletim için ilk hazırlandığında bozuk olarak işaretlenmiştir. Bunlar bir tehlike oluşturmaz.

    • Çıkış kodlarını anlama

    Aşağıdaki tabloda, tamamlandıktan sonra chkdsk'in rapor ettiği çıkış kodları listelenmiştir.


    Çıkış kodu Açıklama
    0
    Hata bulunmadı.

    1
    Hata bulundu ve düzeltildi.

    2
    Disk temizliği (örneğin, gereksiz veri toplaması) yapıldı veya /f belirtilmediğinden temizlik yapılmadı.

    3
    Disk denetlenemedi, hatalar düzeltilemedi veya /f belirtilmediğinden hatalar düzeltilemedi.


    • Chkdsk komutunu, değişik parametrelerle birlikte, Kurtarma Konsolu'ndan çalıştırabilirsiniz.


    Örnekler
    D sürücüsündeki diskin denetlenmesini ve Windows'un hataları düzeltmesini istiyorsanız şunu yazın:

    chkdsk d: /f

    Chkdsk hatayla karşılaştığında duraklar ve ileti görüntüler. Chkdsk, diskin durumunu liste biçiminde sunan bir rapor görüntüleyerek sonlanır. Chkdsk sonlanıncaya dek, belirtilen sürücüde hiçbir dosyayı açamazsınız.

    Bir FAT diskte, geçerli dizindeki tüm dosyaları bitişik olmayan bloklar açısından denetlemek için şunu yazın:

    chkdsk *.*

    Chkdsk bir durum raporu görüntüler ve sonra bitişik olmayan bloklara sahip dosya belirtimiyle eşleşen dosyaları listeler.

    Sayfanın başına git
    Biçim göstergesi

    Format Anlamı
    İtalik
    Kullanıcının sağlaması gereken bilgiler

    Kalın
    Kullanıcının tam olarak gösterildiği gibi yazması gereken öğeler

    Üç nokta (...)
    Komut satırında birkaç kez yinelenebilen parametre

    Köşeli ayraçlar arasında ([])
    İsteğe bağlı öğeler

    Kaşlı ayraçlar arasında ({}); seçimler dik çizgi (|) ile ayrılır. Örnek: {çift|tek}
    Kullanıcının, içinden yalnızca birini seçmesi gereken seçenekler kümesi

    Courier font
    Kod veya program çıktısı

    .....................................
    Bu program (CHKDSK.EXE) herhangi bir parametre olmadan kullanılırsa sürücü hakkında istatistiki bilgiler verir. (Boş alan, toplam alan, dosya sayısı gibi)
    C:\>chkdsk
    Birim Seri Numarası 0B26-13D9
    1.048.395.776 bayt toplam disk alanı
    25.182.208 bayt 231 gizli dosyada
    9.601.024 bayt 575 dizinde
    884.178.944 bayt 9.956 kullanıcı dosyasında
    16.384 bayt bozuk sektörlerde
    129.417.216 bayt disk üzerinde kullanılabilir
    16.384 bayt her ayırma biriminde
    63.989 toplam ayırma birimi disk üstünde
    7.899 ayırma birimi disk üstünde kullanılabilir
    655.360 bayt toplam bellek
    578.240 bayt bot
    Chkdsk/F Diskteki hataları tespit ederek düzeltir. Diski (Disket veya harddiski ) hızlı bir şekilde test etmek için kullanılır. Daha detaylı
    Chkdsk /V Diskteki bütün dosyaları yol ismiyle birlikte ekrana listeler. Binlerce dosyayı ekrana listelemenin bir anlamı yoktur. Ancak ekrana listelemek yerine bir dosyaya yazması istenirse bu dosya daha rahat incelenebilir.
    Chkdsk /V > Dosyalar Diskteki bütün dosyalar yolları ile birlikte Dosyalar isimli dosyaya yazılır. Edit programı ile bu dosyanın içeriği incelenebilir.
    Chkdsk /V > LPT1 Bütün dosyalar yazıcıya gönderilir.
    SCANDISK( DİSK PROBLEMLERİ ÇÖZÜMÜ)
    Scandisk programını kullanarak diskinizdeki problemleri gidermesini sağlayabilirsiniz. Chkdsk’den daha gelişmiş bir programdır. Diskteki birçok problemi bulup giderebilir. Bu programın ismi SCANDISK.EXE ‘dir.

    NOT: (Ç)Alıntıdır





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.